Skocz do zawartości
IGNORED

Złote kable IC.

dariuszkmoch

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy, czy ktoś mógłby się podzielić wiedzą na temat kabli IC ze złota, z domieszką złota, pozłacanymi, itp. Mam taki stary made in UK z początku lat 90 kabel QED Interconnect Incon Gold P1 zakupiony z Audiolab 8000A w Pol-Audio w Warszawie. W ofercie był tylko INCON GOLD i INCON GRAPHITE. Nigdy nie poznałem jego ceny. Czy mój ma coś wspólnego ze złotem poza nazwą? Google milczy w temacie. Brzmi rewelacyjnie i rozkłada na łopatki wszystkie dotychczasowe druty jakie miałem. Ostatni zakup srebro monokrystaliczne wg. konstruktora 7N 3 x 0,8 + 4 x teflon zdeklasował i to poważnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/83073-z%C5%82ote-kable-ic/
  • Redaktorzy

polecam odsłuch przewodów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - miałem ich najtańszego głośnikowca i gdyby nie mało ergonomiczna długość 6" na pewno bym się go nie pozbył.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

robi na bazie stopów metali szlachetnych srebro złoto

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Złocona miedż i nie tylko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biorąc pod uwagę, że obecnie trzy pierwsze wątki w zakładce stereo mają w tytule takie czy inne kable, należy się obawiać, że to na poważnie.

Poziom absurdu na forum przebia wszelkie przeszłe rekordy.

Najprościej chyba będzie zmienić domenę na kablostereo.pl.

Biorąc pod uwagę, że obecnie trzy pierwsze wątki w zakładce stereo mają w tytule takie czy inne kable, należy się obawiać, że to na poważnie.

Poziom absurdu na forum przebia wszelkie przeszłe rekordy.

Najprościej chyba będzie zmienić domenę na kablostereo.pl.

Można to interpretować inaczej: poziom absurdu odbija się od dna. Teraz może być już tylko lepiej.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Do "może być tylko tylko lepiej" jest jeszcze daleko. Wątki "na górze" póki co są trzy, z tego dwa jednego, świeżego użytkownika. Trzy to jeszcze nie dziesięć, ani nie trzydzieści. Wszystko to jeszcze przed nami!

A o skali zidiocenia forum świadczy chociażby jeden z wątków podwieszonych, w którym nagrodą w jakimś konkursie są właśnie kable. Nie CD, wzmacniacz czy kolumny, ale kable. W sumie jest to zrozumiałe, bo w tej kategorii marże są absurdalnie wysokie, więc podarowanie nagrody kosztuje producenta czy dystrybutora stosunkowo najmniej. Jaki obraz zabawy w audio rysuje to jednak np. przed osobą po raz pierwszy wchodzącą na forum?

Że kable są zasadniczym elementem wpływającym na brzmienie.

Obraz beznadziejnie głupi, owszem. Niestety, coraz częściej znajduje zwolenników na forum.

Kable z domieszką złota to nic nienormalnego.Swego czasu Siltech ,dążący do maksymalnego oczyszczenia srebra,doszedł do momentu,kiedy zaczął je zanieczyszczać złotem :)Począwszy od generacji trzeciej,kable tej firmy zawierają domieszkę złota,a topowe modele z dopiskiem GOLD zawierały lite druty z czystego złota.

Słuchałem sobie FTM 4 G(interkonekt),lity drut ze złota w środku skrętki ze srebra powoduje niesamowite zejście basu,dodaje koloru średnicy i powoduje,że dźwięk jest pełny.To tak w skrócie.

Myśląc jednak o kablach,nie popadał bym w schizę,jaka panuje wokół tego tematu.Najpierw muzyka, sprzęt,akustyka,a kable na końcu,nie raz mogą popsuć wszystko i wyczyścić portfel.

Siltech używał złota (cienkie druciki) w niższych seriach, a nie tylko topowych, bodaj od modelu SQ-58G3.

Analisis Plus seria gold (złoto i miedź) - drogo:

IC 1 m RCA - 5k$

LS 2x2,4 m - 19k$

Ukryta Zawartość

post-8986-0-73874700-1306059432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mylisz się Xniwax,dopiero od FTM 4 Gold ,a niższe modele 18,SQ28,SQ38,SQ48,SQ58,SQ80,SQ88 G3 są tak zrobione,że srebro jest z domieszką złota,jedynie co ,nie wiadomo w jakich proporcjach.Używam tych drutów :) wiem co piszę.To samo głośnikowe.LS 38,80,100,120 itd.Wielokrotnie oprawiałem te druty,sreberko.Złoto to chyba można laboratoryjnie stwierdzić:)

Ja mam SQ 80 G3 (IC),tu drucików nie widziałem,bo oprawiony był,więc nie grzebałem.Natomiast w głośnikowym Ls 100 G3 ,odcinałem utlenione i pogięte druty,złotych nie stwierdziłem.

Co najważniejsze,dla założyciela tego wątku.Z moich wrażeń,kable z serii G3,mówimy o Siltechu,dają faktycznie bardziej plastyczny dźwięk,w stosunku do Gen.2. Im model wyższy ,tym więcej basu(zawsze lepiej).

Miałem niedawno Vz Audio Note (czyste srebro),rozjaśniał lekko w stosunku do SQ80 G3,z tym ,że ten mam zbalansowany,a Vz był na cinch.Nawiasem,używam Siltecha od ponad 10 lat(ten sam model),bardzo fajny kabelek.Zawsze kiedy testowałem inne,wiele droższe ,bronił się dzielnie.

Z innych sreberek (mam) polecam Zu ,ale to jakieś stopy srebra i przede wszystkim konstrukcja.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.