Skocz do zawartości
IGNORED

prawidłowe podlączenie audio

nadol_wroc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio zakupiłem sobie zestaw audio 5.1. Yamahy (amplituner+blu ray+zestaw glośnikow 5.1.)

Pan w sklepie doradzil mi kupno dobrych kabli połączeniowych między ampli i odtwarzaczem. Kupiłem 2xRCAA oraz COAXIAL.

Moj problem brzmi nastepująco: jak to wszystko podłączyć? Znaczy się nie mam problemow przy odtwarzaniu muzyki nagranej w stereo albo 5.1. Chodzi mi o to jak podlączyć do tego tv, tak aby podczas oglądania koncertu HD z nagranym dźwiękiem 5.1. wykorzystać na maxa sprzęt. Od tv idzie tylko kabel HDMI do amplitunera.

Podlączyłem kiedyś odtwarzacz z ampli kablem HDMI i ampli z tv też HDMI i wszystko działalo tylko nie wiem, czy wykorzystałem możliwości sprzętu. ie lepiej, żeby dźwięk szedł po coaxialu czy jakoś inaczej?

POMOCY :)

https://www.audiostereo.pl/topic/82975-prawid%C5%82owe-podl%C4%85czenie-audio/

Coś nakręciłeś albo pan w sklepie pokręcił...

Musisz mieć kable HDMI. Tylko wówczas w odpowiedniej jakości sygnałem zasilisz TV. Również to najprostsze rozwiązanie dla audio.

Co to jest to 2xRCAA? Czym różni się od COAXIAL`a?

Musisz wiedzieć takie rzeczy jeżeli chcesz dostarczać strumień cyfrowy z BD do amplitunera po COAX a nie HDMI. A może wykorzystać DAC w BD (jeśli wyższej klasy niż w ampli KD) i przesyłać audio po RCA? Tu do wyboru bywa stereo, 5.1 a czasami 7.1.

Jak nic Ci te filozofie (wiązane z jakością) nie mówią to podłącz wszystko HDMI i po sprawie.

Informacje znajdziesz w instrukcjach.

Jeśli dobrze zrozumiałem Autora to Jemu chodzi również o następującą sytuację: ogląda naziemną TV HD, dźwięk leci w 5.1 i jak to podłączyć do amplitunera aby ten puścił go na system głośników.

Czy HDMI wystarczy? I tak i nie. Jeśli zarówno amplituner jak i telewizor mają wyjścia/wejścia HDMI w specyfikacji 1.4 i kabelek łączący też jest 1.4 - wówczas to jedyne połączenie między tymi klockami wystarczy. HDMI 1.4 ma bowiem ARC (Audio Return Channel - zwrotny kanał audio). Natomiast jeśli jest to HDMI 1.3 wówczas pracuje ono w jedną stronę, w tym przypadku od amplitunera do telewizora. Audio w odwrotnym kierunku tędy nie przejdzie. Nie ma jednak zmartwienia. Większość telewizorów ma oddzielne cyfrowe wyjście audio, przeważnie optyczne (Toslink), czasem koaksjalne (S/PDIF). Przyłącza się go do któregoś wolnego wejścia amplitunera, pamiętając aby go odpowiednio przyporządkować (jeśli będzie taka potrzeba).

no ja mam do audio 2 kable RCA a do 5.1. coaxial.

moge podlaczyc koncert na 2 hdmi ale nie lepeij uzyc jakos coaxiala?

Ten 2xRCA możesz wykorzystać do stereo łącząc wyjście analogowe BD (dwa gniazda dla stereo są zazwyczaj wyróżnione na tylnej ściance odtwarzaczy) z wejściem Frontów (multichannel). Możesz w ten sposób podłączyć wszystkie wyjścia z BD do wejść w ampli.

W takim przypadku wykorzystujesz DAC w BD.

Jeśli połączysz BD z ampli kablem COAXIAL`nym to dekodowanie strumienia cyfrowego nastąpi w ampli.

Nie wiem jak teraz jest z przepustowościami ale kablem HDMI przejdzie cały strumień (nawet 7.1 kanałów). Dla 5.1 wystarczy COAXIAL. Wielu twierdzi, że ma wyższą jakość.

Bobcat już napisał o połączeniu zwrotnym z TV do ampli. S/PDIF można transmitować zarówno po światłowodzie (TOSLINK) i drucie (COAXIAL).

To stosuje się odpowiednio do dekoderów cyfrowych TV. Z nich właśnie łączy się sygnał audio na ampli za pomocą którejś z technik.

Nie wiem, czy tez lapie, ale powiem tak:

puszcam sobie koncercik full hd z 5.1, chce aby kablem hdmi poszedl obraz hd do tv ale zeby dzwiek byl 5.1. po kablach coaxial. dobrze rozumiem.

rozumiem problem jest taki, ze nie chce juz prowadzic od tv do ampli nowego kabla

Zgoda, ale zwyczajowo przyjęło się używać nazwy S/PDIF w przypadku koaksjala. Masz rację, że tak naprawdę to i optyczny i koaksjal to są.S/PDIF.

Tylko HDMI może przepuścić audio w nowych formatach stosowanych na BD, czyli Dolby True HD lub DTS-HD MA. A te mogą być max 7.1. Po koaksjalu czy optyku przejdzie tylko zwykły Dolby Digital lub DTS (a te są do 6.1). Wystarczy, gdyż transmisje TV są w Dolby Digital.

• 2 tygodnie później...

@Up

Zdecydowana większość śmiertelników (niekoniecznie użytkownicy tego forum :) powinna podłączyć to w taki sposób:

BD ---HDMI---> Ampli ---HDMI---> TV

<---OPTI--- (ewentualnie 2 x RCA, ale wtedy tylko dźwięk analog)

HDMI przesyła i obraz i dźwięk cyfrowy, to taki nowoczesny SCART (popularnie - EURO) i tylko po HDMI możesz wykorzystać w pełni swój odtwarzacz BD.

Jeżeli masz najnowszy amplituner ze zwrotnym kanałem audio na wyjściu HDMI i masz kabel HDMI ze zwrotnym kanałem audio (na kablu powinno być napisane ARC lub ARC+HEC), możesz spokojnie pominąć połączenie optyczne.

Chyba, że w ogóle nie planujesz korzystać z tunera wbudowanego w TV a np. z tunera kablówki bądź platformy cyfrowej, wtedy też możesz pominąć drugą linijkę i zadowolić się kablem bez ARC, a tuner podłącz też do ampli za pomocą kabla HDMI.

Obawiam się, że niepotrzebnie kupiłeś te kable, ale może coax przyda się do podłączenia np. starszego odtwarzacza CD do amplitunera, może stereo będzie lepsze, a kable RCA wykorzystaj np. do podłączenia stacji dokującej iPoda (albo do jakiegokolwiek innego źródła analogowego).

A Kolega wyżej co prowokuje; nie ma srebra 7N!

Może i nie ma Srebra 7N, natomiast można wytworzyć srebrny przewodnik o klasie czystości 7N, być może nawet czystszy, to 7N to po prostu klasa czystości, teoretycznie czyste srebro ma klasę czystości ∞N, ale to tylko teoria ;)

A na marginesie, czym się różni COAXIAL od RCA?

Pod względem elektrycznym to oba są kablami koncentrycznymi o impedancji 75 Ohm zakończonymi wtykami RCA (tak samo, jak kabel subwooferowy, Composite Video czy Component Video), różnica polega na tym, pod kątem czego są optymalizowane w czasie produkcji.

W potocznym rozumieniu COAX to pojedynczy kabel koncentryczny-cyfrowy a RCA to analogowy interkonekt audio (czyli dwa kable z końcówkami RCA) ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.