Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor impedancji, jak prawidłowo ustawić?

peter250

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów.

Przewertowałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Posiadam amplituner stereofoniczny Yamaha R-S700 (najnowsza seria)

Zakupiłem kolumny heco metas xt501, impedancja podana przez producenta kolumn to 4-8ohm.

Mam pytanie, jak powinienem ustawić selektor impedancji w amplitunerze(przełącznik z tyłu) aby zestaw pracował optymalnie ? - do wyboru mam min.4ohm lub min 6ohm. Czy ustawienie wpływa znacząco na dźwięk?

Poniżej zamieszczam test do metasów 500, na wykresie widać, że min. impedancji to około 5 ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

Witam.

Postanowiłem odświeżyć wątek, być może komuś przyda się informacja odnośnie ustawienia selektora.

Otóż od samego początku posiadania Yamahy przełącznik miałem ustawiony w pozycji min. 4 ohm. Zdążyłem też dosyć dobrze osłuchać z moją obecną konfiguracją. Ostatnio podkusiło mnie aby przełączyć selektor w pozycję min 6 ohm i przeżyłem szok! Poczułem się jakby podniosła się kotara za którą grały moje kolumny. Bardzo ale to bardzo wyraźnie poprawił się zakres średnich i wysokich tonów. Średnica mocno wysunęła się do przodu nabierając masy i precyzji, wysokie tony zaś nabrały blasku i świeżości. Nie spodziewałem się aż tak ogromnej różnicy w brzmieniu. Polecam wszystkim taką próbę (oczywiście selektor przestawiamy na wyłączonym wzmacniaczu, inaczej może pójść z dymem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.