Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  147 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, slawek.xm napisał:

ok , nie ma sprawy

idźmy dalej 🙂

ta wymiana zdań jest przecież pierwszą od bardzo długiego czasu.... nie?

Weź mi powiedz, gdzie tak pisałem to naprostuje to w 5 sekund. Serio, gdzie?

Ostatnio nie jest aktywny bo zmieniłem pracę i większość wolnego czasu spędzam z roczną córka.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, S0nic napisał:

Weź mi powiedz, gdzie tak pisałem to naprostuje to w 5 sekund. Serio, gdzie?

Ostatnio nie jest aktywny bo zmieniłem pracę i większość wolnego czasu spędzam z roczną córka.

gratuluję potomstwa

==============

nie będziemy wyciągać tego co było ,może rzeczywiście źle zinterpretowałem Twoje wpisy i to moja wina

zostawmy to

warto wrócić do tematu wątku.... proszę

16 minut temu, slawek.xm napisał:

gratuluję potomstwa

==============

nie będziemy wyciągać tego co było ,może rzeczywiście źle zinterpretowałem Twoje wpisy i to moja wina

zostawmy to

warto wrócić do tematu wątku.... proszę

wiadomo, że źle zinterpretowałeś, gdzie bym coś takiego pisał 😉

dzięki!

EOT

obiektywnie o audio

Fajnie że się wszystko tak układa, jeszcze wykres pomiarów kierunkowych dla @slawek.xm I będzie super

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

... "wykres" po co, nie szybciej byłoby zadać konkretne pytanie a nie jakąś przewrotną drogą próbować wyciągać wnioski na podstawie danych? Pytając o mój sprzęt chciałeś "zrozumieć, co się komu podoba" - nie szybciej zapytać o upodobania? 

Piękną cechą systemu Pawellang jest granie jakby pozbawione kompresji. Jest to rodzaj lekkości w generowaniu ciśnienia akustycznego, które jest zupełnie inaczej odczuwalne od grania mojego systemu, opartego na BR i obudowie zamkniętej. 

1 godzinę temu, colcolcol napisał:

Piękną cechą systemu Pawellang jest granie jakby pozbawione kompresji. Jest to rodzaj lekkości w generowaniu ciśnienia akustycznego, które jest zupełnie inaczej odczuwalne od grania mojego systemu, opartego na BR i obudowie zamkniętej. 

To nie jest zasluga samej obudowy, tylko sumarycznie duzej powierzchni membran glosnikow w systemie Pawła.

4 godziny temu, colcolcol napisał:

... "wykres" po co, nie szybciej byłoby zadać konkretne pytanie a nie jakąś przewrotną drogą próbować wyciągać wnioski na podstawie danych?

Wykres pokaże gdzie jest winny. Tym razem nie musimy sobie opowiadać-wystarczy zobaczyć

Jest to rodzaj lekkości w generowaniu ciśnienia akustycznego

Tej lekkości w pierwszych 18 sekundach w takim razie było za dużo bo w najniższych rejestrach atak fortepianu sobie zdechł

2 godziny temu, ASURA napisał:

Wykres pokaże gdzie jest winny. Tym razem nie musimy sobie opowiadać-wystarczy zobaczyć

Tej lekkości w pierwszych 18 sekundach w takim razie było za dużo bo w najniższych rejestrach atak fortepianu sobie zdechł

To może niech kolega nas oświeci na czym tego słuchał jeśli twierdzi, że coś mu tam zdechło 🙂

6 godzin temu, meloV8 napisał:

To nie jest zasluga samej obudowy, tylko sumarycznie duzej powierzchni membran glosnikow w systemie Pawła.

A suma jest spora...

Paweł, jak duży masz pokój?

🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

16 godzin temu, Pawellang napisał:

To może niech kolega nas oświeci na czym tego słuchał jeśli twierdzi, że coś mu tam zdechło 🙂

Proszę bardzo

IMG_0715.thumb.jpeg.1ca5f9b774152355ce7f3b511dc440a2.jpeg

IMG_0716.thumb.jpeg.465b3c35e498bd5844dd4a1e732f90e4.jpeg

ASURA jest jak krytyk kulinarny co wie lepiej jak smakuje danie którego gotowanie ktoś pokazał na youtube. Nawet tak bez skosztowania. Makłowicz? Prostak. Gessler? Amatorka. Pascal - niech się lepiej nauczy polskiego a potem za gotowanie bierze itd. 

5 godzin temu, Yoshi_80 napisał:

ASURA jest jak krytyk kulinarny co wie lepiej jak smakuje danie którego gotowanie ktoś pokazał na youtube. Nawet tak bez skosztowania. Makłowicz? Prostak. Gessler? Amatorka. Pascal - niech się lepiej nauczy polskiego a potem za gotowanie bierze itd. 

Dokładnie. I do tego jeszcze powie, że słuchawki grają lepiej od dobrych kolumn 🤣

Cóż myślałem że walczymy o świetny dźwięk ale widzę że niektórzy nie wierzą że jednak z takiego nagrania na YT można wyciągnąć dużo informacji i mieć uwagi

Lepiej nie prowokujcie bo posłucham całe nagranie dokładnie🙃 i będzie mimo super przetworników więcej uwag  bo same przetworniki jak zapewne @Yoshi_80 wie nie grają

p.s. co do gotowania to moja małżonka gotuje super i nie muszę się po knajpach szlajać, za tym zero uwag o kucharzach mimo że jak patrzę choćby na to jak gotuje pan Makłowicz z Krakowa to tłuszcz leje się strumieniami na podłogę...  a teraz koledzy znawcy zaprzeczcie😁

9 godzin temu, Yoshi_80 napisał:

Oby tak zgasły Ci pomysły jak usiłujesz mnie zgasić chcąc wejść potencjalnemu klientowi dokładnie tam...

Czyli miło już było? W tym nagraniu The Sonny Clark Memorial Quartet w ogóle nie ma niskiego basu. Tradycyjny kontrabas Drummond`a nie schodzi do piekieł a fortepian Wayne Horvitz`a , jak to fortepian. 

Nagranie z YT jest głośniejsze, zaszumiałe i sprawiające wrażenie niżej schodzącego od oryginału, może to był ripp vinyla, ale generalnie jest bardzo dobre. 

Podstawowe harmoniczne są powtarzalne w obu wersjach. Posiada przeze mnie wersja jest cichsza (to już skutek nagrania a nie źródła), pozbawiona szumów. W wersji z YT jest bardzo duża studnia w okolicach 60Hz, której nie widać w rozkładzie z oryginału.

Nic z tego nie wynika. Może to mikrofon, a może źródło, może pomieszczenie a może mp3/flac.

Żeby z tego wnioski wyciągać? 

Zrzut ekranu z 2023-09-01 08-12-06.png

15 godzin temu, ASURA napisał:

Lepiej nie prowokujcie bo posłucham całe nagranie dokładnie🙃 i będzie mimo super przetworników więcej uwag  bo same przetworniki jak zapewne @Yoshi_80 wie nie grają

Kolego daruj sobie takie za daleko idące insynuacje, że ja niby coś wiem co się zgadza z twoimi mrzonkami. Nie nic się nie zgadza.
Tak się składa, że mam już na koncie blisko 10 różnych projektów na ellipticorach i bardzo dobrze wiem jak grają te głośniki a robią to doskonale. Natomiast ty ich słuchasz na nagraniach z yt i budujesz jakieś śmieszne teorie. 

Żeby z tego wnioski wyciągać? 

Wyciąganie z tego wniosków nie ma sensu. Porównywanie widma nagrania oryginalnego do nagrania dźwięku z kolumn grających w pomieszczeniu jest zupełnie niepoważne.

Pomieszczenia są mocno nieidealne i każdy o tym wie i każdy się z tym godzi. Nie ma znaczenia jak dobre będą kolumny to ścieżki równej oryginałowi nigdy nie nagrasz. Żeby się zbliżyć musiałbyś to nagrywać w komorze bezechowej. Ale zaraz ktoś powie, że w komorze przecież nie słucha się muzyki.. i będzie mieć całkowitą rację. Kolumny projektuje się tak aby nie grały dobrze w komorze ale w pomieszczeniu.Komora jest jedynie narzędziem do pomiarów i weryfikacji założeń projektowych.

Poza tym jak już jesteśmy świętsi od papierza to może weźmiemy na tapet pomiary słuchawek? No nie mówicie, że wszystkie są idealnie liniowe, nie mają zniekształceń, podbarwień, dziur w paśmie itd bo pęknę ze śmiechu :-) 

9 godzin temu, Yoshi_80 napisał:

Kolego daruj sobie takie za daleko idące insynuacje, że ja niby coś wiem co się zgadza z twoimi mrzonkami. Nie nic się nie zgadza.
Tak się składa, że mam już na koncie blisko 10 różnych projektów na ellipticorach i bardzo dobrze wiem jak grają te głośniki a robią to doskonale. Natomiast ty ich słuchasz na nagraniach z yt i budujesz jakieś śmieszne teorie. 

Wyciąganie z tego wniosków nie ma sensu. Porównywanie widma nagrania oryginalnego do nagrania dźwięku z kolumn grających w pomieszczeniu jest zupełnie niepoważne.

Pomieszczenia są mocno nieidealne i każdy o tym wie i każdy się z tym godzi. Nie ma znaczenia jak dobre będą kolumny to ścieżki równej oryginałowi nigdy nie nagrasz. Żeby się zbliżyć musiałbyś to nagrywać w komorze bezechowej. Ale zaraz ktoś powie, że w komorze przecież nie słucha się muzyki.. i będzie mieć całkowitą rację. Kolumny projektuje się tak aby nie grały dobrze w komorze ale w pomieszczeniu.Komora jest jedynie narzędziem do pomiarów i weryfikacji założeń projektowych.

Poza tym jak już jesteśmy świętsi od papierza to może weźmiemy na tapet pomiary słuchawek? No nie mówicie, że wszystkie są idealnie liniowe, nie mają zniekształceń, podbarwień, dziur w paśmie itd bo pęknę ze śmiechu 🙂

Andrzej stroił głośniki w moim pomieszczeniu, więc na pewno jest dobrze zestrojone. Widziałem wykres i był super.

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

aha 🙂

charakterystyki kierunkowe też były robione?

Nie znam się na tym za bardzo, ale skoro przemieszczał się z mikrofonem z lewej do prawej to zakładam, że tak 🙂

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Pawellang napisał:

Nie znam się na tym za bardzo, ale skoro przemieszczał się z mikrofonem z lewej do prawej to zakładam, że tak 🙂

tak

jest to jeden ze sposobów na pomiar charakterystyk horyzontalnych

dzięki za odpowiedź

21 godzin temu, Yoshi_80 napisał:

Tak się składa, że mam już na koncie blisko 10 różnych projektów na ellipticorach i bardzo dobrze wiem jak grają te głośniki

Kolego daruj sobie, nic nie pisałem że Ellipticory źle grają a cała reszta Twojego wpisu to reklama...

Trzymaj klasę jak masz znaczek Branża a nie zachowuj się jak janusz byznesu tyle i aż tyle

W dniu 1.09.2023 o 08:30, colcolcol napisał:

W wersji z YT jest bardzo duża studnia w okolicach 60Hz, której nie widać w rozkładzie z oryginału.

Bo wiesz mniej wprawne ucho dobrze słyszy górki ale studni to już nie co pozwoliłem sobie napisać i zaczęła się nagonka na mnie.

Nie słyszycie trudno że trzeba się podpierać wykresem jak to wyraźnie w każdym razie dla mnie słychać że istotne częstotliwości nie są  odtworzone z tych lub innych powodów  

Co z tym zrobi  @Pawellang czy konstruktor zależy tylko od nich mz. jest do naprawy i będzie super

Ogólnie to bym całe pasmo tymi wykresami porównawczym bym sprawdził i dopiero wtedy byśmy wiedzieli że w miejscu odsłuchu jest lub nie jest perfekt

Edytowane przez ASURA

W dniu 1.09.2023 o 08:30, colcolcol napisał:

Zrzut ekranu z 2023-09-01 08-12-06.png

Warto by tak zrobione wykresy zrobić ale sprzętem PRO i wtedy by wyszło jak jest faktycznie...

Dziury zarówno przy 60 Hz jak i poniżej 40Hz. Lekka górka na 125Hz (normalnie daje się taką ale niżej w paśmie)

Tak za to widać że kolumny mają bardziej opadającą charakterystykę (co może poprawić przyjemność w odbiorze- tak się robi w dobrych systemach),resztę jak ktoś umie czytać wykresy można sobie doczytać bo jest co

P

1 godzinę temu, Pawellang napisał:

Mógłbyś kolego napisać jaką amplifikacją pędzisz tą konstrukcje? Masz dwie sztuki woferow 38 na stronę w topologia ob tak ? Moje gratulacje, topowy system jak i pomieszczenie. 

11 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

P

Mógłbyś kolego napisać jaką amplifikacją pędzisz tą konstrukcje? Masz dwie sztuki woferow 38 na stronę w topologia ob tak ? Moje gratulacje, topowy system jak i pomieszczenie. 

Tam są 4 sztuki 38 WE na jedną kolumnę w OB 🙂

Mam monobloki PS Audio BHK 300.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Pawellang napisał:

filozofia konstrukcji hybryda

najlepsza możliwa wg mnie

zniekształcenia

216PSBHKfig04.thumb.jpg.66c698689e25d35ea4e218eebaeb55d6.jpg

pasmo przenoszenia (czarny symujacja obciążenia impedancją kolumny)

216PSBHKfig01.thumb.jpg.c90a16d71103c8da23805c3a4eb8ee8a.jpg

wzmak stabilny przy 2 omach

dobry sprzęt

29 minut temu, Pawellang napisał:

Ja pier**le, nieźle, 70 tysi na sam bas! Ale to musi miażdżyć. 

W dniu 28.08.2023 o 18:43, Pawellang napisał:

Odnośnie basu, to sam konstruktor powiedział, że to najlepszy bas jaki kiedykolwiek w życiu słyszał a recenzował kolumny, które kosztują grubo ponad milion. 

Z takim zestawem przetworników i w takiej aplikacji nie dziwię się że tak powiedział. Jak by to zrobił Wilson to by pewnie 2 miliony nie starczyły. Masz topowe zestawy głośnikowe, jak nie żyjący już Sly. Gratuluję i zazdroszczę. 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Pawellang napisał:

wystaw system na audioshow może być ciekawie jak okaże się , że to dźwięk wystawy .... piszę poważnie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.