Skocz do zawartości
IGNORED

jaki TV: PLAZMA, czy LCD (LED) ?

jbmar

jaaki TV: PLAZMA, czy LCD (LED) ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. uzasadnij

• dlaczego LCD
    • dlaczego PLAZMA

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Potrzebuję test i opisy optymalnych ustawień dla LG 47Lx9500 z Płaskich Ekranów chyba z marca 2011, jeśłi ktoś może dać na forum lub na priva to będę bardzo wdzięczny

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

No to już wiadomo dlaczego nie widać różnicy. Popatrz pod tym linkiem na wyniki Sharpa.

A jak do tego sprawdzałeś jeszcze w rozdzielczości SD to pewnie nie było żadnej różnicy.

sprawdzałem na różnych sygnałach, HD-1080p również, zabawa przełącznikiem 100Hz nic nie wnosi. Przyznaję że też byłem tym zaskoczony, ale jako że obraz jest płynny więc nie marudzę z tego powodu

pod tym linkiem są modele krawędziowe, nie miałem okazji ich testować (ps. czytałem test le320 wg mnie trochę lipa - bez matrycy UV2A i okrojona do minimum możliwość ustawienia obrazu)

co do płynności ruchu, zauważyłem że duży wpływ ma wartość podświetlenia tzn. im więcej tym gorsza płynność

E tam, full LED-a trza brać. Mam 56 cali i mi żre 60W ( sprawdziłem miernikiem),a jakie ma kolory ( Sharp).

chyba 46', nie ma 56' (pozostałe 52 i 60)

Przy lokalnie wygaszanym podświetleniu pobór jest pewnie mocno nieregularny. 60W przy 56" to bardzo mały pobór ... ale wyświetlana scena musiała być dosyć ciemna.

niema sharpa full led z lokalnym wygaszaniem,

ps.

40' wg testu po kalibracji ~50W ciągnie

eee tam ważne że pobiera 60W ;)

oszczędność miesięczna = paczka papierosów albo 2 cocacole

to że pobiera 60W to można uznać za bonus :)... obraz ma super i nie robi mu różnicy czy leci sygnał HD czy SD

123... test

niema sharpa full led z lokalnym wygaszaniem,

ps.

40' wg testu po kalibracji ~50W ciągnie

Jak wyświetlisz biały kolor na całym ekranie to pobiera 60 W ten Twój? Jasność masz na ile ustawioną? Kontrasty dynamiczne włączone czy wyłączone?

tu masz pełny test modelu 40' łącznie z ustawieniami itp...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps.

nie mam miernika... frywolny trucht ma miernik

Ukryta Zawartość

123... test

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze tydzień temu byłem zagorzałym zwolennikiem technologii LCD. Miałem Sony 52Z5500. Telewizor ze wszech miar godny polecenia. Niestety się zepsuł po 1.5 roku użytkowania. I stanąłem przed koniecznością zmiany. Długo szukałem następcy. Jako faworyci typowani byli

- Samsung D7000(D8000 jak dla mnie zbyt odpustowy),

-Sony NX810,

-Toshiba WL768.

Niestety NX810 i D7000 po Z-ce to porażka. Mnóstwo wodotrysków a jakość obrazu kiepska.

I dałem się namówić na Panasa TX 55VT30. I to jest naprawdę krok na przód. Gradacja kolorów, ich paleta i uzyskany kontrast pomiędzy nimi to jest coś niesamowitego. W pierwszy wieczór oglądania, żona widząc gościa w czarnym garniturze na kolorowym tle, zapytała czy tej czerni nie można trochę zmniejszyć. Zero cloudingu, płynność nieosiągalna w LCD, do tego jak ktoś lubi 3D z dwoma parami okularów na akumulatory. No i wygląd samego odbiornika! Czysta elegancja. Pilot też rewelacyjny. I to wszystko za 8700zł z dostawą, montażem i wieszakiem. Myślę że modelem który może zbliży jakością jest Sony HX920 ale tam cena będzie chyba około 15000zł. I na forach można przeczytać wiele niepochlebnych opinii o tym modelu.

Naprawdę namawiam do odwiedzenia kogoś w domu kto ma ustawiony już taki TV. W sklepie niestety nie zawsze można się dużo o danym modelu dowiedzieć.

W pierwszy wieczór oglądania, żona widząc gościa w czarnym garniturze na kolorowym tle, zapytała czy tej czerni nie można trochę zmniejszyć.

Ale to chyba nie był komplement.

W serii GT20 nie podobały mi się nienaturalnie ciemne cienie. Nie o to chyba chodzi żeby w celu uzyskania ciemnego czarnego dawać po prostu ciemny filtr przed matrycę. Moim zdaniem S20 bez tego filtru prezentuje się o wiele lepiej. Po kolorach widać że ma szerszy gamut, jaśniej jarzy i szkoda tylko że nie siedzi w niej elektronika z wyższych modeli.

Pobór prądu też jest mniejszy z tego powodu a co za tym idzie żywotność matrycy. Nie trzeba jej tak jarzyć żeby świeciło tak samo jasno.

Gość Gość

(Konto usunięte)

To był komplement. Nie chodziło mi żadne cienie, tylko o bardzo głęboki czarny kolor, konkretnej, czarnej również w naturze rzeczy. A że do tej pory nigdy czegoś takiego u nas na ekranie nie było, stąd taka reakcja żony. To co do tej pory było dla nas czarne teraz okazało się ciemno szare.

To był komplement. Nie chodziło mi żadne cienie, tylko o bardzo głęboki czarny kolor, konkretnej, czarnej również w naturze rzeczy. A że do tej pory nigdy czegoś takiego u nas na ekranie nie było, stąd taka reakcja żony. To co do tej pory było dla nas czarne teraz okazało się ciemno szare.

Ja osobiście nie mam takiego problemu. Telewizor stoi na ścianie na którym jest okno i w tym miejscu jest po prostu nie oświetlony przez co bez stosowania filtrów czarny jest ciemniejszy. Myślę że bardzo dużo zależy od warunków oświetlenia. Ten sam telewizor w tym samym pomieszczeniu ustawiony w różnych miejscach może mieć bardzo dobry albo kiepski obraz. Mi się wydaje że filtr zastosowany w wyższych seriach w przypadku mojego ustawienia to więcej wad niż zalet.

Podejrzewam też że przy ustawieniu telewizora na ścianie przeciwległej do okna było by na odwrót.

Zresztą zastanawiałem się nad tym fenomenem pogoni za czarnym. W realu takie czarne powierzchnie nie istnieją. Nawet jak teraz rozglądam się po mieszkaniu to czarne przedmioty mają wiele odcieni czarnego ale takich kontrastów między światłami i czarnym jak w telewizorze nie widzę. Zrobiła się moda na czarny w telewizorze i prawdę powiedziawszy to nie wiem z jakiego powodu. Obecnie szukam telewizora i jestem po pierwszym nieudanym zakupie. Pierwsze co robię w sklepie to szukam w menu pogłębiania koloru czarnego i po prostu wyłączam to dziadostwo. A drugie co robię to zmniejszam kontrast. (nie w plazmach)Obraz najczęściej uzyskuje na plastyczności. Ciekaw jestem co powiedzieliby na to wszystko właściciele projektorów u których czarny nie jest czarny nawet w zaciemnionym pomieszczeniu. Jeżeli chodzi o czerń w plazmie to nie chodzi tu o czarność samej czerni(przypomina mi się zawartość cukru w cukrze) ale i ilość stopni szarości przez co obraz w ciemnych partiach wydaje się bardziej plastyczny. Myślę że Panasonic idzie w złym kierunku z filtrami przeciwodblaskowymi. Nowa seria ma jeszcze ciemniejsze. Na tak ciemne filtry można sobie pozwolić w LCD gdzie maksymalna luminancja dochodzi często do 400cd/m2 i obraz jest nadal wystarczająco jasny. W panasonicach seri G20 maksymalna luminancja była na poziomie 130 cd/m2 i w dzień obraz wydawał się nieprzyjemnie ciemny. Oczywiście wszystko zależy od tego jak się ustawi telewizor.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Właśnie w Panasie nie ma żadnych dodatkowych włączanych systemów do poprawy czerni. Ona po prostu taka jest. I nie zauważyłem żeby miała wpływ na inne kolory i ogólną jasność obrazu. Tak jak wspomniałem gradacja kolorów i samej czerni jest super. To nie jest efekt ciemnego obrazu. Ja też nie mam problemu z jasnym pomieszczeniem i padaniem światła słonecznego bo telewizor wisi w pokoju wykonanym tylko pod kino domowe. Mam porównanie bo jeszcze w czwartek wisiał tam LCD. I właśnie w tych samych warunkach obraz jest o wiele lepszy. Co do kolorów w realu a tych które widzimy w TV to jest jeszcze jedna rzecz ważna. Rzadko który film oddaje to co w realu. Są jeszcze magicy od obrazu którzy go obrabiają. I telewizor powinien być w stanie efekt ich obróbki oddać.

Tylko namawiam do przetestowania tej plazmy bo moim zdaniem warto.

Właśnie w Panasie nie ma żadnych dodatkowych włączanych systemów do poprawy czerni. Ona po prostu taka jest. I nie zauważyłem żeby miała wpływ na inne kolory i ogólną jasność obrazu. Tak jak wspomniałem gradacja kolorów i samej czerni jest super. To nie jest efekt ciemnego obrazu. Ja też nie mam problemu z jasnym pomieszczeniem i padaniem światła słonecznego bo telewizor wisi w pokoju wykonanym tylko pod kino domowe. Mam porównanie bo jeszcze w czwartek wisiał tam LCD. I właśnie w tych samych warunkach obraz jest o wiele lepszy. Co do kolorów w realu a tych które widzimy w TV to jest jeszcze jedna rzecz ważna. Rzadko który film oddaje to co w realu. Są jeszcze magicy od obrazu którzy go obrabiają. I telewizor powinien być w stanie efekt ich obróbki oddać.

Tylko namawiam do przetestowania tej plazmy bo moim zdaniem warto.

Na jasność ma i to dosyć dużą. Wystarczy porównać bezpośrednio serię S20 z serią G20. Z tego też powodu seria G20 ma o około 30W większy pobór prądu. Telewizor musi w ten sposób nadrobić utratę luminancji spowodowaną zastosowaniem filtra. Kolor w S20 też jest inny. Też porównywałem bezpośrednio. Kolor w S20 jest zdecydowanie lepszy. Przy czym w jasnym pomieszczeniu czarny jest rzeczywiście dosyć szary. Ale mi osobiście to nie przeszkadza. Żeby jeszcze w S20 siedziała elektronika z G20. Ciekaw jestem czy w S30 stosuję ciemny filtr odblaskowy. Elektoronika jest na pewno lepsza niż w S20. Niestety w żadnym sklepie go nie znalazłem żeby go sobie pooglądać.

A gadanie że S20 jest lepsze od G20 mnie rozbraja, :D

Nie napisałem że jest lepsze tylko że mi się bardziej podoba.

A tak poza tym miałem GT20 w domu i powiem szczerzę na ziemię mnie nie powaliło.

Dla zastanowienia wkleję tylko porównanie z testów jeżeli chodzi o pobór prądu.

TX-P42GT20

Energy Consumption

Like all plasma displays the P42GT20 uses a self illuminating technology so the power consumption varies with the content shown on screen. Therefore high contrast white background material will use more power to create an image whilst darker scenes will use less. The highest measured figure with normal viewing content was 290 watts, the lowest was 70 watts and the average was 240 watts. The consumption figures at 0, 50 and 100 IRE rasters in the calibrated picture mode were 60 watts, 150 watts and 350 watts. These numbers are certainly larger than the most economical LCD displays but they aren’t that much higher and they’re very good for a plasma.

z TX-P46ST30 czyli z telewiozrem większym o cztery cale

The P46ST30B proved to be very energy efficient for a plasma and in the True Cinema mode it measured 47 watts, 69 watts and 132 watts using 0, 50 and 100 IRE windows. When viewing normal material in a calibrated mode the power consumption averaged 150 watts but this was on the full screen as opposed to an IRE window and in standby mode it used less than 1 watt.

Oczywiście jeden jest z nowej serii drugi ze starej.

Porównanie z tej strony.

Ukryta Zawartość

Można dyskutować czy S20 jest lepszym telewizorem od G20.

Faktem niezaprzeczalnym jest jednak że S20 ma mniejszy pobór prądu, wyższą luminancję maksymalną i to mi się w tym telewizorze podoba. Poza tym wydaję mi się że G20 ma przycięty gamut do normy a w S20 jest szerszy. Dla jednych będzie to wadą a dla mnie akurat zaleta. Kolory są bardziej żywe w S20. Oczywiście G20 ma lepszą elektronikę i lepiej radzi sobie z sygnałem 50P.

Ukryta Zawartość

Pobór prądu to sprawa marginalna, a z tymi kolorami to pewnie dlatego że brak kalibracji, faktem jest że różne egzemplarze tego samego modelu grają różnie.

Kumpel ma S20, ja bym go nie chciał za darmo, matryca gorsza niż w X10.

Pobór prądu to sprawa marginalna, a z tymi kolorami to pewnie dlatego że brak kalibracji, faktem jest że różne egzemplarze tego samego modelu grają różnie.

Kumpel ma S20, ja bym go nie chciał za darmo, matryca gorsza niż w X10.

Mam bardzo poważne podejrzenie że w jeden model wsadzają różne matryce. W zależności od dostawcy można trafić na lepsze lub gorsze modele.

No bo dlaczego model 42 cale ma pobór o 100W większy niż nowszy model 50 cali. Gdzieś czytałem że nowe matryce z serii 30 mają o 20 procent mniejszy pobór prądu. Do tego model 3D który do tej pory kosztował powyżej 1000 Euro nagle sprzedawany jest taniej niż GW20. Wszystko to wydaje mi się bardzo mocno podejrzane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.