Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywa dla drogich rezystorów CADDOCK

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

przez przypadek znalazłem taką wzmiankę w temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Alternatywą dla drogich CADDOCK jest zastosowanie równolegle dwóch normalnych 1% rezystor tlenkiem metalu z odwróconej fazie, aby zrekompensować niektóre z ich indukcyjności ktoś to może testował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jak bedziesz wiedział w jakiej "fazie" są rezystory?

jeśli myślisz że kod paskowy to pokazuje to jest to błędne. kiedyś z ciekawości sprawdzałem jak jest zrobiony rezystor pod emalią i nie było reguły na kierunek kodu paskowego.

Ale czy rezystory mają w ogóle kierunkowość ??? przy kondensatorach foliowych zwijanych to i owszem jest różnica gdzie podamy wejście sygnału (przynajmniej w teorii i na pomiarach oscyloskopowych dostępny w necie opis ze zbieraniem zakłóceń)

Ale czy rezystory mają w ogóle kierunkowość ??? przy kondensatorach foliowych zwijanych to i owszem jest różnica gdzie podamy wejście sygnału (przynajmniej w teorii i na pomiarach oscyloskopowych dostępny w necie opis ze zbieraniem zakłóceń)

Przy rezystorach z naciętą spiralnie ścieżką oporową (indukcyjne) może to mieć znaczenie, ale jak stwierdzić pod emalią, w którą stronę idzie nacięcie wg mnie - nie ma sposobu, trzeba drapać emalię.

Przy rezystorach z naciętą spiralnie ścieżką oporową (indukcyjne) może to mieć znaczenie, ale jak stwierdzić pod emalią, w którą stronę idzie nacięcie wg mnie - nie ma sposobu, trzeba drapać emalię.

Nie trzeba drapać emalii , rezystory fabrycznie są nacinane w tym samym kierunku , - nie ma znaczenia jak je ułożymy , chyba że ze względu na wygląd.a łączenie równoległe zawsze powoduje że indukcyjność spadnie . Jak połączymy 3 lub 4 równolegle to spadnie jeszcze bardziej więc teoretycznie będzie lepiej, umieszczając rezystory równolegle tworzymy jakby płaski rezystor bo indukcyjności się nie dodają a odejmują.

też mnie to zastanawia teoretycznie przy produkcji paski są malowane na wszystkich jednakowo ,więc obracając rezystor z tego samego sortu dajemy go odwrotnie w stosunku do pierwszego ,gość który to pisze myślę ,że ma doświadczenie w tym temacie ,moje pytanie dotyczy czy ktoś tego próbował,

Rezystory nacinane są na ogół tak że tworzy to cewkę na ich powierzchni, a w przeciw fazie to musiałby być nacięty w przeciwnym kierunku obrotu .Ciekawi mnie jaka fabryka nacinała by rezystory jeden w prawo drugi w lewo ,można nacinać w sposób minimalizujący indukcyjność , ale zawsze będzie to tak samo sztuka w sztukę,W innym przypadku nie było by mowy o 1% tolerancji i powtarzalności parametrów.

Jaki jest stopień redukcji indukcyjności własnej przez umieszczenie rezystorów obok siebie, bez pomiarów trudno powiedzieć. Jeżeli jednak przyznamy, że znaczący, to jeszcze lepszy efekt da połączenie szeregowe, tyle że bez "odwracania" jednego rezystora. Pola magnetyczne się znoszą w takim samym stopniu a dodatkowo dwukrotnie spadnie pojemność własna i zmniejszą się szumy termiczne :)

Układ zastępczy rezystora uwzględniający jego konstrukcję można znaleźć np. u Vishay:

Ukryta Zawartość

jeżeli pominiemy indukcyjności wyprowadzeń to model upraszcza się do szeregowego połączenia R i L z przyłączoną do końców pojemnością własną rezystora.

Równoległe połączenie takich dwóch modeli (o identycznych wartościach R,C,L) daje:

1. Dwukrotne zmniejszenie indukcyjności i rezystancji

2. Dwukrotne zwiększenie pojemności

Biorąc pod uwagę, że rezystory konwersji I/V na ogół łączy się jednym końcem do masy, dwukrotne zwiększenie pojemności własnej może dać bardziej niekorzystny wpływ na górną część pasma akustycznego niż uzyskana korzyść ze zmniejszenia indukcyjności szeregowej.

Osobiście jestem zdania, że rozwiązanie bezkompromisowe zastosowane przez -ecdesigns- w projekcie "Ultimate NOS DAC" (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zdecydowanie przewyższa Caddocki i inne wynalazki produkowane seryjnie.

Dla nie chcących się rejestrować na diyAudio - zdjęcie poglądowe poniżej.

post-27284-0-94432800-1304423373_thumb.png

Rezystory są wykonane z zapętlonego (podwójnie złożonego) drutu oporowego nawiniętego koszykowo z przeskokiem. Zapętlenie powoduje "skasowanie" indukcyjności własnej przewodu a nawinięcie koszykowe minimalizuje pojemność własną. Konstrukcja trzysekcyjna (jak na zdjęciu) sprawia,że pojemności własne poszczególnych sekcji są połączone szeregowo i ulegają trzykrotnej redukcji. Przyznaję, że nie wypróbowałem tego typu rezystorów osobiście (chociaż mam już potrzebne materiały i plan wykorzystania w PCM56 NOS DAC) ale opinie na diyAudio są pochlebne :)

W każdym razie teoretycznie konstrukcja jest bez zarzutu. -ecdesigns- we wspomnianym wątku zamieścił szczegółowy opis wykonania, warto poczytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak by nie były wykonane i jak by je nie łączyć, ile im by indukcyjność nie spadła i tak pojedynczy daje różny efekt akustyczny w zależności jak do wlutować

to tak jak byś nawinął dwie cewki lecz jedną odwróconym końcem drutu, jednakowo będzie gdy jedną podłączysz od początku a drugą od końca uzwojenia

"jak jest zrobiony rezystor pod emalią i nie było reguły na kierunek kodu paskowego" - ja się z tym nie spotkałem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jak sprawdzić, czy połączenie jest prawidłowe? Wlutować raz tak, raz na opak.

W jednym przypadku będziemy mieć wg źródła jakość "prawie Caddock'a", w drugim 1/2 Bayschlaga ;-) Więcej teoretyzowania, niż roboty :D

Lutownice w dłoń! Oczywiście w kluczowym miejscu, które ma szansę być usłyszane ;-)

Z czystej ciekawości zdrapałem emalię z 1% metalizowanego 2550 Ohm znalezionego w szufladzie:

Ukryta Zawartość

Jest tam jakieś 6 zwojów na długości 3mm i średnicy 1,6mm. Z przybliżonego wzoru na indukcyjność cewki powietrznej (wpływ ceramiki jako rdzenia jest zaniedbywalny) dostajemy indukcyjność 24nH, co dla 200kHz daje reaktancję rzędu 0,03 Ohm która stanowi 1.3*10-10 wartości rezystancji. Dla niższych częstotliwości składowa indukcyjna będzie odpowiednio mniejsza.

Może i są tacy, którzy usłyszą różnicę, kto wie...

Ukryta Zawartość

tu Cię zmartwię :)

metalizowane, masowe, weglowe ... zachowują się podobnie jak druciaki

a teorii brak

Hm... Twierdzisz, że rezystory wykazują kierunkowość niezależnie od konstrukcji?

Prawdę mówiąc uważam, że jest dokładnie odwrotnie :)

Tzn. że nie wykazują kierunkowości - w ogóle. Producenci bardzo się do tego przykładają, żeby taki efekt nie występował.

O ile indukcyjność i pojemność własna to sprawy nie do uniknięcia w realnym wykonaniu i *mogące* mieć zauważalny wpływ w torach małosygnałowych (składowe reaktancyjne wprowadzają opóźnienia w narastaniu prądu i napięcia tam gdzie pojawia się realna wydajność prądowa wyjścia DAC) o tyle kierunkowość w paśmie akustycznym jest niedostrzegalna.

Zresztą, chyba nie postawiłbyś okrągłej sumki na to, że ktoś mógłby taką kierunkowość wykryć w ślepych testach, prawda? ;)

warto poszukać . ostatnio kupiłem w Elfie rezystory Caddock MP725 ( ten sam materiał co powszechnie stosowane MK132 tylko inna obudowa ) za 1,22 zł netto/sztuka .Niestety , na dzisiaj zostały im juz tylko 2 :-/

...there is no spoon...

Zresztą, chyba nie postawiłbyś okrągłej sumki na to, że ktoś mógłby taką kierunkowość wykryć w ślepych testach, prawda? ;)

nie, bo ślepe testy to gra w trzy karty, chcesz usłyszeć "w widno" - przyjedź, bez kasy, usłyszysz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.