Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

- hojlo

Tak czy inaczej uważam że dane podawane przez Panasonic w postaci "czas reakcji 0,001 ms" czy "600 Hz" to wprowadzanie klienta w błąd. Plazmy ani nie mają czasu reakcji 0,001 ms (sam pisałeś o czasie wygaszania luminoforu), ani nie są 600 Hz. Równie dobrze można by powiedzieć że odtwarzacze CD są ileś tam Mhz (delta sigma) a nie 44,1 khz - to samo kłamstwo i wprowadzanie klienta w błąd.

Plazmy powinny być sprzedawane jako wyświetlacze 50 Hz ... skoro tyle mają HZ (a to 600 Hz to zasada "migającego" tworzenia barw i porównywanie tego do Hz z LCD jest błędem)

Kyle przed napisaniem o 75 Hz zobaczyłem w swoja "bańkę" komputerową żeby nie strzelić gafy, okazuje się że mogę ustawić:

1. 60Hz

2. 70Hz

3. 72Hz

4. 80Hz

5. 85Hz

... i w związku z tym? (zwykle można z domyślnej listy ustawić 75 Hz, a po użyciu odpowiedniego oprogramowania nawet i 78,5 Hz)

@Kyle - właśnie chodzi o to że "co uważasz" jest często bzdurne.

Kupisz wreszcie TV = zrozumiesz (jak dasz radę)

Napisz na forach HDTV swoje "rewelacje: i poczekaj na efekt.

("okopałeś" się tutaj z bzdurnymi przemyśleniami i tylko tyle)

Na forach HDTV (nawet i tutaj) wiele spraw już dawno wyjaśnionych, ale regułą jest że dochodzą co pewien czas "dzieci Neostrady" dla których prawdą są największe bzdury im podobnym (zamiast danych encyklopedycznych czy producentów),

Jakie masz zastrzeżenia do podanych linków?

@Kyle - właśnie chodzi o to że "co uważasz" jest często bzdurne.

Napisałem że czas reakcji plazmy 0,001 ms to bzdura. Gdyby był tak niski to nigdy nie byłoby zielonych duchów na plazmach bo byłyby niewidoczne, gdyby znikały po 0,001 ms. I dokształć się co to jest czas reakcji wyświetlacza. Nic tylko łykasz tą marketingową papkę panasonica jak mały pelikan i jeszcze ich bronisz.

-----------------

Co jeszcze "dzieci neostrady" odkryją(?) - zapewne to ze w konkretnym: LCD/PDP jest wyłącznik sieciowy, a w innych TV brak i znowu dadzą upust fantazji.

----------

Ps - @kyle.jeżeli uważasz że Ty jeden piszesz w tym temacie = masz problem (jak z pamięcią to przejrzyj ten wątek od 1wszej strony).

Kup sobie wreszcie TV - potestuj w domu i opisz ...(jak narazie chwalisz się tylko że na małym monitorku pracujesz...

Widzę że brak wiedzy RTV idzie w parze z brakiem kultury. Radziłbym używać mniej pojęć pejoratywnych. W ten sposób niewiele mówisz o osobach do których adresujesz swoje wypowiedzi a za to bardzo dużo o sobie.

Spróbujemy na logikę (to bedzie trudne zagadnienie)

W linku producent opisuje:

sterowanie subpolowe 600 Hz

@Kyle na to odpisuje:

...ani nie są 600 Hz....

zas od razu potem:

a to 600 Hz to zasada "migającego" tworzenia barw i porównywanie tego do Hz z LCD jest błędem

Możesz się wreszcie zdecydować na konkrety.

Sam coś bzdurzysz (subfield Ci znikło), by potem fantasy rozwinąć.

Polemika z samym sobą - podaj gdzie to producent napisał??

Jak podasz to napisz co Twoim zdaniem w PDP jest:

- subfield

- przy cz.b. obrazie od czerni do bieli juz subfield nie pracuje (o jakiś barwach piszesz)?

(kł

W marketach nie piszą "600 Hz subield" tylko "600 Hz". Te 600 Hz plazm to takie 600 Hz jak np. 3 Mhz częstotliwość próbkowania odtwarzaczy CD - tyle że nie ładują producenci przy odtwarzaczach CD takiej bzdurnej papki jak Panasonic przy TV plazmowych.

(piję do tego że tematu "600 Hz" być nigdy nie powinno przy plazmach, bo to wewnętrzny system tworzenia obrazu ... tak samo jak czas reakcji 0,001 ms jakichś układów ... LCD w takim razie mają czas reakcji 0,0000000000001 ns - znajdzie się jakiś marketingowy syf który to potwierdzi ... np. czas w którym elektrony przebywają określoną odległość w elektronice LCD'ka)

- przy cz.b. obrazie od czerni do bieli juz subfield nie pracuje (o jakiś barwach piszesz)?

Jak jest więc tworzony kolor szary w plazmach? Jedyna różnica w mruganiu, przy wyświetlaniu szarego i ciemno zielonego jest taka, że przy ciemno zielonym mruga zielony subpiksel(G), a przy szarym wszystkie trzy (RGB)

Spróbujemy na logikę (to bedzie trudne zagadnienie)

W linku producent opisuje:

@Kyle na to odpisuje:

zas od razu potem:

Możesz się wreszcie zdecydować na konkrety.

Sam coś bzdurzysz (subfield Ci znikło), by potem fantasy rozwinąć.

Polemika z samym sobą - podaj gdzie to producent napisał??

Jak podasz to napisz co Twoim zdaniem w PDP jest:

- subfield

(kł

Już prościej się nie da.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już prościej się nie da.

Ukryta Zawartość

Nie rozumiesz prostego faktu że 600Hz i 600hz i IFC to nie to samo. Przy 600Hz z IFC każde subpole poza tym że służy do uzyskania odpowiedniego stopnia szarości jest również korygowane pod względem ruchu.

I przetłumacz sobie z tego tekstu to.

Daher geht Panasonic einen Schritt weiter: Intelligent Frame Creation Pro analysiert die einzelnen Bilder, erkennt dabei eine Bewegungsfolge und errechnet daraus zunächst eine Tendenz der Bewegung. In Sekundenbruchteilen werden aus diesen Informationen Zwischenbilder generiert. Das Zwischenbild zeigt die bewegten Bildelemente an Positionen, die zwischen den Positionen der gesendeten "echten" Bildern liegen. Für den Betrachter ensteht dadurch der gleiche Effekt, als wenn tatsächlich 600 unterschiedliche Bilder pro Sekunde gesendet würden.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrzysiekA - jest to forum techniczne.

Odpowiedz wreszcie o wstawianiu nowych klatek (może dotarło że nie o to chodzi) w PDP a potem pogadamy o kulturze.

Cytujesz mnie o korygowaniu klatek i opisujesz że nie wiem (SZOK i ślepota , bo opisałem to wyżej)

Kłopoty z logiką (nie nowina)

Jak narazie zaśmiecasz wątek bo raz podajesz sprzeczne dane w porównaniu z: encyklopedycznymi/producentów.

Teraz dane znalazłeś???

Zdecyduj się wreszcie!!!!!

Skup się na podstawach (czyli odpowiedz wreszcie jak te "klatki " widzisz w PDP).

-----------

Kyle (to z Twojego):

W marketach nie piszą "600 Hz subield" tylko "600 Hz".
.

Oj - logika zawiodła.

Na pytanie o dane encyklopedyczne/producenta ...do marketów doszedłeś(?)

Żenada ( a po ile ziemniaki i czy metki z ziemniaków nie są na pomidorach, bo to się w marketach zdarza?)

Poprowadzę "za rączkę" i po marketach , bo wypada żeś sobie następną wyrocznię znalazł.

No to ile wreszcie mruga plazma przy ciemnym obrazie, a ile przy jasnym (chyba od kilku stron się pytam i nadal nic)?

-----------

Jak zapuścisz fotkę (od czerni do bieli , dla Ciebie i...kolorową) na:

- LCD (obojętnie ile Hz)

- PDP (obecnie tylko "600Hz subfield")

...to ile razy miga ekran w LCD , a ile razy w PDP?

Też trudne (bo logiki i wiedzy potrzeba)?

Kyle (to z Twojego):

.

Oj - logika zawiodła.

Na pytanie o dane encyklopedyczne/producenta ...do marketów doszedłeś(?)

Żenada ( a po ile ziemniaki i czy metki z ziemniaków nie są na pomidorach, bo to się w marketach zdarza?)

Poprowadzę "za rączkę" i po marketach , bo wypada żeś sobie następną wyrocznię znalazł.

Nie rozumiesz istoty problemu.

No to ile wreszcie mruga plazma przy ciemnym obrazie, a ile przy jasnym (chyba od kilku stron się pytam i nadal nic)?

Ilość "błyśnięć" plazmy nie jest stała. Przy ciemnym będzie mniej niż przy jasnym.

-----------

Jak zapuścisz fotkę (od czerni do bieli , dla Ciebie i...kolorową) na:

- LCD (obojętnie ile Hz)

- PDP (obecnie tylko "600Hz subfield")

...to ile razy miga ekran w LCD , a ile razy w PDP?

Też trudne (bo logiki i wiedzy potrzeba)?

Co do plazmy - zależy w którym miejscu.

Zadajesz pytania, zamiast coś opisać/wyjaśnić.

Ale głupoty piszesz :D:D:D:D:D:D:D

Czas reakcji to czas w którym zmienia się w 100% obraz. Jakiekolwiek "duchy"/smugi to efekt za niskiego czasu reakcji. Problem dotyczy CRT, Plazmy i LCD. Na CRT na czarnym tle w nocy doskonale widać smugę za białym kursorem myszy. Na plazmie też są pozostałości po obrazie (których być nie powinno). Doczytaj, pooglądaj, i dowiedz się wreszcie co to jest czas reakcji wyświetlacza, a nie marketingowy czas reakcji Panazłomnica.

Gdyby plazma potrafiła zmieniać całkowicie obraz w czasie 0,001ms to byłaby praktycznie pod tym wzgl. doskonała i nie było by widać np. zielonych duchów na niektórych modelach (a widać je bo czas reakcji jest znacznie dłuższy niż ... nawet 1 ms na tych plazmach).

No cóż widzę że musze przetłumaczyć na polski bo najwyraźniej nie znasz języków.

Daher geht Panasonic einen Schritt weiter: Intelligent Frame Creation Pro analysiert die einzelnen Bilder, erkennt dabei eine Bewegungsfolge und errechnet daraus zunächst eine Tendenz der Bewegung. In Sekundenbruchteilen werden aus diesen Informationen Zwischenbilder generiert. Das Zwischenbild zeigt die bewegten Bildelemente an Positionen, die zwischen den Positionen der gesendeten "echten" Bildern liegen. Für den Betrachter ensteht dadurch der gleiche Effekt, als wenn tatsächlich 600 unterschiedliche Bilder pro Sekunde gesendet würden.

Tutaj tłumaczenie.

Panasonik idzie dalej. Inteligent Frame Creatiaon Pro analizuje pojedyncze obrazy, rozpoznaje przy tym ruch i następnie oblicza z tego tendencję ruchu. Z ułamku sekundy z tej informacji generowane są obrazki pośrednie. Obrazki pośrednie pokazują elementy obrazu w pozycjach które leżą pomiędzy prawdziwymi wysłanymi obrazami. Dla obserwatora powstaje taki sam efekt jakby nadawano 600 różnych obrazów na sekundę.

Jeżeli tego nie zrozumiałeś to niestety ale wina leży nie po mojej stronie ale po stronie twoich możliwości pojmowania bo prościej już nie można.

Kolejny niekumaty.

Jeszcze jeden epitet i zgłaszam do moderatora.

No to ile "mruga" LCD przy tym nieruchomym obrazku

(już nie chcesz odpowiedź ile PDP , to upraszczam) ;)

Może Ty odpowiesz ile razy mruga plazma (ilość rozbłysków komórek plazmy/ sek) kiedy wyświetla gradient od białego do czarnego? Bo LCD można przyjąć nie mruga.

....i to chyba jest pointa(puenta).

No to ile "mruga" LCD przy tym nieruchomym obrazku

(już nie chcesz odpowiedź ile PDP , to upraszczam) ;)

Dlaczego nie rozumiesz że w normalnej plazmie subpola są generowane z jednego obrazka a w 600Hz IFC każde sobpole generowane jest obrazków wyliczonych przy pomocy IFC i każde subpole ma inną informację o ruchu obiektu. Przecież to poste jak budowa młotka.

Dlaczego nie rozumiesz że w normalnej plazmie subpola są generowane z jednego obrazka a w 600Hz IFC każde sobpole generowane jest obrazków wyliczonych przy pomocy IFC i każde subpole ma inną informację o ruchu obiektu. Przecież to poste jak budowa młotka.

Do niedawna też byłem tego zdania ... ale usilne profesorowanie hojla czyni negatywne cuda. ;)

Jeśli chodzi o częstotliwość ramki to tak samo.

To nie jest wielkie odkrycie że częstotliwość ramki jest stała ;)

Problemem jest sztuczność obrazu, jeśli nie widzisz, to przynajmniej nie mów że tego nie ma.

Jaka sztuczność??? Co jeszcze plazmowcy wymyślą aby wdeptać LCD w glebę? Przecież to już się robi operetka.

Panowie:

Ukryta Zawartość

Więc jak ktoś opisuje że częstotliwość ramki jest stała, to np w przypadku PDP niech nie utożsamia z sygnałem wejściowym.

(podstawa działania subfield).

Zanim napiszecie kolejne bzdury... to proponuje kilkakrotnie ten powyższy link doczytać , gdyż:

a/ sama ramka to nie wszystko (w płaskich TV)

b/ właśnie w PDP "odświeżanie" w jednym rogu ekranu jest inne niż w innym (co nawet sam @kyle widzi) a przecież nadal "ramka" jest stała (to skąd inaczej?).

Podstawy, podstawy i jeszcze raz podstawy (encyklopedyczne). ;)

--------

KrzysiekA - po co mnie cytujesz z postu nr. "809" jako przeciwstawność

(niemcy opisali to ca ja..., tylko o język chodzi?)

Ukryta Zawartość

Też kłopot?

Co tym razem i tutaj niejasnego.

Macie wikipedię - podane jak na tacy i znowu problem(???).

Podsyłam Wam linki encyklopedyczne/producentów - do żadnego nie możecie się ustosunkować.

(jednak obojętnie co napiszecie, to fajnie współgrają z praktyką choćby @don111).

----------------------

Macie pretensje ze nie znacie podstaw RTV (choćby terminu odświeżania, który jak widać z opisu odbiega od Waszych interpretacji?

-----

Ps - te dane dotyczą podstaw RTV (nie PDP/LCD itp jako zwolenników/przeciwników konkretnej technologii) - też za trudne do zrozumienia?

hojlo1 przeczytaj tytuł wątku................. a teraz napisz konkretnie co masz do powiedzenia w sprawie w/w wymienionego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co do tej sztuczności - jeszcze to badam ... niektóre algorytmy IFC powodują rozmazanie wnętrza (np. twarzy) pozostawiając ostre kontury . Wyłączenie IFC powinno w tym przypadku zupełnie usunąć "sztuczność" (generując szarpanie ruchomych obrazów - tak to zostało nagrane ... dla tego lepiej by nagrywano audycje np. przy 60 lub więcej FPS).

No to może zacytuję twoje słowa.

A od kiedy to IFC zwiększa liczbę klatek na sekundę?

(sama definicja wyjaśnia o co w tym chodzi)

I zacytuję reklamę panasonika

Inteligent Frame Creatiaon Pro analizuje pojedyncze obrazy, rozpoznaje przy tym ruch i następnie oblicza z tego tendencję ruchu. Z ułamku sekundy z tej informacji generowane są obrazki pośrednie. Obrazki pośrednie pokazują elementy obrazu w pozycjach które leżą pomiędzy prawdziwymi wysłanymi obrazami. Dla obserwatora powstaje taki sam efekt jakby nadawano 600 różnych obrazów na sekundę.

Chyba się nie rozumiemy i ty piszesz o czym innym i ja o czym innym bo inaczej nie mogę sobie wytłumaczyć sprzeczności w twoim cytacie w stosunku do materiałów reklamowych Panasonika.

Jaka sztuczność??? Co jeszcze plazmowcy wymyślą aby wdeptać LCD w glebę? Przecież to już się robi operetka.

Jeśli nie ma sztuczności (tak myślisz/wiszisz) to wybrałeś w 100% telewizor dla siebie.

Jeszcze raz powtarzam że jeśli nie widziałeś UFO to nie znaczy że ich nie ma.

Od dwóch miesięcy "klepiemy" oboje do siebie na PW w sprawie LCD, już Ci dawno wytłumaczyłem o tej sztuczności, a Ty tu na forum dalej wypisujesz różne głupoty jakbyś nie zrozumiał.

Co do tej sztuczności - jeszcze to badam ... niektóre algorytmy IFC powodują rozmazanie wnętrza (np. twarzy) pozostawiając ostre kontury . Wyłączenie IFC powinno w tym przypadku zupełnie usunąć "sztuczność" (generując szarpanie ruchomych obrazów - tak to zostało nagrane ... dla tego lepiej by nagrywano audycje np. przy 60 lub więcej FPS).

Myślę że to może dotyczyć tylko LG i to tylko w SD ponieważ u mnie po włączeniu wygładzania ruchu ma maksa ma się wrażenia że obraz zrobił się ostrzejszy i nie chodzi tu o kontury. Być może chodzi też o to że w Toshibie stosowany jest Resolution+ do zwiększania ostrości obrazu i muszę przyznać że działa to naprawdę dobrze. Może nawet lepiej niż Pixel Plus Philipsa. Poza tym w Toshibie są trzy poziomy działania wygładzania. Jeżeli komuś nie odpowiada teatrzyk to zawsze może zmniejszyć poziom. Ja osobiście włączam na maksa i gorąco polecam przyzwyczaić się do teatrzyku. Obraz jest o wiele bardziej realistyczny.

hojlo1 przeczytaj tytuł wątku................. a teraz napisz konkretnie co masz do powiedzenia w sprawie w/w wymienionego.

O maja istnieje wątek o zakupie TV

( nie teoretyczny, ale co , gdzie itp).

Okazuje się że nawet o żarówkach LED /OLED jest pisane a konkrety podał ostatnio @don111.

Okazuje się że "larum" się podniosło (kolejne), bo opisuje co widzi z porównania.

(a widzi z porównania to co opisane "encyklopedycznie")

To może pora:

- zamknąć wątek

- oprzeć się na współgrających opisach encyklopedycznych z oceną praktyka

(zamiast wymyślania nieistniejących TV, parametrów).

--------------

Jakbyś doczytał moje wpisy (np.#511) - wypowiedź znasz (na temat) i o dziwo współgra ze spostrzeżeniami @don111 (czyli nie "wszystko złoto"...)

A Ty co proponujesz (w tej kwestii, bo może i ja nie doczytałem)?

@Kyle...od połowy lat 70tych jestem(a właściwie byłem) związany z RTV i nie tylko i zdarzało mi się prelekcje prowadzić (ale nauczycielem nie byłem).

Myślę że to może dotyczyć tylko LG i to tylko w SD ponieważ u mnie po włączeniu wygładzania ruchu ma maksa ma się wrażenia że obraz zrobił się ostrzejszy i nie chodzi tu o kontury. Być może chodzi też o to że w Toshibie stosowany jest Resolution+ do zwiększania ostrości obrazu i muszę przyznać że działa to naprawdę dobrze. Może nawet lepiej niż Pixel Plus Philipsa. Poza tym w Toshibie są trzy poziomy działania wygładzania. Jeżeli komuś nie odpowiada teatrzyk to zawsze może zmniejszyć poziom. Ja osobiście włączam na maksa i gorąco polecam przyzwyczaić się do teatrzyku. Obraz jest o wiele bardziej realistyczny.

Ja używam tylko trybu delikatnego (czy jakoś tak) lub standardowego (to akurat model SONY) ... bo dalej jest to całe przygaszanie podświetlenia (100 obrazów + 100x wygaszanie podświetlenia). Łatwo to rozpoznać bo obraz ciemnieje.

ps. ten teatrzyk (pod wzgl. płynności) to jest właśnie realistyczna naturalność ... i gdyby filmy były nagrywane przy 120 FPS a nie 24 to tak by to właśnie wyglądało. To 24 FPS jest właśnie nienaturalne i sztuczne (paradoks? ... wygląda na to że przez lata karmienia tą sztucznością 24 klatek na sekundę uznawana jest ona za naturalność).

Co innego jeśli ktoś przez teatrzyk ma na myśli właśnie jakieś zmiany w obrazie w postaci rozmycia wnętrza obiektów (np. poruszająca się twarz aktora, ulegająca rozmyciu wewnątrz, przy pozostawieniu ostrego obrysu) po włączeniu upłynniacza - to już mi się nie podoba.

Ja używam tylko trybu delikatnego (czy jakoś tak) lub standardowego (SONY) ... bo dalej jest to całe przygaszanie podświetlenia (100 obrazów + 100x wygaszanie podświetlenia). Łatwo to rozpoznać bo obraz ciemnieje.

ps. ten teatrzyk (pod wzgl. płynności) to jest właśnie realistyczna naturalność ... i gdyby filmy były nagrywane przy 120 FPS a nie 24 to tak by to właśnie wyglądało. To 24 FPS jest właśnie nienaturalne i sztuczne (paradoks?).

Co innego jeśli ktoś przez teatrzyk ma na myśli właśnie jakieś zmiany w obrazie w postaci rozmycia wnętrza obiektów (np. poruszająca się twarz aktora, ulegająca rozmyciu wewnątrz, przy pozostawienia ostrego obrysu) po włączeniu upłynniacza - to już mi się nie podoba.

Myślę że z upłynnianiem ruchu różne firmy różnie sobie radzą. Jedne gorzej inne lepiej. Myślę że pewne błędy nie można przypisać samej technologii LCD ale kiepskim procesorom w telewizorze.

Myślę że pewne błędy nie można przypisać samej technologii LCD ale kiepskim procesorom w telewizorze.

Akurat ta kwestia to na 100% jest sprawa procesora ... a dokładnie algorytmu wg. którego ten procesor liczy.

Swoją drogą jest dla niektórych szansa rozwiązania/zminimalizowania problemu po aktualizacji firmware (tym sposobem czekam na obsługę mkv w swoim modelu ... ale chyba się nie doczekam i będę musiał kupić zewnętrzny odtwarzacz).

O maja istnieje wątek o zakupie TV

( nie teoretyczny, ale co , gdzie itp).

Okazuje się że nawet o żarówkach LED /OLED jest pisane a konkrety podał ostatnio @don111.

Okazuje się że "larum" się podniosło (kolejne), bo opisuje co widzi z porównania.

(a widzi z porównania to co opisane "encyklopedycznie")

To może pora:

- zamknąć wątek

- oprzeć się na współgrających opisach encyklopedycznych z oceną praktyka

(zamiast wymyślania nieistniejących TV, parametrów).

--------------

Jakbyś doczytał moje wpisy (np.#511) - wypowiedź znasz (na temat) i o dziwo współgra ze spostrzeżeniami @don111 (czyli nie "wszystko złoto"...)

A Ty co proponujesz (w tej kwestii, bo może i ja nie doczytałem)?

@Kyle...od połowy lat 70tych jestem(a właściwie byłem) związany z RTV i nie tylko i zdarzało mi się prelekcje prowadzić (ale nauczycielem nie byłem).

Widzisz ja też pisałem, że mam porównanie i to domowe wielogodzinne PDP z LCD/LED i moje wnioski jako obserwatora (praktyka) i wnioski właściciela obu TV są zgoła inne niż te opisane przez "don111". A jeżeli chodzi o żarówki OLED to było to pisane w kontekście białego podświetlenia panela LCD do którego być może zmierza LG, a więc myślę, że mieści się w temacie tego wątku. A jeżeli chodzi o Ciebie to w mało kulturalny sposób piszesz, że masz wiedzę o TV i nic poza tym (że masz wiedzę) nie można się od Ciebie dowiedzieć. To może napisz teraz coś w temacie wątku z uzasadnieniem technicznym, żeby takiego prostego i nieskomplikowanego człowieka jak ja nieco dokształcić i otworzyć mu oczy żeby wreszcie przestał widzieć lepszy obraz na swoim LCD niż na plaźmie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.