Skocz do zawartości
IGNORED

High End i kolumny podstawkowe

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Gość intenser

(Konto usunięte)

Tak merytorycznie to na czym polega przewaga podstawki nad basem???

to moze arcymistrz konstrukcji głośnikowych nasze zakute łby oświeci?

a może najpierw "spłodzi" coś na kształt np. Magico Q1 (podstawka rzecz jasna) czy harbetha 40.1

wybacz , Harpio droga - ale miałem "przyjemność" rzucić uchem na dwie Twe konstrukcje w całkiem niegłupich systemach jakiś czas temu

dziś nawet jakbym w obłędnym zwidzie chciał to powtórzyć - nie uda się - znajomi ich się już dawno pozbyli; do dziś zachodzę w głowę dlaczego to zrobili :D

no ale na pewno nie mieli problemów z basem - ten był jak stodoła - przecież to wolnostojące Harpie są!!!

A może coś więcej na ich temat? Wokale? Detaliczność? Jakieś braki? A na co wymieniłeś? Inne WB?

wokale, średnica, detale, stereofonia, lokalizacja wszystko super, braki ciężko mi wskazać, naprawdę gorąco Cię namawiam do posłuchania,

zamieniłem na Tannoy Glenair 10 (po ARCach miałem jeszcze jakiś czas WB square two ale zamieniłem na Tannoye - właśnie stuknęło im u mnie 2 lata i jakoś ciężko jest mi się z nimi rozstać...)

Po pierwsze - to nie jest wątek o definicji hajendu ani o kolumnach Harpii.

Po drugie - na temat, bo choć zakładka hajendowa, to pyskówka jak na stereo.

Po trzecie - do "adremu"

Słuchalem B&W 805 S, i porównywałem do ich poprzedników - 805 (bez S). Różnica dość spora. 805 - brzmienie bliżej stereotypu Bowersów, a więc dość jasno i baaaardzo detalicznie u góry i w wyższej średnicy, granie bardzo dźwięczne, miejscami metaliczne, lekko twardawe ale za to bardzo dynamiczne.

805 S - zupełnie inna góra, niemal równie detaliczna, ale nieco ciemniejsza, bardziej doważona. Taka prezentacja odbija się też na reszcie pasma, która nabiera jakby więcej ciała. Ogólnie brzmienie mniej ofensywne, bardziej zmiekczone. Mniej powietrza i wybrzmień.

W obu wersjach skala dżwięku porównywalna, bas jak na monitory całkiem spory.

Nie słuchałem 805 D, ale z opinii ludzi, którzy słuchali wnioskuje, że to raczej nowa szkoła topowych Bowersów, a więc raczej bliżej im do S ni do tych "bez S".

Moreno, spróbuj też Xaviany z serii XV, ale KONIECZNIE muszą być dobrze wygrzane, minimum ze 200 godzin grania. Brzmią ciekawie, bardo detalicznie, szybko, dźwięcznie, choć na średnicy nie ma magii Totemów.

Pozdrawiam Stempur

Moreno, spróbuj też Xaviany z serii XV, ale KONIECZNIE muszą być dobrze wygrzane, minimum ze 200 godzin grania. Brzmią ciekawie, bardo detalicznie, szybko, dźwięcznie, choć na średnicy nie ma magii Totemów.

Pozdrawiam Stempur

Ale podobno Xavian potrzebuje dużo miejsca wolnego dookoła siebie. Ja zaś tego mu nie zapewnię. Dynaudio 50 mi nie buczą basem ale kilka innych podstawek u mnie ostro buczało. Dzięki za opinie.

Gość intenser

(Konto usunięte)

nie możesz też pominąć ATC SCM 19

obudowa zamknięta wpisuje się idealnie w niedostatki powierzchni

tylko odsłuchaj uważnie , wespół z Krellem ja nie wróżę sukcesu ale rzecz jasna mogę się mylić

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Dziwnymi drogami Hi End chadza:)

Zakładając, że kolega moreno1973 wybrał świadomie wzmacniacz Krell polecanie mu kolumn które zamaskują wszystkie zalety tej świetnej elektroniki wydaje się dziwne.

moreno - jeśli masz problem z basem w konfiguracji małe kolumny +Krell sprobuj poprawić akustykę pomieszczenia.

To co piszesz wskazuje na spore problemy w tym zakresie i im lepszą kolumnę wstawisz tym gorszy będzie efekt.

Moim zdaniem z Krellem najlepiej bedzie grac Harbeth. Na drugim miejscu polecilbym posluchac Sonus Faber (Extrema, Electa, z nowych Cremona Auditor, Guarneri, jesli nie za duze).

Odradzam B&W, ATC czy JMLab - dzwiek bedzie za jasny, z niepelna barwa.

Nie rozumiem dlaczego mają być akurat kolumny podstawkowe?Nie są ani tańsze,ani nie zajmują mniej miejsca,a są jeszcze bardzo kłopotliwe w użytkowaniu ponieważ wymagają ciężkich dobrze dopasowanych standów.Do Krella poleciłbym układ dwudrożny na SS Iluminator,który w takim metrażu zmieści się bez problemów.Unikałbym SS Revelator(do 400xi).Jeżeli koniecznie muszą być podstawkowce to kiedyś w ofercie Akustyka był układ dwudrożny z membraną bierną w obudowie zamkniętej.Połaczenie Scanów z Krellem znam z autopsji ponieważ w pokoju o podobnym metrażu mam Aries z Tych i 300i .

Od dłuższego czasu obserwuję takie monitory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Są na tyle tanie i dobrze zrobione że może ktoś się skusi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Matrix 805 od dbającego użytkownika-podstawkowy głosnik dożywotni.Od serii Matrix, B&W poza marketingiem nie dokonał żadnego progresu.Polecam lekturę:http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://kenrockwell.com/audio/b-w/matrix-805.htm&ei=E324TdbyLcT5sgbLy73rAw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=15&ved=0CHsQ7gEwDg&prev=/search%3Fq%3Dmatrix%2B805%2Bphotos%26hl%3Dpl%26biw%3D1090%26bih%3D451%26prmd%3Divns

Dla znających język,polecam włączyć wersję oryginalną.Wszyscy znający dokonania B&W od serii Nautilus nie mają pojęcia jakie paczki tworzył kiedyś ten producent:)

Nie rozumiem dlaczego mają być akurat kolumny podstawkowe?Nie są ani tańsze,ani nie zajmują mniej miejsca,a są jeszcze bardzo kłopotliwe w użytkowaniu ponieważ wymagają ciężkich dobrze dopasowanych standów.Do Krella poleciłbym układ dwudrożny na SS Iluminator,który w takim metrażu zmieści się bez problemów.Unikałbym SS Revelator(do 400xi).

Czym brzmieniowo rózni się dźwięk z Revelatorów a z Iluminatorów?

Czym brzmieniowo rózni się dźwięk z Revelatorów a z Iluminatorów?

Nie będę się silił na głębsze analizy bo Revelatory słyszałem tylko w Xavianach-nie był to mój dżwięk,z twoim Krellem na dłuższą metę byłby to męczący zestaw.Iluminatory mam i bardzo sobie chwalę.Na forum jest kilku użytkowników Krella i scanów,warto ich popytać.Jeżeli masz problem z basem,zagadaj do Tomka Dudzińskiego-on zamówił Aries dopasowane do jego pokoju i problem ze wzbudzaniem basu został rozwiązany.

Jacek Kłos zachwycał się S300i w zestawieniu ze swoimi Harbethami SHL-5 ... może warto spróbować o ile nie są za duże.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale podobno Xavian potrzebuje dużo miejsca wolnego dookoła siebie. Ja zaś tego mu nie zapewnię. Dynaudio 50 mi nie buczą basem ale kilka innych podstawek u mnie ostro buczało. Dzięki za opinie.

Każda kolumna - jeżeli ma dobrze grać - potrzebuje wolnego miejsca obok siebie. Jeżeli nie jesteś w stanie jej go zapewnić - zejdź z budżetu, bo multiplikowanie wydatków nie zapewni Ci dobrego dźwięku w takich warunkach.

interser

"obudowa zamknięta wpisuje się idealnie w niedostatki powierzchni "

Zdanie prawdziwe, ale dla kolumn stojących, na dwóch 18cm wooferach. Przy monitorach i 17m2 nie ma mowy o niedostatkach powierzchni.

Ze względu na ograniczeni gabarytów kolumn (do 40cm wysokości i 35cm głębokości) warto rozważyć zakup aktywnych subwooferów. I wtedy w obudowie zamkniętej oczywiście.

Od dłuższego czasu obserwuję takie monitory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Są na tyle tanie i dobrze zrobione że może ktoś się skusi.

Mam je od ponad roku, kolor wiśnia. Aurum cantus robi swoje przetworniki, wg mnie udane (z tego, co wiem w swoich kolumnach stosuje je avcon), piękne wykończenie. Dźwięk szybki, lekki, bardzo swobodny, duża szczegółowość w górnym zakresie. W mojej ocenie lepsze od Lipinskich L-707, które przewyższają V3M dobrze uporządkowaną sceną i czytelnością wokali. Aurum Cantus mają lepszy bas i dają więcej funu.

Lipinskie są na sprzedaż jakby ktoś chciał kupić :)

post-10643-0-97525400-1304687963_thumb.jpg

A tak się prezentują. Muszę jeszcze dokupić oryginalne standy do kompletu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każda kolumna - jeżeli ma dobrze grać - potrzebuje wolnego miejsca obok siebie. Jeżeli nie jesteś w stanie jej go zapewnić - zejdź z budżetu, bo multiplikowanie wydatków nie zapewni Ci dobrego dźwięku w takich warunkach.

Warunki mam dobre, bo pokój jest akustycznie pozytywny, bas się wzbudza wtedy gdy kolumna ma go za dużo sama w sobie (niektóre modele Dynaudio), w odpowiedniej aplikacji jest wszystko ok...tak jak w przypadku Dynek Audience 50, zero problemów. Dlatego szukam bardziej wyrafinowanych monitorów bez bardzo podbitego sztucznie basu.

Zainteresuję się głosnikamiw w których jest wysokotonowy berylowy. Mam zamiar posłuchać Focali BE

Drodzy Rodacy:) jak kolega Stempur napisał,

to nie wątek o definicji HI END (sprawa bardzo subiektywna) i głośnikach Harpii (choć używam ich od jakiegoś czasu i chwale sobie, bo w podobnej cenie ciężko mi było znaleźć coś do lampy 300B. Nie mówię, że nie ma lepszych do tego celu burczybasów nie mówiąc o tubach - ale "kasa misiu kasa"). Nie ma sensu sobie Panowie do gardeł skakać. Wreszcie wiosna za oknem:)) i ładne dziewczyny na ulicach w coraz bardziej skąpych kreacjach;)

Co do 17-20 m2 i podstawkowych głośników - mogę polecić tylko to czego sam słuchałem u siebie lub w systemach znajomych. Nie było tego wiele ale może się przyda.

Jmlab Miniutopie - słuchałem ich u znajomego z lampką (EL 84) 20 W, pomieszczenie około 20 m. Sam się zdziwiłem że te 20 w z lampy EL 84 tak świetnie sobie z nimi poradziło - nie mam pojęcia jak zagra z Krellem. Świetnie grały też z pp WT 40 Amplifona przytarganym przez znajomego.

Na AS zawsze wolałem posłuchać Utopii grających z tymi wielkim wzmacniaczem na 845 niż np. z czy cyfrowym wzmocnieniem (Tact bodaj ostatnio był podpięty).

XAVIAN seria EVO - u siebie w 16 m słuchałem z Gryphonem Callista 2200 modelu Xavian 250 - zgrało się to bardzo dobrze. Świetny głośnik barwowo, naturalność, przestrzenność (ostatecznie to nieduże monitory). Brakowało trochę basu - ale to naturalne przy tej wielkości głośnikach. Można temu zaradzić kupując jeden z ich subów (mają chyba 2 modele). Zastanowił bym się też poważnie nad modelem 270 - zamknięta obudowa + sub Xaviana - ponoć świetne zestawienie do niewielkich pomieszczeń. Można też poszukać starszych modeli XN 185 II. W przypadku nowego Xaviana jednak polecał bym komplet firmowy z ich podstawkami METALICO. To maluchy które muszą zjeść:)) więc jeżeli podejdzie im barwa Krella to może być ok.

A jeżeli weszła by w grę nieco większa konstrukcja to AVCON AVALANCHE (tu raz że granica wielkości głośnika chyba przekroczona, 2 że 17 m jest wielkością graniczną) - 3 drogi, świetna barwa, dynamika, niski dobrze kontrolowany bas. Plusem jest to że robione są u nas w kraju - może można pogadać i spróbować je dostroić do pomieszczenia? Słuchałem w około 18-19 m z tym że pomieszczenie z jednej strony otwarte. Napędzane to było co prawda lampą TRI na Kt 88 i na 211. Jednak z rozmów z innymi użytkownikami dobrze się także spisują z tranzystorem. U Redaktora gra z hybrydowym Jazzem. Średnio wymagające konstrukcje jeżeli chodzi o ilość mocy - gdzieś widziałem ze jeden z kolegów napędzał je 16 W z RCM Bonasus.

ART Loudspeakers - tutaj z 2 ręki bo już nie produkowane: ART Emotion Monitor mniejszy model i ART Emotion model wielkością zbliżony do AVCONA. Oba modele z własnymi podstawkami. Konstrukcja 2 drożna. Tutaj nikt nie powie że brak barwy i że za ostro - kolega ARCADIX robił kiedyś porównania różnych podstawkowców i małe ARTy ocenił wysoko (gdzieś w zakładce klubowej). Duży model potrafi zejść nisko (miałem wrażenie że trochę niżej od AVCONA, choć to może kwestia innego strojenia i pomieszczenia). Pomieszczenie około 20m, lampa układ SE + długi odsłuch na AS 2008 bodaj. Niestety nie słyszałem z tranzystorem, niemniej na forach piszą, że dobrym zestawieniem może być np. Sudgen, Accu, Mac. Mało wymagające głośniki jeżeli chodzi o moc. Nie mam pojęcia jak zgra się z 400 Krella jeżeli chodzi o barwę.

co do SF to nie miałem przyjemności posłuchać w kontrolowanych warunkach.

Zastanawiam się czy jednak 400 Krella da radę Extremom (jest kilku użytkowników na forum niech się wypowiedzą)... tutaj raczej chyba Electa Amator 1.

pozdr.

Robert

Po pierwsze - to nie jest wątek o definicji hajendu ani o kolumnach Harpii.

Po drugie - na temat, bo choć zakładka hajendowa, to pyskówka jak na stereo.

Po trzecie - do "adremu"

Słuchalem B&W 805 S, i porównywałem do ich poprzedników - 805 (bez S). Różnica dość spora. 805 - brzmienie bliżej stereotypu Bowersów, a więc dość jasno i baaaardzo detalicznie u góry i w wyższej średnicy, granie bardzo dźwięczne, miejscami metaliczne, lekko twardawe ale za to bardzo dynamiczne.

805 S - zupełnie inna góra, niemal równie detaliczna, ale nieco ciemniejsza, bardziej doważona. Taka prezentacja odbija się też na reszcie pasma, która nabiera jakby więcej ciała. Ogólnie brzmienie mniej ofensywne, bardziej zmiekczone. Mniej powietrza i wybrzmień.

W obu wersjach skala dżwięku porównywalna, bas jak na monitory całkiem spory.

Nie słuchałem 805 D, ale z opinii ludzi, którzy słuchali wnioskuje, że to raczej nowa szkoła topowych Bowersów, a więc raczej bliżej im do S ni do tych "bez S".

Pozdrawiam Stempur

AUTOR:

"Ważna sprawa to wielkość kolumn, nie mogą być wyższe niż 40 cm i głębsze niż 35 cm...Pokój ma 17 m2 i jest umeblowany. Nie mam w nim problemów z akustyką."

W tych warunkach tylko solidne mionitory (np. Xavian) i sub (a najlepiej dwa).

W tych warunkach tylko solidne mionitory (np. Xavian) i sub (a najlepiej dwa).

Ta ... może 4-ry od razu? Sub to problemy, a 17m kw. to jeszcze nie hektary. Dobre monitory przetwarzają wystarczająco szerokie pasmo.

• 2 tygodnie później...

MBL 121

Ukryta Zawartość

sprawdź koniecznie MBL 121

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio 100 to po prostu żart!

SF?

Extrema z Krelem - SUPER!!!

Electa Amator I - także ekstra.

Pojęcie Hi End mówi o liniowym przenoszeniu częstotliwości poniżej 50 Hz.

moglbys wskazac taka definicje w jakims autorytatywnym zrodle? :)

ponizej 50Hz, to do 17m2 bierze sie subwoofer pokroju Velodyne CHT-8Q i sprawa z glowy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• 7 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.