Skocz do zawartości
IGNORED

CD i kolumny do Yamaha R-S500

lukass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Stoję przed wyborem kolumn oraz odtwarzacza CD do tytułowego ampl (mogę rozważyć inny w podobnej cenie, ale na coś trzeba się w końcu zdecydować :).

Mój budżet to max 2500 zł na całość. Yamaha kosztuje około 1100zł czyli zostaje mi 1400.

Chciałbym żeby kolumny były podłogowe.

Docelowe pomieszczenia ma 18m2.

Słucham głównie spokojnych jazzowych brzmień trochę rocka (przykłady wykonawców: Norah Jones, Ayo, Adele, Alanis Morissette, Regina Spektor, pink floyd, Marillion).

Zależy mi przede wszystkim na dokładności i ciepłym, naturalnym brzmieniu. Żadnych dyskotek, chcę żeby zestaw brzmiał przyjemnie też przy nisko-średnich nastawieniach głośności. Nie znoszę metalicznego, technicznego brzmienia.

To chyba tyle :) Proszę o porady w moim przedziale cenowym.

PS. Jeśli chodzi o cd to myślałem o Harman Kardon HD 980.

Sprzęt powinien być nowy.

Z góry dziękuję za wszystkie porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/82828-cd-i-kolumny-do-yamaha-r-s500/
  • Użytkownicy+

Witam,

Zdecydowanie więcej przeznaczyłbym na kolumny, a mniej na CD. Przyczyna tego jest oczywista, znacznie większe są różnice pomiędzy kolumnami, niż CD. Bywa, że zwykłe DVD za 200-300zł zagra lepiej niż CD z jedynką przed tą kwotą. Kolumny za tysiąc z groszem, prawie na 100% będą znacznie gorsze od tych powyżej 2000zł.

Robert

CD kup Yamahę CD-S300 będzie ładny komplecik, z kolumn ciężko coś znaleźć za około 1400 zł.

Z tego co znam to mogę polecić do yamahy:

Wharfedale DIAMOND 10.5

Monitor Audio M4

Koda K-5000F

Koda CV-65F

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

DO zestawu kup zdecydowanie odtwarzacz Yamaha CD-S300, który w swojej cenie reprezentuje przyzwoity poziom. Co do kolumn, to dobrym wyborem będą proponowane wcześniej Monitor Audio M4 a także Mission m33i lub m34i ewentualnie jeden z modeli Boston Acoustic.

Zapraszam jednak na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Spróbuję posłuchać z kolumnami Monitor Audio M4 i Mission M33i.

palton: Hmm muszę to rozważyć. Rzecz w tym, że nowego CD do 500zł raczej nie kupię, ale DVD już tak. Wtedy więcej zostałoby na kolumny. Możesz polecić jakieś DVD z przyzwoitym audio? Ewentualnie za 2 lata sobie po prostu wymienię na porządne CD :/

wszyscy polecaja cd-s300 yamahy i to jest bardzo dobry pomysl ! i absolutne minimum

dvd player do 500 zl to katastrofa, po prostu

jak kasy nie starczy byc moze kupno uzywanych kolumn rozwiaze problem

albo dozbierac na nowe, np quantum 605, 555

oszczedzisz sobie stresu z szybka wymiana jakiegos elementu, bo po prostu slabo gra

Witam,

tak na szybko napiszę koledze - obecnie przesiadłem się na wzmacniacz Yamaha A-S300 (minimalnie mocniejszy od amplitunera w opisie wątku) i steruję nim kolumny mission m35i.

Zestaw bardzo ładnie gra - na allegro nówki kolumny można dostać za 1450zł.

p.s. Yamahę Yamaha R-S500 kupisz nową z transportem za niecałe 950zł (tak na szybko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), więc zawsze trochę grosza więcej zostanie na kolumny i cd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.