Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

To może mi ktoś dobrze doradzi jaki mam sobie kupiś Tv w technologii LCD kupić ponieważ OLED będzie zapewne drogi a nie chcę mi się czekać pięć lat na dobry obraz. (SD cyfrowy)

Witek używaj tej plazmy którą masz. W ciągu najbliższych 2-3 lat pojawią się najprawdopodobniej dużo lepsze LCD-eki (podświetlane białą matrycą OLED) lub 100-procentowe OLED-y (kolorowe). Pewnie wtedy dyskusja o wyższości PD nad LCD zaniknie (oczywiście trzeba będzie zaakceptować ograniczenia kątowe, których w LCD-ach nie da się do końca rozwiązać. A jak byś chciał wcześniej to zobacz jakie testy będą miały te nowe "High endy" od LG a później wybierz coś dla Siebie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

no jak to, jak są lepsze to o co chodzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście masz powiedzieć czy podoba Ci się dziewczyna ze zdjęcia

Wychodzi na to, że jestem fanem LG, a jeszcze 2 lata temu uważałem LG za drugoligowca w TV (świat się zmienia).

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W ciągu najbliższych 2-3 lat pojawią się najprawdopodobniej dużo lepsze LCD-eki (podświetlane białą matrycą OLED) lub 100-procentowe OLED-y (kolorowe).

Jeżeli matryca Full HD to 1920 x 1080 pikseli, a każdy z nich to 3 subpiksele (RGB) to takie podświetlanie pełną białą matrycą wymagałoby 6220800 LED-ów (bez "O"). Nie wiem czy ktoś zdecyduje się iść tą drogą, zwłaszcza że u bram stoją już OLED-y. Ich też będzie musiało być tyle, jednak jest to technologia docelowa, a nie przejściowa jak proponowane białe matryce.

Obawiam się jednak, że telewizory OLED o rozmiarze >40" będą na początek niewyobrażalnie drogie.

Ukryta Zawartość

Oczywiście masz powiedzieć czy podoba Ci się dziewczyna ze zdjęcia

Oczywiście że tak :) Od czasu jak znalazłem się pierwszy raz w tamtej stronie świata - niezmiennie do dziś podobają mi się dziewczyny stamtąd. Tyle, że obecnie przyszła do nich głupia moda na zmienianie sobie koloru włosów. Na brązowy, rudy, niektóre nawet próbują na blond. Chcą się na siłę robić na Europejki czy Amerykanki. A ich włosy mają naturalny, przepiękny kruczo-czarny kolor. Który najlepiej pasuje do ich typu urody.

Ukryta Zawartość

Jeżeli matryca Full HD to 1920 x 1080 pikseli, a każdy z nich to 3 subpiksele (RGB) to takie podświetlanie pełną białą matrycą wymagałoby 6220800 LED-ów (bez "O"). Nie wiem czy ktoś zdecyduje się iść tą drogą, zwłaszcza że u bram stoją już OLED-y. Ich też będzie musiało być tyle, jednak jest to technologia docelowa, a nie przejściowa jak proponowane białe matryce.

Obawiam się jednak, że telewizory OLED o rozmiarze >40" będą na początek niewyobrażalnie drogie.

Niedawno czytałem na sąsiednim portalu, że LG rozpoczęła produkcję białych matryc OLED w rozmiarze 55". Jak myślisz do czego one mają służyć ? Sugestia była, że do podświetlenia matrycy LCD. Zaletą białego OLED-a jest wysoka trwałość równa dla wszystkich "pikseli" oraz myślę, że najniższy koszt produkcji oraz możliwość dozowania "napięcia" (300 stref podświetlenia, 1000, 10000 itd, aż do 1:1, czyli świecący piksel LCD. O kurcze, ale popuściłem "wodze fantazji"

Niedawno czytałem na sąsiednim portalu, że LG rozpoczęła produkcję białych matryc OLED w rozmiarze 55". Jak myślisz do czego one mają służyć ? Sugestia była, że do podświetlenia matrycy LCD. Zaletą białego OLED-a jest wysoka trwałość równa dla wszystkich "pikseli" oraz myślę, że najniższy koszt produkcji oraz możliwość dozowania "napięcia" (300 stref podświetlenia, 1000, 10000 itd, aż do 1:1, czyli świecący piksel LCD. O kurcze, ale popuściłem "wodze fantazji"

Wiem. To będzie kilka tysięcy stref podświetlenia. Nie kilkadziesiąt czy kilkaset jak obecnie. Ale również nie 6.23 mln aby było 1:1.

Jeśli kiedykolwiek wyjdą białe OLED (o rozdzielczości 1920x1080 - właśnie w celu precyzyjnego przygaszania), będzie to oznaczać że są miażdżąco tańsze w produkcji od kolorowych OLED. Wydaje mi się to wręcz nieprawdopodobne, by bardziej opłacało się dawać biały OLED + LCD zamiast RGB OLED.

Jeśli kiedykolwiek wyjdą białe OLED (o rozdzielczości 1920x1080 - właśnie w celu precyzyjnego przygaszania), będzie to oznaczać że są miażdżąco tańsze w produkcji od kolorowych OLED. Wydaje mi się to wręcz nieprawdopodobne, by bardziej opłacało się dawać biały OLED + LCD zamiast RGB OLED.

Białe OLED-y będą (powinny) niedługo zastępować oświetlenie domowe (wszystkie czołowe firmy produkujące oświetlenie nad tym pracują), więc taniość powinna być ich cechą charakterystyczną.

W OLED jest podstawowy problem z trwałością niebieskiego subpiksela (podobno problem jest rozwiązany, ale chyba nie do końca).

I jeszcze jedno w produkcji OLED zwłaszcza biały jest podobno dosyć prosty (takie czytałem zdania).

Kupiłem sobie białego LED-a do nocnej lampki. Aby było oszczędnie i nowocześnie. Żaróweczka (z wąskim gwintem) kosztowała 0.99 zł. Ten LED (z takim samym gwintem) kosztował 40 zł.

O jakiej taniości mówimy?

Kupiłem sobie białego LED-a do nocnej lampki. Aby było oszczędnie i nowocześnie. Żaróweczka (z wąskim gwintem) kosztowała 0.99 zł. Ten LED (z takim samym gwintem) kosztował 40 zł.

O jakiej taniości mówimy?

Ja nie mówię o LED tylko o OLED to chyba zasadnicza różnica w produkcji. OLED-y się "drukuje" (dioda organiczna), a LED-y produkuje podobnie do tranzystorów (na bazie krzemu). To tak w uproszczeniu na podstawie informacji z różnych źródeł internetowych (nie jestem fachowcem w temacie wiec przepraszam jeżeli informacje wyżej nie do końca są ścisłe). A cena tej Twojej żarówki LED nie do końca jest związana z kosztami produkcji tylko z bardzo długim czasem eksploatacji (drastyczny spadek sprzedaży), który musi być wyrównany ceną.

Ja też nie jestem fachowcem, ale z tego co mówili mi spece w temacie - oświetlenie domowe czy uliczne (jest już kilka ulic tym oświetlanych, bardzo dobry efekt i jasne, miłe dla oka światło) to są LED. Nie OLED. Te mają być tylko w zastosowaniach takch jak TV czy telefony komórkowe (już są, np. Nokia N8).

Ja też nie jestem fachowcem, ale z tego co mówili mi spece w temacie - oświetlenie domowe czy uliczne (jest już kilka ulic tym oświetlanych, bardzo dobry efekt i jasne, miłe dla oka światło) to są LED. Nie OLED. Te mają być tylko w zastosowaniach takch jak TV czy telefony komórkowe (już są, np. Nokia N8).

Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wrzuć w Google hasło a znajdziesz dużo więcej materialu na ten temat. Mi chodzi o oswietlenie domowe.

Wiem. To będzie kilka tysięcy stref podświetlenia. Nie kilkadziesiąt czy kilkaset jak obecnie. Ale również nie 6.23 mln aby było 1:1.

Nie 6mln tylko 2mln bo podswietlić wystarczy piksel a nie trzy subpiksele, ale sądzę, że już przy 20.000 czy 40.000 punktach nikt nie będzie się czepiał, skoro dzisiejsze 280 stref daje bardzo dobre efekty.

Ukryta Zawartość

Podany link pachnnie mi dziennikarską nierzetelnością. Do domu jest LED. Nie OLED. Ale postaram się sprawdzić u źródła.

Co do 40000 stref na TV masz całkowitą rację.

Ale co to zmieni to podświetlanie OLED? - NIC.

No jeżeli nic to nic ;-). Poczytaj tutaj i zastanów się

Ukryta Zawartość

Podany link pachnnie mi dziennikarską nierzetelnością. Do domu jest LED. Nie OLED. Ale postaram się sprawdzić u źródła.

Co do 40000 stref na TV masz całkowitą rację.

Może jeszcze jeden

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Myślisz, że to kaczka ? Wątpię. Chyba jesteś za bardzo podejrzliwy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To z tej samej hdtvmanii. Więc niewykluczone, że pisane przez tę samą osobę która powiela ten sam błąd.

Akurat tak sie składa, że znam osobiście właściciela jednej z firm, która robi oświetlenie LED. Wewnętrzne i uliczne, jak wspominałem coraz więcej ulic jest u nas tym oświetlonych. Spytałem go. To wszystko są LED. OLED znajduje jak dotąd zastosowanie wyłącznie w małych wyświetlaczach typu telefony komórkowe czy niewielkie telewizorki. Potwierdza, że przyszłość to OLED, które są jeszcze bardziej efektywne i przez to jeszcze bardzie oszczędne niż LED, ale w przypadku domów i ulic - jest to melodia bardzo dalekiej przyszłości. Pozostają jeszcze dziesiątki problemów do rozwiązania. Jakich -jeśli Cię to interesuje, spytam go dokładnie przy pierwszej okazji, gdy się będziemy widzieli i wrzucę Ci na PRIV.

No jeżeli nic to nic ;-). Poczytaj tutaj i zastanów się

Ukryta Zawartość

A ja Ci drugi raz piszę że nic to nie zmieni, a jaki aspekt mam na myśli to nie raczysz zapytać.

Kiedyś panel był podświetlany świetlówkami(z tyłu) a niedługo podświetlenie będzie na OLED no i co to zmieni?

Ukryta Zawartość

Witku: przecież taki OLED może jeden czy kilka zgasić tam gdzie ma być na ekranie czarno, a reszta się świeci. Czyli dziecinnie prosto jest robić Local Dimming. Świetlówka albo się cała świeci, albo cała nie.

No dobra zmienią się stopnie szarości na lepsze jeśli OLED będzie zsynchronizowany z obrazem ale nic poza tym.

A największe moje zastrzeżenia dotyczą sztuczności obrazu.

Zaraz ktoś napisze że obraz z LCD nie jest sztuczny. (no i niech sobie pisze)

Zaraz ktoś napisze że obraz z LCD nie jest sztuczny. (no i niech sobie pisze)

Red. Kulpa przy ocenie LG 47LW570S pisze, że obraz nie ma nic sztucznego i jest nadspodziewanie naturalny. Lepszy od ocenianego równolegle Panasonica. Niech sobie pisze?

A ja Ci drugi raz piszę że nic to nie zmieni, a jaki aspekt mam na myśli to nie raczysz zapytać.

Kiedyś panel był podświetlany świetlówkami(z tyłu) a niedługo podświetlenie będzie na OLED no i co to zmieni?

Zalety podświetlenia matrycy LCD przy pomocy białych OLED-ów:

-najwyższa jasność świecenia na jedn. dostarczonej mocy

-przy wysokiej jasności świecenia możliwość zastosowania b. głębokiego filtra antyrefleksyjnego

-panel OLED jest b. cienki

-doskonała równomierność podświetlenia

-b. długa żywotność (największa wartość znaleziona w necie ~170.000 godz - bez autoryzacji)

-w złożeniu z matrycą LCD wysoka stabilność parametrów obrazu w czasie

-możliwość podświetlenia oddzielnie nawet pojedynczego piksela (dynamicznie)- oczywiście to tylko teoretyzowanie bo wydaje sie, że nie będzie potrzeby budowania aż tak dużej matrycy (2mln).

Oczywiście są to tylko takie moje luźne przemyślenia, więc proszę ich nie krytykować bo sam nie wiem czy rozwój pójdzie w tym kierunku.

Niech sobie pisze?

Tak, niech sobie pisze, podaje chociaż przy jakiej rozdzielczości nie widzi sztuczności.

Ja widzę i kropka.

Zalety podświetlenia matrycy LCD przy pomocy białych OLED-ów:

-najwyższa jasność świecenia na jedn. dostarczonej mocy

-przy wysokiej jasności świecenia możliwość zastosowania b. głębokiego filtra antyrefleksyjnego

-panel OLED jest b. cienki

-doskonała równomierność podświetlenia

-b. długa żywotność (największa wartość znaleziona w necie ~170.000 godz - bez autoryzacji)

-w złożeniu z matrycą LCD wysoka stabilność parametrów obrazu w czasie

-możliwość podświetlenia oddzielnie nawet pojedynczego piksela (dynamicznie)- oczywiście to tylko teoretyzowanie bo wydaje sie, że nie będzie potrzeby budowania aż tak dużej matrycy (2mln).

Oczywiście są to tylko takie moje luźne przemyślenia, więc proszę ich nie krytykować bo sam nie wiem czy rozwój pójdzie w tym kierunku.

Dalej twierdzę że nie wpłynie to na jakość obrazu, sztuczność zostanie ponieważ taka jest specyfika paneli LCD.

Cytuję.

"Okazuje się, że będą to w istocie białe OLED-y z kolorowymi filtrami lub panele LCD z podświetlaniem OLED"

Z tego co zrozumiałem z tego zdania to poza telewizorami LCD z podświetleniem OLED będą również robione panele z białym OLED'em a kolory będą uzyskiwane przy pomocy filtrów a więc bez LCD. Czyli stopnie szarości będą uzyskiwane poprzez różną jasność świecenia OLED.

Czy dobrze zrozumiałem?

A tak swoją drogą to jeżeli biały OLED jest tak łatwy do zrobienia i mają problemy z niebieskim OLEDem to dlaczego nie zastosują białego z niebieskim filtrem?

Cytuję.

"Okazuje się, że będą to w istocie białe OLED-y z kolorowymi filtrami lub panele LCD z podświetlaniem OLED"

Z tego co zrozumiałem z tego zdania to poza telewizorami LCD z podświetleniem OLED będą również robione panele z białym OLED'em a kolory będą uzyskiwane przy pomocy filtrów a więc bez LCD. Czyli stopnie szarości będą uzyskiwane poprzez różną jasność świecenia OLED.

Czy dobrze zrozumiałem?

A tak swoją drogą to jeżeli biały OLED jest tak łatwy do zrobienia i mają problemy z niebieskim OLEDem to dlaczego nie zastosują białego z niebieskim filtrem?

Właśnie tak robią - kombinacja dwóch podstawowych (tych trwałych) z białym w celu uzyskania niebieskiego, ale chyba nie do końca jest to prawidłowe rozwiązanie (aczkolwiek wystarczające). Te filtry na białym OLED to właśnie LCD. Jeżeli zaczęli już produkować te białe OLED-y (tak wynika z tej notatki) to pewnie niedługo wszystko sie wyjaśni.

Jeśli OLED-em można sterować (a można) to po jakiego grzyba dawać jeszcze przesłone z tego badziewnego ciekłego kryształu.

No i jeszcze nikt mi nie odpowiedział jakiego mam sobie LCD-ka kupić, czekam.

Jeśli OLED-em można sterować (a można) to po jakiego grzyba dawać jeszcze przesłone z tego badziewnego ciekłego kryształu.

No i jeszcze nikt mi nie odpowiedział jakiego mam sobie LCD-ka kupić, czekam.

Ale po co. Przecież nie kupisz.

Ale po co. Przecież nie kupisz.

no jak to, jak takie dobre i lepsze od plazmy to dlaczego miałbym nie kupić.

A może kupię - to dopiero byłby HIT wszechczasów. :D

50" nie wejdzie mi do półki a 42" za mały więc czekam na propozycje z wielkością 47".

Tak, niech sobie pisze, podaje chociaż przy jakiej rozdzielczości nie widzi sztuczności.

Ja widzę i kropka.

Dalej twierdzę że nie wpłynie to na jakość obrazu, sztuczność zostanie ponieważ taka jest specyfika paneli LCD.

Trudno to uznać za argumenty przekonujące. Jesteś chyba uprzedzony do LCD. Red. Kulpa zna się chyba na telewizorach lepiej niż ów obaj razem wzięci.

Red. Kulpa zna się chyba na telewizorach lepiej niż ów obaj razem wzięci.

Kto wie.

Nie potrzebuję posiłkować się tekstem tego pana w przeciwieństwie do Ciebie ponieważ swoje oczy mam i są bardzo wyczulone.

Kto wie.

Nie potrzebuję posiłkować się tekstem tego pana w przeciwieństwie do Ciebie ponieważ swoje oczy mam i są bardzo wyczulone.

Zdajesz sobie Witek sprawę z tego że ta dyskusja do niczego nie prowadzi? Zważywszy na twoją powyższą wypowiedź twoją chęć kupienia LCD przypomina trochę autoagresję. Czyżbyś się chciał sam siebie za coś ukarać?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.