Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

To był reportaż z lądowania na Księżycu.

Przedtem też też widziałem 3D jako jedna z atrakcji w Tokyo Disneyland. Aczkolwiek to się wtedy jeszcze nie nazywało IMAX. Był tam np. koncert Michaela Jacksona.

• Moderatorzy

a tak swoją drogą trochę z boku to czy zamiast bawić się np w tv giganty 60 za kupę kasy nie lepiej mieć na co dzień 42-47 cali , a do totalnej zabawy projektor i 100 calowy ekran ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Tak teraz porównuję informacje o tych TV i chyba najlepszym wyborem jest Philips 40PFL8605 bo:

950-1000 widzialnych linii przy ruchomym obrazie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przy kontraście statycznym ponad 3000:1

Ukryta Zawartość

przy cenie poniżej 2800 zł

Ukryta Zawartość

... no tak ... nie tak wspaniale ... bo to TV 100 Hz z modulowanym podświetleniem, więc:

a) może męczyć

b) może być wręcz dostrzegalna niestabilność

:/

I kolejna sprawa, a właściwie minus: ten Philips 40PFL8605 ma podobno tzw. "szybę" ... czyli lusterko. Osobiście wolałbym mat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że jesteś bliżej zakupu plazmy niż kiedykolwiek wcześniej :) Patrzysz na rozdzielczość obrazu ruchomego, kontrast, czerń, kolory ...

Za miesiąc będzie w AV fajny test: ledowy LG 47LW570S kontra Panas GT 30. Może być ciekawie.

W kazdym razie widziałem ostatnio GT30 w MM i obraz był nawet w warunkach sklepowych bardzo kontrastowy, super ostry. To może być taki złoty środek biorąc pod uwagę Twoje wymagania.

Czyżby Twoim przemożnym pragnieniem było spowodownie u mnie decyzji kupna PDP? :)

Pozatym pragnę (nieśmiało) zauważyć, że mój faworyt na chwilę obecną, czyli LG 42LV5500 kosztuje 2800 zł, podczas gdy Panasonic GT30 (też 42", ale po co mi 3D?) 4350 zł. Prawda: pisałem że chcę się zmieścić w budżecie 5000 zł, ale czy muszę wydać cały??? Tylko z przyczyn ideologicznych (w dodatku obcej mi ideologii)?

Czyżby Twoim przemożnym pragnieniem było spowodownie u mnie decyzji kupna PDP? :)

Po prostu jak już wydawać pieniądze to dobrze i w oderwaniu od ideologii, a co do różnicy cen, ktoś tam kiedyś powiedział, nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy czy jakoś tak :)

swoją ścieżką jakby Bobcat kupił koniec końców plazmę to byłby hit !

ps. a tak na poważnie - plazma ma te parametry na które ostatnio patrzysz po prostu lepsze, więc może olać ideologię i na chłodno przyjrzeć się tematowi, dać szansę po prostu, wtedy nawet jak kupisz finalnie LCD to nigdy nie będziesz sobie pluć w brodę.

chodziło mi bardziej o to, że dla jednego klasą będzie Panas, a dla drugiego LG nie ma reguły zależy kto co preferuje

ps.

cena jest sprawą jak najbardziej drugorzędną biorąc pod uwagę spadek jej na przełomie roku/dwóch lat dla danego modelu tv.

nowości zawsze na początku "słono" kosztują.

123... test

W żadnym przypadku. Fuj. Giń przepadnij maro nieczysta.

Kupiłem tydzień temu GT30...dziś zwróciłem do naprawy/wymiany - 3 martwe piksele....wypalone logo TVN...może to mój egzemplarz jedynie.....ale plazmy już nie kupię.....

for you :)

for all :D

Kupiłem tydzień temu GT30...dziś zwróciłem do naprawy/wymiany - 3 martwe piksele....wypalone logo TVN...może to mój egzemplarz jedynie.....ale plazmy już nie kupię.....

NIe zniechęcaj się trafiłeś prawdopodobnie na TV z wystawki, ochłoń i nie podejmuj pochopnych decyzji.

chyba kasą

Kontrastem na bank:

Ukryta Zawartość

- typowy przykład LCD na IPS bez lokalnego wygaszania. Niesamowite jest jednak to że kąty ma lepsze niż plazma x-P (oczywiście wg. tych fotek ... jestem ciekaw jak jest na żywo). Ale zużycie energii 340W plazma choć wersji 50".

Ukryta Zawartość

przy plaźmie nie ma tematu kątów, obraz ten sam

pospekulować można co najwyżej na ile te fotki są zbliżone do rzeczywistego obrazu na tym IPS

Jest temat kątów ... obraz ciemnieje pod kątem. Oczywiście znacznie to lepsze niż zmiany gammy/wyblaknięcie jak na PVA/MVA ... nie mniej jednak temat kątów na plazmach o dziwo istnieje (przynajmniej niedawno {więc na nowych modelach} zwróciłem na to uwagę. Temat kątów nie istnieje na OLED (sam widziałem). IPS pod wzgl. kątów mogą konkurować z plazmami ... przynajmniej kiedy nie liczymy czerni.

przy plaźmie nie ma tematu kątów, obraz ten sam

pospekulować można co najwyżej na ile te fotki są zbliżone do rzeczywistego obrazu na tym IPS

Kiedyś tak było, ale dzisiaj niestety Panasonic cos robi (niewiem co) że z kątami jest coś nie tak w ich plazmach.

Nie ma na świecie lepszego TV od GT30

Ukryta Zawartość

Minusy:

Very average audio quality with muffled sound

Glossy screen picks up reflections

Power adaptor makes annoying noise

High energy consumption: 340 W in THX mode and 230 W in Professional mode

Czyli po polsku , bardzo średni dźwięk (jak ktoś zawsze używa zewn. nagłośnienia to ten problem znika), odblaski z powodu "szybowatego" ekranu, zasilacz szumi (?), wysoki pobór 230-340W w zależności od trybu, przy czym recenzowany jest model 50"

ps. średni realny czas reakcji tej plazmy to 8,5 ms (ciekawie się to ma do hucznie przedstawianego przez prod. 0,001ms - ale chyba każdy wie że to bujda)

Ukryta Zawartość

With HD—HD TV, Blu-ray discs and HD games—the results are quite simply excellent, with virtually no ghosting. Watching a film on this TV is a real treat.

A 8.5 ms to input lag a nie czas reakcji panelu.

A 8.5 ms to input lag a nie czas reakcji panelu.

This graph shows the ghosting time, measured in ms, that the TV takes to entirely remove the previous frame. The shorter the time, the more fluid moving images will appear

with virtually no ghosting.

Praktycznie bez smużenia/prawie bez smużenia

virtually = prawie

A co do input lagu:

Ukryta Zawartość

... wygląda na to że ten model zupełnie nie ma opóźnienia wyświetlania.

Ukryta Zawartość

.....

ps. średni realny czas reakcji tej plazmy to 8,5 ms (ciekawie się to ma do hucznie przedstawianego przez prod. 0,001ms - ale chyba każdy wie że to bujda)

NAUCZ SIĘ WRESZCIE CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM TEKSTU.

8,5 okraślają w sumie jako opóźnienie wejściowe.

0,001 - jest to czas reakcji elektroniki.

Luminofor w PDP ma ok. czas reakcji ~2ms

Jak się nie nauczysz odróżniać (podstawy RTV)podawanych parametrów, to wiecznie będziesz odkrywał bzdurne fakty w PDP.

(które nie maja miejsca w rzeczywistości)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.