Skocz do zawartości
IGNORED

Srebrne kable - które najlepsze.

dariuszkmoch

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tani solid core i takim samy zrób w środku kolumny wtedy stosowanie srebra ma sens bo jest prawie w calym torze sygnalowym, a i jeszcze cewki miedziane w zwrotnicach wymień na srebrne :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Mam IC DIY srebro 7N wzorowany być może na AQ, a może na czymś innym.... - w środku są 3 rurki z powietrzem czy cóś, oplot sztuczny, nie-bawełniany, bardzo lubię ten kabelek.

Wolalbym chyba Albedo niz Pana Marka, albo innego Arka.

Można się zdziwić czasem :)

No to ja mam Pana Arka Nie zamienię na nic innego. W cenie do 2000 za met powalczy. Kto nie wierzy niech posłucha. Ja posłuchałem i juz nie oddam. A w kolumnie też wymieniłem. Bo jesli nie to po co wydawac bombę na głosnikowe?

zyzio - zdradzisz od kogo ten kabelek?

Od amatora ze Śląska, nie ma go raczej na forum, ale jego kabelki czasami można wydębić spod lady w Top Hifi w Katowicach. Wcale nie są takie tanie, bo życzy sobie ok. 350 zł za 0,5 m i to bez wtyków, za które jest dopłata w zależności od rodzaju.

No faktycznie drogo. Jak dojdą dobre wtyki to się zrobi drugie tyle.

Tyle tylko, że zwyczajne podstawowe Neutriki wystarczą zdaniem konstruktora...demo kabelek był na wtykach no name, a grał......

Do srebra polecam wtyki CARDAS SLVR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-11945-0-18907100-1305140027_thumb.jpg

post-11945-0-54455500-1305140053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyzio - a myślałeś kiedyś jakby ten konstruktor zrobił na tym sreberku coś w stylu IC AntiCabla z jednym drutem. Może już robiłeś takie porównania.

On ma raczej inną koncepcję - kabel jest giętki, w środku są chyba trzy kabelki srebrne i trzy rurki z powietrzem :-) Na pewno nie jest to konstrukcja przypadkowa, mówił, że niby eksperymentował :-).

A czy ktoś używał kable Marek z Allegro - maro2210? Drogie nie są, a recenzje od kupujących maja ok, ale klotz tez od kupujących na allagro ma dobre recenzje... Zna ktoś te kable?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

On ma raczej inną koncepcję - kabel jest giętki, w środku są chyba trzy kabelki srebrne i trzy rurki z powietrzem :-) Na pewno nie jest to konstrukcja przypadkowa, mówił, że niby eksperymentował :-).

....ja juz kable robie ponad szesc lat....nawet nie wyobrazacie sobie w ilu E-mail ..opisywlem dokladnie jak powstaja ...stad te "nie przypadkowe konstrukcje"...i nie sprzedaje na Allegro ani na eBay...bo to kable dla tych co przyjaznia sie z muzyka ...

Jeśli kable Albedo można uznać za markowe, to od niedawna jest na rynku najtańszy markowy srebrny IC:

Beginning za 210 zł (metr). Proponuję znaleźć górę jak w tym kablu w interkonekcie z miedzi do kwoty...

Po takim doświadczeniu np. użytkownicy Linna pozostawią Linn Black w spokoju/kartonie.

....ja juz kable robie ponad szesc lat....nawet nie wyobrazacie sobie w ilu E-mail ..opisywlem dokladnie jak powstaja ...stad te "nie przypadkowe konstrukcje"...i nie sprzedaje na Allegro ani na eBay...bo to kable dla tych co przyjaznia sie z muzyka ...

On też się bawi kilka lat....także nie sprzedaje na Allegro czy ebay....czasem podrzuci coś do Top Hifi by porównać z topowymi AQ i po ludziach łazi dając im dema do testów....

On też się bawi kilka lat....także nie sprzedaje na Allegro czy ebay....czasem podrzuci coś do Top Hifi by porównać z topowymi AQ i po ludziach łazi dając im dema do testów....

Zaciekawił mnie ten twój DIY. Jeśli gość jest z Zabrza to stosuje bodajże grubości srebra monokrystalicznego 0,5 + 0,8. Arek__45 z forum pisze, że takie grubości się nie nadają, poleca 0,4.

....tylko 0,4mm czyli AWG 26 , zrobilem juz wiele kabli i wiem co mowie....

....Z własnego doświadczenia też polecam nie używać grubszego przewodu do IC niż 0,6mm, taki 0,35-0,5 jest w sam raz....

...0,5 mm nie nadaje sie na interkonekty...

Z kolei Wojtek76 pisze:

<<Arek jezeli Twoje kable sa wciaz takie same, a ostatnio kolega mi pozyczyl to musze stwierdzic, ze nie przenosza wogole basu i odchudzaja srednice, gore maja bardzo dobra.>>

Może napisz jak się zachowuje twój DIY w 3 podstawowych pasmach.Jeśli znasz przekroje drutów to podaj i określ ich wpływ na dźwięk.

• Użytkownicy+

To najnizszy model Albedo, można spróbować wyżej. Mnie Blue cieszy. Godziny mijają, a radocha trwa :)

Jest nowy kabelek (Beginning) od Grzegorza, jeszcze tańszy od Blue.

Miałem IC: sonus olivę, kable Arka, Albedo blue i air,

oraz głośnikowe: Albedo blue i air, argentum i gertza.

Mogę powiedzieć, że jasne są głośnikowe gertz i argentum. IC arka i sonus olivy to kable nieco ciepłe, analogowe (podobne do siebie). Albedo jest gdzieś po środku, ani rozjaśnione, ani przyciemnione. Ic są według mnie dobre, głośnikowe wypadły słabiej. Głośnikowy albedo blue, ma mało basu.

Ukryta Zawartość

Arek__45 toż to jakieś dzieło naukowe. Może streść nam konkrety o co w nim chodzi. Skoro jesteś na forum powiedz nam, bo jestem pewien, że korciło cie takie próby robić jak się zachowują druty np. 0,8, 0,6 i 0,5 w stosunku do twoich 0,4mm. Stosujesz srebro jubilerskie i masz technologie sprawdzoną na 0,4, ale czy to samo dotyczy srebra monokrystalicznego 7N (wiem, wiem napiszesz że nie ma takiego).

Co się dzieje z dźwiękiem w 3 podstawowych charakterystykach po zastosowaniu 0,8 mm.Czy zwiększa się bas, czy maleją wysokie, czy dźwięk się rozjeżdza bo bokach, itp. obserwacje.

Z góry dziękuję, bo szanuje twoją wiedzę i produkcję.

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Srebro typowe, jubilerskie to 930..ja uzywam conajmniej 99,99 ale sa odmiany miekka i twarda...co tu pisac nawet nie wyobrazacie sobie ile to czasu zajmuje takie probowanie roznych rozwiazan ...niestety druty "nie graja" tak od razu..czas i cierpliwosc...i wcale nie sa wazne pasma, dol czy gora, sa wazniejsze rzeczy w dzwieku ktore sprawiaja ze pojawia sie muzyka...

...a co do tego linku to wniosek ze dla kabli audio optymalne granice to 0,4-0,8mm srednica...

...0,8mm w interkonekcie nie probowalem , braklo czasu a moze cierpliwosci, musze miec drugi system bo nie lubie jak nie gra muzyka...zaciekawil mnie jednak AQ Sky tam wlasnie sa trzy zyly 20 AWG...trzeba sprobowac...

Ukryta Zawartość

tani solid core i takim samy zrób w środku kolumny wtedy stosowanie srebra ma sens bo jest prawie w calym torze sygnalowym, a i jeszcze cewki miedziane w zwrotnicach wymień na srebrne :)

mikson - znasz gościa od tych drutów? Czy ktoś go zna, pewny człowiek, druty faktycznie "grają", czy to srebro pzrewyższa "muzykalnością" np. srebro jubilerskie???

Ukryta Zawartość

Jeśli to naprawdę srebro monokrystaliczne 7N (jak mój IC z tego co mówił konstruktor) to przewyższa...przewyższa Albedo do Monolitha (wyższych nie znam), Sonusolivę.....rozdzielczością, sceną....oczywiście w kategoriach audiofilskich, to wszystko przekłada się też na muzykalność :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.