Skocz do zawartości
IGNORED

Czy da się kupić niedrogi subwoofer z w miarę punktowym, dynamicznym basem?

Salvo

Rekomendowane odpowiedzi

Bolączka każdego niedrogiego subwoofera - potężny, rozlazły bas, którego przeważnie można wykręcić tyle, że aż ściany by można burzyć. Tyczy się to niestety też mojego M-Audio SUB-10. Stąd moje pytanie - czy mając około 600-700 zł na nowy/używany subwoofer, da się kupić cokolwiek choćby i dwa razy słabszego, ale ze WZGLĘDNIE mało buczącym basem?

Ostatnio na allegro poszedł dwugłośnikowy Cerwin Vega za 400 zł - więc da się. Subwoofery najlepiej jest kupować marek specjalizujących się w budowie kolumn (lub subwooferów). Sprzęt supermarketowy raczej nigdy nie brzmi dobrze.

Czy mogę zatem prosić o konkretne propozycje przyzwoitych subwooferów w cenie do maksimum 600-700 złotych, oprócz tej Cerwin Vegi? Podkreślam, ,że moc schodzi na dalszy plan - chodzi mi o przyzwoitą dynamikę oraz możliwie punktowy bas. Oczekuję tego, gdyż słucham wyłącznie szybkiej muzyki elektronicznej i wydźwięk basowy na solidnych fundamentach to podstawa. Chciałbym dorwać do moich Quadrali przyzwoitego subka jako rozwiązanie tymczasowe - w bliższej lub dalszej przyszłości chcę kupić Paradigmy 7.

Czy mogę zatem prosić o konkretne propozycje przyzwoitych subwooferów w cenie do maksimum 600-700 złotych, oprócz tej Cerwin Vegi? Podkreślam, ,że moc schodzi na dalszy plan - chodzi mi o przyzwoitą dynamikę oraz możliwie punktowy bas. Oczekuję tego, gdyż słucham wyłącznie szybkiej muzyki elektronicznej i wydźwięk basowy na solidnych fundamentach to podstawa. Chciałbym dorwać do moich Quadrali przyzwoitego subka jako rozwiązanie tymczasowe - w bliższej lub dalszej przyszłości chcę kupić Paradigmy 7.

Rozejrzyj sie wsrod KEF PSW z obudowa zamknieta. na Allegro mozna znalezc w okolicach 500 zł

Chciałbym dorwać do moich Quadrali przyzwoitego subka jako rozwiązanie tymczasowe - w bliższej lub dalszej przyszłości chcę kupić Paradigmy 7.

jeśli masz na myśli starsze Paradigm 7 (do v4 włącznie) to faktycznie suba nie będziesz potrzebował (chyba że do wzmocnienia basu, bo niziutko one potrafią zejść)

jeśli nowe v5,v6 to nie polecam z uwagi na bas do takiej muzyki, one mają bas bardziej estradowy, utwardzony, zejście do stopy perkusji ok, ale bas taki typowo elektroniczny nie wypada w nich tak dobrze pod względem wypełnienia

don111 ---> Dokładnie to samo powiedziano mi w salonie w Krakowie. Zresztą, miałem możliwość odsłuchu zdaje się v2 lub v3 i brzmiało to naprawdę bardzo, bardzo fajnie!

Rywalem dla Paradigmów w mojej ocenie są Klipsche. Niestety nie miałem okazji bezpośrednio porównać Paradigmów 7 do Klipschów F1, F2 czy F3. Korzystając z okazji to co jeszcze dobrze zagra szybką muzykę elektroniczną? Jakieś KEFy, B&W?

Wracając do tematu. :-) Czy ten sub KEF PSW 1000.2 będzie jako taki do muzyki? SZROT wspominał o KEFie z obudową zamkniętą. A takowych z serii PSW nie widzę niestety.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

no tak...wystarczy kupic dobry sub i bedzie punktowy bas :) reszta nie ważna, wzmak może być nawet unitra :)

Otóż to. Ale do takiego myślenia trzeba mieć ca. 20 lat. Któż nie chciałby znów być młodym;-)

Ależ ja właśnie mam te 20 lat i proszę o odrobinę wyrozumiałości. :-) To, co w Waszych ulubionych gatunkach muzycznych najbardziej w charakterystyce sprzętu cenicie, zapewne zupełnie nie sprawdziłoby sie w muzyce elektronicznej. Potrzebuję nieraniącej uszu dynamiki. Zresztą, kto takiej muzyki słucha, zapewne doskonale wie, czego należy oczekiwać od kolumn/wzmcniacza pod nią. :-)

poprostu nie wystarczy miec dobre głosniki :) szukaj suba......ale bez dobrej elektroniki nigdy nie znajdziesz dobrego suba :)

Konkretny przykład że kolega ma rację. Posiadam suba Mordaunt Short - Alumni 9. Miałem podpiętego Denona i katastrofa. Mało na potencjometrze suba, a i tak rozlazła klucha. Teraz mam NAD-a i bas jest o niebo lepszy. Krótki, bardzo zwarty, o wyrazistej barwie. Musiałem nawet podkręcić potencjometr na subie. Kontrabas na płytach jazzowych brzmi bardzo zacnie. Chodzę na koncerty, więc jakieś porównanie mam :). Mam również kilka płyt z muzyką klubową, gdzie basu delikatnie mówiąc mało nie jest (zostawiłem je sobie jako płyty testowe :). Dynamika i wyrazistość jest naprawdę niezła.

Ale suba nie zmieniałem. Wystarczyło zmienić elektronikę ;). Bo jeśli elektronika zawodzi w temacie dynamiki czy zwartości basu, to jak wspomniano wyżej; nawet nie będziesz w stanie sprawdzić, czy sub, który kupiłeś jest dobry :)

Prawda jest taka, że suby od firm audiofilskich, mają małe głośniki zawieszone na dużej fałdzie. Ze wzmacniaczem o mocy ok. 100 W.

To nie da ani wykopu, ani szybkości, ani poczucia swobody w dole pasma - doda niekontrolowanej "poduchy" i to wszystko.

Sprawdź z drugiej ręki, czy nie namierzysz suba scenicznego z głośnikiem 10, 12, 15 cali na twardym zawieszeniu.

Sub PRO każdy powinien być na twardym zawieszeniu. Wzmacniacz w nim min. 200 W i zagra to pięknie.

Koniecznie musi mieć płynną regulację punktu / częstotliwości odcięcia, żeby zgrał się z kolumnami głównymi.

Jak podniesiesz budżet, to w tysiącu i nowy się zmieści. Szukaj w sklepach z instrumentami. Warto pójść tą drogą.

Jestem tego tak pewien, że nawet pozwalam "nawrzucać" mi tutaj na forum, jeśli efektu nie będzie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.