Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.08.2023 o 18:16, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Vol. I był super to wypada czekać na vol.II .

Niestety poczekamy miesiąc dłużej… ze względu na uszkodzenie stampera premiera przesunięta na 27 października.

Może ja nie będę oryginalny i ktoś już wcześniej pisał o tym albumie ale jestem pod dużym wrażeniem płyty, różnorodności muzyki nowego krążka formacji Young Power. Nie kupiłem ich wcześniejszego dokonania, wydanej płyty w serii Polish Jazz czego żałuję no ale na osłodę mamy krążek Freedom.

Ciekawa rzecz. Warto posłuchać. Ja słucham z wielką przyjemnością.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nowa płyta Kuby Stankiewicza ,,INSPIRED BY LUDOMIR RÓŻYCKI". Jest to drugi album Kuby Stankiewicza wydany przez Anaklasis, po krążku inspirowanym muzyką Romana Statkowskiego. Tym razem, oprócz solowych reinterpretacji, na płycie znalazły się także utwory nagrane wspólnie ze znakomitymi artystami: wokalistką Grażyną Auguścik, Jakubem Olejnikiem i Darkiem Oleszkiewiczem na kontrabasach oraz Przemysławem Jaroszem i Tiną Raymond przy perkusji. Trzon płyty stanowi osiem utworów Różyckiego, które stały się podstawą do jazzowych reinterpretacji.

obraz.png.6c09cdd972f87df4230feb2edd37e1e5.png

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• 4 tygodnie później...

" On the road " vol. 2 Ptaszyna Wróblewskiego już gości w moim odtwarzaczu . Podobnie jak vol.1 to znakomite nagranie . Piękny , klasyczny mainstream zagrany bardzo kompetentnie i świetnie nagrany . Sto lat dla Ptaszyna !

• 1 miesiąc później...
W dniu 24.08.2023 o 15:11, tied napisał:

Ukryta Zawartość

29 września premiera!

Już mam . Wrażenia podobne jak z vol.1 . Pozycja obowiązkowa.

Ukryta Zawartość

No i najnowszy EABS już też dotarł. " EABS Meets JAUBI In Search Of A Better Tomorrow . Czyli polsko - pakistańska kooperacja w Dolinie Kłodzkiej . Z naszej strony mamy M. Pędziwiatra , M. Raka, P. Stachowiaka, O. Węgiera i J.Kurka a z pakistańskiej gitarę , tablę i sarangę . To fascynujące połączenie współczesnego jazzu, brzmień elektronicznych ze wschodem . Muzyka się przenika i uzupełnia tak ,że nie odczuwa się " szwów " . A jednocześnie jest bardzo komunikatywna .

I coś dla zaskoczenia . Chyba debiut nieznanej mi formacji Michał Aftyka Quintet "Frukstrakt " . Kwintet o dziwo basisty ( bo tego nie słychać , wszystkie kompozycje  ) w składzie M.Elszkowski  trąbka, M.Konieczkowicz sax. , T. Kosma wibrafon i ksylofon, M. Aftyka bas i S. Raczkowski perk. To bardzo efektowna i świetnie zagrana muzyka a kolorytu dodaje wibrafon i ksylofon . Zwraca uwagę bardzo dobre brzmienie nagrania.

1 godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Już mam . Wrażenia podobne jak z vol.1 . Pozycja obowiązkowa.

Przesłuchałem narazie raz i chłonę jak sucha gąbka wodę😂 Polecam.

• 1 miesiąc później...

Moja ostatnia nowość to płyta Mateusz Pałka Trio " Melodies. The Magic Mountain ". To klasyczne trio fortepianowe w składzie lider piano, Piotr Południak bas i Patryk Dobosz perk. Na krążku 10 utworów utrzymanych w klimatach postromantycznych , lirycznych, nastrojowych . Zwracają uwagę ładne tematy , wysublimowane brzmienie tria i bardzo dobra jakość nagrania ( Studio Polskiego Radia im. J. Wasowskiego ). Można na tym nagraniu testować sprzęt . Wygląda na to ,że mamy kolejne świetne trio fortepianowe.

No i muzyk już znany i uznany. G. Tarwid ze swoim trio wydał płytę " Flowers " w portugalskim Clean Feed. W sekcji mamy M. Muchę na basie i A.Karcha na perk. To bardzo kolorowa, impresjonistyczna muzyka . Wyróżniająca się na tle innych z tej wytwórni .

• 5 tygodni później...

Jestem pod wrażeniem płyty ,która może nie do końca jest jazzowa ( czy nie tylko ) . Chodzi mi o najnowsze nagranie Lory Szafran " Ewa Demarczyk. Inspiracje ". Lora nagrała 10 najbardziej znanych piosenek Demarczyk ( raczej pieśni ) . Sam się zastanawiałem od lat czemu nikt nie próbuje zmierzyć się z twórczością pieśniarki . To dla mnie i chyba znacznej części słuchaczy pieśni ikoniczne, kultowe , niemal świętości . Kojarzone z Ewą Demarczyk i jej stylem wykonawczym . Nerwowym , emocjonalnym , niezwykle ekspresyjnym . Nawiązującym do kabaretu , modernizmu, teatru. Bo jej wykonania były aktorskie, a  koncerty spektaklami teatralnymi ( byłem na jednym z nich ). Na szczęście Lora będąc pieśniarką jazzową poszła innym tropem . Wykorzystując nowe, atrakcyjne aranżacje M. Wośko wykonuje te pieśni w zupełnie innej stylistyce. Opierającej się na współczesnych rytmach , instrumentacji , manierze wykonawczej. Jest tu sporo swingowania ale i trochę elektroniki , solówek jazzowych . Grają znakomici muzycy m.in. wspomniany pianista M. Wośko, H. Miśkiewicz,  S, Frankiewicz , A, Kowalewski ,, D. Lubowicz . Znakomita płyta !

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
  • 3 miesiące później...

Jest najnowsza płyta formacji EABS ! " Reflections Of Purple Sun " to kolejna pozycja poświęcona historii polskiego jazzu . Tym razem Tomaszowi Stańce i jego płycie " Purple Sun " . Dla przypomnienia kwintet Stańki nagrał ją w 1973 r. w Monachium  w składzie Stańko, Seifert ,Muniak, H. Hartmann bas i Stefański perk. Była to odpowiedź na rozwijający się jazz rock i ciekawe i oryginalne podejście Stańki do zagadnień rytmu . Oczywiście EABS obecnie wykonuje tę muzykę po swojemu  i twórczo. I bardzo dobrze bo znakomita płyta.

• 1 miesiąc później...

U mnie bardzo ciekawa nowość i do tego nietypowa . Nietypowa bo zawiera dwa koncert skrzypcowe ! Chodzi o nagranie Mateusza Smoczyńskiego " Adam's Apple " Warner 2024 . Płyta zawiera kompozycję Smoczyńskiego Adam's Apple Concerto  For Violin and Orchestra ( 2018 ) oraz Z. Sejferta  Jazz Concerto  For Violin , Rythm Section  And Symphony Orchestra ( 1974 ). Pierwsza pozycja to wynik fascynacji skrzypka muzyką amerykańskiego kompozytora Johna Adamsa . Utrzymana jest w konwencji trzecionurtowej i warszawsko - jesiennej . Koncert Sejferta to pierwsze nagranie tego utworu od 50 lat ! W sekcji D. Wania , S. Kurkiewicz i M. Miśkiewicz . Dyryguje R. Janiak a gra Chopin University Chamber Orchestra . Znakomite granie .

• 2 tygodnie później...

U mnie trzy znakomite, polskie nowości. Najpierw może weteran polskiej perkusji Kazimierz Jonkisz i jego krążek " Monty & Soul ". To nagranie poświęcone pamięci amerykańskiego saksofonisty i przyjaciela Jonkisza Monty Watersa .  Mamy tu 10 kompozycji  Monty'ego .W kwartecie oprócz lidera B.Janczarski tenor, M.Waggoner git. , M. Jaros bas . W kilku utworach mamy wplecione wypowiedzi samego Watersa.  Muzyka to nowoczesny, pulsujący i " czarny " mainstream z bardzo bluesowymi tematami.

Następna pozycja to " Tryp Tych Tryo. Warsaw Conjuction " tria w składzie W. Mazolewski bas, Tamar Osborn flet i sax. , Edward Walkili -Nick perk. To muzyka bardzo intrygująca ale i trudna do zaklasyfikowania . Bo sekcja to rockowy beat z odniesieniami do psychodelii , awangardy rocka a flety i saksofony to free, etnika, elektronika czy awangarda. W sumie bardzo interesujący melanż.

I na koniec nagranie Tomasza Dąbrowskiego i " The Individual Beings .Better . Mamy tu septet w składzie T. Dąbrowski trąbka i elektronika, F. Lundin tenor, I. Wojtczak tenor i sopran, G. Tarwid piano, M. Mucha bas, K. Finsrud perk. i J. Młynarski perk. To skład polsko - duński . Na płycie 9 kompozycji trębacza , luźnych formalnie . Generalnie muzyka na pograniczu zapisu i improwizacji , akustyki i elektroniki. Z odniesieniami do Komedy i Stańki .

Premiera we wrześniu 👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

A mnie piękny album " Transatlantyk " Dominik Bukowski Quartet. Lider wibrafon i kalimba,  E. Miszk trąbka, A. Żuchowski bas i P. Dobosz perk. Na krążku 9 kompozycji lidera inspirowanych jak się łatwo domyślić Gombrowiczem a właściwie problemem emigracji .Stąd mamy też wypowiedzi emigrantów , m.in. Gombrowicza i Mrożka. A muzycznie to atrakcyjny, nowoczesny mainstream . Bardzo dobre granie.

I jeszcze dwie nowości autorstwa naszego wybitnego pianisty P. Wyleżoła . Najpierw polecę duet z Szymonem Miką " Loud Silence " . Piękne kolaboracja fortepianu z gitarą w siedmiu kompozycjach własnych oraz V. Younga i D. Brubeck'a .

Druga pozycja to kwartet i nagranie " " I Love Music ". Oprócz lidera A. Middleton sax, M. Barański bas oraz F. Nemeth perk. Piękna jakość nagrania i oczywiście wykonanie .

• 5 tygodni później...

Kolejna nowość pianistyczna. Włodek Pawlik i płyta " Standards / New Eition " 2024. To nagranie ze Studia S4 PR z 2022 r. Oprócz lidera Cezary Konrad perk. i Damian Kostka bas. Na płycie 11 standardów m.in. Davisa, Jobima, Monka, Coltrane'a , Gillespiego, , Rodgersa . Nagranie dedykowane zmarłemu w 2012 r. basicie Z. Wegehauptowi . Piękne klasyczne wykonania zagrane z pietyzmem , miłością do muzyki i wyobraźnią . Dołączona do płyty książeczka zawiera ciekawe informacje o muzykach .

Kolejna bardzo dobra płyta zespołu Wojtka Mazolewskiego . " Beautiful Poeple " Wojtek Mazolweski Quintet w składzie lider bas , O. Torok trąbka, P. Cieślak tenor, M. Baliński piano, i T. Papior perk . Na krążku 10 utworów utrzymanych w klimatach zadumy czy nostalgii .Stylistycznie to nowoczesny mainstream z wpływami etno , ballady czy klasyki . Bardzo melodyjne tematy . Dobra jakość nagrania ( Studio S4 PR ).

Maciej Tubis nowy album ,,Into The Night". Premiera miała miejsce 27 września. Krótko ze strony autora: akustyczny fortepian i syntezatory. Wirtuozeria i elektronika. Wrażliwość i improwizacja...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

20 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Kolejna bardzo dobra płyta zespołu Wojtka Mazolewskiego . " Beautiful Poeple " Wojtek Mazolweski Quintet w składzie lider bas , O. Torok trąbka, P. Cieślak tenor, M. Baliński piano, i T. Papior perk . Na krążku 10 utworów utrzymanych w klimatach zadumy czy nostalgii .Stylistycznie to nowoczesny mainstream z wpływami etno , ballady czy klasyki . Bardzo melodyjne tematy . Dobra jakość nagrania ( Studio S4 PR ).

Nie wiem jak wersja CD. Zakupiłem na bandcamp 24 bitowe pliki. Po zmierzeniu mają dynamic range DR12-DR14, (rewelacja) a więc widzę, że wyjście z brytyjskiego Whirlwind wyszło Mazolewskiemu na dobre. Dodam jeszcze, że cały materiał prezentuje się jeszcze lepiej na żywo.

Nie wiem jak wersja CD. Zakupiłem na bandcamp 24 bitowe pliki. Po zmierzeniu mają dynamic range DR12-DR14, (rewelacja) a więc widzę, że wyjście z brytyjskiego Whirlwind wyszło Mazolewskiemu na dobre. Dodam jeszcze, że cały materiał prezentuje się jeszcze lepiej na żywo.

Rzeczywiście, nawet na streamingu dobrze brzmi ten album, a że lider basista, to imstrument ten nie jest chowany po kątach. Brzmienie świetne.

Pewnie kupię, bo cena niewysoka, ale chyba już bardziej z przyzwyczajenia, niz z ekscytacji muzyką. Gdyż jakkolwiek zawsze lubiłem W. Mazolewskiego w tej odsłonie za bardzo ładne połączenie nowoczesności ze starym dobrym „polish jazz”, to nowa płyta niczym nowym mnie nie zaskakuje. Mam wrażenie, jakbym już to wszystko słyszał już na poprzednich 2 albumach. Zdaję sobie sprawę, że wraz z wiekiem bunt i energia ustępuje na rzecz nostalgii i zadumy i nie oczekuję rewolucji, ale coraz bardziej ta muzyka zaczyna mi przelatywać obok ucha, gdy słucham i równocześnie czytam.

No dobra, ponarzekałem i powybrzydzałem, więc teraz mogę z czystym polskim sumieniem iść i kupić

ja tak miałem z poprzednim jego krążkiem, kupiony z "rozpędu" jakiś taki najciężej strawny, ale trzeba przyznać, że Mazolewski mimo wszystko spłacił haracz - nam, lubiącym Wojtka, ale oczekującym czegoś nowego - mowa o Tryp Tych Tryo "Warsaw Conjunction" - która to płyta była kilka postów wcześniej

• 3 tygodnie później...

Unleashed Cooperation  i płyta " Trust " to moja ostatnia polska nowość. To kwintet w składzie K. Kuśmierek tenor, P.Rynkiewicz trąbka, P. Matwiejczuk piano, F. Gulotta bas oraz S. Aleksandrowicz perk. W trzech utworach A. Gadt wokalizy . To poetycka , w klimatach komedowsko -stańkowa muzyka zagrana na bardzo wysokim poziomie. Poprzednia płyta " Drogi krajowe w Polsce " też bardzo mi się podobała.

• 1 miesiąc później...

Kolejna polska nowość o której spieszę donieść . " Radek Wośko Chamber Trio " to wybitna pozycja sygnowana przez młodych polskich artystów , których łączy wspólne duńskie doświadczenie . Bowiem cała trójka studiowała i poznała się w Odense . A trio tworzą lider perkusja , Kuba Więcek alt i Grzegorz Tarwid piano. To muzyka niesłychanie atrakcyjne, kolorowa , wysublimowana . Wychodząca poza granice jazzu . Korzystająca także z doświadczeń muzyki elektronicznej, eksperymentalnej i awangardowej  ale zachowująca w pełni walor komunikatywności . Znakomite nagranie !

To nie jest oczywiście nowość ale wznowienie , a właściwie wydanie po raz pierwszy muzyki z archiwów PR . Słyszałem rozmowę w radiowej Dwójce o tym nagraniu oraz wywiad z realizatorem dźwięku Tadeuszem Mieczkowskim  .Mowa o pierwszym wydaniu nagrania Mieczysława Kosza ze swoim triem ( J. Kozłowski bas i S.Perkowski perk ) z JJ w Warszawie. Aż trudno sobie wyobrazić,że te wspaniałe nagrania przeleżały w archiwach kilkadziesiąt lat i dopiero obecnie doczekały się remasteringu i wydania. Płyta nosi tytuł " Debiut . Jazz Jamboree 67/68 " i zawiera zapis z dwóch koncertów z sali FN . Z 13.10 67 i 19.10. 68 . Zapis oczywiście live, kompozycje własne , Chopin i standardy .A wrażenia ? Niesamowite ! To wspaniała muzyka ,zagrana niesłychanie delikatnie, subtelnie,z ogromną wyobraźnią , polotem . Nic się nie zestarzała .W książeczce ciekawe komentarze K. Karpińskiego i M. Wasilewskiego . Pozycja obowiązkowa dla każdego fana polskiego jazzu . Są zapowiedzi następnych nagrań Kosza.

A i jeszcze jedna uwaga. Jak się słucha tych dwóch koncertów ( rok różnicy ) to można dojść do wniosku jak niesłychanie Kosz rozwinął się jako artysta !

• 2 tygodnie później...

Gorąco polecam płytę Alan Balcerowski  Quintet " Looking Ahead " Multikulti . W składzie lider saksofony, M.Wienke saksofony, M. Gozdek piano, A. Olszewski i K. Miszewski perk. To wyjątkowo świeże i oryginalne spojrzenie na współczesny mainstream . Muzyka pełna radości i kolorów. Bardzo atrakcyjna.

• 1 miesiąc później...
Opublikowano (edytowane)

Najnowsza płyta Adama Bałdycha " Portraits " od wczoraj już gości w moim odtwarzaczu. To dzieło kwintetu w składzie lider skrzypce, skrzypce renesansowe , S. Zawadzki piano, K.Konarski tenor ,A. Święs bas i D. Fortuna perk. Ponadto vocal Kari Sal oraz P. Odoszewski . Na krążku 16 utworów , poza jednym kompozycje Adama. Piszę kompozycje bo w , znacznym  stopniu to muzyka zapisana . Odwołująca się do tradycji ( muzyka dawna ) , klasyki XX wieku, do brzmień ECM owskich ( Garbarek, EST ) ale i do polskiego jazzu ( Możdżer ) . Do muzyki skandynawskiej i orientu . Dominują klimaty zadumy , refleksji , wyciszenia wynikające z programowego charakteru tej muzyki. Są także piękne brzmienia oraz interesujące solówki . Czy jest to jazz ? Jeśli to dla kogoś ważne to nie tylko . Ważne ,że jest to piękna muzyka.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi