Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo HIP HOP

kiecu123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam pokój ok 16m2 (prostokąt)

Posiadam obecnie około 1200zł

Chciałbym kupić jakis dobry wzmacniacz tak do 800zł, słucham Hip Hop czasem rege rzadziej pop . (oryginalne krążki wiec będę musiał kupić jakiś dvd,

ale ważne żeby dało się czasem słuchać muzyke z ipada/iphone (mam wgrane wszystkie płytki).

Przydało by się też wyjście na końcówkę mocy może w przyszłości będę chciał rozbudować zestaw :)

Nie wiem czy do tego typu muzyki potrzebne super drogie sprzęty ale na razie fundusze są jakie są ;)

przeglądałem sporo stron forów ale ciężko się doczytać czegoś ciekawego o sprzęcie do tego typu muzyki (albo są dosyć starawe)

A co do głośników chciałbym podłogowe ale zawsze można poczekac i dozbierać do nich teraz chciałbym kupić wzmacniacz przede wszystkim:) ale musze też wiedzieć jakie głośniki będą pasowały do tego wzmacniacza.

(Tak w ogóle to się nie przedstawiłem, jestem Adrian)

Czekam na wasze propozycję dziękuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/83222-zestaw-stereo-hip-hop/

Witam posiadam pokój ok 16m2 (prostokąt)

Posiadam obecnie około 1200zł

Chciałbym kupić jakis dobry wzmacniacz tak do 800zł, słucham Hip Hop czasem rege rzadziej pop . (oryginalne krążki wiec będę musiał kupić jakiś dvd,

ale ważne żeby dało się czasem słuchać muzyke z ipada/iphone (mam wgrane wszystkie płytki).

Przydało by się też wyjście na końcówkę mocy może w przyszłości będę chciał rozbudować zestaw :)

Nie wiem czy do tego typu muzyki potrzebne super drogie sprzęty ale na razie fundusze są jakie są ;)

przeglądałem sporo stron forów ale ciężko się doczytać czegoś ciekawego o sprzęcie do tego typu muzyki (albo są dosyć starawe)

A co do głośników chciałbym podłogowe ale zawsze można poczekac i dozbierać do nich teraz chciałbym kupić wzmacniacz przede wszystkim:) ale musze też wiedzieć jakie głośniki będą pasowały do tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za taką kasę podłogowe to nawet hip-hopu nie poradzą. Lepiej wybrać jakieś fajne podstawkowce (raczej używki). Z tysiaka za mało na moje subiektywne "minimum". Ale z używanych coś się może da złożyć.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A co do wzmacniacza ? Mowilem do kolukn sie jeszcze doziera tylko musze wiedziec na co warto zbierac :)

Pod muzykę to Ci nie powiem :). Tutaj jak wpiszesz, że szukasz sprzętu do np. akustycznego jazzu, albo muzyki barokowej to tak.

Ale z HIP-HOP-em to się nie spotkałem.

Sprawdź w forumowej wyszukiwarce. Jest całkiem niezła.

Wzmacniacz co najmniej 80W na kanał, kolumny najlepiej z obudową zamkniętą, nie bassreflex.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Może kangurek coś doradzi :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Wzmacniacz co najmniej 80W na kanał, kolumny najlepiej z obudową zamkniętą, nie bassreflex.

Nieprawda bo 300B 2x8W i horny...a i słownik mowy potocznej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

leon amator no wiesz każdy lubi co innego ;) i to jest w świecie chyba najlepsze że każdy jest inny.

Jak pisałem przeglądałem forum i natrafiałem na starsze posty a wydaję mi się że w sprzęcie muzycznym też wszystko sie z czasem zmienia ? nie wiem może jestem w błędzie

Do HH raczej wzmacniacz z dobra kontrola basu :) sluchalem (i czasem nadal slucham) hip hopu od 14 roku zycia, w zwiazku z czym znakomita wiekszosc mojego sprzetu byla skonfrontowana z tego typu muzyka. W tym budzecie ktorym dysponujesz polecal bym Ci ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

MIalem koncowke mocy, odpowiednik tego modelu, thule swing, powiem Ci ze grala lepiej niz Sony TA-F808ES i Marantz PM16, ktore kosztuja 2000-3000PLN.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

to ja zaproponuję 2 a nawet 3 w 1. Aktimate Mini -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chyba, że uda Ci się dozbierać do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mini mam w systemie komputerowym w 12m pokoju i sprawdzają się w każdym rodzaju muzyki, Maxi grały w 21m i spokojnie dawały radę. Oba zestawy świetnie współpracują z iPhonami/iPodami (sterowanie po zadockowaniu z poziomu pilota dołączonego do kolumn), w kpl. kable głośnikowe i IC. Wystarczy wyjąć z pudła i grać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

sluchalem chwilowo jakis czerwonych akimate na ostatnim AS i powiem szczerze ze zrobily bardzo dobrą wrazke. To byla chyba wersja maxi. Basu mialy zaskakująco duzo, swietna dynamika. jesli nie miales z nimi do czynienia to sprobuj posluchac. mysle ze cie zaskoczą. no i masz kolumny i wzmak w jednym bo to aktywne

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Jeśli do hip hopu to szukaj kolumn o "miękkim zawieszeniu" i dużym głośnikiem basowym. Może jakieś podłogowe Magnaty. Co do wzmacniacza to polecałbym coś ze starszych Yamah,Pioneerów, dobry byłby też stary Luxman. Myślę że gdybyś nabył GainClona i np jakieś stare Cantony to pieniążków by wystarczyło.

leon amator no wiesz każdy lubi co innego ;) i to jest w świecie chyba najlepsze że każdy jest inny.

Jak pisałem przeglądałem forum i natrafiałem na starsze posty a wydaję mi się że w sprzęcie muzycznym też wszystko sie z czasem zmienia ? nie wiem może jestem w błędzie

Wszystko się zmienia :). Nie tylko w sprzęcie muzycznym.

Podziel te 1200zł na dwa. 600 kolumny 600 wzmak. Wybierz to co Ci się wizualnie podoba wg mnie najlepszy sposób na początkujący zestaw. Wydaje mi się, że nie jesteś jeszcze osłuchany, więc posłuchasz na tym co kupisz i po jakimś czasie będziesz wiedział co Ci dobrze gra a co nie i wtedy będziesz zadawał konkretne pytania. Bo tutaj forumowicze tej muzyki nie znają. Do 15m i HipH. szukaj małych podłogówek albo większych monitorów. Coś z 15-20cm basem jeżeli możesz ustawić je trochę dalej od ściany to kup z basreflexem do tyłu wtedy z głośniczka 15cm możesz wyciągnąć mocny bas ale mniej kontrolowany, jeżeli wolisz większą kontrolę to obudowa zamknięta. Myślę że skuteczność poniżej 89dB też chyba nie będzie Cię interesować. Sądzę, że są to podstawowe informacje, czego szukać.

Hip Hop to mieszanka wszystkich rodzajów muzyki...no może za wyjątkiem disco polo,popu i techno. Dużo rzeczy z Bluesa,Jazzu, Funku wzbogaconych niskim basem;) wiec tak jak mówiłem szukaj kolumn z dużym głośnikiem niskotonowym (min 20cm) i reszta tak jak napisałem wyżej.

Kiecu ja w tej chwili slucham na lampie i starych kolumnach z papierowymi membranami z tym ze nie slucham zbyt czesto HH. Zastanow sie powaznie nad thule o ktorym wspomnialem bo to doskonaly tranzystor i w dobrej cenie. Ja bym do tego kupil na allegro zestaw 2.1 cabtona plus b, jest teraz za 500 pln. Na 16 metrach bedzie dobrze...

a Lukeoon wyżej napisał szukaj coś ze starych yamah pionierów a to one lepsze są w czymś od tych nowych (jak pisałem jest laikiem kupowałem zawsze co było w sklepie)

?

To tak zrobiłem jak pisaliście i mam takie coś: (nadaje się coś z tego i warto kliknąc kup teraz ? :))

yamaha:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

denon:

Ukryta Zawartość

ten thule troche za drogi :/

Ukryta Zawartość

A jeszcze jak np kupie głości 2.1 to jak podłacze subwoofer do wzmacniacza ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"a Lukeoon wyżej napisał szukaj coś ze starych yamah pionierów a to one lepsze są w czymś od tych nowych (jak pisałem jest laikiem kupowałem zawsze co było w sklepie)"

?

Na nowe troszkę pieniążków Ci brakuje ;) A chodziło mi o to, że stare Japońce miały właśnie bas idealnie nadający się do hiphopu. Możesz poszukać jeszcze coś w Luxmanach.

tą YAMAHE AX-890 mogę polecić, co do reszty nie znam, może niech koledzy się wypowiedzą.

Dobra wiec już troszkę wiem na czym stoje ;)

Piszę więc co mnie ciekawei najbardziej i co w cenie mi odpowiada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba z wyglądu najładniejszy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polecana przez Lukeoon (nie wiem czy akurat ten model

Ukryta Zawartość

Może ktoś się wypowiedzieć o nich (jeszcze poszukam na forum na pewno o nich coś było)

Edycja:

a co do pioneera znalazłem wyższy chyba model i taniej do teo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneer A-676, A-702r - współpracują z kolumnami od 4 do 16Ohm.

Yamaha AX890 - współpracuje z kolumnami od 8 do 16Ohm, według mnie wyżej wymienione modele Pioneera niczym nie ustępują wzmacniaczowi Yamaha AX-890, a zawsze masz większy wybór co do doboru kolumn.

Nie wiem dlaczego ale na tym forum już chyba się tak przyjęło że wzmacniacze Pioneer to byle co i że Yamaha bije na głowę każdego Pioneera.

Jak byś kolego mieszkał na terenie Wałbrzycha to bym cie zaprosił na odsłuch Pioneera A-616 z kolumnami Tannoy M3 i sam byś się przekonał że takie zestawienie bardzo dobrze się sprawdzi w "HIP HOP", chodź z drugiej strony wyżej wymienione kolumny mają trochę mały zapas mocy jak na taki wzmacniacz, ale to już kwesta kto jak głośno słucha muzyki, ja dla przykładu słucham max na 20% mocy, pozdrawiam.

Zdecydowanie brał bym A-676 jest nie co lepiej zbudowany aczkolwiek ten A-702r kusi znowu możliwością sterowania pilotem :).

Sam mam teraz A-616 praktycznie to samo co A-676 i mogę ci oba polecić, A-616 jest zdecydowanie tańszy od A-676 a praktycznie te wzmacniacze są identyczne, tak już Pioneer robił napisał na panelu inne cyfry i masz już nowszy model a środek ten sam :).

Ps. do tych wzmacniaczy należy podłączać jasno grające kolumny bo inaczej możesz być trochę nie mile zaskoczony, ja tak miałem jak połączyłem Pioneera A-616 z kolumnami JBL TLX-45.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.