Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Dałeś Niski czy wysoki?

Wyłączyłem całkowicie. Kieruj się własnymi preferencjami. Jak masz problem z detalami w cieniach to włącz tak wysoki byś wszystko widział. Swoją drogą niektóre programy widzę są nadawane bardzo jasno, a inne bardzo ciemno.

4. Redukcja szumu oraz Redukcja szumów MPEG. Mam wyłączone. Włączyć?

Redukuje szumy - ryzyko twarzy masek.

Usuwa blokowe zniekształcenia mpeg - też ryzyko pewnych zniekształceń robiących z delikatnych niuansów jednolity kolor.

Obie opcje mam wyłączone. Warto włączyć tylko jeśli masz problemy z bardzo zaszumionym sygnałem itp.

8. Gama kolorów. Opcje: Standardowa, EBU, SMPTF, BT709, Szeroki. Co to wogóle jest? Co oznaczają te tajemne symbole?

Prawdopodobnie chodzi o gamut ... dla blu ray jest to BT709.

9. Poprawianie krawędzi. A co to jest? Jak ustawić? Wyłączone? Niskie? Wysokie?

U mnie nie wiem czy to nie wyostrzało ... ogólnie uwaga na dopalacze, bo np. witek kiedyś twierdził że na SONY EX500 widział jakieś czarne kontury ... nie wiadomo czy nie od właśnie tego typu opcji ustawionych na max.

Do jasnej cholery, po co ja się w takim razie produkowałem telefonicznie przez półtorej godziny?

1 oryginalne

2 niewiem

3 wyłączony

4 wyłączony

5 wyłączony

6 związane z gammą więc trzeba bacznie obserwować

7 wyłączony

8 szeroka

9 wyłaczone

10 2 punkty

Witek główną intencją mojego pytania jest zrozumienie co robią poszczególne funckcje. Np. o tym że na BD trzeba mieć game kolorów BT709 nie rozmawialiśmy. Co daje Realne kino też nie ustaliliśmy. Owszem, w pytaniu [10] ustatliliśmy 2 punktu, ale ciekawi mnie co to wogóle jest??? Podobnie Super rozdzielczość. Jak to działa.

Potwierdzam. Rozmawialiśmy i ustawienia takie jak napisałeś. A ja drążę temat głębiej i chiciałbym zrozumieć poszczególne funkcje.

Jeżeli to coś takiego jak Resolution + lub Pixel Plus to nie koniecznie.

Ale konkretnie: co to robi? Podwaja (jakąś metodą matematycznej interpolacji) ilość linii z 1080 na 2160?

zwiększa sztucznie ostrość konturów

Nie koniecznie sztucznie. Wprawdzie nie wiem jak to jest w wypadku LG ale wiem jak to działa w Toshibie.

I działa to naprawdę dobrze.

JAK DZIAŁA FUNKCJA RESOLUTION+

Funkcja Resolution+ trzyetapowo przetwarza każdą klatkę sygnału wideo, co ma na celu znaczne poprawienie jej wyglądu. Jest to proces wymagający dużej mocy obliczeniowej i jego zastosowanie jest możliwe tylko w telewizorach wyposażonych w odpowiednio wydajny procesor.

Etap 1: Analiza obrazu

Aby uzyskać wyższą ostrość, algorytmy Resolution+ wyszukują w pierwszej kolejności te części obrazu, które można poprawić. Funkcja rozpoznaje przede wszystkim krawędzie oraz złożone fragmenty obrazu, zawierające dużą liczbę szczegółów. Obszary o jednolitym kolorze i pozbawione szczegółów są celowo pomijane jako niedające możliwości ulepszenia.

Etap 2: Poprawa jakości obrazu

Aby uzyskać zauważalnie lepszy obraz i tym samym zbliżyć się do efektu wizualnego rozdzielczości HD, funkcja Resolution+ wyostrza krawędzie i podnosi dokładność odwzorowania szczegółów. Wyszukane na pierwszym etapie skomplikowane obszary obrazu są poddawane dodatkowej korekcie ostrości, opieranej na analizie położonych obok siebie pikseli. Efektem jest wyraźniejsze zaznaczenie drobnych elementów, symulujące precyzję obrazu HD. Poprawa wyglądu krawędzi przez funkcję Resolution+ polega m.in. na ich wygładzeniu, bez czego na obrazie wszelkie linie miałyby postać zauważalnych „schodków”. Dzięki korekcie krawędzie stają się ostrzejsze, a widoczne na obrazie kształty zyskują na wyrazistości. Funkcja eliminuje podwójne kontury i rozmyte, wystrzępione brzegi przedstawianych przedmiotów (Rys. .

Etap 3: Korekcja błędów obrazu

Ostatnim etapem jest przekształcenie uszlachetnionego obrazu z powrotem do rozdzielczości standardowej w celu kontrolnego porównania go z oryginałem. Ta część procedury pozwala zidentyfi kować ewentualne błędy obliczeniowe, jakie mogły wystąpić przy generowaniu obrazu w docelowej, wysokiej rozdzielczości i umożliwia ich skorygowanie. W ten sposób funkcja Resolution+ sprawdza, czy ulepszony obraz jest nadal wierny swojemu oryginałowi.

zwiększa sztucznie ostrość konturów

Witku wydaje mi się, że KrzysiekA ma rację. To chyba jest coś jak Resolution+ w telewizorach Toshiba. Ostrość to jest inna regulacja, umieszczona w Menu w zupełnie w innym miejscu.

Witku wydaje mi się, że KrzysiekA ma rację. To chyba jest coś jak Resolution+ w telewizorach Toshiba. Ostrość to jest inna regulacja, umieszczona w Menu w zupełnie w innym miejscu.

Po prostu spróbuj jak działa i przede wszystkim czy ci odpowiada skutek.

krzysiu dalej będziesz twierdził że nie sztucznie to robi?

a na marginesie nie ma czegoś takiego jak super rozdzielczość ponieważ TV w jakiś po pierwsze magiczny sposób musiałby zwiększać natywną rozdzielczość panelu a po drugie aby rozdzielczość była większa musiałby taki sygnał dostać, a tak się nie dzieje.

dziwne jest to że piszesz to powyżej ponieważ kilka postów wyżej pytasz się do czego to służy zamiast najzwyczajniej sam zbadać jaki wpływ ma regulacja i nam tu opisać. (wiem nie widzisz różnicy)

dziwne jest to że piszesz to powyżej ponieważ kilka postów wyżej pytasz się do czego to służy zamiast najzwyczajniej sam zbadać jaki wpływ ma regulacja i nam tu opisać. (wiem nie widzisz różnicy)

Przecież ja tylko gdybam. Nie dyskutuj sam z sobą. Obejrzę więcej programów z Sat HD oraz wicej BD to napiszę czy widz różnicę, czy nie. Na razie za wcześnie wyciągać wnioski na podstawie pierwszych oględzin.

A niechże robi sztucznie. Kto powiedział, że wszystko musi być naturalne i tylko naturalne jest dobre? Ważne jaki jest efekt końcowy. Ja bardzo chętnie zjem kotlet z ropy naftowej. Pod warunkiem, że będzie smaczny.

a na marginesie nie ma czegoś takiego jak super rozdzielczość ponieważ TV w jakiś po pierwsze magiczny sposób musiałby zwiększać natywną rozdzielczość panelu a po drugie aby rozdzielczość była większa musiałby taki sygnał dostać, a tak się nie dzieje.

Jeżeli zwiększa ostrość sygnału 720P to nie musi mieć wyższej rozdzielczości natywnej.

Czy sztucznie czy nie nie ma znaczenia. Ważne żeby nie miało się wrażenia sztuczności.

Przeczuwam że to po prostu procesor filtrujący (czy wręcz sam program dla procesora określający jak ma przetwarzać) obraz tak by wyglądał atrakcyjniej. Jego włączenie jest uwarunkowane gustem użytkownika.

ale jesteście pokrętni, raz piszecie tak a raz inaczej

??? znaczy się do tej pory byłeś zdania że KrzysiekA , Bobcat i Kyle to jedna osoba o trzech nickach? x-P

(mam na myśli bobcata i krzyska)

Aha.

ale jesteście pokrętni, raz piszecie tak a raz inaczej

(mam na myśli bobcata i krzyska)

Ale o co ci chodzi? Włączasz i sprawdzasz czy ci się podoba. Jak nie to wyłączasz. Nie ma obowiązku używania. Ja ze swojej strony powiem że Rezolution + jest jak najbardziej przydatne i w efekcie nie ma nic sztucznego. Poza tym wynik działania jest zupełni inny niż podkręcanie ostrości.

Jedna osoba o trzech nickach? To ciekawa spiskowa teoria dziejów. Krzysiek mieszka w Niemczech, ja pod Warszawą, Kyle - nie wiem gdzie. Jakaś teleportacja? Jestem tu i jednocześnie tam?

A teraz na poważnie. Posługiwanie się więcej niż jednym nickiem jest czynem zabronionym przez Regulamin Forum. Oraz (słusznie) tępionym przez Moderację. Posiłkując się więc językiem prawniczym pragnę zauważyć, że podejrzewanie nas o czyn niedozwolony jest pomówieniem.

Jedna osoba o trzech nickach? To ciekawa spiskowa teoria dziejów. Krzysiek mieszka w Niemczech, ja pod Warszawą, Kyle - nie wiem gdzie. Jakaś teleportacja? Jestem tu i jednocześnie tam?

A teraz na poważnie. Posługiwanie się więcej niż jednym nickiem jest czynem zabronionym przez Regulamin Forum. Oraz (słusznie) tępionym przez Moderację. Posiłkując się więc językiem prawniczym pragnę zauważyć, że podejrzewanie nas o czyn niedozwolony jest pomówieniem.

Wiesz ... właściwie to tylko Ja to insynuowałem (że Witek jest tego zdania) ... żeby nie było że coś Witkowi przypisuję :)

krzysiek przecież logicznym jest że robi to program za pomocą procesora czyli sztucznie a Ty piszesz że obraz wcale nie jest sztuczny po zastosowaniiu tej opcji.

nie chodzi o obraz tylko o sam fakt.

Wiesz ... właściwie to tylko Ja to insynuowałem (że Witek jest tego zdania) ... żeby nie było że coś Witkowi przypisuję :)

humorystycznie to wyszło, ale fajnie :D:D:D

krzysiek przecież logicznym jest że robi to program za pomocą procesora czyli sztucznie a Ty piszesz że obraz wcale nie jest sztuczny po zastosowaniiu tej opcji.

Czyli że jak procesor policzy dwa razy dwa albo pierwiastek z dwóch to taki wynik się do niczego nie nadaje bo procesor zrobił to sztucznie? Ciekawa logika.

Witku, ale w Twojej plaźmie też pewnie są procesory, które robią dużo rzeczy sztucznie. I pewnie po stronie nadawania też takich procesorów jest całe mnóstwo więc spokojnie. Naturalny obraz jest tylko u Ciebie (u nas zresztą też) za oknem no chyba, że zamiast okna masz zamontowany TV - plazmowy oczywiście ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Naturalny obraz jest tylko u Ciebie za oknem no chyba, że zamiast okna masz zamontowany TV - plazmowy oczywiście ;-).

No ba :D

Witku, ale w Twojej plaźmie też pewnie są procesory, które robią dużo rzeczy sztucznie. I pewnie po stronie nadawania też takich procesorów jest całe mnóstwo więc spokojnie. Naturalny obraz jest tylko u Ciebie (u nas zresztą też) za oknem no chyba, że zamiast okna masz zamontowany TV - plazmowy oczywiście ;-).

Ja oglądam na "bańce", a te nowe (jak im tam) płaskie, widziałem w takim duuużym sklepie. :D

czyli co, czeka nas nowy format zapisu dźwięku, hmm niech pomyślę, nazwiemy go gęstym 128 bitów i z próbką 705600, ale oczywiście sygnał będzie 16bit/44.1kHZ a procesor będzie tylko dodawać zera.

Będzie naturalny że hej. :D:D:D

Nadmiernie upraszczasz sprawę. CD są próbkowane 44.1 kHz ale wiele odtwarzaczy ma oversampling czyli czyta każde słowo dwu, cztero, ośmio, ... krotnie. Właśnie po to aby poprawić jakość dźwięku.

aaaaaaa i dodawanie sztucznych zer w takim przypadku poprawia muzę - o cholera tego nie wiedziałem :) naturalna jest przy tym zapewne. he he he

Akurat nie jest to dodawanie zer ale interpolowanie dodatkowych próbek w celu zmniejszenia szumu kwantyzacji. Podobnie jest z dodawaniem dodatkowych bitów. Nie są to po prostu dodatkowe bity tylko ostatni bit traktowany jest filtrem cyfrowym żeby z prostokąta zrobić sinusoidę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.