Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  147 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

Seria Classic, choć nadal znakomita, to już trochę zapomniana i nowe projekty raczej się już nie pojawiają, ale jakiś czas temu Troels wypuścił coś takiego.

https://www.troelsgravesen.dk/STUDIO-101-mkII.htm

W dniu 4.01.2025 o 09:36, meloV8 napisał:

Szkoda pieniędzy. Zamiast pakować kasę części zwrotnicy, lepiej kupić lepsze głośniki, tylko oczywiście będzie to już zupełnie inny projekt.

Przecież to sa bardzo dobrze grające głośniki.

Podejrzewam że główną cechą (a jednocześnie wadą) tego projektu jest liniowe strojenie. Ogromna większość ludzi wybierze granie z "BBC dip" niż monitory studyjne.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, rafa napisał:

Przecież to sa bardzo dobrze grające głośniki.

Podejrzewam że główną cechą (a jednocześnie wadą) tego projektu jest liniowe strojenie. Ogromna większość ludzi wybierze granie z "BBC dip" niż monitory studyjne.

Są bardzo dobre, ale wejście na wyższy poziom dźwięku nie zapewnia drogie kondensatory, lecz lepsze głośniki.

Przy tak prostej obudowie, która ma duże problemy z dyfrakcja nie jest dziwne, że niektórzy słuchacze będą próbować ratować dźwięk zbijając pasmo na osi w pewnym, krytycznym zakresie.

Przy okazji z obecnym kosztem wykonania czegokolwiek to glosniki (nawet takie pod 2kzl/szt) sa wzglednie ekonomicznym wyjsciem pieniedze vs. jakosc. Z tym ze woofery mozna kupic raczej taniej niz dobre sredniotonowe i tweetery.

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.01.2025 o 20:25, chwostek napisał:

Czy ktoś z Państwa miał lub słuszał monitory w  OZ na 18W-8531G00 oraz D3004-660000 Zap Projekt. 

Chce to złożyć w okresie zimowym, lecz chciałbym zaczerpnąć Państwa opinii 

Hej to projekt mający niestety w Sobie pewnego rodzaju błąd w sztuce. Wykonywany na wypożyczonych z forum głośnikach.
Drogą kilku przypadków pomiary i odsłuchy były wykonywane do niego na wzmacniaczu Aura VA100 Evolution.
Wzmacniacz ten pomimo braku equalizacji ma zaszyte w Sobie podbicie basu - takie dosyć liniowe szerokie"pułkowe".
Złapałem się na tym przepinając dużo dużo później kolumny między wzmacniaczami i wyszło!
No i w efekcie z już mocno purystycznego projektu wyszedł zbyt jasny bez podparcia 😞 Tak myśle bo nie słuchałem go na Innym wzmacniaczu gdyż głośniki po AVS wróciły do "forum" A u mnie leżą dalej obudowy z projektu.
Może wartałoby w wolnej chwili której niestety ostatnio coraz Mniej, projekt odświeżyć i zrobić nową wersje zwrotnic. Bo łapie się na tym że co jakiś czas ktoś się Nim interesuje i Ja sam go odradzam mają już od pewnego czasu w.w wiedzę na temat co się w Nim odIwaniło.
Obudowy dalej do projektu Mam 🙂
.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.