Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś chętny???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opis: STAN JAK NA FOTO!!

STAN TECHNICZNY NIE ZNANY!!

POLECAM!!!

Jeszcze brakuje żeby dopisał stan igła :))

Bosz.A jak @parantulla pisał "ściągnięty z Niemiec na kablu za samochodem" to ja gupi myślałem,że przenośnia taka.

Ukryta Zawartość

witam, mam pytanie zwiazane z aukcjami na portalach aukcyjnych. narysowal mi sie klient na sprzet audio, problem polega na tym, ze jest z zagranicy - z kraju nalezacego do unii europejskiej. na co powinienem zwrocic uwage, jak zrealizowac ewentualna wysylke, zeby nie bylo problemow?

sprzet stosunkowo niewielki, waga ok 5kg, oryginalne opakowanie itd.

Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

witam, mam pytanie zwiazane z aukcjami na portalach aukcyjnych. narysowal mi sie klient na sprzet audio, problem polega na tym, ze jest z zagranicy - z kraju nalezacego do unii europejskiej. na co powinienem zwrocic uwage, jak zrealizowac ewentualna wysylke, zeby nie bylo problemow?

sprzet stosunkowo niewielki, waga ok 5kg, oryginalne opakowanie itd.

Ale w czym problem? Przecież to tylko kwestia kosztów wysyłki...

Sprawa ewentualnych opłat, cła itp. leży po stronie odbiorcy... (zawsze jest dobrze wyraźnie to zaznaczyć w treści aukcji)

Ale w czym problem? Przecież to tylko kwestia kosztów wysyłki...

Sprawa ewentualnych opłat, cła itp. leży po stronie odbiorcy... (zawsze jest dobrze wyraźnie to zaznaczyć w treści aukcji)

wole sie spytac, nie sprzedawalem jeszcze sprzetu za granice. slyszalem tylko cos tam piate przez dziesiate, ze wysylaja potwierdzenia przelewow bez pokrycia itd. a pytam, bo klient nie chce nawet zadnych dodatkowych zdjec, opisow itd. gdzie w kraju to byl zawsze staly punkt programu.

sprzet nie jest bardzo drogi, raptem kilka kpln, czy w zwiazku z tym np. zawracac komus **** i kazac zrobic przelew minimum na koszty wysylki?

Edytowane przez leon28

Ale ty pisałeś o portalach aukcyjnych

Ja zawsze korzystam z PayPal'a i jest bezpiecznie dla obu stron...

moze rzeczywiscie zle sie wyrazilem, natomiast gdyby to rzeczywiscie zwiekszylo bezpieczenstwo, to przeciez bez problemu moge tam aukcje wystawic. podsumowujac, twoim zdaniem warto sprzedawac przez portal i zaznaczyc opcje paypal?

Ale ty pisałeś o portalach aukcyjnych

Ja zawsze korzystam z PayPal'a i jest bezpiecznie dla obu stron...

Bezpiecznie dla kogo...kupujacego chyba, bo dla sprzedajacego to najgorsza forma przelewu pieniedzy.

Wieza STEREO Technics :)

W czym problem ? wystawiasz sprzęt na np ebay.pl tyko nie na ebay.com bo prowizje zaje.....e, zaznaczasz paypal, lub najlepiej dla Ciebie nr konta -międzynarodowy, gościu wpłaca wraz kosztami przesyłki wysyłasz jak dojdzie kasa i jest cacy. A potwierdzeniem przelewu, napisz mu że ma się podetrzeć :)

W czym problem ? wystawiasz sprzęt na np ebay.pl tyko nie na ebay.com bo prowizje zaje.....e, zaznaczasz paypal, lub najlepiej dla Ciebie nr konta -międzynarodowy, gościu wpłaca wraz kosztami przesyłki wysyłasz jak dojdzie kasa i jest cacy. A potwierdzeniem przelewu, napisz mu że ma się podetrzeć :)

Paypal...jestes pewny. Jak napisze do paypal, ze zamiast wzmaka w pudelku byl worek ziemniakow to mam zwrot kasy w ciagu kilku dni a Ty sobie udowadniaj, ze mi wyslales wzmaka :) zycze powodzenia. Jak wystawiam sprzet to tylko z odbiorem osobisytm albo przelew na konto I dopoki tych pieniedzy na koncie nie mam to nic nie wysle.

Edytowane przez Huberto1984

trochę nie rozumiem co masz na myśli, to kto jest bezpieczny według Ciebie, kupujący czy sprzedający ?, przeczytaj jeszcze raz co napisałeś.

Kupujacy...przez paypal sprzedajacy jest na straconej pozycji. Mam rodzine pracujaca w Paypalu w Irlandii. Nawet w UK robia walki na tym, dlatego wiekszosc sprzedajacych robi odbior osobisty przy sprzedazy drogich rzeczy. Z firmami jest inaczej, bo maja cctv I cala reszte I latwiej dosjsc co bylo w paczce a prywatny sprzedawca, ktory nie ma filmiku jak wsadza w karton wzmaka przy kurierze, obkleja tasma I wysyla jest bez szans na wygraniie pieniedzy od paypal...musisz isc na policje I sie klocic a wiadomo jak jest z udowodnieniem czegos takiego :)Kup sobie plyte z uk od jakiejs duzej firmy I zaplac paypal. Napisz pozniej, ze pudelko bylo puste, albo plyta nie ta co trzeba...nawet nie beda odpisywac tylko zrobia zwrot kasy a plyte bedziesz mogl zatrzymac :)

Kupujacy...przez paypal sprzedajacy jest na straconej pozycji. Mam rodzine pracujaca w Paypalu w Irlandii. Nawet w UK robia walki na tym, dlatego wiekszosc sprzedajacych robi odbior osobisty przy sprzedazy drogich rzeczy. Z firmami jest inaczej, bo maja cctv I cala reszte I latwiej dosjsc co bylo w paczce a prywatny sprzedawca, ktory nie ma filmiku jak wsadza w karton wzmaka przy kurierze, obkleja tasma I wysyla jest bez szans na wygraniie pieniedzy od paypal...musisz isc na policje I sie klocic a wiadomo jak jest z udowodnieniem czegos takiego :)Kup sobie plyte z uk od jakiejs duzej firmy I zaplac paypal. Napisz pozniej, ze pudelko bylo puste, albo plyta nie ta co trzeba...nawet nie beda odpisywac tylko zrobia zwrot kasy a plyte bedziesz mogl zatrzymac :)

ok, czy w takim razie przelew na koszty transportu + pobranie kasy przy odbiorze bedzie dosc bezpieczne dla obu stron?

bo nie wiem czy gosc sie zdecyduje na platnosc z gory kilku kilo pln, w koncu dla nich jestesmy w azji, a nie w europie.

Edytowane przez leon28

Nie umiem Ci doradzic Leon, ale taka opcja wydaje sie najlepsza. Zawsze ktos bierze jakies ryzyko mniejsze lub wieksze. Paypal jest najbardziej ryzykowny dla sprzedajacego, no chyba, ze nakrecasz filmik przy odbiorze. Przelew na konto to gorzej dla kupujacego z tego co sie orientuje. Ja kiedys chcialem wysylac do PL z UK wzmacniacz I ciesze sie, ze nie wyslalem. Nie to, ze nie ufalem temu kto chcial kupic, ale lepiej dmuchac na zimne (Poczta Polska tez nie grzeszy uczciwoscia).

Nie umiem Ci doradzic Leon, ale taka opcja wydaje sie najlepsza. Zawsze ktos bierze jakies ryzyko mniejsze lub wieksze. Paypal jest najbardziej ryzykowny dla sprzedajacego, no chyba, ze nakrecasz filmik przy odbiorze. Przelew na konto to gorzej dla kupujacego z tego co sie orientuje. Ja kiedys chcialem wysylac do PL z UK wzmacniacz I ciesze sie, ze nie wyslalem. Nie to, ze nie ufalem temu kto chcial kupic, ale lepiej dmuchac na zimne (Poczta Polska tez nie grzeszy uczciwoscia).

zobaczymy czy w ogole cos z tego wyjdzie, ale dzieki za wyjasnienia.

ok, czy w takim razie przelew na koszty transportu + pobranie kasy przy odbiorze bedzie dosc bezpieczne dla obu stron?

To wydaje się najbezpieczniejsze

Ja kiedys chcialem wysylac do PL z UK wzmacniacz I ciesze sie, ze nie wyslalem. Nie to, ze nie ufalem temu kto chcial kupic, ale lepiej dmuchac na zimne (Poczta Polska tez nie grzeszy uczciwoscia).

Ale cieszysz się z czego - że dmuchasz na zimne?

Z taką postawą nie wychodziłbym na ulicę w obawie przed wypadkiem...

Moze to zboczenie zawodowe...ale jak bys wiedzial jakie walki chodza to pewnie tez bys dmuchal. Na to wychodzi, ze czasem lepiej zyc w niewiedzy. Niestety nie oznacza to, ze jest to bardziej bezpieczne :) Kolega pytal o paypal to mu wyjasnilem jak to dziala. Nawet jak bedzie tylko jeden walek na 100 to mysle, ze nie chcialbys byc tym, ktory straci kilka tysiecy przez wlasna niewiedze. Ryzyko sie minimalizuje jak to tylko mozliwe a nie pcha reke w gniazdo wezy zeby sprawdzic czy sie uda uniknac obrazen. Przynajmniej ja mam takie zdanie.

Wiem tez, ze ebay ma ten miedzynarodowy program wysylkowy. Wysylasz paczke najpierw do niech a pozniej oni przesylaja ja dalej w swiat. Nie wiem czy to dziala w PL, a nawet jesli tak to I tak nigdy z tego nie korzystalem, wiec jesli chcialbys sie wiecej dowiedziec to pozostaje tylko do niech napisac albo zadzwonic.

Pozdrawiam

A przepraszam. Pisze na angielskiej klawiaturze I ciezko tu pisac po polsku, bo musze dziesiec razy wszystko zmieniac. W przeciwnym wypadku angielskie slowa mi wskakuja same do wypowiedzi. Oprocz tego wszystko mam popodkerslane na czerwono :)

Chodzilo mi, ze paypal to ryzyko dla sprzedajacego. Dla kupujacego to raj na ziemi. Z przelewem jest odwrotnie. Suma sumarum najlepszy odbior osobisty dla obu stron.

Wiekszosc ludzi jest jednak uczciwa. Ale trafiaja sie oszusci nawet w UK. Duzo aukcji ze sprzetem od prywatnych osob jest juz z odbiorem osobistym, bo ludzie boja sie Paypal'a i kurierow.

Na forum e-bay.pl są wątki o tym co piszesz. Ludzie wysyłają np. CD, a kupujący zgłasza, że w środku nic nie było i w dwa dni ma kasę sprzedającego, którą wpłacił i CD. Na nic są odwołania i dowody. Ludzie nawet mają kwity z wagą paczki, monitoringi, a rację ma tylko i wyłącznie kupujący.

Aby było śmieszniej PayPal zabiera jeszcze z konta sprzedawcy koszta przewalutowania w jedną i druga stronę. Dodatkowo e-bay za Chiny nie chce oddawać kosztów wystawienia i sprzedaży, bo według nich do sprzedaży doszło.

Jeden wielki zachodni koszmar.

Edytowane przez Krajcar

Nawet jak bedzie tylko jeden walek na 100 to mysle, ze nie chcialbys byc tym, ktory straci kilka tysiecy przez wlasna niewiedze. Ryzyko sie minimalizuje jak to tylko mozliwe

Wiadomo - wszędzie znajdą się zarówno oszuści, jak i frajerzy

Wiem tez, ze ebay ma ten miedzynarodowy program wysylkowy. Wysylasz paczke najpierw do niech a pozniej oni przesylaja ja dalej w swiat. Nie wiem czy to dziala w PL, a nawet jesli tak to I tak nigdy z tego nie korzystalem, wiec jesli chcialbys sie wiecej dowiedziec to pozostaje tylko do niech napisac albo zadzwonic.

Nie wiedziałem, muszę sprawdzić...

Aby było śmieszniej PayPal zabiera jeszcze z konta sprzedawcy koszta przewalutowania w jedną i druga stronę.

No, niestety - między innymi, właśnie z tego żyją (mam na myśli przewalutowania) :(

Ukryta Zawartość

LEKKO uszkodzony, cholercia...

a swoją drogą szkoda lexuxika, 2tys. rzejechane i bum

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

No, niestety - między innymi, właśnie z tego żyją (mam na myśli przewalutowania) :(

No tak, miałoby to sens, ale oni potrafią nawet pobrać haracz od przewalutowania złotówki na złotówkę, jak płacisz w tej walucie, a to już paranoja. Mówię z pozycji Polska - Polska. A że to haracz i to zbójnicki, to zabranie prowizji za napływ kasy, a potem drugi raz jak tą kasę oddają nieuczciwemu kupującemu. Człowiek nie ma nic, a na dodatek 2 razy płaci Pay Pal, dodatkowo raz e-bay za zarobek od sprzedaży, której nie ma.

I wszystko to jak wyczytałem, bo jakiś cwaniak zgłasza, że paczka była pusta.

Ukryta Zawartość

LEKKO uszkodzony, cholercia...

a swoją drogą szkoda lexuxika, 2tys. rzejechane i bum

strasznie pordzewialy, az sie wierzyc niechce!

Ukryta Zawartość

Takie coś to w tydzień i na giełdę jedzie,90proc aut w Polsce jest powypadkowych z czego 80proc posiadających je ludzi jest tego nie świadomych.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.