Skocz do zawartości
IGNORED

Długi - 10m coaxial

cre900

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączenie PC do ampli będzie wymagało u mnie jakieś 7-8m kabla, w sprzedaży są 5 i 10m, więc mam zasadnicze pytanie: czy zastosowanie 10-metrowego coaxiala nie wpłynie negatywnie na dźwięk, w porównaniu do powiedzmy 2m ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję za rzeczową pomoc

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84460-d%C5%82ugi-10m-coaxial/

Coaxial odnosi się do video a nie do audio, nie mniej jednak zawsze nadmierna długość połączeń audio nie przynosi nic dobrego, odnosi się to do lepszego sprzętu audio a nie do kart komputerowych.

coaxial jak najbardziej odnosi sie do audio i jest to sygnal cyfrowy elektryczny :)

a polaczenie bedzie miedzy ampli denon 1911 (czyli taki entry level) a cyfrowym wyjsciem xonara d2 w celu przede wszystkim sluchania flacow

do tego dali lektor i taki zestaw mnie zadowala, jak dojdzie projektor ma robic efekt glownie w kinie wiec audiofilskie voodoo raczej nie dla mnie

po prostu nie wiem czy podany wyzej 10m kabel moze pogorszyc dzwiek wlasnie ze wzgledu na dlugosc

Nie powinien znacząco pogorszyć, pewne straty są ale nie na tyle by z tego rezygnować.

Tu masz kabelek trochę wyższej jakości (wtyki) i 8 m.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Coaxial odnosi się do video a nie do audio,

Jak najbardziej odnosi się do audio (SPDIF coax)

Jak cyfrowy to nie pogorszy.

Może przerywać/tracić synchronizację. Im większa długość (np. 10 m) i większe częstotliwości (np. 24 bit 192 khz) , tym większe prawdopodobieństwo problemów ... i vice-versa

Kabel w sumie już kupiony z linku, jak kupowałem kable do kolumn to facet w sklepie mówił że lepiej byłoby optyczny bo coaxial może tracić sygnał na takiej długości i mogą być zaniki dźwięku / rwanie, ale nigdy pogorszenie jakości

zobaczymy jak dojdą kolumny i ampli za 2-3 dni :)

Nie powinno nic rwać, mam podłączony PC z DAC 10m coaksem i nie ma problemów z transmisją sygnału aż do 24/192. O jakosci samego kabla nie wspominam bo zaraz "spadną" na mnie przeciwnicy "słyszenia" kabli niczym

JU-87 z rykiem syren.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

COAXIAL CABLE

: a transmission line that consists of a tube of electrically conducting material surrounding a central conductor held in place by insulators and that is used to transmit telegraph, telephone, and television signals —called also coax cable

Po polsku kabel koncentryczny. To jest klasyfikacja pod wzgledem geometrii kabla a nie tego co przesyla. :P

Ja nie widze problemu aby sobie taki kabelek zrobic samemu za niewielka czesc ceny gotowego. Tylko trzeba pamietac o wlasciwej impedancji. Na forum jest zdaje sie instrukcja jak to zrobic napisana przez Edwarda.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Polecam zapoznanie się z terminem SDI. Zwykłe koncentryczne kable przenoszą cyfrowy sygnał video, czyli dużo duuużo więcej bitów niż w audio (HD-SDI 1.485 Gbit/s). Droższe (lepszej jakości) koncentryki stosowane są przy długościach powyżej kilkudziesięciu metrów; za wartość graniczną uważa się 300 m. Ale tego używają profesjonaliści, a nie amatorzy... ;)

A propos impedancji falowej połączenia: czy wyjście w PeCe posiada zapewniający ją transformator separujący? Bo chyba na 99% nie?

Podobną (chociaż w mniejszym stopniu) wątpliwość stwarza wejście w ampli... ;) Jeśli dobrze kojarzę, to zwykłe gniazda CINCH stosowane w popularnym sprzęcie także nie mają 75 ohm.

Reasumując: 10m dobrej jakości koncentryka 75 ohm do TV-SAT i dwa solidne wtyki CINCH (pewnie też nie mają 75 ohm) powinny IMHO załatwić sprawę...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.