Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

6. Zauważyłem powidoki na ekranie, co dziwi, bo to przecież 200 Hz.

Jak coś jest słabo zrealizowane to i 500 Hz nie pomoże ;) ... choć nie sądziłem że Toshiba wypuszcza niedopracowane rzeczy tego typu.

Nie ma co tłumaczyć (pewne osoby są niereformowalne).

Zero podstaw RTV.

(stać tylko cytować największe bzdury z własną interpretacją)

Coś już zniknęło 0,001 (już nieaktualne) ale za to pojawia się "efekt zjawy".

Dla chcących wiedzy proponuje czytać co faktycznie producenci podają, bo jeszcze żaden nie skłamał.

Na forach za to dyletanci własne interpretacje stosują (fałsz goni fałsz), choć żadnego TV nie wyprodukowali i nie zmierzyli.

Poczytać podstawy RTV i dopiera zbierać głos.

(tam znajdziecie że luminofor ma czas reakcji ok~2ms i "efekt zjawy" dotyczy nie tego, ale całości TV przy np zmianie/przesuwaniu obrazu (w PDP działanie "subfield").

Trzymając się LCD = nie ma w praktyce szybszych TV LCD od ~8ms.

Jednak właśnie ten pomiar jest często zafałszowany i podawany "GtoG", a faktyczne przejście koloru w większości LCD jest na poziomie: kilkanaście/kilkadziesiąt milisekund.

TV to ruch.

To są diametralnie różne światy i bez podstaw tylko największe bzdury można powtarzać.

--------------

Na koniec.

No co to jest wreszcie 0,001 ms (producenci prawdę piszą i to fakt).

(jakaś zmiana zaszła? czy może wreszcie wypada kupić chociaż z jeden płaski TV?)

A ja bym sobie życzył żeby kolega pisał trochę więcej o faktach a mniej o użytkownikach forum. Dziwi mnie bardzo buńczuczność wpisów kolegi zwłaszcza że kolega nie wie o tym że tylko w najtańszych modelach Panasonica do sterowania matrycy używany jest sygnał 50 Hz i już od serii S stosowany jest IFC i że istnieją plazmy 600Hz z i bez IFC.

Dziwne jest to że im ktoś mniej wie tym chętniej posuwa się do personalnych wycieczek i do używania epitetów w dyskusji. Radził bym nie używać zwrotów typu "dyletant" bo świadczy to tylko o niskiej kulturze dyskutanta. Zamiast tego proponował bym raczej używać argumentów. Wiem że gdy ich brakuje to często zastępuj się je epitetami jednak świadczy to źle jedyni o osobie która tych epitetów używa.

Co do samej płynności ruchu to miałem okazję porównać kilka telewizorów w sklepie z reklamą Panasonica testującą płynność. Była to tablica przylotów i odlotów na lotnisku przesuwająca się z prawa na lewo. Bardzo dobrze było widać jak spada ostrość ruchomych obiektów i wszelkie problemy związane z ruchem. Najdziwniejsze było to że to nie plazma ale właśnie LCD Grundiga 200Hz miał najostrzejszy i najbardziej płynny obraz w ruchu. Dlatego ni podniecał bym się za bardzo cyferkami podawanymi przez producentów. Moim zdaniem służą one jedynie do ogłupiania a nie informowania klienta. Jeżeli już to czytał bym raczej testy. Trudno powiedzieć na ile są on zgodne z prawdą ale myślę że z dwojga złego lepsze są już testy niż dane podawane przez producenta.

Odświeżam wątek. Wczoraj miałem okazję pobawić się (nie w sklepie) Toshibą 768. Mam tzw. ambiwalentne odczucia. Wrażenia w skrócie:

1. Lustro mam w łaziencie i w przedpokoju. Nie potrzebuję dodatkowego w pomieszczeniu, gdzie stoją moje zabwaki elektroniczne.

2. Potwierdziło się (niestety) to, co już kiedyś zauważyłem na Toshibie w sklepie. Ten TV ma coś z czerwienią. W moim odczuciu - jest za bardzo zwichnięta w kierunku amarantu. Są rzeczy któych kolorem jest cynober i taki ma być na ekranie. Próbowałem zmieniać ustawienia, ale skręcenia w kierunku amaratntu nie udało się całkowicie wyeliminować. może za krótko się bawiłem.

3. Podświetlenie matrycy przy jednolitym obrazie wykazuje symptomy nierównomierności w stopniu większym niż inne TV LED brzegowe.

4. Potwierdzam to, co pisał KrzysiekA. Przy dobrym obrazie źrodłowym obraz jest prawidłowy, ale przy słabym - niezadowalający.

5. Układ Resolution+ działa dobrze, jednak czasem powoduje, że obraz wydawał mi się ziarnisty.

6. Zauważyłem powidoki na ekranie, co dziwi, bo to przecież 200 Hz.

7. Ale to 3D, więc po co mi?

Werdykt: skreślony.

Pozdrawiam wszystkich.

Jedno co mnie zastanowiło przy tym telewizorze to to że w sklepie miał o wiele lepsze kąty. Ponieważ początkowa cena tego telewizora po wejściu na rynek wynosiła 1400 Euro a teraz można go kupić za 700, podejrzewam że teraz sprzedawany jest z tańszą matrycą.

Co do efektów które opisujsz to ja osobiście czegoś takiego nie zauważyłem.

Im lepsza jakość sygnału tym lepiej sprawuje się Resolution+. Z DVD nie występują żadne problemy. Przy HD obraz po włączeniu Rsolution+ i Wygładzania Ruchu na maksa jest tak ostry że wydaje się aż nierealny. Plazma Panasonica była w tym względzie ze dwie klasy gorsza. Kiedyś próbowałem któryś ze starszych modeli LG 100Hz i w SD przy włączonym wygładzaniu ruchu wytwarzał od czasu do czasu znaczne błędy w postaci duszków. Na moim telewizorze czegoś takiego nie zauważyłem. Żadnych podwójnych konturów ani niczego podobnego. Jeżeli chodzi o ziarnistość przy Resolution+ to zdarzyło mi się to w jednym filmie ale znikło po włączeni redukcji szumu na maksa. Zresztą Resolution+ ma kilka stopni działania i można sobie dopasować do jakości sygnału.

A ja proponuję byś o podstaw zaczął (jak mantra cytuję o lat różnej maści "ekspertom").

Ja się za takiego nie uważam - ale nie cierpię kłamstw na temat technologii, podawanej przez kompletnych forumowych ignorantów.

(oni nie pytaja, ale twierdzą.......bzdury)

--------------------

Nie potrafisz odróżnić pracy "subfield" w PDP od sygnału wejściowego (i to obojętnie na którym etapie przetwarzania).

Dla ułatwienia Ci dodam ze nawet nie wiesz na czym polega działanie IFC.

Jak obejrzysz dokładnie tyle TV co ja naprawiłem - możesz mnie nazywać "kolegą".

(choć ja jestem na zasłużonej, wysokiej emeryturze także w związku z tym że biorąc się za elektronikę, pierw musiałem opanować problem "jak to działa" - przypuszczam że w związku z tym "kolegą" nie mam szansy być, choćby na wiek no i nie chcę :) )

KrzysiekA - to co opisujesz w ostatnim poście o PDP jest to kolejne dyletanctwo i np . na forum "elektroda" (praktyków) zgłoszone by było jako post szkodliwy/bzdurny i do wyrzucenia.

Zacznij np. od tych lektur (część ściągnie za darmo):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jak opanujesz temat = popraw swoje fantazjowanie.

Masz ochotę się douczyć - przejrzyj i krajowe fora HDTV, znajdzie sporo mądrych tekstów.

W tej chwili - nie masz pojęcie o czym piszesz na temat PDP.

A to że coś widzisz w sklepie świadczy tylko o tym ze masz sprawne oczy (i nic ponadto, przy Twoich wnioskach). ;)

---------------

KrzysiekA - chcesz rzeczowej polemiki?

Pytanie:

Jak wyświetla PDP obraz na matrycy (dla widza) jak nie potrafi danej klatki obrazu zaświecić inaczej jak tylko ilością/kombinacją mignięć?

(opanujesz, to):

Jak to wyświetlanie powiązać z np 600Hz i IFC (w Panasonicu)?

(proponuję osobny wątek założyć - bo podstawy to nie hasła cytowanych dyletantów, ale np cześć solidnej lektury, choćby podanej wyżej i do tego by było ciekawiej, "problem": opisany/rozwiązany i na naszych forach)

---------------

Nie neguję opisów jak obraz "widzicie" na konkretnych TV, ale "eksperckich" (czyt. = bzdurnych) wniosków , które urągają podstawom RTV. ;)

Ukryta Zawartość

Dla rozluźnienia atmosfery:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (bardzo dziwna cena LW9500 w Australii)

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ponieważ początkowa cena tego telewizora po wejściu na rynek wynosiła 1400 Euro a teraz można go kupić za 700, podejrzewam że teraz sprzedawany jest z tańszą matrycą.

Jest jeszcze inne wytłumaczenie: nie cieszył sie zainteresowaniem klientów, więc spuszczono z tonu (to jest, chciałem powiedzieć: z ceny).

Co do efektów które opisujsz to ja osobiście czegoś takiego nie zauważyłem.

Powidoki widziałem, zresztą nie ja jeden. Może to wina powolnie działającej matrycy (pisałem uprzednio: Toshiba 6 ms, inne 2.4).

Im lepsza jakość sygnału tym lepiej sprawuje się Resolution+.

W moim przekonaniu o jakości TV świadczy nie to, jak sobie radzi z dobrym sygnałem, tylko właśnie jak ze złym. A w tym obszarze Toshiba się słabo sprawdza.

A co powiesz na temat (zauważonego przeze mnie już na drugiej Toshibie) zwichnięcia czerwieni w kierunku amarantu?

Dla rozluźnienia atmosfery:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (bardzo dziwna cena LW9500 w Australii)

6800 PLN wg kursu NBP z dziś. Co tu dziwnego? Mnie to się wydaje tanio za 55" telewiozor.

Ukryta Zawartość

Jak wyświetla PDP obraz na matrycy (dla widza) jak nie potrafi danej klatki obrazu zaświecić inaczej jak tylko ilością/kombinacją mignięć?

Plazma 600 Hz wyświetlając 50 klatek/s ma do dyspozycji 12 mrugnięć(lub nie) / klatkę. Czyli obraz czarny to 0 mrugnięć, ciemno szary to 1-3 mrugnięcia na klatkę, biały to 12 mrugnięć/klatkę.

Napisz czy się zgadzasz, bo chcę wyjaśnić jedną kwestię, do której przejdę w następnym poście.

ps. dla uproszczenia przyjmijmy że we wszystkich trzech komórkach RGB rozładowania są identyczne - czyli operujemy na samych szarościach

Plazma 600 Hz wyświetlając 50 klatek/s ma do dyspozycji 12 mrugnięć(lub nie) / klatkę. Czyli obraz czarny to 0 mrugnięć, ciemno szary to 1-3 mrugnięcia na klatkę, biały to 12 mrugnięć/klatkę.

Napisz czy się zgadzasz, bo chcę wyjaśnić jedną kwestię, do której przejdę w następnym poście.

ps. dla uproszczenia przyjmijmy że we wszystkich trzech komórkach RGB rozładowania są identyczne - czyli operujemy na samych szarościach

Zgadza się, max biel - 12 mrugnięc x 50Hz = 600Hz.

Dlatego producenci nie podają w PDP terminu odświeżania, gdyż jak widać, gdy wyświetlamy nawet nieruchomy, kolorowy obrazek, to jeden róg plazmy "miga" z inną częstotliwością niż drugi.

No to mamy rozwiązane zagadnienie że jednak producenci podając "600Hz subfield" jednak nic nie kłamią. ;)

(po prostu plazma inaczej pracować niż "subfield" nie potrafi).

(mogę i na tym forum znaleźć wpisy , jak to twierdzono inaczej)

Ale Ty nie jesteś "KrzysiekA" ;)

A ja proponuję byś o podstaw zaczął (jak mantra cytuję o lat różnej maści "ekspertom").

Ja się za takiego nie uważam - ale nie cierpię kłamstw na temat technologii, podawanej przez kompletnych forumowych ignorantów.

(oni nie pytaja, ale twierdzą.......bzdury)

--------------------

Nie potrafisz odróżnić pracy "subfield" w PDP od sygnału wejściowego (i to obojętnie na którym etapie przetwarzania).

Dla ułatwienia Ci dodam ze nawet nie wiesz na czym polega działanie IFC.

Jak obejrzysz dokładnie tyle TV co ja naprawiłem - możesz mnie nazywać "kolegą".

(choć ja jestem na zasłużonej, wysokiej emeryturze także w związku z tym że biorąc się za elektronikę, pierw musiałem opanować problem "jak to działa" - przypuszczam że w związku z tym "kolegą" nie mam szansy być, choćby na wiek no i nie chcę :) )

KrzysiekA - to co opisujesz w ostatnim poście o PDP jest to kolejne dyletanctwo i np . na forum "elektroda" (praktyków) zgłoszone by było jako post szkodliwy/bzdurny i do wyrzucenia.

Zacznij np. od tych lektur (część ściągnie za darmo):

Ukryta Zawartość

i jak opanujesz temat = popraw swoje fantazjowanie.

Masz ochotę się douczyć - przejrzyj i krajowe fora HDTV, znajdzie sporo mądrych tekstów.

W tej chwili - nie masz pojęcie o czym piszesz na temat PDP.

A to że coś widzisz w sklepie świadczy tylko o tym ze masz sprawne oczy (i nic ponadto, przy Twoich wnioskach). ;)

---------------

KrzysiekA - chcesz rzeczowej polemiki?

Pytanie:

(opanujesz, to):

Jak to wyświetlanie powiązać z np 600Hz i IFC (w Panasonicu)?

(proponuję osobny wątek założyć - bo podstawy to nie hasła cytowanych dyletantów, ale np cześć solidnej lektury, choćby podanej wyżej i do tego by było ciekawiej, "problem": opisany/rozwiązany i na naszych forach)

---------------

Nie neguję opisów jak obraz "widzicie" na konkretnych TV, ale "eksperckich" (czyt. = bzdurnych) wniosków , które urągają podstawom RTV. ;)

A ja chciał bym znowu zauważyć że nie napisałeś ani słowa na temat telewizorów za to bardzo dużo na mój temat i na temat innych użytkowników. Zero informacji za to dużo zwrotów pejoratywnych z zahaczaniem o obrażanie innych użytkowników forum.

Jest jeszcze inne wytłumaczenie: nie cieszył sie zainteresowaniem klientów, więc spuszczono z tonu (to jest, chciałem powiedzieć: z ceny).

Tylko że nie zacytowałeś mojej całej wypowiedzi a pisałem że w sklepie ten telewizor miał o wiele lepsze kąty co wskazywałoby na zastosowanie innej matrycy.

Powidoki widziałem, zresztą nie ja jeden. Może to wina powolnie działającej matrycy (pisałem uprzednio: Toshiba 6 ms, inne 2.4).

Tu w zasadzi to samo wytłumaczenie. Jak w ten sam telewizor wsadzają różne matryce to pewne model mogą się inaczej zachowywać niż inne. U mnie nie ma zupełnie żadnych powidoków.

Ukryta Zawartość

Ale Ty nie jesteś "KrzysiekA" ;)

Nie mniej jednak chcę wyjaśnić pewną kwestię. ;)

Teraz oznaczmy:

1 - komórka jest rozświetlana

0 - komórka nie jest rozświetlana

Mamy do dyspozycji 12 "ram czasowych" (pewnie stąd nazwa subfield=podpola) czyli "mignięć lub nie" dla uzyskania końcowej barwy, dla jednego piksela jednej klatki.

Czy jest różnica w kolorze pomiędzy kombinacjami (dla uproszczenia podzieliłem na grupy po 4):

1) 1010 1010 1010

2) 0101 0101 0101

3) 1100 1100 1100

4) 0011 0011 0011

5) 0100 1101 0110

... itp. zawierające 6 impulsów świecących.

Moim zdaniem NIE. Do czego zmierzam. Mianowicie do tego że nie mamy do czynienia z 12 bitowym kolorem (2^12 = 4096 różnych odcieni). Tych odcieni będzie ... 13? Przy czym do zapisania 16 odcieni wystarczą 4 bity. Tak więc twierdzenie że panel plazmowy wyświetla 12 bitowy kolor jest błędne (bo kombinacja rozświetleń 0101 0101 0101 da taki sam efekt świetlny dla widza co 1010 1010 1010)

A co powiesz na temat (zauważonego przeze mnie już na drugiej Toshibie) zwichnięcia czerwieni w kierunku amarantu?

U mnie jest normalnie. Zresztą wcześniej wklejałem pomiary gamutu. Nie lubię się powtarzać ale to też można wytłumaczyć inną matrycą.

6800 PLN wg kursu NBP z dziś. Co tu dziwnego? Mnie to się wydaje tanio za 55" telewiozor.

Chciałbym żeby tyle kosztował, no może nawet 7500 PLN. Pewnie tyle będzie kosztował za 2-3 lata na wyprzedaży. Ale jak znam życie MM, dla "idiotów" zacznie od 15000 PLN.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

/w sprawie PDP - i chyba niech ktoś założy wątek o PDP..../

Przykro mi - ale znowu trzeba na podstawach się oprzeć

12mignięc na kolor x3kolory = 36kombinacji (już na starcie, przy 10=30)

Jednak w jakim zakresie barwowym będzie migał - decyduje cały TV

To ustalają producenci, nie np. "Kyle".

Jednak by wyciągnąć max jasność = musi migać maksymalnie, gdyż nie można w komórce plazmowej napięć podnosić itp - musi działać tylko ilością impulsów.

(chyba że ktoś nową plazmę odkryje)

Twoje założenie o zredukowaniu do 6 impulsów jest o tyle nieprawdziwe (w każdym materiale serwisowym to znajdziesz)

że przytoczę (w załączniku) rysunek, który od ponad roku udostępnił panasonic (w plazmach v10 - materiały serwisowe i to są tylko zmiany podejścia)

Jak widać - max jasność uzyska się tylko przy (w tym przypadku) "10bit".

Jednak pośrednie "jasności" nie muszą być proporcjonalne (czyli np zamiast 8 może być 6 + "podtrzymanie".

Dlatego Panasonic np. używa "do" (cytowałem wcześniej).

I to włąsnie Panasonic najwięcej miesza w "subfield" (oszczędza energię... itp...)

------

Drugi obrazek serwisówki (sprzed kilku lat)wyjaśnia o co chodzi z jasnością panelu.

------------

Więc "600Hz subfield" okazuje się jak najbardziej prawdziwe (różnie producenci subfield stosują, bo wszystko patentami chronione, ale u wszystkich jest obecnie 600Hz).

No i akuratnie co poprzednio negowane nie ma nic fałszywego w np podawaniu "0,001ms response time" bo ten parametr odnosi się do tranzystorów sterujących zapalaniem gazu.

Ukryta Zawartość

Nie wiem ile razy trzeba wkoło tłumaczyć, to co jest w podstawach RTV i opisywane w internecie wielokrotnie.

TV ewaluują (a nie rewolucja).

Ukryta Zawartość

Zamiast gwiazdorzyć skup się na chwilę nad tym co piszą inni. Napisałem wyraźnie że dla uproszczenia rozpatrujemy odcienie szarości (RGB rozładowywane tak samo). Poza tym gdybyś umiał liczyć to policzyłbyś że kombinacji jest znacznie więcej niż 36 dla trzech kolorów składowych z pośród których dla każdego jest po 13 różnych odcieni (13x13x13=2197).

A co ustaliłem ? Zaczynasz działać mi na nerwy i nie umiesz prowadzić dyskusji. Może czas najwyższy się nauczyć, zważając na fakt że nastolatkiem nie jesteś?

Jednak w jakim zakresie barwowym będzie migał - decyduje cały TV

Jednak by wyciągnąć max jasność = musi migać maksymalnie, gdyż nie można w komórce plazmowej napięć podnosić itp - musi działać tylko ilością impulsów.

(chyba że ktoś nową plazmę odkryje)

Twoje założenie o zredukowaniu do 6 impulsów jest o tyle nieprawdziwe (w każdym materiale serwisowym to znajdziesz)

że przytoczę (w załączniku) rysunek, który od ponad roku udostępnił panasonic (w plazmach v10 - materiały serwisowe i to są tylko zmiany podejścia)

Jak widać - max jasność uzyska się tylko przy (w tym przypadku) "10bit".

Jednak pośrednie "jasności" nie muszą być proporcjonalne (czyli np zamiast 8 może być 6 + "podtrzymanie".

Dlatego Panasonic np. używa "do" (cytowałem wcześniej).

I to włąsnie Panasonic najwięcej miesza w "subfield" (oszczędza energię... itp...)

------

Drugi obrazek serwisówki (sprzed kilku lat)wyjaśnia o co chodzi z jasnością panelu.

------------

Więc "600Hz subfield" okazuje się jak najbardziej prawdziwe (różnie producenci subfield stosują, bo wszystko patentami chronione, ale u wszystkich jest obecnie 600Hz).

No i akuratnie co poprzednio negowane nie ma nic fałszywego w np podawaniu "0,001ms response time" bo ten parametr odnosi się do tranzystorów sterujących zapalaniem gazu.

Ukryta Zawartość

Nie wiem ile razy trzeba wkoło tłumaczyć, to co jest w podstawach RTV i opisywane w internecie wielokrotnie.

TV ewaluują (a nie rewolucja).

Widzę że kolega hojlo1 odkrył że kolo jest okrągłe i dlatego jeździ. To co kolega opisał powyżej to zasada działania wyświetlacza PDP i nie sądzę żeby ktoś z tu dyskutujących tego nie wiedział. No ale dla kolegi hojlo1 jest to odkrywcze. To może jeszcze kolega hojlo1 odkryje jak to się ma do układów z IFC to wiele nieporozumień się wyjaśni.

Ukryta Zawartość

Twoje założenie o zredukowaniu do 6 impulsów jest o tyle nieprawdziwe

Chodzi o udowodnienie że barwa jest jedna niezależnie w których ramkach czasowych nastąpi rozładowanie, zakładając że sumaryczna ilość rozświetleń/rozładowań jest ta sama. Ja dałem za przykład 6 impulsów ... równie dobrze mogłem dać jeden lub dwa - to tylko kwestia rozpatrywanego przypadku,.

.... że kolega nie wie o tym że tylko w najtańszych modelach Panasonica do sterowania matrycy używany jest sygnał 50 Hz i już od serii S stosowany jest IFC i że istnieją plazmy 600Hz z i bez IFC.

Widze że nie odpuszczasz... ;)

Napisz co w/g Ciebie jest sterowaniem matrycy (jakaś nowomowa?)

Co się dzieje w sterowaniu matrycy Panasonica beż IFC?

Jakie masz sterowanie matrycy przy np "double scan", 25Hz, 24Hz, 60Hz, 70Hz (chyba i tyle potrafi przyjąć z komputera)?

Jak to opiszesz wrócimy do wątku "sterowania matrycy". ;)

---------

Coś Panowie - proponuję Wam wrócić do wcześniejszych wpisów bo hipokryzja góruje (zarzut że znam podstawy, i nic nie muszę prostować...).

No to jakaś nowa informacja ... czyli poza ilością impulsów mogą mieć one różny czas trwania? - przyznaję że do tej pory myślałem że czas rozładowania jest stały i można sterować jedynie ich ilością ... no może ewentualnie mocą.

W taki razie jaki jest zakres trwania jednego impulsu (czas minimalny do maksymalnego i w ilu krokach?)

No to jakaś nowa informacja ... czyli poza ilością impulsów mogą mieć one różny czas trwania? - przyznaję że do tej pory myślałem że czas rozładowania jest stały i można sterować jedynie ich ilością ... no może ewentualnie mocą.

W taki razie jaki jest zakres trwania jednego impulsu (czas minimalny do maksymalnego i w ilu krokach?)

Zajrzeć do podanych książek i serwisówek (rysunki z nich, nie ma nic tajnego...). ;)

Chcecie podstaw to się za nie wziąć. :)

Zajrzeć do podanych książek i serwisówek (rysunki z nich, nie ma nic tajnego...). ;)

Chcecie podstaw to się za nie wziąć. :)

Wątpię by mi coś to dało, skoro Tobie, jako człowiekowi który je przyswoił nic nie dało, bo nie potrafisz odpowiedzieć na proste, jasno postawione pytanie (jaki jest zakres regulowanego czasu trwania rozładowania w komórce plazmowej i w ilu krokach).

Nie wiem ile razy trzeba wkoło tłumaczyć,

Jak na razie nie widzę byś coś tłumaczył. Bieda wyciągnąć konkretne informacje, a co dopiero tłumaczenie czegokolwiek.

Odpowiadam - A co mnie to obchodzi (Wasze teoretyzowanie).

Widzę jak się uczycie - mnie to naprawdę nie interesuje, byle byście prawdę pisali.

W tym dziale - zarzuciłeś kłamstwa producentom (już zapominasz)

Inny twierdzi (ostatnio) że matryca PDP jest sterowana 50Hz (nie wiadomo co ma na myśli, ale i tak błędnie).

Itp. itd.

Na koniec wydłubałem nawet skalę szarości (praca subdield) i to znowu z serwisówki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Materiałów dostępnych i prawdziwych jest mnóstwo, a mnie już "zabawa w piaskownicy" nie bawi.

(nie teoretyzuje na wszystkie tematy, przytaczam dane producentów , czyli ludzi którzy coś tworzą).

Pozdrawiam nie tylko tych z "łopatkami".

Ukryta Zawartość

Czas reakcji 0,001ms plazmy to jest kłamstwo. Czas reakcji to czas "wyzerowania"/zmiany koloru na ekranie. A sam pisałeś że sam czas wygasania luminoforu to całe ms (tysiące razy dłużej od kłamstw podawanych przez panasonic). Co mnie obchodzi jakiś czas który dla użytkownika jest bez znaczenia, i który kłamliwie nazywany jest czasem reakcji, porównywanym do czasu reakcji matryc LCD? Fajnie że tego nie dostrzegasz.

Tak samo jak to 600 Hz - szkoda że widzę jak te 600 Hz plazmy mrugają. Czyli kolejne kłamstwo, bo tak na prawdę to te 600 Hz to ramki czasu w których może lub nie, następować wyładowanie. I porównywanie tego do 600 obrazów na sekundę jest po prostu błędem. Po prostu 600 Hz należy traktować jako fragment wewn. systemu tworzenia koloru i z odświeżaniem nie ma to na dobrą sprawę nic wspólnego. A te 6144 odcienie gradiacji to też potwór na gumowych nogach.

Widze że nie odpuszczasz... ;)

Napisz co w/g Ciebie jest sterowaniem matrycy (jakaś nowomowa?)

Co się dzieje w sterowaniu matrycy Panasonica beż IFC?

Jakie masz sterowanie matrycy przy np "double scan", 25Hz, 24Hz, 60Hz, 70Hz (chyba i tyle potrafi przyjąć z komputera)?

Jak to opiszesz wrócimy do wątku "sterowania matrycy". ;)

---------

Coś Panowie - proponuję Wam wrócić do wcześniejszych wpisów bo hipokryzja góruje (zarzut że znam podstawy, i nic nie muszę prostować...).

To ja ci zadam inne pytanie co przychodzi na matrycę przy sygnałach z przeplotem czyli 50i, 60i.

Otóż to czym sterowana jest matryca jest bardzo luźno powiązane z tym co wchodzi na wejście telewizora. IFC tworzy po prostu klatki pośrednie wyliczając je z wektora ruchu. To że na wejście wchodzi sygnał 50p nie znaczy że do matrycy dociera 50 klatek i tego kolega nie jest w stanie pojąć a może tylko przyjąć do wiadomości.

Każda firma robi to na swój sposób i przy technologii LCD i PDP jest to po prostu inaczej realizowane bo z założenia są to technologie całkowicie różne. Zasada jest jednak podstawowa. Pomiędzy klatkami sygnału wejściowego wyliczane są pośrednie klatki za pomocą wektora ruchu które upłynniają ruch.

To że telewizor jest 600Hz nie znaczy wcale że ma układ IFC n.p. seria U Panasonika.

LCD i PDP jest to po prostu inaczej realizowane bo z założenia są to technologie całkowicie różne.

Tak różne że dziwię się jak Panazłomic może namalować 0,001ms i nazwać to czasem reakcji ... skoro to coś całkowicie innego niż CZAS REAKCJI (ten podawany na LCD).

Odpowiadam - A co mnie to obchodzi (Wasze teoretyzowanie).

Widzę jak się uczycie - mnie to naprawdę nie interesuje, byle byście prawdę pisali.

Inny twierdzi (ostatnio) że matryca PDP jest sterowana 50Hz (nie wiadomo co ma na myśli, ale i tak błędnie).

Itp. itd.

Na koniec wydłubałem nawet skalę szarości (praca subdield) i to znowu z serwisówki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Materiałów dostępnych i prawdziwych jest mnóstwo, a mnie już "zabawa w piaskownicy" nie bawi.

(nie teoretyzuje na wszystkie tematy, przytaczam dane producentów , czyli ludzi którzy coś tworzą).

Pozdrawiam nie tylko tych z "łopatkami".

Nie wiem z czego wynika ta arogancja wypowiedzi. Z wiedzy kolegi nie, bo takową kolega się do tej pory nie pochwalił. Może wynika to z mani wielkości ale jest to mania wielkości ratlerka bo i wiedza którą się kolega do tej pory (nie) pochwalił jest raczej podstawowa. Zresztą ton wypowiedzi też jest w stylu ratlerka. Kolega głośno szczeka ale wiele z tego nie wynika.(poza nieudolną próbą obrażania innych).

Ukryta Zawartość

Proszę o zaprzestanie prawienia sobie "uprzejmości inaczej". To ma być wątek o wyborze telewizora LCD. A zrobiła się prawie Politechnika, Wydział Elektroniki, dysertacje już nawet nie doktorskie, a habilitacyjne :)

Proszę o zaprzestanie prawienia sobie "uprzejmości inaczej". To ma być wątek o wyborze telewizora LCD. A zrobiła się prawie Politechnika, Wydział Elektroniki, dysertacje już nawet nie doktorskie, a habilitacyjne :)

Przepraszam. Już więcej nie będę.

Nareszcie ktoś rozsądny

Kolego hojlo1, a może by tak kolega po prostu doradził Bobcat-owi jaki TV LCD ma kupić (może być z głębokim uzasadnieniem technicznym).

Nareszcie ktoś rozsądny

Kolego hojlo1, a może by tak kolega po prostu doradził Bobcat-owi jaki TV LCD ma kupić (może być z głębokim uzasadnieniem technicznym).

Kolega babcat już wie jaki TV sobie kupi czyli temat zakończony, a w takim razie (chyba nam wybaczy) można trochę ponap...ać się z kimś. :)

hojlo1, a jak tam nowe panasy radzą sobie z zielonymi duchami. :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.