Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie jest możliwość dodania ankiety.

Myślę że do tego jaki telewizor wybierze Bocat to czy Quicy Jones to Jazz czy nie nie ma znaczenia.

Dziwię się że reagujesz na tak prymitywne zaczepki.

Przecież widać wyraźnie że nie chodzi tu ani o wymianę poglądów ani ustalenie stanowisk czy może rozwianie wątpliwości. W tym wypadku chodzi tylko wyłącznie o to żeby czyjeś było na wierzchu.

Muzyka wspaniała na najwyższym poziomie, ale też technicznie ta płyta może być uznana za testową ponieważ jest genialnie nagrana. Jest jeszcze parę takich płyt koncertowych, na których ma się ochotę wstać podejść do muzyków (na ekranie) i pogratulować im kunsztu (tak są prawdziwi mimo że to tylko obraz w TV). I jeszcze jedno, Szwajcarzy to tak pięknie pokazują, że nie można oderwać wzroku od ekranu.

Nie Quicy tylko Quincy. A wogóle to fakt: tu nie dyskutujemy o muzyce.

Bobcat czepiasz się jestem dyslektykiem to i tak macie szczęście, że robię tylko tyle błędów bo inaczej zostałbym zakrakany. Przepuszczam zawsze tekst przez Worda, dlatego czasem to dłużej trwa, ale Word Quincy nie potrafił zweryfikować. Widać nie znał go.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przepuszczam zawsze tekst przez Worda, dlatego czasem to dłużej trwa,

Firefox podkreśla błędy ort. podczas pisania postu - zaoszczędzisz dużo czasu (pewnie win trzeba mieć PL, by poprawnie działało)

Firefox podkreśla błędy ort. podczas pisania postu - zaoszczędzisz dużo czasu (pewnie win trzeba mieć PL, by poprawnie działało)

Dzięki za radę, ale nie jest tak źle z tym czasem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

są na allegro

wpisz w wyszukiwarkę 42le8500 lub 47le8500

podejrzewam, że to lepszy model od tych nowych LG, ma przynajmniej tryb THX i local dimming

Google wyrzuca trochę miejsc, gdzie jeszcze jest 42LE8500. Ale wszędzie mówią, ze to ostatnia sztuka z ekspozycji. A więc taka raczej przechodzona. I to mocno.

Nie wiem czy to prawda, czy też nie, ale spotkałem się z opinią, że tryby eksperckie w tegorocznym 42LV5500 to właśnie THX. Nie mogą się tak nazywać, gdyż ten model nie ma oficjalnie certyfikatu THX. A nie ma dlatego, że samo jego uzyskanie wymaga żmudnego procesu ponad 400 badań i testów, oczywiście wszystko na koszt producenta, który się o taki certyfikat dla swojego produktu ubiega. A i samo umieszczenie znaczka THX też kosztuje opłatę licencyjną od każdej sprzedanej sztuki.

Oczywiście: można te koszty wliczyć w cenę, czyli przerzucić na klienta. Ale LG (powtarzam: podobno) celowo z tego zrezygnowało, aby nie śrubować ceny tych modeli, a wprost przeciwnie: móc sprzedawać je relatywnie tanio.

Nie potrafię powiedzieć ile w tym wszystkim prawdy. Czy tak jest w rzeczywistości, czy też jest to kolejna zgrabna bajeczka.

Google wyrzuca trochę miejsc, gdzie jeszcze jest 42LE8500. Ale wszędzie mówią, ze to ostatnia sztuka z ekspozycji. A więc taka raczej przechodzona. I to mocno.

Nie wiem czy to prawda, czy też nie, ale spotkałem się z opinią, że tryby eksperckie w tegorocznym 42LV5500 to właśnie THX. Nie mogą się tak nazywać, gdyż ten model nie ma oficjalnie certyfikatu THX. A nie ma dlatego, że samo jego uzyskanie wymaga żmudnego procesu ponad 400 badań i testów, oczywiście wszystko na koszt producenta, który się o taki certyfikat dla swojego produktu ubiega. A i samo umieszczenie znaczka THX też kosztuje opłatę licencyjną od każdej sprzedanej sztuki.

Oczywiście: można te koszty wliczyć w cenę, czyli przerzucić na klienta. Ale LG (powtarzam: podobno) celowo z tego zrezygnowało, aby nie śrubować ceny tych modeli, a wprost przeciwnie: móc sprzedawać je relatywnie tanio.

Nie potrafię powiedzieć ile w tym wszystkim prawdy. Czy tak jest w rzeczywistości, czy też jest to kolejna zgrabna bajeczka.

Mam THX w moim amlpitunerze i nie używam. W telewizorze mam za to Hollywood1 i Hollywood2 co odpowiada trybowi THX. Zresztą w tych trybach obraz jest bardzo podobny do obrazu plazmy.

I dlatego też nie używam.

Właśnie nie mam zdania na temat THX. Wiem, że w oczach wielu ten znak nobilituje. Nie jest to przypadkiem przerost formy nad treścią?

I dlatego też nie używam.

Ale kupując telewizor z THX zapłaciłeś za to :)

Jezus Maria

Może by tak mniej lakonicznie. Czy miała to być może lekcja religii?

Tutaj o migotaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj o odświeżaniu.

Ukryta Zawartość

A tutaj szczególnie interesujący cytat.

"Migotanie nie występuje w przypadku ekranów ciekłokrystalicznych."

Właśnie nie mam zdania na temat THX. Wiem, że w oczach wielu ten znak nobilituje. Nie jest to przypadkiem przerost formy nad treścią?

Ale kupując telewizor z THX zapłaciłeś za to :)

W Toshibie nie ma THX co nie znaczy że ten telewizor nie spełnia tej normy. Jeżeli nie dostał certyfikatu to znaczy to tylko i wyłącznie że producent się o to nie starał za ten certyfikat nie zapłacił. A skoro producent nie zapłacił to ja również nie. Panasonic miał Certyfikat THD ale obraz w tym trybie był po prostu kiepski i nie dało się oglądać bez korekt. Zresztą pierwsze co trzeba było zrobić w Panasoniku to zwiększyć kontrast prawie na maksa(zużycie prądu ponad 200W w porywach do 330 W).

W THD trzeba było się przy ciemnych scenach domyślać co dzieje się na ekranie.

W Toshibie są tryby Hollywood i jakość obrazu mi się w nich nie podoba. Ja oglądam w trybie AutoView z moimi korektami. Przede wszystkim ma mniejsze zużycie prądu. Wieczorem potrafi spadać do 60 Watt. Maksymalnie 130W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odnośnie pierwszego linku:

cyt."Zbyt niskie odświeżanie może uszkodzić wzrok." - totalna bzdura.

cyt."Migotanie nie występuje w przypadku ekranów ciekłokrystalicznych." - następna bzdura.

jeśli chodzi o Crt to też jakiś głupek napisał bzdurę odnośnie tego (jak nazwał) poziomego odświeżania - to nie jest żadne odświeżanie tylko "rysowanie" przez bańkę po kolei sygnału wizyjnego któty jest nadawany, każdy następny obraz (klatka) jest inna a więc nie następuje odświeżenie starej klatki, to że dzieje się to z jakąś częstotliwością podyktowane jest samą zasadą działania telewizora i sposobu nadawania sygnału.

cyt."Migotanie nie występuje w przypadku ekranów ciekłokrystalicznych." - następna bzdura.

jeśli chodzi o Crt to też jakiś głupek napisał bzdurę odnośnie tego (jak nazwał) poziomego odświeżania - to nie jest żadne odświeżanie tylko "rysowanie" przez bańkę po kolei sygnału wizyjnego któty jest nadawany, każdy następny obraz (klatka) jest inna a więc nie następuje odświeżenie starej klatki, to że dzieje się to z jakąś częstotliwością podyktowane jest samą zasadą działania telewizora i sposobu nadawania sygnału.

Oczywiście pozjadałeś wszystkie rozumy i jesteś mądrzejszy od Wikipedii.

Włącz sobie na monitorze 60 Hz CRT a później spróbuj na tym pracować przez 8 godzin przy pomocy Worda to zobaczysz czy to takie zdrowe dla oczu. Po godzinie będą ci łzy leciały. Monitor to nie telewizor.

Może nie wiesz na czym polega miganie. Miganie polega na tym że okresowo zmienia się jasność obrazu to znaczy staje się raz ciemny raz jasny.

Przy CRT występuje to dlatego ponieważ luminofor po pewnym czasie przestaje świecić.

Dlatego ponowne pobudzenie luminoforu można potraktować jako odświeżanie świecenia luminoforu. W tym wypadku częstotliwość odświeżania jest równa częstotliwości migania. Monitora. Przy czym nie rozróżniasz jednej rzeczy.

Odświeżanie jest to coś co jest czymś dobrym a miganie jest czymś złym i staramy się tego uniknąć poprzez podwyższenie częstotliwości odświeżania.

W LCD nie istnieje miganie ponieważ matryca pobudzana jest przez cały czas trwania klatki tym samym sygnałem a co za tym idzie punkty matrycy nie zmieniają swojej jasności. Nie ma zmian jasności nie może też być migania. Dopiero przy podaniu następnej klatki zmieniają się sygnały na poszczególnych pikselach.

nie wiem czy zauważyłeś, ale jest tam też opcja "Edytuj" :)

123... test

A zapomniałem dodać jeszcze jedno. Na komputerze nie można powiedzieć jednoznacznie ile obraz ma klatek na sekundę no chyba że odtwarza się filmy. Nawet w grach ilość tworzonych klatek na sekundę się zmienia w zależności od wydajności procesora, karty graficznej i skomplikowania sceny którą karta graficzna tworzy. W tym wypadku odświeżanie służy jedynie do tego żeby nam monitor nie zrobił się po 1/100 sekundy czarny.

nie wiem czy zauważyłeś, ale jest tam też opcja "Edytuj" :)

Ale od razu uprzedzam że jak będziesz pisał bzdury to długo twoje zmiany tam miejsca nie zagrzeją.

Oczywiście pozjadałeś wszystkie rozumy i jesteś mądrzejszy od Wikipedii.

Włącz sobie na monitorze 60 Hz CRT a później spróbuj na tym pracować przez 8 godzin przy pomocy Worda to zobaczysz czy to takie zdrowe dla oczu. Po godzinie będą ci łzy leciały. Monitor to nie telewizor.

Może nie wiesz na czym polega miganie. Miganie polega na tym że okresowo zmienia się jasność obrazu to znaczy staje się raz ciemny raz jasny.

Przy CRT występuje to dlatego ponieważ luminofor po pewnym czasie przestaje świecić.

Dlatego ponowne pobudzenie luminoforu można potraktować jako odświeżanie świecenia luminoforu. W tym wypadku częstotliwość odświeżania jest równa częstotliwości migania. Monitora. Przy czym nie rozróżniasz jednej rzeczy.

Odświeżanie jest to coś co jest czymś dobrym a miganie jest czymś złym i staramy się tego uniknąć poprzez podwyższenie częstotliwości odświeżania.

W LCD nie istnieje miganie ponieważ matryca pobudzana jest przez cały czas trwania klatki tym samym sygnałem a co za tym idzie punkty matrycy nie zmieniają swojej jasności. Nie ma zmian jasności nie może też być migania. Dopiero przy podaniu następnej klatki zmieniają się sygnały na poszczególnych pikselach.

Krzysiu czy Ty się dobrze czujesz? (mam na myśli to miganie)

Patrząc na monitor komputerowy fakt oczy bolą ale z innego powodu niż to co napisałeś :D

A zapomniałem dodać jeszcze jedno. Na komputerze nie można powiedzieć jednoznacznie ile obraz ma klatek na sekundę no chyba że odtwarza się filmy. Nawet w grach ilość tworzonych klatek na sekundę się zmienia w zależności od wydajności procesora, karty graficznej i skomplikowania sceny którą karta graficzna tworzy. W tym wypadku odświeżanie służy jedynie do tego żeby nam monitor nie zrobił się po 1/100 sekundy czarny.

jak to nie wiadomo :)

masz ustawione 75/85Hz to podawane jest max 75/85fps dla monitora CRT i powyżej ustawionej wartości gra nie pójdzie

monitory LCD mają ograniczenie 60Hz i w tym przypadku powyżej 60fps też nie pójdzie,

w grach zmienia się fps ponieważ procek grafy nie wyrabia, a odpal jakąś starą grę na nowej k.graficznej i będzie trzymało równo 60fps dla całej gry (dla monitora LCD)

123... test

Patrząc na monitor komputerowy fakt oczy bolą ale z innego powodu niż to co napisałeś :D

Witku, czy Ty się dobrze czujesz? Oczy przy monitorze CRT 60 Hz bolą właśnie z powodu migotania.

monitory LCD mają ograniczenie 60Hz i w tym przypadku powyżej 60fps też nie pójdzie,

Zwykle tak jest. Niewiele jest monitorów LCD 120 Hz. Modele bardziej standardowe (nie 120 Hz) pozwalające na DVI ustawić więcej niż 60 Hz to też mniejszość.

w grach zmienia się fps ponieważ procek grafy nie wyrabia, a odpal jakąś starą grę na nowej k.graficznej i będzie trzymało równo 60fps dla całej gry (dla monitora LCD)

To prawda. Włączając synchronizację, przy szybkim obliczeniowo sprzęcie, można mieć niezależnie od tego co się dzieje na ekranie równe 60 FPS na monitorze 60 Hz.

No i poco to "dobrze się czujesz"? Wiesz że przy takich wypowiedziach ci słoma z butów wystaje?

Pracowałem na monitorze z częstotliwością 60 Hz to wiem co mówię. W starszych monitorach było tak że maksymalna częstotliwość odświeżania była zależna od rozdzielczości. Im wyższa rozdzielczość tym mniejsza maksymalna częstotliwość odświeżania. Wtedy miałem wybór albo wysoka rozdzielczość albo wysoka częstotliwość odświeżania i wierz mi na 60 Hz nie dało się dłużej pracować niż godzinę. Zresztą każdy okulista ci to powie.

Zresztą dziwi mnie głoszenie teorii odwrotnych bo głoszenie takich teorii to popełnianie harakiri na forum.

No ale najwyraźniej niektórzy są masochistami.

Co do odświeżania to przetłumacz sobie na polski co to znaczy "Refresh rate" i zobacz sobie co to za parametr w monitorach CRT.

Witku, czy Ty się dobrze czujesz? Oczy przy monitorze CRT 60 Hz bolą właśnie z powodu migotania.

A właśnie że nie z powodu migania tylko dlatego że wolniej następuje zwilżanie oka przez łzy, patrząc na ekran rzadziej mrugamy powiekami i dlatego tak się dzieje. (udowodnione naukowo)

Co do uszkodzenia wzroku niskim odświeżaniem na CRT - nie wiem czy uszkodzić może, ale męczyć zdecydowanie tak. (poczytaj sobie o większym naprężeniu mięśni oka choćby, skoro już z tą biologią wyskakujesz)

Możesz oczywiście popisać się wiedzą i udowodnić że migotanie ekranów LCD występuje.

A właśnie że nie z powodu migania tylko dlatego że wolniej następuje zwilżanie oka przez łzy, patrząc na ekran rzadziej mrugamy powiekami i dlatego tak się dzieje. (udowodnione naukowo)

I niskie odświeżanie CRT nie ma z tym oczywiście nic wspólnego? - LOL

No i poco to "dobrze się czujesz"? Wiesz że przy takich wypowiedziach ci słoma z butów wystaje?

Pracowałem na monitorze z częstotliwością 60 Hz to wiem co mówię. W starszych monitorach było tak że maksymalna częstotliwość odświeżania była zależna od rozdzielczości. Im wyższa rozdzielczość tym mniejsza maksymalna częstotliwość odświeżania. Wtedy miałem wybór albo wysoka rozdzielczość albo wysoka częstotliwość odświeżania i wierz mi na 60 Hz nie dało się dłużej pracować niż godzinę. Zresztą każdy okulista ci to powie.

Zresztą dziwi mnie głoszenie teorii odwrotnych bo głoszenie takich teorii to popełnianie harakiri na forum.

Co do odświeżania to przetłumacz sobie na polski co to znaczy "Refresh rate" i zobacz sobie co to za parametr w monitorach CRT.

Po co? po to że głupoty piszesz a przecież nie napiszę Ci że jesteś taki czy owaki bo to nie kulturalne ale też dlatego że od razu leciałbyś z tym do moderatora.

Nie wiem czy nie witek kiedyś pisał że migotanie ekranu jest właśnie naturalne i stabilny obraz bardziej męczy (na tym forum ktoś to pisał - nie wiem skąd się takie LOLE biorą).

Po co? po to że głupoty piszesz a przecież nie napiszę Ci że jest taki czy owaki bo to nie kulturalne ale też dlatego że od razu leciałbyś z tym do moderatora.

Sam jesteś głupota. (z tymi swoimi stwierdzeniami że migotanie obrazu nie męczy itd.)

Mozesz mój post zgłosić do moderatora :) Nie mam zamiaru patrzyć bezczynnie jak ktoś pisze takie bzdury typu "migotanie obrazu nie męczy".

I niskie odświeżanie CRT nie ma z tym oczywiście nic wspólnego? - LOL

nic, poczytaj na necie dokładnie a późmiej się dziw.

Nie wiem czy nie witek kiedyś pisał że migotanie ekranu jest właśnie naturalne i stabilny obraz bardziej męczy (na tym forum ktoś to pisał - nie wiem skąd się takie LOLE biorą).

to nie ja pisałem

nic, poczytaj na necie dokładnie a późmiej się dziw.

Nie ma to jak Twoja "wiedza z netu" witku - więcej byś się dowiedział gdybyś popatrzył trochę na dobry CRT odświeżany przy 60 hz a następnie 100 Hz - przepaść. Choć Twoje oczy są coś nie teges, skoro 75 hz migotania na CRT zupełnie nie widzisz.

Sam jesteś głupota. (z tymi swoimi stwierdzeniami że migotanie obrazu nie męczy itd.)

Mozesz mój post zgłosić do moderatora :) Nie mam zamiaru patrzyć bezczynnie jak ktoś pisze takie bzdury typu "migotanie obrazu nie męczy".

mogę się tu z toba naparzać dowoli róznymi zniewagani jeśli chcesz, jednak nigdy nie używam "raportuj".

jak poczytasz to daj znać.

jak to nie wiadomo :)

masz ustawione 75/85Hz to podawane jest max 75/85fps dla monitora CRT i powyżej ustawionej wartości gra nie pójdzie

Też mi odkrycie że jak ustawisz 60Hz gra będzie miała 60 Hz klatek na sekundę. To jakby powiedzieć że ponieważ pokój ma 2.5 czyli że ty możesz skoczyć na wysokość najwyżej 2.5 metra. Karta nie może wysłać więcej klatek na sekundę niż wynosi częstotliwość odświeżania przecież to oczywiste.

Po co? po to że głupoty piszesz a przecież nie napiszę Ci że jesteś taki czy owaki bo to nie kulturalne ale też dlatego że od razu leciałbyś z tym do moderatora.

Ja ci powiem dlaczego tak piszesz. Dajesz upust swojej frustracji z powodu braku argumentów.

Też mi odkrycie że jak ustawisz 60Hz gra będzie miała 60 Hz klatek na sekundę. To jakby powiedzieć że ponieważ pokój ma 2.5 czyli że ty możesz skoczyć na wysokość najwyżej 2.5 metra. Karta nie może wysłać więcej klatek na sekundę niż wynosi częstotliwość odświeżania przecież to oczywiste.

Z uwagą że jeśli wyłączysz synchronizację to będzie więcej klatek renderowanych. Efekt tego jest taki że w jednej ramce na monitorze, połowa to inna renderowana klatka, a druga połowa to kolejna. (zwykle to nie jest dokładnie połowa ... ale idea jest taka że są wyświetlane fragmenty kolejnych ramek w jednej klatce na monitorze)

Oczy bolą też w monitorze CRT od fal nadfioletowych oraz (zaraz posypią się gromy) od promieniowania rentgenowskiego.

Witek zlituj się nad samym sobą. :-)

Z uwagą że jeśli wyłączysz synchronizację to będzie więcej klatek renderowanych. Efekt tego jest taki że w jednej ramce na monitorze, połowa to inna renderowana klatka, a druga połowa to kolejna. (zwykle to nie jest dokładnie połowa ... ale idea jest taka że są wyświetlane fragmenty kolejnych ramek w jednej klatce na monitorze)

Faktycznie tak jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.