Skocz do zawartości
IGNORED

Czym tanio wytłumić pomieszczenie

wdowa94

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

W dniu dzisiejszym z moim zespołem (METAL), znaleźliśmy sobie miejsce prób. Jest to zwykłe pomieszczenie w stanie surowym o wielkości +/- 20-25m.kw. Teraz zastanawiam się, czym tanio i skutecznie wytłumic wnętrze tego pomieszczenia. Jedynym pomysłem który przychodzi mi do głowy, to są wytłoczki po jajakach (opakowania), oraz płyty MDF, jednak nie wiem co jest bardziej opłacalne i skuteczne.

Proszę was o pomoc

Wytłoczki po jajkach tylko rozpraszają, nie tłumią, więc same one nie nadadzą się

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

bigfan66...styropian 6 - 8 cm i wytłoczki....ja tak zrobiłem w garażu ' date=' tylko w innym celu...działa świetnie do dziś.....acha...i trochę dobrego kleju...[/quote']

Przede wszystkim chodzi nam o usunięcie echa akustycznego, a wytłumienie zewnętrzne, jest naszym celem pobocznym.

Tam są nieco wilgotne ściany i zastanawiamy się, czy to wysuszyc i pomalować (trochę zależy na kosztach i czasie), czy to za przeproszeniem olać i dać to wytłumienie.

Co do kleju- do wytłoczek chyba wystarczy troszkę mocniejszy klej do tapet prawda? A do styropianu jaki bys polecał, taki dosyć tani, bo nie chcemy się narażać na duże koszty, bo to jest WYNAJEM, a każdy wie, że pogramy i pójdziemy gdzieś indziej

• Użytkownicy+

Wilgotne ściany i przyklejone na to "ustroje" , może równać się grzybowi ... Myślę, że lepiej zadbać o ściany odpowiednimi preparatami, a przede wszystkim to wysuszyć ściany. Jakiekolwiek zagracenie pomieszczenia da efekt pozytywny, jednak warto zainwestować w wełnę mineralną.

Proponuję zainwestować w coś takiego, lub samemu zrobić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W środku jest wełna mineralna - najbardziej popularna to - ISOVER PT80

Ukryta Zawartość

(...)miejsce prób. Jest to zwykłe pomieszczenie w stanie surowym(...) tanio i skutecznie wytłumic wnętrze tego pomieszczenia.(...)

To ma być TANIE. Wełna, którą spotkałem, była stosunkowo droga, a pomieszczenie nie małe (pojutrze podam dokładne wymiary). Mamy tam styropian w paczkach, możemy nim obłożyc całe ściany jak chcemy, ale nie wiem, czy cos to da. Pamiętajcie. To nie studio, to nie wystawa to amfiteatr żeby musiała byc idealna izolacja dźwieku, zero echa, zero pogłosu. To jest po prostu miejsce prób, w którym chcemy komfortowo grać, i nie wydawać masy kasy jak na studio. To jest piwnica ludzie .

A co sądzicie o propozycji ,,bigfana66"?

....nazwy kleju już nie pamiętam , bo robiłem to ładnych pare lat temu , ale wystarczy wklepać w wyszukiwarkę ...klej do styro..i spojrzeć na ceny....wybrać optymalnie tani....ale musi być SUCHO...pozdr.

...widziałem jeszcze wersję z resztkami różnych tapet pozostających po każdym tapetowaniu ....naklejanych na styro klejem introligatorskim....

Ok. Na innym forum polecono mi inne rozwiazanie. Ponieważ styropian dosyć skutecznie izoluje ciepło, to jak 5 osób wlezie do tego pomieszczenia, to może zrobic się gorąco. Polecono mi zrobić cos typu ,,ramek" na całą ścianę ze styropianu i ja ulepszyłem ten pomysł o dodatkowe pionowe paski co 50-60cm (chodzi tu o różnice cisnień). Skuteczne byloby cos takiego?

Styropian nadaje się tylko do ocieplania. Nie tłumi praktycznie w ogóle dźwięku, nie zapewnia też izolacji.

=wtopione pieniądze

Wytłoczki od jajek są kiepskim dyfuzorem/absorberem:

-Piramidy są małe, wąskie, czyli działają w wąskim zakresie pasma.

-Wzór jest bardzo powtarzalny.

-wytłoczki mają działanie raczej absorpcyjne - niestety w wąskim zakresie pasma i pochłanianie jest bardzo nierównomierne.

Rozwiązaniem dla Was mogą być absorbery z wełny mineralnej: 10cm lub więcej. Nie musi być to koniecznie PT80. Zbyt gęsta wełna przy grubym absorberze może być nawet wadą - nie polepsza absorpcji, jedynie zwiększa się koszt i waga.

Skoro myslicie o zastosowaniu wytłoczek, domyslam sie, że walory estetyczne mają drugorzędne znaczenie. W tym wypadku najtańszym i najszybszym sposobem adaptacji byłoby ustawienie paczek wełny (nawet nierozpakowanych) w narożach pomieszczenia i na dużych płaskich powierzchniach.

Rozwiązaniem dla Was mogą być absorbery z wełny mineralnej: 10cm lub więcej. Nie musi być to koniecznie PT80. Zbyt gęsta wełna przy grubym absorberze może być nawet wadą - nie polepsza absorpcji, jedynie zwiększa się koszt i waga.

Skoro myslicie o zastosowaniu wytłoczek, domyslam sie, że walory estetyczne mają drugorzędne znaczenie. W tym wypadku najtańszym i najszybszym sposobem adaptacji byłoby ustawienie paczek wełny (nawet nierozpakowanych) w narożach pomieszczenia i na dużych płaskich powierzchniach.

Co do walorów estetycznych- brawo, czytasz poprzednie wypowiedzi, ale dalej nie rozumiesz, że to ma cyć małym kosztem. To nie jest studio.

Oj i z wytłoczek można zrobić gustowne rzeczy :)

Ukryta Zawartość

A co do propozycji Aku Pro to po prostu stara się pokazać, że efekty są bardzo adekwatne do ceny, jaką się włoży w akustykę, choć wiadomo, że nie zawsze ta kwota jest uzasadniona (tzn ceny ustrojów).

Może określ się z budżetem?

Ukryta Zawartość

Wdowa, skoro nie pasuje Ci taka propozycja i wiesz sama dobrze jakie jest tanie i dobre rozwiazanie, to poloz wytloczki i styropian w takim razie.

Lux: dobre!:) Dzieki za link.

Liberas: odslonieta czesc paczki mozesz zakleic folia.

Aku Pro, folia nie pogorszy zbytnio właściwości (generalnie, nie chodzi mi o konkretny przypadek, tylko stosowanie wełny w pomieszczeniach, w których sporo przebywa się na co dzień)? Zmieni się chyba zakres pracy takiego ustrojstwa. Imacman podał przykład ustrojów z wełną, tylko czy to wyjdzie właśnie na zdrowie słuchaczowi (tam chyba jedynie tkanina w miarę neutralna akustycznie jest)?

Nie mam oczywiście na myśli wsadzania tego pod kartongips, tylko takie "ustrojstwa".

Welny szklanej lub mineralnej dobrze nieoslonietej folia bym bal sie dawac - jest b.niebezpieczna, a osloniecie gruba folia zniweluje jej pochlanianie dzwieku.

Ew. zastosowac welne drzewna w platach, i aby nie pylila oslonic ja przepuszczajaca tkanina - stworzyloby sie cos w rodzaju pulapek akustycznych, nie trzeba nawet by dawac tego na wszystkie sciany.

A moze zrobic material tlumiacy z makulatury : pomiete kawalki gazet sprasowane, polaczone w panele, i to pozawieszac,

Bardzo dobrym rozwiązaniem były perforowane płyty pilśniowe (tanie i dobry efekt akustyczny). Nie wszystkim mogło się to podobać wizualnie, ale w tym przypadku czyli w piwnicy to chyba nie stanowiłoby problemu. Ciężko jednak powiedzieć czy obecnie można toto gdzieś zakupić.

Ryszard, potwierdzasz moje przypuszczenia. Wełnę stosujemy zgodnie z jej przeznaczeniem, jako bariera wygłuszająca, a nie ustrój akustyczny.

majkeljot, w biurowcach na sufitach często stosuje się płyty, które są bardzo gęsto nawiercane, wyglądają jak sito. Może u autora wątku coś takiego by się sprawdziło właśnie jako rozpraszacz, wziąłby płytę (może za flaszkę całą pakę by zdobył) i gęsto ponawiercał. Ekstremalnie tanie rozwiązanie :) Można taniej?

Folia nie pogorszy wlasciwosci. Moze nawet pomoc - zazwyczaj czas poglosu w dole pasma jest o wiele dluzszy niz dla wysokich, srednich tonow. Zasloniecie welny folia pozwoli ograniczyc pochlanianie wysokich czestotliwosci. Folia dziala wiec jak filtr dolnoprzepustowy.

Tylko w miejscu gdzie chcemy pochlonac pierwsze odbicia, nie powinno sie uzywac folii.

Opinie o ogromnej szkodliwosci welny mineralnej to glownie mity i przypuszczenia z lat 90 powtarzanych w kolko.

Dokladnie tak samo, jak mit o skutecznosci wytloczek od jajek:) Ktos kiedys komus cos powiedzial i ta informacja jest powtarzana w kolko.

Welna za tkanina czy tez folia nie jest szkodliwa.

Welna mineralna/szklana od dawna jest uzywana jako material do adaptacji akustycznej - nie kazdy o tym wie, patrzac na zdjecia studiow nagraniowych czy pomieszczen odsluchowym, poniewaz... tej welny po prostu nie widac, poniewaz jest ukryta pod tkanina czy tez perforowanymi plytami.

Pozdrawiam.

O szkodliwosci mikrowlokien z welny mineralnej/szklanej mozna znalesc w inernecie. Jest ona co prawda obojetna, nie toksyczna, ale jest takze nierozpuszczalna i po wielu latach odklada sie w plucach, co moze byc przyczyna raka. Ja bym nie ryzykowal, i bez dobrej izolacji przed pyleniem bym jej nie zastosowal. O azbescie tez mowiono ze jet nieszkodliwy,

O szkodliwosci mikrowlokien z welny mineralnej/szklanej mozna znalesc w inernecie. Jest ona co prawda obojetna, nie toksyczna, ale jest takze nierozpuszczalna i po wielu latach odklada sie w plucach, co moze byc przyczyna raka. Ja bym nie ryzykowal, i bez dobrej izolacji przed pyleniem bym jej nie zastosowal. O azbescie tez mowiono ze jet nieszkodliwy,

Mozesz podac jakies linki na poparcie tego co mowisz?

Podczas pracy z welna powinno sie nosic maske i rekawice.

Jednak welna przykryta folia/tkanina nie podraznia.

wedle listy IARC (the International Agency for Research on Cancer) wełna skalna/rockwool (szukaj frazy "rock") nie jest rakotwórcza (not classifiable as to carcinogenicity in humans).

Ukryta Zawartość

Wedle klasyfikacji EU wełna ma tylko oznaczenie "drażniący dla skóry" - ale to podrażnienie ma charakter nie alergiczne, ale mechaniczne (cytuje: "porowywalne do tego wywolanego przez siano, trawę").

Porówując wełnę mineralną do azbestu powtarzasz mit. Z azbestu nikt już nie korzysta, natomiast wełna mineralna i szklana jest używana od wielu lat. Z wełny mineralnej (pokrytej welonem szklanym) korzysta się także... w kanałach wentylacyjnych!

Ukryta Zawartość

Wełna szklana rozkłada sie w organiźnmie w ciągu około 30 dni. Wełna jest droga. Co do azbestu- cały czas żyje w azbestowym osiedlu i jakoś nic nikomu sie nie dzieje, ale do wyciaszania azbest mi sie nie widzi :D.

Tyle jest studiów nagraniowych, w których użyto mnóstwo wełny... Na na salach wykładowych, pod perforowanymi płytami, sufity podwieszane.. i pewnie w jeszcze wielu innych miejscach, w których wełny nie widać...

Większośc ustrojów, które oferują absorpcję, korzysta z wełny mineralnej lub szklanej. Dotyczy to ustrojów różnych firm. To standardowy material.

Nie wiem więc, jak ktoś chciałby uniknąc wełny mineralnej?:)

O szkodliwosci mikrowlokien z welny mineralnej/szklanej mozna znalesc w inernecie. Jest ona co prawda obojetna, nie toksyczna, ale jest takze nierozpuszczalna i po wielu latach odklada sie w plucach, co moze byc przyczyna raka. Ja bym nie ryzykowal, i bez dobrej izolacji przed pyleniem bym jej nie zastosowal.

Panele z wełny mineralnej można skutecznie zabezpieczyć przed pyleniem - pryskając wodnym roztworem kleju introligatorskiego PVA lub Wikolu. Tworzy na panelu zewnętrzną warstwę wiążącą.

• 3 tygodnie później...

Tyle jest studiów nagraniowych, w których użyto mnóstwo wełny... Na na salach wykładowych, pod perforowanymi płytami, sufity podwieszane.. i pewnie w jeszcze wielu innych miejscach, w których wełny nie widać...

Większośc ustrojów, które oferują absorpcję, korzysta z wełny mineralnej lub szklanej. Dotyczy to ustrojów różnych firm. To standardowy material.

Nie wiem więc, jak ktoś chciałby uniknąc wełny mineralnej?:)

Proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paradox

Myślę że jak by ktoś szukał gąbki do mycia to idealna strona. Można pociąć tą gąbkę na mniejsze kawałki i rozdać znajomym. Wtedy wszyscy będą dokładnie wymyci i pozbędą się martwej części naskórka.

No a mówiąc poważnie ta gąbka przypomina tylko i wyłącznie coś, co ma mieć z akustyką coś wspólnego.

Jak ktoś chce tanio wytłumić pomieszczenie polecam jak najgrubsze kotary zamontowane ok 0,5 metra od ściany i maksymalnie pomarszczone. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż ta gąbka.

Pozdrawiam Arczi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.