Skocz do zawartości
IGNORED

Baltlab w nowej szacie

Piotr38

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8452-baltlab-w-nowej-szacie/

to jest raczej Baltlab w nowych galkach :), ale moze to i slusznei ze nie ma drastycznych zmian, jedynei ergonomiczne, inny model bedzie pewnie nieco inaczej wygladal, jakis silniejszy wzmak ponoc jest w planach.

te galki jedynie kojaza mi sie z jakims jzu istniejacym wzmakiem... no ale jest na pewno lepiej.

stoi na stronie amplifonaudio : "Paarpreis: 3.900,- Euro Fertigung zurzeit nur auf Bestellung, Lieferzeit ca. 6 Wochen " - znaczy w wolnym tlumaczeniu "cane pary 3900EUR, dostepny jedynie na zamowienie, czas dostawy ok 6 tygodni" - wiec wystarczy Electro, ze polozysz na stol 3,9kEUR :)

Nowy wyglad = nowa cena. Baltlab wraz z wprowadzeniem nowych galek zdrozal o 500 pln.

Obawiam sie, ze wersja z pilotem i XLR bedzie jeszcze drozsza.

Nowa wersja wyglada lepiej na zdjeciu niz w rzeczywistosci. Widzialem czarnego batlaba z tymi galkami i nie wygladal dobrze. Moze srebrny wyglada lepiej. Rzecz gustu. Generalnie Baltlab ma wyglad sprzetu wyrwanego z radzieckiego czolgu, ale wlasnie taki surowy design mi odpowiada. Jak patrzylem na Creeki, NADy, CA, Rotele, Vincenty - to wszystko takie jakies wymuskane. Dlatego CD Jolida tak mi odpowiada. Jak ktos mial pilota od Jolidy w reku, ten wie o czym pisze. Pilot z nierdzewki i klawisze z kulek lozyskowych. MNIAM :)

o to chodzi Pal ze nie wystarczy,bo nie jest produkowany,dowiadywalem sie jakis czas temu:),myslalem ze macie jakies najnowsze wiesci na ten temat

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ma, proszę bardzo, a oto ona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś chyba nie umie liczyć . Jeśli nowa Epoca ma kosztować 3500 zł a koszt starej był 3200zł to na moim kalkulatorze różnica wynosi 300zł a nie 500zł...

Poza tym o ile pamiętam Baltlab w latach 1999-2001 kosztował 4000zł

W tzw międzyczasie 1 Euro zdrożało z 4zł do prawie 5 zł .

Czysty koszt zdalnego sterowania to 412 zł za komplet wg

Ukryta Zawartość

do tego trzeba w/w komplet zamontować , zasilić . To samo z gniazdami XLR .

W/g mnie cena Epoci 2 została na tyle sensownie skalkulowana ,że jeśli ktoś zapragnie mieć zdalnie sterowaną wersję ze zbalansowanymi wejściami to zlecając komuś innemu tą robotę niespecjalnie zaoszczędzi...

Ukryta Zawartość

Dodam od siebie, że urządzenie bez względu na zastosowane gałki jest znakomite i powala na kolana wszelkie Nady, Rotele i inne podobne klocki. W moim systemie ten wzmacniacz gra o klasę lepiej od bardzo dobrego Coplanda CSA 8 i co najmniej tak dobrze, jak CSA 14/28 (wszystkie miałem), ale scena jest lepsza od całej trójki. Średnica i przestrzeń jest znakomita w tej cenie. Lepszy dźwięk znalazłem dopiero w Krellu!

Cena 3200 to super okazja za taki wzmak - wiem, bo kupiłem i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki, co w przypadku sprzętu dość rzadko się zdarza. W tym przypadku kac pozakupowy nieistnieje! Zresztą odsyłam do recenzji AVM z HI-Fi oraz wcześniejszej z numeru bodajże 3/2003 - zgadzam się z oceną pana Kłosa. Rzeczywiście, ten wzmacniacz nie boi się ani chimerycznych kolumn (u mnie Spendory nie grały dobrze z większością wzmacniaczy z przedziału 4-8 tys., ) ,lubi dobre źródło i kable. Z Nordostami tworzy duet znakomity i wystarczą do tego zwykłe Goldy. A poza tym po prostu lubię ten wzmacniacz!

Wersję po faceliftingu widziałem wczoraj w Audio Forte i co tu dużo mówić - "nowy" Baltlab dużo traci ze swej audiofilskiej brzydoty: gałki mimo że ładnie toczone, to jednak nie to! Nie ma to jak moje metalowe przełączniczki! Natomiast zupełnie nowy Baltlab ma mieć pilota i XLR, ale cena też wzrośnie do prawie 5 tysięcy.

Nie rozumiem: wzmacniacz sam się wyłącza, czy Ty go wyłączasz, bo słabo gra?

Ja słucham właśnie Suit Wiolonczelowych w wyk. Monighettiego na godzinie 14 i jest w porzo, a nawet bardzo w porzo. Rzecz gustu i dobrego zestawienia: u mnie Baltlab gra fenomenalnie!

Baltlab intryguje mnie bo opinie o nim są dziwnie spójne. Jakos nikt nikomu nie zarzuca że jest przeciwnie niż mówi przedmówca. Mnie niepokoi sprawa elementów z jakich go zrobiono bo skoro jest stosunkowo tani (jak na efekty) to może kosztem trwałości podzespołów. Może ktoś wie jakie ma np. potencjometry, przełączniki, trafa czyli to co może się dać we znaki jeżeli nie jest dostatecznie dobrej jakości. Wiem np. że trafo w 1.3 brzęczało. I jeszcze czy nowa wersja będzie miała, chocby jako opcję, phono stage? Pilota mógłbym sobie darować, trzeba sie ruszać dla zdrowia, he,he,he. A na stronce tylko o starej wersji.

Znowu będę bronił Baltlaba:

- o budowie można poczytać w teście HFiM, paragraf: "konstrukcja": moim nietechnicznym zdaniem komponenty i konstrukcja są co najmnie dobre ;-)

- alternatywnie można zadzwonić do panów z firmy Baltlab: jako uczynni ludzie na pewno udzielą informacji (nota bene mnie np. powiedzieli, że warto kupić tańszego Baltlaba, mimo że będzie nowy-droższy, to chyba dość ucziciwe?)

- po trzecie: nawet jak ten wzmak się rozleci po pewnym czasie, co mam nadzieję nie nastąpi, to i tak daje maksimum satysfakcji i niebotyczny stosunek ceny do jakości.

Pzdr

Tak Blatlab ma niepieski potencjometr ALPSa, oprócz tego ma w każdej końcówce mocy po 14 mosfetów Thomsona, w zasilaczu o ile się nie bylę są 4 kondy po 33000uF.

Niby nieźle wyposażony, jeżeli chodzi o jego konstrukcję, ale wg. mnie gra on przeciętnie.

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.