Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać odtwarzacz strumieniowy, czy linn jest rzeczywiście jedyną rozsądną alternatywą?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Gość romeksz

(Konto usunięte)

romeksz a dzwięk też za 10%?ja słuchałem 06 gra fantastycznie,Twojej propozycji nie słyszałem,może to błąd?

no cóż, być może tak jak mówisz, może być to Twój błąd. tym bardziej, że w Twoim "O mnie" nie masz żadnego sprzętu - to i nawet porównywać nie ma z czym.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

no cóż, być może tak jak mówisz, może być to Twój błąd. tym bardziej, że w Twoim "O mnie" nie masz żadnego sprzętu - to i nawet porównywać nie ma z czym.

No tak,to faktycznie kłopot.

Olive to produkt amerykański i jest już kilka lat na rynku.

Wystarczy zadać pytanie - ilu Olive ma użytkowników na audiogon i wyjdzie, że 21.

Tymczasem Squeezbox ma tam przeszło 100 użytkowników a posiadaczy urządzeń Apple jest powyżej 250.

Ciekawe dlaczego?

Rusza kolejne "śledztwo"śmiechu warte.

Z autopsji znam dźwięk O4HD - i tu nie było rewelacji - na poziomie cedeka w zbliżonej cenie. Raczej do stosowania z zewnętrznym dobrym DACiem.

Natomiast O6HD nie słyszałem.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Dobrywieczor wszystkim,

Mysle ze juz postanowilem co dalej z moim systemem, zapadly ostateczne decyzje w co wchodze, a z czym daje sobie spokoj.

Wiem rowniez ze zaczynam od poczatku budowanie systemu, tzn na 99% zmieniam na nowy system Edytona.

Ale potwierdze to robiac testy dzwiekowe w 2giej polowie sierpnia, zapraszam juz chetnych na odsluchy tych naszych nowinek technicznych.

Rowniez zamierzam pozbyc sie swojego poprzedniego systemu Glosniki + Wzmak + Cd

Nie wiem za ile, ale mysle ze wystawie na forum ogloszenie ;p

Rozwinalem sie sluchowo na tyle ze szukam troszke czegos innego w dzwieku i pomimo iz wiem, ze za ta cene nie znajde takiego basu i takiej potegi brzmieniowej, to szukam w tym momencie wecej czystego srodka, wiecej przejzystosci i jeszcze wiecej troj wymiarowej sceny.

Duzo by mowic co by sie chcialo oczywiscie...mam niestety zalozenia budrzetowe, co podpowiada mi jedno - "nie poszalejesz jak nie pokombinujesz"

Niestety cale zalozenie starego efektu dzwiekowego wywraca sie do gory nogami, szczegolnie jesli wczesniej chcialo sie osiagnac konkretny, ustalony efekt i wiekszosc elementow bylo pod to dobranych, co poniekat potwierdzil Majkelos ostatnio u mnie, ze calosc (kolumny, kable, tuningowany cedek) wlasnie swietnie sie za soba komponuja i zmiana klockow akurat temu zestawowi nie wyszla na dobre, przynajmniej na tym tescie - tak jak by mialy ze soba pasowac.

To prowadzi do tego, zeby sprzedac wszystko w calosci po prostu!! (nie wiem czy to sie komus udalo jesli chodzi o zestaw.)

Heh w sumie miala byc to na poczatku mala zmiana i zakladalem tylko kupno innego transportu...

Bede sluchal jeszcze systemu studio 16hrtz i pewnie rozgladne sie za jakimis uzywkami rowniez, jesli testy nowych polskich systemow nie spelnia moich oczekiwan, ale jak wiadomo jestem goracym fanem polskich manufaktur i chce isc w tym kierunku.

Duzo i wiecej odsluchow sie zapowiada!!! Licze rowniez na pomoc sznownych kolegow.

Co do transportu, moja decyzja jest taka, na razie kupie Arcama rDac, grzebne w zasilaniu (osobne trafa dla kazdej sekcji - liniowce z dobra stabilizacja) bedzie to Dac dzialajacy z moim macbookiem.

Po zmianie systemu chcial bym uzbierac na uzywanego Linna Acurate i postawic na tym caly system. najpierw jedanak i tak komp serwerowy, ktory bedzie podawal na poczatku sygnal na rDaca. (ufff jest w miare przemyslane i poukladane)

Pewne jest iz odchodze od zwyklego cd i byc moze za jakis czas kupie porzadny transport typu Blue Ray, zeby sluzyl rowniez do kina domowego i jako odtwarzacz gestych formatow -> ale to na koncu!!! (Bo Bede miec w firmie plazmy 3d) ;] hihi

Za Olivke tyle pieniazkow to rzeczywiscie duzo przyznaje, ale zeby samemu ocenic efekt musze posluchac i nie wydam opinni czy warto jak sam nie sprawdze. Nie mozna negowac i obsmarowywac nieznanego ooo.

Panowie, przeciez wiadomo ze wszystko to jest AudioTechSzalMacicy, wiec czemu tu sie dziwic, drogie bo drogie - jak wszystko ;p

Dziekuje za wypowiedzi wszystkim, pozdrawiam goraco, choc za oknami zimno i leje ;]

ps.

A jak mi zabraknie gdzies basu, to sobie kupie OOOOOgromnego Suba hehehehehehehe - zarcik.

Dobrej nocy.

ps.ps.

Widzial ktos nasz mapping na sukiennicach?? Jak wrazenia??

Acha, watek odtwarzaczy i roznych rozwiazan technicznych mozna by ciagnac dalej oczywiscie i jak ktos znajdzie albo posklada rewelacyjnie pasujace do siebie elementy, to niech skrobnie kilka slow.

Chyba w calej audio branzy najwiecej wlasnie w tym dziale nastepuje zmian i tutaj w zapisie cyfrowym zostanie poczyniony najwiekszy postep, beda corazwieksze dyski SSD i bezglosna praca bedzie norma, a i w formatach tez moze cos sie pozmieniac, ale na ujednolicenie wszystkiego bym nie liczyl. Pewne jest to, ze tak jak gazeta internetowa powoli wyparla w wiekszosci gazete papierowa codzienna, to tak samo bedzie z nosnikami muzycznymi, vinyl (droga zabawka lekko szpanerska, lekko snobistyczna, sciaganie duzych pieniazkow i uzytkownikow i fanow) plyta cd, sacd, dvd, blue ray, wciaz niepotrzebna optyka i ograniczenia wielkosciowe, fizyczne.

Przyszloscia sa powierzchnie dyskowe w ogole gdzies w sieci np i odtwarzacze uzywajace tych niezmierzonych powierzchni.

a moze wszystko bedzie dzialac w "chmurze" w przyszlosci heh.

Przetwornik cyfrowo-analogowy (Dac), hub/ruter i tyle, sterowanie w telefonie, z reszta Linn jest juz tego bliski.

Wirtualne konto skonfigurowane do mozliwosci podlaczenia w danej chwili swojego systemu plikow gdziekolwiek sie znajdujemy, ustawione play listy ITD. trzeba sie bedzie tylko zalogowac w danym systemie.

A przez to ze moze byc to zintegrowane z telefonem, GPS powie czy to my chcemy tego uzyc, czy ktos z 2giego konca swiata wbil sie na nasze konto hihi.

Wizja calkiem obiecujaca ;]

Pozdrawiam New-Tech polski

B.

To wizja przerażająca. Co takiego fajnego jest w tym, że mamy być pozbawieni kontaktu z tym co fizyczne? Dlaczego mam nie czuć zapachu świeżo wydrukowanej gazety, dlaczego nie mam brać do ręki okładki płyty? Dlaczego mam trzymać wszystko w jakiej "chmurze" i drżeć, że jakiś popierniczony hacker włamie się tam i zniszczy moje kolekcje?

Na całe szczęście pęd w tym kierunku mocno osłabł, sprzedaż tabletów spada, itd, itd. Ludzie są na szczęście analogowi, materialni i chcą mieć kontakt z innymi bytami analogowymi.

Pozdrawiam Stempur

Co nie przeszkadza mi myśleć o ewentualnym odtwarzaczu plików

>stempur,

mysl mam taka sama, ale co z tego, jak młodzi ludzie idą do przodu i mają w dupie nasze płytoteki?? - najwazniejsze zeby zgadzali sie fizycznie i nie wymiękali na WueFie - w zdrowym ciele zdrowy duch i dobre natlenienie - najwazniejsze nie poddac sie korporacyjnej matce i nie przegrać życia klepiąc w tablet siedząc na stołku ;-))

stempur,

Sprzedaż tabletów może i spada, bo Ci co chcieli, już dawno kupili. W USA na przykład jest taki popyt na ipada, że trzeba stać od 7 rano w kolejce (wiem z pierwszego źródła). Ale mniejsza z tabletami, bo w tej chwili w Azji wszyscy przechodzą na pliki, a na pokazach ponad 80% wystawców gra z komputerów w roli transportów (informacja m.in. od Kenta Poona)

Tak więc era kręcących się płyt w odtwarzaczach dobiega końca. Na półkach nadal będą, ale nie o to chodzi.

To wizja przerażająca. Co takiego fajnego jest w tym, że mamy być pozbawieni kontaktu z tym co fizyczne? Dlaczego mam nie czuć zapachu świeżo wydrukowanej gazety, dlaczego nie mam brać do ręki okładki płyty? Dlaczego mam trzymać wszystko w jakiej "chmurze" i drżeć, że jakiś popierniczony hacker włamie się tam i zniszczy moje kolekcje?

Na całe szczęście pęd w tym kierunku mocno osłabł, sprzedaż tabletów spada, itd, itd. Ludzie są na szczęście analogowi, materialni i chcą mieć kontakt z innymi bytami analogowymi.

Pozdrawiam Stempur

Co nie przeszkadza mi myśleć o ewentualnym odtwarzaczu plików

Stempur rozbawił mnie Twój post :-) Ale tragizujesz! Idzie nowe, lepsze, nieuniknione :-) Nikt Ci niczego nie zabrania. Wybór zawsze pozostaje. A ludzie są różni.

A o odtwarzaczu pomyśl jako serwerze i przetworniku. Zobaczysz jak wiele tracisz i szybko zapomnisz o zapachach i okładkach i odpłyniesz w muzycznej nirwanie

:-)

W życiu! Lekturę każdego tygodnika, książki czy magazynu zaczynam od powąchania go, takie zboczenie :-)

Ja Cię doskonale rozumiem stempur. Wiem, że płyta, okładka, to wszystko ma wartość sentymentalną i cała ta digitalizacja ją zabija. Ale ma też zalety :)

Też wąchałem, dotykałem i oglądałem:-) A teraz leży mi kilkaset płyt na półce i kurz zbiera i nie za bardzo wiem co z nimi zrobić.

W życiu! Lekturę każdego tygodnika, książki czy magazynu zaczynam od powąchania go, takie zboczenie :-)

Spoko,mam to samo :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

jeśli już o wąchaniu, to zwęszyłem że Computer Audiophile opublikował nową wersję swojego serwerka audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawa lektura, ciekawe rozwiązania - w moim odczuciu lepsze niż dostępne gotowce.

Ukryta Zawartość

---> Stempur

Coś w tym jest! Z plików słucham już prawie dwa lata, a nadal często robię to z okładką CD w ręku...

W przypadku nowej płyty - zawsze.

Ale panowie, nikt nie kaze nikomu rezygnowac z jego wspanialej plytoteki, ja sam mam kilka fajnych krazkow z ktorymi sie nie rozstane, a choc by z czysto semstymentalnej przyczyny. Ale wiele z takich plyt ni zginelo, (ktos pozyczyl i nie oddal) a ja nawet nie pamietam gdzie co i jak??!!

I to nie bylo nawet jakies kwiatki nie do odtworzenia, ale "Sentyment"...

Dalej mam 50szt moich vinylow, tych najfajniejszych, ktorych nie sprzedalem lata temu i leza na polce, nawet nie mam juz Deka zeby to odtworzyc, ale sie ich nie pozbede, "Sentyment" kawalek mojego zycia...

Pomimo wszystko wiecie co, ostatnio jak mam ochote na jakis kawalek ktorego nie mam, to albo szukam w stacjach internetowych na telefonie i podlaczam do systemu na mini jacku i sluuuucham!! To jest najwazniejsze, muzyka ktora cieszy, podnieca, uwzniosla i dodaje checi do zycia oooo!!!!

Zapomnial bym wiec o caluym pudle moich plyt i przeszedl calkiem na taka forme odtwarzania muzyki, bo robie to wciaz, tylko w bardzo zlej jakosci, a cieszy niezmiernie pomimo tego ;]

Koledzy, bedziemy miec swoje piekne plytoteki, ale swiat sie zmienia.

A niech mi ktorys z was powie, tak z reka za sercu, ze z waszymi silnymi osobowosciami macie powody do obaw ze to wszystko zrobi z was klorporacyjnego szczura hehehehehe.

Chyba ze jak w ghost in the Shel stan alone komplex, zbior 11 indywidualnosci.

Ale nikt wam na razie nie proponuje wszczepki w mozgu i serfowania w cyberprzestrzeni, to nie Dukaj "czarne oceany" mowimy tylko o powierzchciach dyskowych i adalnym dostepie do plikow, tak jak macie maile i troche dokumentow na swoich skrzynkach heh.

Moze trzeba tylko czasu zeby sie z tym oswoic.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

---> Stempur

Coś w tym jest! Z plików słucham już prawie dwa lata, a nadal często robię to z okładką CD w ręku...

W przypadku nowej płyty - zawsze.

Ja przyznam, ze nigdy :)

Jeden, jedyny raz, gdy trzymam plyte/okladke w reku, to te pare minut, kiedy ja ripuje. Potem wedruje do szafy.

Z CD nigdy nie bylem zwiazany emocjonalnie. Co innego winyle.

>stempur,

mysl mam taka sama, ale co z tego, jak młodzi ludzie idą do przodu i mają w dupie nasze płytoteki?? - najwazniejsze zeby zgadzali sie fizycznie i nie wymiękali na WueFie - w zdrowym ciele zdrowy duch i dobre natlenienie - najwazniejsze nie poddac sie korporacyjnej matce i nie przegrać życia klepiąc w tablet siedząc na stołku ;-))

U bratanicy w gimnazjum wszystkie dziewczęta załatwiły sobie zwolnienie z w-fu. Mój młody choć kupiłem mu niezły zestaw Yamahy katuje z mp-3 ek . Jakość " obłędnie " audifilska .Młodzi idą do przodu !!!!!!! Właściwie komputer potrafi zorganizować nam życie od a do z. Nie musimy się spotykać ze znajomymi gdyż wygodniej poklepać na gadu-gadu , pójść do księgarni czy salonu muzycznego i pogrzebać sobie i wyszukać coś fajnego , komputer ściągnie to z sieci, nie musimy chodzić do sklepu po jakiś ciuch , gdyż to wątpliwa przyjemność a i sex mamy po trzech wciśnięciach klawisza. Tylko nie wmawiajmy wszystkim że tak jest lepiej , przyjemniej i że to tak bardzo nowoczesne.

posiadam Wzmaka Sansui AU-X911 i AU-X711 , kolumny B&W Matrix i testowałem z tymi klockami następujące strumieniowce Linn Akurate ,

Yamaha NP-S2000 , Marantz NA7004 , Rotel RT09 i moje odczucia sa nastepujące :

LINN - muzyka bardzo liniowa cokolwiek przez to rozumieć

Yamaha - bardzo naturalne brzmienie choć dla mnie za mało muzykalne(to moje odczucie)

Rotel - niezły aczkolwiek jakiś nijaki, wiecznie taki sam nie zależnie od rodzaju muzyki

Marantz - brzmienie które najbardziej mi odpowiada i został w domu (mnustwo dodatkowych rzeczy DAC , DAB , radio internetowe itp ale generalnie tym sie nie sugerowałem tylko brzmieniem

Co prawda najlepiej zagrał LINN ale.... z porzyczonym Klimaxem Twin no i to mnie nawet nie zdziwiło bo testowałem kiedyś Majika CD i też grał poprawnie tylko ze wzmakiem linna , mało tego na kablach linna bo na innych było żle .

a teraz cos co wygrzebalem i cos o czym dowiedzialem sie od znajomego.

1 wsze to jest opcja taka:

Ukryta Zawartość

pewnie po pewnej przerobce byla by to bardzo ciekawa opcja ;]

+ rDac np z modsem zasilania.

podejrzewam ze w wersji podstawowej tez gra to przyzwoicie a i filmy ogladnac mozna, ot kombain wszystko w jednym i przemieli kazden format.

opcja oryginalna i fajna jest tez taka:

Ukryta Zawartość

Bardziej przypomina Linna heh ;]

i co powiecie panowie??

ps. jest jeszcze wersja na 2 dyski hd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hihi podaje ciekawostki i nowinki, a docelowo to chce Linna, przeciez napisalem wczesniej ;]

ta Dune HD to ciekawe rozwiazanie jesli chodzi o kombajn multimedialny.

Nie jest to jedyna taka rzecz na rynku, ale tym razem w bardzo ciekawej formie.

OppO jest wszystkim znane i moze byc uzywane po prostu jako odtwarzacz cd rowniez (wersja nu force edytion,ma dobrze zrobiona sekcje analogowa) wiec tez wnosi cos ciekawego do gamy urzadzen zespolonych. odtwarzacz ze zwyklych nosnikow cd, dvd, blue ray + strumieniowiec, radio internetowe i obsluga komputerowych formatow, zawsze cos wiecej w jednym.

Odnoszę wrażenie, iż chciałbyś zjeść ciastko i je mieć.

wręcz odwrotnie - chce/zgadza się na mniej niż oferuje oczywista technologia i logika.

zgadza się np żeby nie było napędu cd/dvd/blu - co dla mnie jest niedopuszczalne (dla mnie produkt tego typu bez tych napędów jest niepełnowartościowy)

tak jak laptopy bez nagrywarki dvd - dla mnie nic nie są warte

ale jak ktoś chce - niech kupuje :-)

oczekiwanie oczywistego nazywasz "mieć i zjeść ciastko"? - ciekawa perspektywa

sami w ten sposób "rozpieszczacie" producentów, którzy potem nie muszą się starać

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Wszystkie te popierdółki w powijakach i w porażającej większości bez gapless to wartość wątpliwa.

Zaskakujące jest to iż technologia wcale nie nowa, a od początku owijana w sreberka i tatuaże obrasta w symbol teraźniejszości.

Wypuszczanie niepełnosprawnych urządzeń jako powolne ale w finale skuteczne uzależnianie. Miękkie przejście z nośnika wcale niezłego ale psutego z premedytacją.

Finał w przyszłości? ...i tak wszyscy będziemy to mieli, czy to z własnej nieprzymuszonej woli, czy tez z konieczności.

...potem historia się powtórzy...i jeszcze raz ale to już nie nasza bajka będzie.

Przepraszam za małą dygresje.

Nadmieniam, że jestem za, a nawet przeciw.

Laptop, konwerter, DAC to póki co całkiem dobre miejsce na okopanie się na swoich z góry upatrzonych pozycjach jako obserwator.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A ja sluchalem dzisiaj w chilloucie w krakowie rDaca z dedykowanym osobnym zasilaczem + cambridge audio strumieniowiec, mialem kilka plyt we flackach na usb i bardzo dobrze to zagralo, klocuszki byly z wyzszej polki i slychac bylo roznice, zestawione z odtwarzaczem naima bylo wrecz bez poroznania na rzecz strumieniowca z Dackiem, podobno acurate jest troche lepszy, oczywistosc, ale jaka jest rozbierznosc cenowa...

Czyli da sie jednak, ale trzeba poskladac 3 klocoszki do kupy.

Nie mniej jednak, i tak Kupuje rDaca ;] nad reszta zastanowie sie po kolejnych testach.

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.