Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Ja osobiście włączam na maksa i gorąco polecam przyzwyczaić się do teatrzyku. Obraz jest o wiele bardziej realistyczny.

bzdury do sześcianu, czy to nie jest aby tzw. "wzmocnienie"?

bzdury do sześcianu, czy to nie jest aby tzw. "wzmocnienie"?

A więc poprzedni mój telewizor to kineskopowy Philips z Pixel Plus2. Zaraz jak go kupiłem to myślałem że upłynnianie ruchu w tym telewizorze doprowadzi mnie do szału. Było tak źle że spędziłem cały tydzień w googlu na szukaniu sposobu żeby to dziadostwo wyłączyć łącznie z wchodzeniem w tryb serwisowy. Niestety w tym telewizorze jest to niewykonalne albo przynajmniej ja nie znalazłem na to sposobu. Jeżeli włącza się Pixel Plus (w tym telewizorze istnieją dwa tryby) to automatycznie włączało się upłynnienie ruchu. Nie pozostało mi nic innego jak się przyzwyczaić. Po jakimś czasie próbowałem różnych trybów i między innymi trybu Progressive scan który jest trybem 100Hz ale bez Pixel Plus a co za tym idzie bez upłynniania ruchu. Okazało się że po miesiącu to właśnie ten tryb wydawał mi się całkowicie nienaturalny. W Plazmie miałem możliwość wyłączenia IFC w 24P czyli w trybie kinowym i po prostu nie byłem w stanie tego oglądać bez włączonego IFC. Dodam tylko na wszelki wypadek żeby zapobiec niepotrzebnym dyskusjom że w plazmach Panasonica w trybie kinowym (24P) nazywa się to inaczej już nie pamiętam jak w każdym bądź razie nie IFC ale sprowadza się do tego samego.

Jeśli nie ma sztuczności (tak myślisz/wiszisz) to wybrałeś w 100% telewizor dla siebie.

Jeszcze raz powtarzam że jeśli nie widziałeś UFO to nie znaczy że ich nie ma.

Od dwóch miesięcy "klepiemy" oboje do siebie na PW w sprawie LCD, już Ci dawno wytłumaczyłem o tej sztuczności, a Ty tu na forum dalej wypisujesz różne głupoty jakbyś nie zrozumiał.

Bo nadal nie rozumiem.

Może rozwinę:

O jakie wzmocnienie Ci chodzi? Bo jeśli o upłynnienie bardziej niż w naturze to jest to nie możliwe.

Jeśli ktokolwiek twierdzi że tzw. "teatrzyk" jest dobry i tak właśnie jest w naturze to się grubo myli.

Forum jest ogólnodostępne a "wzmocnienie" to sposób na napędzanie klientów.

Bo nadal nie rozumiem.

To jeżeli nie rozumiesz to nie wypisuj takich rzeczy: cyt."Jaka sztuczność??? Co jeszcze plazmowcy wymyślą aby wdeptać LCD w glebę? Przecież to już się robi operetka."

Jeśli ktokolwiek twierdzi że tzw. "teatrzyk" jest dobry i tak właśnie jest w naturze to się grubo myli.

Nie widzisz mrugania plazm. Niebawem stwierdzisz że "obraz w naturze skacze " . Jeden na tym forum, w tym dziale, już kiedyś twierdził, że migotanie obrazu przy wyświetlaniu jest naturalne (!!!).

Forum jest ogólnodostępne a "wzmocnienie" to sposób na napędzanie klientów.

Nie rozumiem o co chodzi z tym napędzaniem klientów. Producenci mogli by nie wkładać układów upłynniania ruchu żeby sobie zaoszczędzić na kosztach ale ponieważ ludzie chcą coś takiego mieć w telewizorach producenci zmuszeni są do montowania takich układów.

Każdy producent który by tego nie robił stracił by część klientów którzy coś takiego szukają.

To rynek wymusza na producentach stosowanie takich układów a nie na odwrót. Dla mnie przy szukaniu telewizora było to jedne z najważniejszych kryteriów.

Jaki LCD?

Od maja (wątek) już nowe modele wyszły i znając wpisy ...doczekamy zapewne kolejnych egzemplarzy).

Ktoś zna przyszłość (choćby kolejne 2/3 mce)?

------------------------

...To może napisz teraz coś w temacie wątku z uzasadnieniem technicznym, żeby takiego prostego i nieskomplikowanego człowieka jak ja nieco dokształcić i otworzyć mu oczy żeby wreszcie przestał widzieć lepszy obraz na swoim LCD niż na plaźmie.

Czy rozumiesz zadane pytanie?

Z góry mnie stawiasz na jakiejś pozycji.

Więc mogę zacytować "Twoje" (i tylko z powyższego powodu):

A jeżeli chodzi o Ciebie to w mało kulturalny sposób piszesz

Zakładasz "tezę" ze np do PDP będę namawiał, a przed tym dałem link do mojego postu, gdzie:

Jaki TV kupić? Niezmiennie - najtańszy z przyzwoitym obrazem. Technologia obojętna, zadowolenie "klienta" ważne... .

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

Widzisz w tym kulturę (swojego pisania).?

Do tego po tym oczekujesz bym jakiegoś podsumowania technicznego całości TV przedstawił (w ilu zdaniach???)?

(uznając przy tym propozycję "przyszłych żarówek" za naturalną w tym wątku ...).

Itp. itd.

----------------

Mam obecnie swoich 6TV - LCD/PDP/CRT i akuratnie dzisiaj 3TV "znajomych" (jeszcze 7em nagrywarek , w tym 4ery obce i wszystkie z HDD) i co mam klepać przemyślenia co widzę?.

Do tego pracują 4ry komputery (wszystkie moje) jeden do faktur (CRT) , drugi do serwisu (LED LCD) itp..... :)))))

Itp. itd. (trzy obce i jeden umówiony na wieczór...)

Będę widział przy "zabawach" zawsze co innego w zależności od podłączenia i konfiguracji, bo zaraz ruszam do "pracy" (i to pewnik).

I z tym mam na na to forum "biegnąć"?

------------------

Porady praktyczne prowadzę czasami na "elektrodzie" ( nie ma tamto forum konkurencji, bo tam także punktowana jest praktyka i dość szybko widać "teoretyków", a sam porad potrzebuje w serwisowaniu).

Czasami z ciekawości tam zaglądam głębiej, czy tutejsi userzy maja coś do powiedzenia. :))))))))))

Na to forum (także i inne) zaglądam celem informacji - jednak akuratnie w tym temacie mamy tutaj przeważnie "fantasy" w postaci choćby "żarówek". :)))

Ukryta Zawartość

Nie widzisz mrugania plazm. Niebawem stwierdzisz że "obraz w naturze skacze " . Jeden na tym forum, w tym dziale, już kiedyś twierdził, że migotanie obrazu przy wyświetlaniu jest naturalne (!!!).

Tu jest pewnie wyjaśnienie. Witek nie widzi po prostu dobrze zmian obrazu w funkcji czasu tak dobrze jak średnia populacji. Dlatego nie widzi migania plazmy i skakania obrazu w 24P.

Widzisz w tym kulturę (swojego pisania).?

A czego się spodziewasz gdy piszesz o innych forumowiczach "dzieci neostrady"

Mam podobne zdanie na twój temat. Brakuje ci trochę kultury dyskusji. Zamiast argumentów używasz epitetów i wyrażeń pejoratywnych. Niestety ale ja również uważam to za brak kultury dyskusji. (nie mylić z kulturą osobistą)

Tu jest pewnie wyjaśnienie. Witek nie widzi po prostu dobrze zmian obrazu w funkcji czasu tak dobrze jak średnia populacji. Dlatego nie widzi migania plazmy i skakania obrazu w 24P.

Chodziłeś kolego swego czasu do kina - toż to była dla Ciebie mordęga. :D

Ja chodziłem. Nadal czasem mi się zdarza. Przy typowych analogowych kinach jest to nienaturalne migotanie obrazu ... :]

W kinie nie byłem już dwa lata. Owszem że mordęga i nie chodzi tylko o jakość obrazu. Jakość kopi filmów w kinach czasami woła o pomstę do nieba.

Jakość kopi filmów w kinach czasami woła o pomstę do nieba.

Nawet nie tyle samą jakość kopii co kiepski sprzęt wyświetlający. Choć w multikinie tragicznie nie jest. Idź do kina na film z cyfrowego projektora - inny świat (kiedyś w multikinie w Zabrzu tylko wybrane seanse były z cyfrowego projektora ... może obecnie jest lepiej).

jak żyję nie słyszałem aby ktokolwiek skarżył się na migotanie w kinie. (ale jaja)

Nawet nie tyle samą jakość kopii co kiepski sprzęt wyświetlający. Choć w multikinie tragicznie nie jest. Idź do kina na film z cyfrowego projektora - inny świat (kiedyś w multikinie w Zabrzu tylko wybrane seanse były z cyfrowego projektora ... może obecnie jest lepiej).

A w naszym IMAX-ie jak jest?

jak żyję nie słyszałem aby ktokolwiek skarżył się na migotanie w kinie. (ale jaja)

To że ktoś coś widzi, co pozostawia nieco do życzenia, nie znaczy że zaraz będzie marudził ;)

To że ktoś coś widzi, co pozostawia nieco do życzenia, nie znaczy że zaraz będzie marudził ;)

Ja to wolę poczekać aż coś wyjdzie na BR niż pójść do kina. W kinie to czasami marnowanie filmu taka słaba jest jakość. Bardzo często kopie są za ciemne i nieostre. A jak ma się pech to siedzi się w drugim rzędzie z uszami między kolanami i głową zadartą do góry a co się dzieje na drugim końcu ekranu musi ci opowiadać żona bo nie jesteś w stanie zrobić takiego rozbieżnego zeza żeby zobaczyć cały ekran.

Ja to wolę poczekać aż coś wyjdzie na BR niż pójść do kina. W kinie to czasami marnowanie filmu taka słaba jest jakość. Bardzo często kopie są za ciemne i nieostre. A jak ma się pech to siedzi się w drugim rzędzie z uszami między kolanami i głową zadartą do góry a co się dzieje na drugim końcu ekranu musi ci opowiadać żona bo nie jesteś w stanie zrobić takiego rozbieżnego zeza żeby zobaczyć cały ekran.

Święte słowa ;-)

O maja istnieje wątek o zakupie TV

( nie teoretyczny, ale co , gdzie itp).

Okazuje się że nawet o żarówkach LED /OLED jest pisane a konkrety podał ostatnio @don111.

Okazuje się że "larum" się podniosło (kolejne), bo opisuje co widzi z porównania.

(a widzi z porównania to co opisane "encyklopedycznie")

To może pora:

- zamknąć wątek

- oprzeć się na współgrających opisach encyklopedycznych z oceną praktyka

(zamiast wymyślania nieistniejących TV, parametrów).

--------------

Jakbyś doczytał moje wpisy (np.#511) - wypowiedź znasz (na temat) i o dziwo współgra ze spostrzeżeniami @don111 (czyli nie "wszystko złoto"...)

A Ty co proponujesz (w tej kwestii, bo może i ja nie doczytałem)?

@Kyle...od połowy lat 70tych jestem(a właściwie byłem) związany z RTV i nie tylko i zdarzało mi się prelekcje prowadzić (ale nauczycielem nie byłem).

Nie podniosło się larum, don111 dostał z mojej strony konkretną radę - sprzedać ten TV. Zastanawiam się tylko po co on go kupił. Wystarczyło skonsultować się z Witkiem i uniknąć błędu, przecież wszyscy wiedzą, że LCD z definicji ma sztuczny obraz a plazma z definicji jest wspaniała tylko ja jakoś nie mogę tej wspaniałości dostrzec. No cóż "nie każdy jest doskonały".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A jak ma się pech to siedzi się w drugim rzędzie z uszami między kolanami i głową zadartą do góry a co się dzieje na drugim końcu ekranu musi ci opowiadać żona bo nie jesteś w stanie zrobić takiego rozbieżnego zeza żeby zobaczyć cały ekran.

Ale jest jeden plus, w całym polu widzenia jest ekran i czujesz jakbyś brał udział w filmie, pełen realizm, coś jak w IMAX-ie. :D

Święte słowa ;-)

Wystarczyło skonsultować się z Witkiem i uniknąć błędu,

konsultował się a jakże :D (odradzałem)

No cóż "nie każdy jest doskonały".

widocznie :D

Ale jest jeden plus, w całym polu widzenia jest ekran i czujesz jakbyś brał udział w filmie, pełen realizm, coś jak w IMAX-ie. :D

konsultował się a jakże :D (odradzałem)

widocznie :D

No to strzelił "byka" na własne życzenie. Musi go naprawić czyli sprzedać. Czyli mam plus za prawidłowość doradztwa :-)

Co ty gadasz, cyfrowy projektor daje sztuczny obraz (toż to prawie LCD). No chyba że są projektory plazmowe (niestety mam małą wiedzę w temacie).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No chyba że masz głowę na cały ekran to wtedy możesz liczyć włosy w nosie.

Jak wrzucę wrażenia ze swojego TV to pewnie dyskusja ożyje. A potem? [a] Mogę pozostawić wątek ale pewnie zwiędnie niczym niepodlewany kwiat. Mogę go zamknąć. [c] Albo też poprosić Administrację o przeniesienie go do zakładki Kluby jako Klub Miłośników LCD, gdzie będziemy się wymieniać wszelkimi spostrzeżeniami i uwagami.

Na razie jesteśmy tutaj. Wszelkie wpisy mile widziane. Poczekajcie jeszcze trochę na moje uwagi. Laurek napewno pisał nie będę, postaram się być maksymalnie obiektywny. Napiszę wszystko co mi się podoba, jak również wszystko co mi się nie podoba.

jest jeszcze jeden aspekt sprawy pisałem wcześniej

po co dążyć do idealnego obrazu jak i tak nam wzrok z roku na rok siada ? :)

No właśnie. Może link jest wszystkim znany ale go przypomnę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.