Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA GS 438 Bernard - buczenie

rayjk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem: posiadam gramofon UNITRA GS 438 Bernard z wkładką AudioTechnica AT110E. Dokupiłem do tego przedwzmacniacz Cambridge Audio Azure 540 i podłączam fo pod NADa 319. Zaobserwowałem następujące zjawisko: jak podłączam przedwzmacniacz kablem do wzmacniacza jest OK. Jak podłączam do przedwzmacniacza kable cinch głośniki zaczynają dudnić jak diabli. Co gorsza to dudnienie nie ustępuje jak obciąże kabel gramofonem. Jak puszczam płytę to aż tak bardzo dudnienia nie słychać ale jak muzyka nie gra i tylko wszystko razem jest podłączone to dudnienie jest okropne. Jak ruszam kablem łączącycm preamp z gramofonem to dochodzą trzaski, nawet jak pukam palcem w obudowe preampa to słysze to w głośnikach. Zauważyłem, że jak dobrze docisnąłem wkładkę gramofonu do ramienia to było troszkę lepiej ale tylko troszke. Czy to kwestia starych już kabli idących z wkładki do elektroniki gramofowu ? Czy wymienić gniazdo headshella i kabelki ?

Druga sprawa: zmieniałem kabel DIN5 na Cinch samodzielnie. Po otwarciu gramofonu zauważyłem 3 wyjścia - L, R i masa i tak też polutowałem cinche - wspólna masa z gramofonu do każdego z ekranów cinchy. Czy tak jest dobrze ?

Skąd wziąć z gramofonu dodatkową masę do której mam śrubkę na preampie ?

Proszę o pomoc w tych tematach bo póki co jestem zupełnie zwątpiony a szukam w Internecie rozwiązania już z tydzień czasu i nic :/

https://www.audiostereo.pl/topic/82092-unitra-gs-438-bernard-buczenie/

Ramię powinno być uziemione czyli do niego od spodu należy podpiąć dodatkowy przewód i podpiąć do GND w preampie.

Dudnienie - warto sprawdzić czy w łożysku jest olej .... tak na początek.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodatkową masę bierzemy z ramienia.

Czasem kable sygnałowe wychodzące z gramofonu muszą być dobrze ekranowane.

powodzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można obniżyć brum, przerabiając zasilacz.

Fonica w prawie wszystkich gramofonach stosowała prostowniki jednopołówkowe, więc zamontowanie mostka radykalnie poprawia pracę zasilacza. Uzyskujemy równomierne obciążenie trafa i ładowanie kondensatorów, mniejszy brum, szybsze rozpędzanie talerza, dokładniejszą stabilizację obrotów i niższy pobór mocy z sieci (o ok 2W :)

(A ktoś zrobi taki zabieg we Wrocławiu w ramach usługi?:)

Ważne, żeby pamiętać, że zabawę w przebudowę zasilacza należy zacząć dopiero po wyeliminowaniu buczenia kabli. Wcześniej zasilacza raczej nie słychać, bo za głośno;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.