Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

jakby sobie Redakcja policzył to objętość obudowy wynosi ok. 25 litrów - jak na standy to b. dużo bo niektóre podłogówki mają zaledwie 20 litrów - tak więc o ile konstrukcja głośnika na to pozwala to jest on w stanie zejść nisko.. liniowo to może i tak do 40Hz da radę bo te 7Hz faktycznie jest nierealne. Za to dynamikę i mocny bas z aluminiowej membrany jak najbardziej może pokazać i to jest realne do osiągnięcia.

• Redaktorzy

"liniowo to może i tak do 40Hz da radę bo te 7Hz faktycznie jest nierealne."

Otóż to. Ale widzę, ze wyraziłem się zbyt skrótowo, co kolegę Arka wprowadziło w błąd. W rzeczywistości potrafię być bardzo merytoryczny, jak jest powód. A więc merytorycznie 7 Hz to majaczenie, i tak napisałem w pierwotnej wersji tego postu, ale złagodziłem sformułowanie, bo wiem, ze na forum są osoby obdarzone subtelnym smakiem, które mogłoby to dotknąć. Skoro jednak poproszono mnie o bardziej jednoznaczne sformułowanie, oto ono: 7 Hz w kontekście omawianej konstrukcji to takie samo majaczenie, jak zacytowana gdzie indziej wypowiedź konstruktora, ze nie potrzebuje pomiarów, bo słyszy do 100 kHz.

• Redaktorzy

Obejrzałem sobie jeszcze egzemplarz wystawiany na aukcji. Nie rozpoznaję głośnika wysokotonowego, ale jeśli sięga do 55 kHz (z jakim spadkiem?), to znaczy że jest lepszy od najlepszych konstrukcji na rynku. Zaś głośniczek na dole, posądzany o zejście do 7 Hz, ma zdaje się 15 cm średnicy membrany. Poza tym, w zacytowanym mailu konstruktor chweali się, ze zakres jego słuchu sięga w dół do 4 czy 5 Hz. Ciekawe, czym to odbiera, bo raczej nie uszami. Ogólnie, nagromadzenie nieprawdopodobieństw godne audiokabaretu, gdyby taki istniał.

Tja, okazja jakich mało!

Legendarne ukraińskie "smoki"!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Redakcja, 14 Maj 2008, 16:33

>Poza tym, w zacytowanym mailu konstruktor chweali się, ze zakres jego słuchu sięga w dół do 4 czy 5

>Hz. Ciekawe, czym to odbiera, bo raczej nie uszami.

A to dla czego nie miał by słyszeć 4 czy 5 [HZ]? Ja słyszę nawet jeden lub 0,5 [HZ] ;]

Mała pomoc jak to osiągnąć: wystarczy rytmicznie, z dużą dokładnością czasową walić w coś dokładnie raz na sekunde, i wtedy słyszymy dzwięk z częstotliwością 1[HZ] ;]]]]]]]]]]]]]]]

A ja wiem co zrobić żeby słyszeć 1 Hz: wystarczy przyssać do uszu przetykacze do sracza, złapać za kijki i na przemian ciągnąć, pchać, ciągnąc, pchać.... :))))

ALTON, 14 Maj 2008, 20:44

>Redakcja - Wysokotonówka to ALPHARD TW401 (18zł).

Pomiętaj o tym, że cena (niska) nie ma wpływu na to, czy daną kolumnę można zaliczyć do hajendu

wracając do postów o tym preampie

Ukryta Zawartość

i podobieństwa do Audio Research znalazłem "jego" obudowę za całe 110$ :)

Ukryta Zawartość

w ogóle fajne graty mają w tym sklepie. zna ktoś?

może jakieś obudowy ściągniemy wspólnie?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ile vat'u trzeba doliczyć?

przy kilku szt. transport też się jakoś rozłoży a znajdź mi w kraju taką obudowę za 55$ + vat i transport ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kolumn Cambridge oferowanych na allegro >>>

Zobaczyłem tabliczkę znamionową i oniemiałem !

O zejściu do 7 Hz już było (uawga na rozruszniki serca!), a "sensitivity" - to jedynie 112 db !

Aż strach...

A mówią, że nowe technologie są do d... !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Redaktorzy

Obudowy wyglądają pierwsza klasa, i nawet jeśli po bliższym obejrzeniu będą wymagać wyrównania pilnikiem (spotkałem się z taką opinią), to i tak warto - piszę to z myślą o polskich producentach sprzętu przede wszystkim, którzy większość wysiłku muszą kierować na zdobycie w Polsce lub wykonanie samemu równoległych i równomiernie pobarwionych metalowych pudełek. Do niedawna argument brzmiał, że "w Chinach tzreba zamawiać cały wagon". Teraz chyba niekoniecznie.

jest kilka różnych do wyboru

Ukryta Zawartość

ma ktoś doświadczenie w handlu z kitajcami? bo ja żadnego. nawet paypala nie mam :/

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Niektórzy faceci z zakładki lampa powinni być z tym otrzaskani, ciągle ktoś tam kupuje części albo i całe urządzenia bezpośrednio z Chin. Taką obudowę a la AR to bym sobie sprowadził i postawił w kącie, żeby robiła wrażenie na kobitach :-)

ta obudowa:

Ukryta Zawartość

wyglada niemal idealnie w jakosci i stylu wykonczenia jak moja z hifidiy.net ;) a to dobrze wrozy bo te tutaj 2x tansze conajmniej... ;]

Ukryta Zawartość

pawcio, 14 Maj 2008, 22:28

>a ile vat'u trzeba doliczyć?

>przy kilku szt. transport też się jakoś rozłoży a znajdź mi w kraju taką obudowę za 55$ + vat i

>transport ;)

VAT 22% a transport w zależności od tego czy morski czy lotniczy. Przy tak ciężkich i stosunkowo tanich gratach stanowczo lepiej postawić na morski, oczywiście drobnicowy. Tyle, że transport morski to ok. 5 tygodni.

p.f.pawlikowski, 15 Maj 2008, 01:09

>ta obudowa:

>

Ukryta Zawartość

>wyglada niemal idealnie w jakosci i stylu wykonczenia jak moja z hifidiy.net ;) a to dobrze wrozy bo

>te tutaj 2x tansze conajmniej... ;]

GC się do niej zmieści ?

Ukryta Zawartość

To się nazywa pająk:

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

xanax, 13 Maj 2008, 00:38

>himan, dlaczego reklamujesz swoją aukcję w tym wątku? od tego są ogłoszenia...

No i proszę... Aukcja spamera "himan" została usunięta przez pracownika Allegro, a moderacja Audiostereo wycięła wpis z reklamującym ją linkiem, zamieszczony w tym wątku. No i pięknie.

To żeby się burak nauczył, że od ogłoszeń jest odpowiedni dział, a nie forum, aktualną aukcję na Allegro także mu "usuniemy". A co!

;)

• Redaktorzy

Ten Sansui... Tam w środku jest spaghetti-western :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejna Yamaszka MX-10000 na sprzeaż u sąsiadów z zachodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.