Skocz do zawartości
IGNORED

5.1 na Monitor Audio RX6

adammistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zabieram sie do zlozenia kina domowego. W zalozeniu ma byc uzywane w proporcjach: 50% - muzyka (house, chillout, jazz, rap), 50% - ps3, pc i filmy. Pomieszczenie ok. 50mkw. Chcialem zmiescic sie w 10 tys. ale w razie potrzeby gorna granica moze zostac podniesiona:) Za jakies 2 lata chcialbym przeniesc zestaw do mniejszego pokoju (ok. 20 mkw), wiec nie ma sensu kupowac duzych kolumn. Zwazajac nad ten fakt myslalem nad kupnem Monitor Audio RX6 na przod, glosnikiem centralnym z tej samej serii, lub Bronze, jakims subem i malymi satelitami HKS 30 SAT na efekty. Moze zrobic 7.1 z satelitami? Czy uwazacie, ze dobrym pomyslem jest laczenie takich malych satelit (tylko na efekty) z kolumnami? Moze zamiast kolumn podlogowych lepiej sprawdza sie podstawkowe? Jezeli chodzi o AmpAV, to nie wiem co wybrac. Moze HK AVR360? Chcialbym podlaczyc do tego jakies fajne CD i BluRay'a (w przyszlosci gramofon).

Zalezy mi na dobrym Stereo, wiec moze przydalby sie przedwzmacniacz do przednich kolumn? Jesli tak, to co radzicie? Wszelkie sugestie mile widziane, z gory dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/82120-51-na-monitor-audio-rx6/

Witam,

zabieram sie do zlozenia kina domowego. W zalozeniu ma byc uzywane w proporcjach: 50% - muzyka (house, chillout, jazz, rap), 50% - ps3, pc i filmy. Pomieszczenie ok. 50mkw. Chcialem zmiescic sie w 10 tys. ale w razie potrzeby gorna granica moze zostac podniesiona:) Za jakies 2 lata chcialbym przeniesc zestaw do mniejszego pokoju (ok. 20 mkw), wiec nie ma sensu kupowac duzych kolumn. Zwazajac nad ten fakt myslalem nad kupnem Monitor Audio RX6 na przod, glosnikiem centralnym z tej samej serii, lub Bronze, jakims subem i malymi satelitami HKS 30 SAT na efekty. Moze zrobic 7.1 z satelitami? Czy uwazacie, ze dobrym pomyslem jest laczenie takich malych satelit (tylko na efekty) z kolumnami? Moze zamiast kolumn podlogowych lepiej sprawdza sie podstawkowe? Jezeli chodzi o AmpAV, to nie wiem co wybrac. Moze HK AVR360? Chcialbym podlaczyc do tego jakies fajne CD i BluRay'a (w przyszlosci gramofon).

Zalezy mi na dobrym Stereo, wiec moze przydalby sie przedwzmacniacz do przednich kolumn? Jesli tak, to co radzicie? Wszelkie sugestie mile widziane, z gory dziekuje.

OOOO to masz zagadkę. To ze kolumny podstawkowe wcale nie znaczy ze słabsze od dużych stojących zacznijmy od tego. To dwie różne bajki 50 a 20 co tu zrobić :( ja bym sie chyba poddał powodzenia myślę ze chłopaki mieli z tym doświadczenie i ci powiedzą co nieco. Tych co gadają spekulacjami nie słuchaj.

Skoro masz to przenieść do mniejszego pokóju - proponuję na poważnie rozważyć podstawkowe. Odradzam mieszanie w jednym zestawie głośników od różnych producentów. A już szczególnie gdy jest między nimi tak dramatyczna różnica w jakości jak rozważasz. Zamiast spójnej, wielowymiarowej przestrzeni dźwiękowej dostaniesz jakąś (przepraszam za kolokwializm) "kaszanę".

Popieram zdanie Bobcat'a. Aktualnie sam korzystam z RX2 w pomieszczeniu o powierzchni 20m2 i w pełni nagłaśniają mi całe pomieszczenie przy stereo. Wracając do sedna. Skoro planujesz kino domowe, i z góry jest założone że ma trafić do pomieszczenia 20m2, Zastanów się nad opcją RX2 na przód i RX1 na tył. Również zmieścisz się w cenie i będzie komplet ;)

Zagrać to zagra wszystko. Nawet jedno od Sasa drugie od Lasa. Pytanie tylko jak. Oczywiście, że kombinacja RX z BX jest o niebo lepsza niż z HKS. Ale...

Całkiem niedawno wymienilem sobie głośniki. Po długich poszukiwaniach, słuchaniu różnych modeli, porównywaniach - na "placu boju" pozostały MA. Zgłębiłem więc porównywania poszczególnych modeli tego producenta. I zauważyłem, że brzmieniowo seria RX różni się i to dość znacznie od BX. Ponieważ BX mi bardziej odpowiadały - dlatego właśnie je mam.

Jeśli więc musisz koniecznie mieć na tyle coś mniejszego - bierz RX1, Center i Sub też z RX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.