Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słyszysz różnice pomiędzy 24bit a 16bit?

ARTON55

Czy słyszysz różnice pomiędzy 24bit a 16bit?  

257 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnice pomiędzy 24bit a 16bit?

• TAK
      108
    • NIE
      65
    • NIE WIEM
      92
  2. 2. Czy słuchasz plików typu FLAC lub WMA Studio Master?

• TAK
      211
    • NIE
      48
  3. 3. Czy słuchasz BluRay?

• TAK
      47
    • NIE
      211
  4. 4. Czy słuchasz SACD lub DVD Audilo?

• TAK
      97
    • NIE
      161
  5. 5. Czy słuchasz innych formatów?

• TAK
      196
    • NIE
      62

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już pijany jestem to już i te 100kHz słyszę i widzę.

Mówiąc poważnie: chciałem się tylko spytać, bez złośliwości, bez docinek, zwykłe pytanie.

Ale widzę, że bardzo dobre urządzenia w tej biedronce sprzedają, tunning to Ci na miejscu robili, pewnie w cenie już był....

Nikt mi jednak nie powie, że nie próbowałem normalnie pogadać.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Cd i winyl dla Artona to brzmi jak dobra biedrona!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dobrze, Arton, czego Ci brakuje w CD i mają to formaty HiRES? Konkretnie i na temat, bez pyskówek. Pogadajmy o plusach samego formatu!

Coprawda nie ja byłem wywołany do tablicy ale pozwolę sobie odpowiedzieć czego mnie brakuje w CD. Domyślasz się zapewne. Wielokanału. SACD (DVD-A również) to zapewniają. Aby być w zgodzie z prawdą: jest absolutnie śladowa ilość CD zapisanych w Dolby Surround (sam ich trochę mam) ale zupełnie co innego natywny i dyskretny zapis 5.1 a co innego wielokanał matrycowo zakodowany na dwóch a potem w amplitunerze z powrotem rozkodowany na wielokanał. Prawda, zapomniałbym: jest jeszcze 6 (słownie: sześć - w skali świata!) CD zapisanych w DTS. To są wszystko ilości pomijalnie małe. A na SACD 5.1 to standard.

Ok, zgadzam się, że lepiej słuchać oryginału (nagranie zrobione w całości w technologi 5.1 i odtwarzanie tego następnie na sprzęcie także wykonanym pod format 5.1).

Tylko, że ja pytałem o co innego. Pomijam wielokanał, interesuje mnie cała reszta...

Czego brakuje Wam w formacie 44.1kHz/16bit a jest dostępne w nowych formatach, wyżej próbkowanych i posiadających wyższą rozdzielczość?

jak to czego brakuje - wszystkiego jest 5.1 razy więcej !

Uwzględniając fakt, że stereo to już są 2 kanały - nie 5.1 razy więcej a 5.1/2=2.55 raza więcej. Ile Szanowny Pan miał z matematyki w szkole? :)

Czego brakuje Wam w formacie 44.1kHz/16bit a jest dostępne w nowych formatach, wyżej próbkowanych i posiadających wyższą rozdzielczość?

Zer i jedynek...

Uwzględniając fakt, że stereo to już są 2 kanały - nie 5.1 razy więcej a 5.1/2=2.55 raza więcej. Ile Szanowny Pan miał z matematyki w szkole? :)

bardzo dobry Szanowny Nadrozumny - z logiki - 5.1 razy więcej niż w stereo to jest nadal 5.1 razy więcej

kombinować też należy z sensem

Lampa daje jedynie iluzję barwy, generując sztuczne harmoniczne - ale nie jest w stanie odtworzyć oryginalnych.

dla czego więc tak się podoba? - bo bez tych sztucznych harmonicznych muzyka ma kiepska barwę

dlaczego? - bo materiał odtwarzany bez podbarwienia nie sprawia wrażenia naturalności

dlaczego? - bo każdy materiał, niezależnie od nośnika i jakości nagrania nie ma nic wspólnego z oryginałem z przed mikrofonów

czego więc słuchamy - hajenduuuuu ! (po korekcji kablami, najlepiej z MM i DSP)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość rydz

(Konto usunięte)

bardzo dobry Szanowny Nadrozumny - z logiki - 5.1 razy więcej niż w stereo to jest nadal 5.1 razy więcej

dla czego więc tak się podoba? - bo bez tych sztucznych harmonicznych muzyka ma kiepska barwę

dlaczego? - bo materiał odtwarzany bez podbarwienia nie sprawia wrażenia naturalności

dlaczego? - bo każdy materiał, niezależnie od nośnika i jakości nagrania nie ma nic wspólnego z oryginałem z przed mikrofonów

Tak,99% to prawda 1% zostawiam sobie, moderator mlb nie czuje harmonicznych, bo harmonia jest mu obca:)Może jest meganegatywnoiluzjorystyczny?

Mów za siebie. Tobie się podoba lampa z podbarwieniami, a innym nie.

To jakaś zupełnie nowa matematyka. Mnie uczyli klasycznej.

No, na żywo też jest hiend! Bez harmonicznych!

Na żywo są harmoniczne (naturalnego źródła, np. wokalu). Przy tranzystorze są te harmoniczne (źródła) + niewielka ilość dodatkowych harmonicznych/zniekształceń - im lepszy tranzystor tym mniej tych harmonicznych których nie ma w źródle, czyli zniekształceń. Przy lampie są harmoniczne (źródła) + nierzadko znaczna ilość harmonicznych których nie ma w źródle (czyli większe zniekształcenia).

Dla mnie porównanie CD do formatów HiRes jest jak porównanie telewizji 4/3 SD z telewizją 16/9 HD.

Proszę przeczytać, bo tego usłyszeć na CD się nie da, jakie pasmo generują naturalne instrumenty muzyczne. Pasmo dochodzi do 100kHz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla mnie porównanie CD do formatów HiRes jest jak porównanie telewizji 4/3 SD z telewizją 16/9 HD.

Proszę przeczytać, bo tego usłyszeć na CD się nie da, jakie pasmo generują naturalne instrumenty muzyczne. Pasmo dochodzi do 100kHz.

http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm

A ile z tego jesteś w stanie usłyszeć?

Jasne, pamiętajmy jeszcze tylko o paśmie przenoszenia kolumn, i innych elementów toru. I o ile wśród elektronii jest sporo urządzeń o paśmie > 100kHz, a nawet > 1MHz, to kolumny bardzo rzadko przekraczają 22-25kHz.

No i jeszcze sprzęt nagraniowy, mikrofony... Tak na pewno to zawsze jest nagrane, zawsze da się to odtworzyć... No i zakładając, że ktoś jest w stanie słyszeć > 20kHz.

System gra dobrze, albo nie....

to kolumny bardzo rzadko przekraczają 22-25kHz.

Znowu bez przesady. Bardzo dużo kolumn do ponad 30 khz przenosi (-3 dB). Dopiero powyżej 40-50 khz jest rzadko spotykane.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Znowu bez przesady. Bardzo dużo kolumn do ponad 30 khz przenosi (-3 dB). Dopiero powyżej 40-50 khz jest rzadko spotykane.

Podaj górną graniczną częstotliwość jaką jesteś w stanie usłyszeć. Bo to że sporo powyżej 16khz to wiemy;-)

Podaj górną graniczną częstotliwość jaką jesteś w stanie usłyszeć. Bo to że sporo powyżej 16khz to wiemy;-)

Nie wiem do ilu coś tam robiło by różnicę słyszalną dla mnie. A co ma to wspólnego z faktem przenoszenia kolumn o którym napisałem?

>Disco

Dużo. Więcej niż z kabli.Ma to duży wpływ na odbiór. Niestety CD jest wykastrowane. Tak jak widzę więcej w HD tak i słyszę, odbiór przekazu jest inny. Człowiek odbiera dźwięki również ponad akustyczne. Dla niektórych świat jest nadal płaski a Kopernik był kobitą. Kiedyś ludzie nie dopuszczali myśli, że ziemia jest kulą i krąży wokół Słońca.

Pasmo odtwarzanych częstotliwości trąbki. Żródło: California Institute of Technology.

trbkagenerowanepasmo.jpg

Częstotliwości ponad 20kHz mają wpływ na odbiór. Odbiór wysokich częstotliwości, efekt Frey'a ,proszę można rozpocząć edukację. Zachęcam. Tylko co to zmienia jak to po prostu ma znaczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

>Disco

Dużo. Więcej niż z kabli.Ma to duży wpływ na odbiór. Niestety CD jest wykastrowane. Tak jak widzę więcej w HD tak i słyszę, odbiór przekazu jest inny. Człowiek odbiera dźwięki również ponad akustyczne. Dla niektórych świat jest nadal płaski a Kopernik był kobitą. Kiedyś ludzie nie dopuszczali myśli, że ziemia jest kulą i krąży wokół Słońca.

Jakiś tam wpływ mają ale nie bezpośredni. Arton55, bez urazy, ale w Twoim wieku są już kłopoty z poprawnym słyszeniem 13-14khz a może nawet i mniej. Co Ty na to? Może rzeczywiście lepiej nie nadymać się tylko poskładać poprawną konfigurację żeby słyszeć jak najwięcej szczegółów w paśmie przez Ciebie słyszalnym a nie zachwycać się tym co słyszą nietoperze? Pomijam fakt że zestaw który posiadasz nie przenosi częstotliwości powyżej granicy słyszalności typowej dla ludzi w Twoim wieku. A to że w specyfikacji masz dużo Hz i dB o niczym nie świadczy.

Nie wiem panowie jak wysoko słyszycie, ale ja słyszę max 17kHz, 18 kHz już nie. Zarówno na słuchawkach jak i kolumnach. Mimo to jestem zwolennikiem gęstych formatów, bo po prostu nic już dziś nie kosztują.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem panowie jak wysoko słyszycie, ale ja słyszę max 17kHz, 18 kHz już nie. Zarówno na słuchawkach jak i kolumnach. Mimo to jestem zwolennikiem gęstych formatów, bo po prostu nic już dziś nie kosztują.

Nie wiem w jakim jesteś wieku ale nie masz się czym martwić bo dla dorosłego człowieka to bardzo dobry wynik. Co do kosztów zapewne masz rację jednak musisz pamiętać że dobry dźwięk zawsze kosztuje. Może nie tyle ile niektórzy każą sobie płacić ale jednak.

Mów za siebie. Tobie się podoba lampa z podbarwieniami, a innym nie.

bądź rzetelny - innym podoba się z inna proporcją zniekształceń harmonicznych

znasz wzmacniacz który nie produkuje takich zniekształceń ? - bicie piany

dla mnie to nowa definicja dźwięku

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie bardzo rozumiem o co się spieramy. Są tacy, którzy dadzą się poćwiartować, że słyszą wpływ kabli. Ci niesłyszący (powiadają) mają im wierzyć.

No więc są też tacy, którzy słyszą różnicę pomiędzy 16bit a 24bit. A inni poinni im wierzyć.

Proszę tylko nie mówić, że słyszenie różnicy 16 - 24 jest niemożliwe, bo również można dowodzić, że słyszenie kabli jest niemożliwe.

Nie bardzo rozumiem o co się spieramy. Są tacy, którzy dadzą się poćwiartować, że słyszą wpływ kabli. Ci niesłyszący (powiadają) mają im wierzyć.

No więc są też tacy, którzy słyszą różnicę pomiędzy 16bit a 24bit. A inni poinni im wierzyć.

Proszę tylko nie mówić, że słyszenie różnicy 16 - 24 jest niemożliwe, bo również można dowodzić, że słyszenie kabli jest niemożliwe.

na dobrze nagranej płycie i muzyce np klasycznej czy akustycznej o dużej dynamice szczególnie na niższych poziomach 24bit różnica jest bardzo wyrażna i nie wierzę że ktoś nie słyszy poprawy w stosunku do 16/44 . Jak tak pisze to pewnie nie sprawdzał albo ma dużo nagrań CD więc pasuje mu podejście że gra tak samo. Co innego kable tam są mniejsze zmiany a czasem nawet nie ma zadnych, zależy od sprzętu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.