Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Kto wytłumaczy Bobcatowi na odległość co to jest efekt "teatru" w LCD-kach? Ja choć próbowałem nie zdołałem wytłumaczyć. (może moje opisywanie jest zbyt ubogie)

Don111, może spróbujesz? bo wydaje mi się że Pan bobcat (i zapewne wielu innych) kompletnie nie wie (bądź nie widzi)tego efektu i dlatego tak zawzięcie bronią technologii LCD.

Nikt zawzięcie nie broni LCD, jestem świadomy wad tej technologii i je akceptuję, podobnie jak i inni wypowiadający się tu zwolennicy LCD, nie akceptuję natomiast wad plazmy - czy to tak trudno zrozumieć ? :D Twojego fanatyzmu nie sposób w żaden sposób wytłumaczyć - to zaiste istny teatrzyk ! ;D

Nikt zawzięcie nie broni LCD, jestem świadomy wad tej technologii i je akceptuję, podobnie jak i inni wypowiadający się tu zwolennicy LCD, nie akceptuję natomiast wad plazmy - czy to tak trudno zrozumieć ? :D Twojego fanatyzmu nie sposób w żaden sposób wytłumaczyć - to zaiste istny teatrzyk ! ;D

to właśnie jest zawziętość.

Kto wytłumaczy Bobcatowi na odległość co to jest efekt "teatru" w LCD-kach? Ja choć próbowałem nie zdołałem wytłumaczyć. (może moje opisywanie jest zbyt ubogie)

Don111, może spróbujesz? bo wydaje mi się że Pan bobcat (i zapewne wielu innych) kompletnie nie wie (bądź nie widzi)tego efektu i dlatego tak zawzięcie bronią technologii LCD.

każdy jest wyczulony na coś innego, ja się przez 3 lata przyzwyczaiłem do plazmy i wady w ruchu od razu wychwyciłem w LCD

co ciekawe można ustawić w tym LCD efekt bez teatru i bez rozmycia w ruchu (opcja blur, bez judder) ale nadal to wygląda płynniej na plaźmie, a tu jakby brakowało 1/3 klatek, podobny efekt zresztą był na moim starym LCD

mój ojciec przez te 3 lata miał właśnie ten mój stary LCD i jak mu zaniosłem plazmę to narzekał najpierw na ostrość ale też wychwycił, że obraz na plaźmie jest inny w ruchu, ogląda się jak na żywo

to właśnie jest zawziętość.

Raczej fanatyzm :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W trybie płynny owszem - teatrzyk :-), w trybie użytkownika czy wyraźny w moim TV jak na żywo :-)

Nie o tym jest ten wątek, a po raz kolejny odchodzimy od tematu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bzdury ja miałem efekt teatru na kineskopie Philipsa a jest temu winne system kreacji klatek a nawet nie sam system kreacji klatek tylko sama ilość klatek na sekundę. Jeżeli filmy byłyby kręcone w 50p albo w 60p to wyglądały by tak samo. Nie ma to nic wspólnego z technologią. Jak włączysz IFC w Panasonicu na maksa też będziesz miał teatrzyk. Wiem bo miałem.

Jeszcze raz może wytłumaczę skąd się wzięła nazwa teatrzyk bo jak widzę kolega Witek to zignorował.

A więc nazwa efektu teatru wzięła się stąd że teatr telewizyjny był kręcony kamerami telewizyjnymi które zapisują w formacie PAL (SECAM) i są to formaty 50i. Filmy kinowe nagrywane są w formacie 24P i jest to dwa razy mniejsza ilość klatek na sekundę. Stąd różnica w percepcji ruchu. Filmy kinowe są zamieniane do formatu PAL (50i) w ten sposób że są trochę przyśpieszane aby uzyskać 25P a następnie klatka rozdzielana jest na linie parzyste i nieparzyste i wyświetlana po sobie aby uzyskać przeplot czyli 50i. Nie jest to jednak pełne telewizyjne 50i ponieważ klatki parzyste i nieparzyste mają taką samą informację na temat ruchu dlatego taka zamiana na 50i nie powoduje innej percepcji ruchu a co za tym idzie nie tworzy efektu teatru telewizyjnego.

Ukryta Zawartość

don111 co podkusiło do zakupu tego lg?

chyba diabeł :D

Jeszcze raz może wytłumaczę skąd się wzięła nazwa teatrzyk bo jak widzę kolega Witek to zignorował.

Nie ucz ojca dzieci robić.

Nie ma to nic wspólnego z technologią.

W LCD jest jeszcze coś takiego co ja nazywam sztucznym obrazem a widać to jako wygładzenie, taki jakby perłowy obraz i ten aspekt akurat nie zależy od ilości klatek, to jest to o czym pisał Don111.

W LCD jest jeszcze coś takiego co ja nazywam sztucznym obrazem a widać to jako wygładzenie, taki jakby perłowy obraz i ten aspekt akurat nie zależy od ilości klatek, to jest to o czym pisał Don111.

Wypadało by przynajmniej przejrzeć stronę do której dałeś linka.

Cytuję z tej strony.

To teatralne wrażenie to układy tzw . kompensacji ruchu. Pomiędzy klatki obrazu wstawiane są dodatkowe klatki - obraz zyskuje na płynności, robi się bardzo ostry, ale pojawia się efekt "teatru telewizji" np.wszystkie programy, nawet filmy kinowe wyglądają jak nagrywane kamerą wideo.

Nikt zawzięcie nie broni LCD, jestem świadomy wad tej technologii i je akceptuję, podobnie jak i inni wypowiadający się tu zwolennicy LCD, nie akceptuję natomiast wad plazmy.

Podpisuję oburącz pod tą wypowiedzią Zyzia. Nie mogę zgodzić się z tezą Witka_z, że czegoś bronię z nieświadomości, albo że to podszepty sił nieczystych. Zaczynam odnosić wrażenie że "teatrzyk" to kolejny papierowy tygrys, z którym walczą zwolennicy PDP. Już myślałem że ostatni, ale oto pojawił się nowy: "sztuczny obraz". Pomysłowość plazmowców w wynajdowaniu coraz nowych, "porażających wad" LCD jest zaiste imponująca a lista tychże "wad" jest w stanie zwalić z nóg każdego, kto potraktowałby ją poważnie.

A od kiedy to IFC zwiększa liczbę klatek na sekundę?

(sama definicja wyjaśnia o co w tym chodzi)

Nie zastanowiło Was Panowie że mamy jakiś materiał wejściowy (obojętnie ile klatek) i na różnych TV jest diametralnie różnie.

Znowu @don111 klarownie opisuje z praktyki jakie efekty widzi (włączając/wył. itp poprawiacze w LCD).

Coś się zmieniło w materiale źródłowym?

Ano nic - @don111 wyłącznie w odbiorniku przestawia.

Ma do tego porównanie z np. inną technologią(typem TV), która tego nie robi.

-------------------------

No chyba że ktoś wpadnie na kolejny pomysł że w LCD dodają klatki by nowych aktorów wprowadzić, czy inną treść filmu?

(to tak retorycznie)

Zaczynam odnosić wrażenie że "teatrzyk" to kolejny papierowy tygrys, z którym walczą zwolennicy PDP.

:D:D:D jakie życie w nieświadomości jest piękne i proste. :D:D:D

Ma do tego porównanie z np. inną technologią(typem TV), która tego nie robi.

ot co.

A od kiedy to IFC zwiększa liczbę klatek na sekundę?

(sama definicja wyjaśnia o co w tym chodzi)

Szczerze mówiąc to nie zrozumiałem twojej wypowiedzi. IFC tłumacząc na polski to Inteligentne tworzenie klatek i jest to jak najbardziej tworzenie nowych klatek pośrednich na podstawie wektora ruchu. W różnych firmach tworzone jest to w różny sposób ale zasada jest zawsze taka sama. Służy to do upłynnienia ruchu.

Gummo najpierw chciałem w domowym zaciszu obejrzeć kilka dodatkowych modeli, które mi zasugerowano. Trzeba było więc znaleźć właściciela, jako że oględziny w sklepie niewiele mówią. Potem rozmawialiśmy czy aby nie brać większego oraz czy bezpieczne jest kupowanie w sklepach Internetowych. Doszedł brak czasu. Spoko. Decyzja podjęta, realizacja na dniach.

Witku życie jest piękne bez tworzenia sobie sztucznych problemów.

Gdzie w IFC jest o dodawaniu klatek?

(inteligentne tworzenie - nie oznacza dodawania, ale ponowną przebudowę materiału)

Ktoś się wreszcie pokusi i wytłumaczy może prościej że jeszcze nie wyprodukowano "1200Hz subfield" TV(?)

(jak w PDP jest do 12 mignięc na klatkę, czyli 12*50 = 600Hz, to ile "Hz subfield" będzie musiał mieć ten nieistniejący model gdy np liczbę klatek podwoimy, czyli 12*100...)

Tak samo(pisane wcześniej) b.ostrożnie podchodzić do np 200Hz LCD (nawet i 100Hz), gdyż praca tych układów nie zawsze ma bezpośrednie przełożenie na tzw. "odświeżanie".

(czasami jest to dalej 50/100Hz + "czarne klatki").

Wszystko już i tutaj było pisane , bo przecież wątek od maja istnieje(???!!!)

Proponuje ponownie @don111 poczytać (kupił i opisuje).

Sama praktyka w opisach - materiał źródłowy niezmienny, więc odpadają teorie o nadawcy itp.

(wł/wył tylko układy w TV)

To są testy domowe i do tego nie można zarzucić ze laik je opisuje.

IFC Panasonica działa inaczej w w LCD, a inaczej w PDP.

Jest ktoś wreszcie chętny, by matematycznie udowodnić że w PDP wstawiane są dodatkowe klatki z np 50Hz materiału wejściowego (tak w UE nadal nadają).

Chętnie znajdę wzór (nowość na skalę światową, a której nie wie sam Panasonic) jak to przy 50/60 Hz na wejściu podwaja np do 120fps i potem ....znowu mu wychodzi "600Hz subfield".

Ktoś potwierdzi ze te poniższe równania są prawdziwe (i równoznaczne):

50fps*12 mignięć = 600

50fps*2razy powtórzone/wstawione pośrednie(czyli 100fps)*12mignięc = nadal 600 (????)

Ps - przy 24/25fps (np z BD) - już potrafi podwajać i nie tylko

(wszystko opisane w materiałach producentów, tak działa subfield - wystarczy doczytać).

Zerknąć na link producenta (jest pięknie pokazane przy LCD że są nowe klatki, a w PDP ich brak.

Do tego opis:

Ukryta Zawartość

Mniej bzdur z for czytać a więcej podstaw współgrających choćby z prostą matematyką. ;)

Ukryta Zawartość

Podpisuję oburącz pod tą wypowiedzią Zyzia. Nie mogę zgodzić się z tezą Witka_z, że czegoś bronię z nieświadomości, albo że to podszepty sił nieczystych. Zaczynam odnosić wrażenie że "teatrzyk" to kolejny papierowy tygrys, z którym walczą zwolennicy PDP. Już myślałem że ostatni, ale oto pojawił się nowy: "sztuczny obraz". Pomysłowość plazmowców w wynajdowaniu coraz nowych, "porażających wad" LCD jest zaiste imponująca a lista tychże "wad" jest w stanie zwalić z nóg każdego, kto potraktowałby ją poważnie.

nie musisz traktować tego poważnie, tak jak pisałem - ja oglądałem obraz z plazmy przez 3 lata, mając poprzednio kiepski LCD, a Ty będziesz oglądał LCD od razu więc pewnie i tak będziesz zadowolony (chyba że się przesiadasz z dobrego crt)

od początku masz jakieś obiekcje co do plazmy, zupełnie niesłusznie tyle Ci mogę powiedzieć (patrząc na to jakie wady są wymieniane, są one nieistotne), ale nie będę przekonywał i robił mętliku, skoro już sobie wybrałeś tv

LG LX9500 to byłby fantastyczny tv przy moich warunkach (oglądanie na wprost głównie w nocy, brak odbić) ale problem niestety jest globalny - a konkretnie są to 2 problemy

pierwszy to ruch, wpływa na wszystko... jest albo źle albo nie idealnie, albo teatrzyk albo wyraźnie gorszy ruch niż na poprzednim tv

druga wada, nie aż tak spartolona jak ruch, ale to też nieco widać - potwierdzam w 100% to co pisał kiedyś F. Kulpa (był cytowany tutaj), coś w stylu że obraz z plazmy jest niesamowicie ostry i pokazujący detale... w LCD jest wg mnie nawet superostry obraz ale tylko i wyłącznie na krawędziach, wewnątrz obiektów jest dosyć jednolita kolorystyka, wszystko sterylne, jak wypolerowane (a tv po kalibracji, wykres RGB wręcz idealny...)

dziś poszedłem do rodziców gdzie tymczasowo stoi moja plazma i oglądałem mecz na C+ hd i trochę denerowałem się pod nosem, detaliczność (nie ostrość !) i kolorystyka dużo bogatsza, odczuwalnie lepsza, obraz naturalny (wygląda jak na żywo) choć ostrość nieco niższa, no cholera przecież to ten LCD miał powodować u mnie ten efekt WOW, nie na odwrót

może też robi wrażenie LG, ale nie jest to WOW dla obrazu kinowego, jak na razie robi wrażenie pojedyńczymi scenami nocnymi (czerń, kontrast) i ostrością, ale nie naturalnym obrazem filmowym

relacje dona111 powinny dawać co poniektórym do myślenia, przynajmniej jakiejkolwiek refleksji, a jak znam życie to zaraz pojawi się po raz n-ty ten sam banał z obozu LCD. Mało osób z tu piszących ma faktyczne doświadczenia z posiadania u siebie dobrej plazmy i dobrego LCD.

Do tego opis:

Ukryta Zawartość

Istnieją telewizory panasonica w których subpola mają taką samą zawartość (seria U) i w serii tej nie jest zastosowany IFC i nazywa się to 600hz sub field drive i telewizory w których subpola zawierają materiał poprawiony o wektor ruchu (powyżej serii S) co równoznaczne jest z tworzeniem nowych klatek co nazywa się 600hz inteligent frame kreation pro. Jest to zrobione inaczej niż w LCD tylko i wyłącznie dlatego że w LCD stopnie szarości uzyskiwane są w inny sposób niż PDP ale zasada jest taka sama. Tworzy się po prostu pośrednie klatki.

relacje dona111 powinny dawać co poniektórym do myślenia, przynajmniej jakiejkolwiek refleksji, a jak znam życie to zaraz pojawi się po raz n-ty ten sam banał z obozu LCD. Mało osób z tu piszących ma faktyczne doświadczenia z posiadania u siebie dobrej plazmy i dobrego LCD.

Miałem w domu przez pięć dni Paniasonika TX-P42GT20E za którego dałem 730 Euro a teraz mam Toshibe 40WL768G za którą dałem też 730 Euro. Różnica w jakości obrazu to przynajmniej dwie klasy wyżej zarówno w SD jak i w HD na korzyść Toshiby.

Ukryta Zawartość

Sęk w tym, że don111 wymienił konkrety a nie banał o różnicy 2 klas.

Co konkretnie było lepsze? w czym się ta olbrzymia różnica objawiła?

też mogę napisać, że różnica była 10 klas i co z tego wynika? NIC.

Już tyle razy pisałem że aż staje się to nudne. Poszukaj sobie tego na poprzednich stronach tego tematu.

Tu jedna z moich wypowiedzi.

Nie, ja napisałem że była nie tylko ciemna ale i migała, miała nieostry obraz w SD i o wiele mniej ostry obraz w HD od telewizora który teraz mam. Poza tym biały miał lekko beżowe podbarwienie, i pompowało kontrast przy jasnych scenach tak że współczynnik kontrastu przy jasnych scenach spadał grubo poniżej kontrastu najgorszej jakości LCD. To tego przy jasnych scenach biały robił się szary z lekko beżowym podbarwieniem.

Nie mam pojęcia dlaczego z tego wszystkiego wyfiltrowałeś tylko tą jasność.

Pisał coś o oczojebnym białym oraz że mu plazma migała (ale tylko w głowie) bo naprawdą nie jest w stanie zauważyc nawet 75 Hz.

Pisał coś o oczojebnym białym oraz że mu plazma migała (ale tylko w głowie) bo naprawdą nie jest w stanie zauważyc nawet 75 Hz.

Nie moja wina że jesteś ślepy. Poszukaj sobie na różnych forach na których piszą że plazma miga a później zastanów się dlaczego. Ja po miganiu mogę rozpoznawać w sklepie który telewizor to plazma a który LCD.

A tak swoją drogą to zastanawiające że człowiek który nie widzi migania plazmy ma tak wiele do powiedzenia na temat jakości obrazu TV.

75 Hz bez problemu widać (np. na monitorze komputerowym CRT). Plazmy mrugają dużo wyraźniej od CRT 100 Hz, ale mniej uciążliwie od CRT 50 Hz.

Mniej bzdur z for czytać a więcej podstaw współgrających choćby z prostą matematyką. ;)

Nikt nie twierdzi że przy 50 Hz TV są dodawane klatki do materiału 50 fps - skąd Ci to przyszło do głowy? Mniej bzdur sobie wyobrażać, a więcej podstaw działania TV i matematyki :]

KrzysiekA - to że pewnych spraw nie rozumiesz świadczy wprost o braku podstaw RTV.

Otrzymałeś link do 2 rysunków z krótkim opisem bo przeznaczony dla ludzi z podstawowa wiedzą w tym temacie(chyba to nie temat mody itp.?).

Rysunek (PDP) przedstawia nadal 50fps (w LCD 100fps) z tym że IFC ze starych (wejściowych) 50 fps tworzy przed wyświetleniem 50 swoich/nowych fps.

Czyli(w PDP):

- IFC off = 50fps na finał jest robione z 50 fps na wejściu

- IFC on = 50 fps na finał jest inne niż 50 fps na wejściu (obrobione)

Jednak nadal jest to 50 fps.

( za trudne = nie pomogę, sięgnąć wreszcie do podstaw i to nawet matematyki, co opisane wyżej)

Zaś w LCD (co opisuje np. @don111 i to jedyny praktyk w tym wątku/problemie)z 50 fps robione jest np. 100fps i widzi to co opisane parę lat temu:

Ukryta Zawartość

Właśnie jego poprzedni TV nie miał układu "poprawiania ruchu" stąd w praktyce sprawdził opisane fakty przez ludzi obytych z technika RTV.

Kto polemizuje z faktami (producenta, encyklopedycznych, praktyków, którzy to widzą...) wystawia sobie jak najgorszą opinię.

(dobrze że jest odosobniona opinia, chyba że zaraz na tym forum ktoś wyliczy że PDP "600Hz subfield" pracuje np. jako 1200Hz/2400Hz - bo sobie w teorii klatki wstawi)

Dziwne to że "teoretycy fantaści" na forach związanych z HDTV w praktyce są nieobecni ze swoimi "rewelacjami"

(zaś np @don111 właśnie tam dzieli się praktycznymi/prawdziwymi wnioskami i to od kilku lat).

-----------------

Co jeszcze "dzieci neostrady" odkryją(?) - zapewne to ze w konkretnym: LCD/PDP jest wyłącznik sieciowy, a w innych TV brak i znowu dadzą upust fantazji.

----------

Ps - @kyle.jeżeli uważasz że Ty jeden piszesz w tym temacie = masz problem (jak z pamięcią to przejrzyj ten wątek od 1wszej strony).

Kup sobie wreszcie TV - potestuj w domu i opisz ...(jak narazie chwalisz się tylko że na małym monitorku pracujesz...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.