Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w erze kapitalizmu przecietny kowalski bedzie mial kiedykolwiek dobrze?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

vik

Tego niedobrego kapitalistę ograniczyły i wymusiły na nim ustępstwa związki zawodowe w XIX i XX wieku.

vik

Tego niedobrego kapitalistę ograniczyły i wymusiły na nim ustępstwa związki zawodowe w XIX i XX wieku.

Tak ale trzebabylo to wszystko wywalczyc i spro krwi sie polalo o czym pisalem. Tak naprawde kapitalisci i inni posiadacze przestraszyli sie rewolucji w Rosji, Niemczech i paru innych krajach. Trzeba dodac, ze od upadku ZSRR kapitalizm odzyskal sporo z utraconych pozycji. Na dodatek w niektorych sprawach z pomoca przyszla mu zupelna glupota dyktowana przez rozne mniejszosci a wiekszosc d... daje jak dawala. Jakby nie bylo minimum 3/4 ludzkosci to potomkowie niewolnikow. Sam sie spytaj siebie: czy tak naprawde lubie miec nad soba pana? - bo wyglada, ze chcialbys miec pana ale dobrego. Ja wole miec kolegegow z ktorymi mozna sie dogadac i wspolnie stworzyc to i owo a spoleczenstwu moge sluzyc wiedza fachowa. A tu zamiast sie uczyc i wspolpracowac 95% gra w totka czy innej loterii majac nadzieje, ze wygra miliona albo wiecej. Ale to za malo aby do Davos wposcili.

pozdrawiam,

vik

No ale to są truizmy.Przecież wiadomo,że kapitalizm zmienił się nie sam z siebie ale pod wpływem walki związków zawodowych i rywalizacji z komuną.Tego chyba nikt nie kwestionuje!Świadczy to jednak dobrze o nim,jest elastyczny i żywotny czego nie da się powiedzieć o komunie.Sam nie przepadam za kapitalizmem ale póki co nic lepszego nie wymyślono.

vik

No ale to są truizmy.Przecież wiadomo,że kapitalizm zmienił się nie sam z siebie ale pod wpływem walki związków zawodowych i rywalizacji z komuną.Tego chyba nikt nie kwestionuje!Świadczy to jednak dobrze o nim,jest elastyczny i żywotny czego nie da się powiedzieć o komunie.Sam nie przepadam za kapitalizmem ale póki co nic lepszego nie wymyślono.

Wojciechu, czy aby naprawdę tego nikt nie kwestionuje? Kilka miesięcy temu mieliśmy gorącą dyskusję nt. 'czy kodeks pracy jest potrzebny'? Te zdobycze pracownicze, wcale nie są uważane za a) pożyteczne, b) za zdobycze, c) za coś o co trzeba walczyć, bo dobrzy kapitaliści sami to dają lub rekompensują. Oczywiście ironizuje, ale nie odbiegam od prawdy streszczając wnioski z tamtej dyskusji.

Powrót po dłuższej przerwie...

bartek,

Nie znam ani jednego przykladu aby zdolny administrator (bez fachowej wiedzy inzynieryjnej czy fizyki/chemi jesli adekwatne) podnosil wydajnosc pracy inzynierow. Jest dokladnie odwrotnie. Madry administrator (na palcach policzyc) trzyma gebe na klodke, bierze pensje a inzynierowie robia po swojemu

to ,że nie znasz nie znaczy ,że tak nie jest jak mówię. Ty nie znasz a ja znam.

Zeby kapitalista poszedl na ustepstwa to trzeba wszystkich zmusic do tego a jak ma sie sile kapitalistow zmusic do ustepsw to ma sie dosc aby zniesc kapitalizm i np spoldzielnie zalozyc

a potem mamy dwie drogi, pierwsza to produkcja spółdzielni centralnie planowana a druga to wolna konkurencja tyle ,że tu znowu dojdziemy do kapitalizmu.

Przecież wiadomo,że kapitalizm zmienił się nie sam z siebie ale pod wpływem walki związków zawodowych i rywalizacji z komuną.Tego chyba nikt nie kwestionuje!Świadczy to jednak dobrze o nim,jest elastyczny i żywotny czego nie da się powiedzieć o komunie.Sam nie przepadam za kapitalizmem ale póki co nic lepszego nie wymyślono

skoro kapitalizm jest żywotny i elastyczny to może oznacza to iz jest on systemem naturalnym ?

może jest tak ,że różnego rodzaju socjalizmy, komunizmy to jedynie anomalie ,które mają ograniczony czas trwania , po czym system wraca do naturalnego porządku ?

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

bartek,

Jak znasz to podaj. Jesli sie firma rozwija to glownie dlatego, ze inzynierowie i kadra techniczna robia swoje. I odpowiedz sobie na pytanie co sie stanie: a)jesli adminstratora sie usunie? b) jesli sie kadre techniczna usunie? Mlodszy Krupp po zbombardowaniu przez aliantow jednej z jego hut od razu znalazl odpowiedz na najwazniejsze pytania co jest wazne a co pozorne bo odszedl od ojcowych nauk.

Panienki za sklepowa lada moze by sobie nie poradzily z zarzadzaniem supermarketu albo nawet sklepu ale obawiam sie, ze w wiele z nich daloby sobie rade w mniejszym sklepie.

Co do socjalizmu o komunizmie nie wspominajac, to takowych nigdy nigdzie nie bylo wiec nie mogly upasc. Jedynie elementy socjalistycznej gospodarki realizowano w poszczegolnych krajach ale nie w tych zwanych demoludami, ZSRR czy ChRL Mao.

Co do planowania centralnego to miala je wiekszoc krajow europejskich w takiej czy innej formie jak i azjatyckie tygrysy i niektore nadal maja maja tak jak maja je wspolczesne Chiny tylko inne niz maoistowskie planowanie dymarek do dymania. Wszytkie koropracje i wieksze firmy sa centralnie planowane. Tylko trzeba umiec planowac i wiedziec co i kiedy. Na rynek natomiast sprzedaja wszyscy. W ZSRR czy PRL tez na rynku sprzedawano to co wytworzono.

Czyzby wolna konkurencja spoldzielni tworzy kapitalizm? Nie tworzy. Kapitalizm tak jak kazdy sytem opiera sie na prawie i jego egzekwowaniu sila. Jesli prawo wspiera kapitalizm to on bedzie zanim sie udlawi tak jak kazdy system zamkniety. Jesli prawo bedzie tworzylo inny system spoleczno-ekonomiczny to takowy system spoleczno-ekonomiczny bedzie istnial a nie kapitalizm czy inny izm.

pozdrawiam,

Nie ma żadnej ery kapitalizmu, nie wiem kto Wam takie głupoty wbija do mózgu.

Jest powrót do zachowań feudalnych, jesteście niewolnikami bankierów i tak zostanie do kolejnej wojny czy rewolucji, która niechybnie nadejdzie.

Możecie być tego pewni już dziś.

Żaden prawdziwy mężczyzna nie pozwoli, aby ktoś inny, jakiś dupek dyktował mu jak on ma żyć, jakie ma mieć poglądy.

To zupełnie naturalne, żadna mądra kobieta szanująca siebie, nie będzie z dupkiem, który godzi się na porządek rzeczy podyktowany przez jakiś cwaniaczków w białych kołnierzykach.

To zupełnie naturalne, kto tego nie rozumie, niczego nie rozumie.

747

A Ty jesteś niewolnikiem tych w czarnych sukienkach.

Nie wiem co na to Twoja żona?

Jest powrót do zachowań feudalnych, jesteście niewolnikami bankierów i tak zostanie do kolejnej wojny czy rewolucji, która niechybnie nadejdzie.

Możecie być tego pewni już dziś.

Żaden prawdziwy mężczyzna nie pozwoli, aby ktoś inny, jakiś dupek dyktował mu jak on ma żyć, jakie ma mieć poglądy.

To zupełnie naturalne, żadna mądra kobieta szanująca siebie, nie będzie z dupkiem, który godzi się na porządek rzeczy podyktowany przez jakiś cwaniaczków w białych kołnierzykach.

To zupełnie naturalne, kto tego nie rozumie, niczego nie rozumie.

no dobra ale kapitalisci zgadzaja sie na minimum ugod ze wzgledu zeby trzymac lud w garsci i zeby sie nie zbuntowal bo gdyby tak sie stalo to ich fortuny by polecialy...

ja mam do czynienia na codzien z kapitalistami i ich dzialaniami wiec pokrotce jak wyglada trzymanie niewolnikow systemu w garsci:

- gdy powstaje osoba ktora chce cos zdzialac to sie ja kupuje - i taki sprzedany pseudodzialacz nam sie wykluwa ktory niby dziala a tak na prawde gra jak kapitalisci mu karza

- osoba ktora nie chce sie sprzedac - probuje sie ja usunac legalnymi lub nielegalnymi srodkami

- zawsze dostaniesz jakies minimum za ktore sie nie bedziesz buntowal... ale nie wiecej a kapitalista wciaz bedzie zbijal fortuny

... itd itd ale na poczatek chcialem podkreslic jak dzialaja kapitalisci z ludzmi ktorzy chca cos zrobic bo piszesz ze niby nie jestes sterowany prez kapitalistow, ale watpie w to

na koniec: w polsce obecnie narod jest tak oglupiony ze kapitalisci oferuja wciaz mniej i mniej a oczekuja wiecej i wiecej... a narod idzie za kapitalista jak za jakims dyktatorem... gdzie tutaj jakakolwoiek wola walki o swoje? tragedia, tylko nieliczne przypadki w polsce przynosza jakas nadzieje i poszli by i walczyli ale wiekszosc to tak jakby niewolnicy wedlug zachowan... smutne to - ale dlatego wciaz jest to dobre miejsce dla szczegolnie zachlannych kapitalistow i oni wciaz sie tutaj osiadaja bo "gdzie beda miec lepiej? u siebie ludzie beda walczyc trzeba bedzie sie dzielic i nie zrobia nawet polowy tego co u nas" no tragedia ale przemow do ogolu, tos to slepcy

polacy zmiencie sie bo zly nas los i naszego PKB

chwilowy brak działalności w audio.

Rozmawiałem wczoraj ze znajomym, który jest kuratorem. Opowiadał mi o kobiecie, która ma piątkę dzieci każde z innym mężczyzną. Dzieci mają różne schorzenia: ADHD i jakieś inne. Powiedział mi, że kobieta dostaje miesięcznie od mopsu + jeszcze skądś spore pieniądze. Ponad 4000 w jednym miejscu + około 2000 w drugim. I niech nikt mi nie mówi, że to jest normalne i socjal nie tworzy patologii. Już ja widzę, jak ona te pieniądze odpowiednio wydaje na te dzieci.

Muzyka muzyka muzyka!

no dobra ale kapitalisci zgadzaja sie na minimum ugod ze wzgledu zeby trzymac lud w garsci i zeby sie nie zbuntowal bo gdyby tak sie stalo to ich fortuny by polecialy...

ja mam do czynienia na codzien z kapitalistami i ich dzialaniami wiec pokrotce jak wyglada trzymanie niewolnikow systemu w garsci:

- gdy powstaje osoba ktora chce cos zdzialac to sie ja kupuje - i taki sprzedany pseudodzialacz nam sie wykluwa ktory niby dziala a tak na prawde gra jak kapitalisci mu karza

- osoba ktora nie chce sie sprzedac - probuje sie ja usunac legalnymi lub nielegalnymi srodkami

- zawsze dostaniesz jakies minimum za ktore sie nie bedziesz buntowal... ale nie wiecej a kapitalista wciaz bedzie zbijal fortuny

... itd itd ale na poczatek chcialem podkreslic jak dzialaja kapitalisci z ludzmi ktorzy chca cos zrobic bo piszesz ze niby nie jestes sterowany prez kapitalistow, ale watpie w to

na koniec: w polsce obecnie narod jest tak oglupiony ze kapitalisci oferuja wciaz mniej i mniej a oczekuja wiecej i wiecej... a narod idzie za kapitalista jak za jakims dyktatorem... gdzie tutaj jakakolwoiek wola walki o swoje? tragedia, tylko nieliczne przypadki w polsce przynosza jakas nadzieje i poszli by i walczyli ale wiekszosc to tak jakby niewolnicy wedlug zachowan... smutne to - ale dlatego wciaz jest to dobre miejsce dla szczegolnie zachlannych kapitalistow i oni wciaz sie tutaj osiadaja bo "gdzie beda miec lepiej? u siebie ludzie beda walczyc trzeba bedzie sie dzielic i nie zrobia nawet polowy tego co u nas" no tragedia ale przemow do ogolu, tos to slepcy

polacy zmiencie sie bo zly nas los i naszego PKB

Tak, metody które przytoczyłeś są używane, jest to norma.

Bieda jaka była tu prze dziesięciolecia czy tak na prawdę od zawsze, jest powodem obecnego zachłyśnięcia się hołoty "bogactwem", czyli możliwością kupna sobie jakiś dóbr materialnych typu szrot telewizyjny, wielkogabarytowe urządzenia odbiorcze, szrot AGD, szrot samochodowy, oraz "domki z supermarketu" kupowane za "kredyty" w zachodnich bankach.

Czyli czego by się nie dotknąć to tną kasę na nas już bogaci kapitaliści.

KAPITALIZM, TO TAKI USTRÓJ, KTÓRY POZWALA BOGACIĆ SIĘ JUŻ BOGATYM.

Bogaci dobrze dbają o to, aby "ich biedacy", dalej pozostawali biedni i mieli przy tym jeszcze dobry humor.

Mają od tego tzw "sport masowy", "kulturę masową", muzykę, film itd.

Macie to wszystko śledzić, oglądać, pasjonować się tym, a oni w tym czasie Was tną.

Rozmawiałem wczoraj ze znajomym, który jest kuratorem. Opowiadał mi o kobiecie, która ma piątkę dzieci każde z innym mężczyzną. Dzieci mają różne schorzenia: ADHD i jakieś inne. Powiedział mi, że kobieta dostaje miesięcznie od mopsu + jeszcze skądś spore pieniądze. Ponad 4000 w jednym miejscu + około 2000 w drugim. I niech nikt mi nie mówi, że to jest normalne i socjal nie tworzy patologii. Już ja widzę, jak ona te pieniądze odpowiednio wydaje na te dzieci.

w tym przypadku social jest szkodliwy, tworzy patologie... ale z takiego socialu zazwyczaj korzystaja ludzie patologiczni, normalny nie posuwa sie do takich zachowan, nie tworzy 5 dzieci z kazdym innym mezczyzna, w kapitalizmie to sie nie oplaca dla normalnego osobnika, nie rozmawiamy o patologicznych osobnikach tylko o przecietnym kowalskim

w tym przypadku social jest szkodliwy, tworzy patologie... ale z takiego socialu zazwyczaj korzystaja ludzie patologiczni, normalny nie posuwa sie do takich zachowan, nie tworzy 5 dzieci z kazdym innym mezczyzna, w kapitalizmie to sie nie oplaca dla normalnego osobnika, nie rozmawiamy o patologicznych osobnikach tylko o przecietnym kowalskim

Bóg daje życie, człowiek nie tworzy żadnego życia, co najwyżej jego zagładę.

Każde życie jest bezcenne.

Ekonomia i jej patologie nic tu nie mają do rzeczy.

Tak.... ale w erze kapitalizmu jesteś zmuszony do minimalnego rozmnażania się bo csie wykonczysz .... a kapitalista Ci nie da...

Więc tutaj tylko social bo kapitalista woli się odciąć on jest tylko tam gdzie zysk nic więcej

Więc dla blokowania buntu musiał tutaj powstać social jakiś minimalny

Tak.... ale w erze kapitalizmu jesteś zmuszony do minimalnego rozmnażania się bo csie wykonczysz .... a kapitalista Ci nie da...

Więc tutaj tylko social bo kapitalista woli się odciąć on jest tylko tam gdzie zysk nic więcej

Więc dla blokowania buntu musiał tutaj powstać social jakiś minimalny

KAPITALIZM kiedyś upadnie, jestem ciekaw tylko czy za naszego życia, czy jeszcze nie.

Jest już w fazie agonalnej, upadają państwa, bankrutują, co w latach 80 tych było nie do pomyślenia.

Za naszego życia, na pewno co najmniej zmieni swoje oblicze, tzn pokaże jaki jest na prawdę.

Będą musiały wtedy być podejmowane decyzje co dalej, do takich decyzji społeczeństwa muszą dojrzeć.

Muszą też być zdolne do wyłonienia kompetentnych przywódców, będących zdolnymi poprowadzić ludzi i przekonać do nowych rozwiązań.

Muszą to jednak być autentyczni przywódcy, a nie marionetki w rekach dotychczasowego estabilishmentu.

Bez rewolucji czy wojny nie ma szans więc na zmianę, chyba że nastąpi precedens na skalę jeszcze dziś nie znaną.

Dotychczas w historii jednak dobrowolnie nikt władzy nad innymi nie oddawał.

Nie wygląda to dobrze.

Upadają to Państwa, gdzie zbytnio kapitalizmu nie ma, a właśnie jest socjalizm. Grecja, Hiszpania, Włochy tam panujemy kapitalizm tylko teoretycznie, a w praktyce mieli właśnie ogromny socjal. Czemu te kraje chylą się ku upadkowi? Ano właśnie poprzez zbyt bogate życie, poprzez wielogodzinne sjesty i pozamykane urzędy i zakłady w środku dnia.

Upadek tych krajów jest podyktowanym eurosocjalizmem. W najbliższych latach padnie ten nienaturalny, socjalistyczny twór Unia Europejska.

Unia chce sypnąć grekom miliardami ojro, a oni nie chcą oszczędzać. W ogóle to Polska musi być bardzo bogata, bo przecież też zobowiązaliśmy się sypnąć kasą dla Greków. Chory socjalizm, jedno Państwo bankrutuje, a inni będą się na nie składać żeby nie upadło. Przecież to jest kompletnie sztuczne. Jak widzę, że sąsiad na moim osiedlu cienko przędzie to nie sypię mu kasą, bo mam swój dom.

PS. Dorzucam trochę stary, ale ciekawy artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wartość całego pakietu to 110 miliardów euro. Reformy rządu mają przynieść Grecji 28 miliardów euro oszczędności. Jednak oznaczają one dla Greków zwolnienia w sektorze publicznym, zamknięcie wielu państwowych przedsiębiorstw, prywatyzację oraz cięcia płac, emerytur i świadczeń społecznych.

No i oczywiście komunistom nie podoba się zmniejszanie liczby urzędników.

Również premier Donald Tusk zapowiedział, że Polska udzieli Atenom gwarancji finansowych w ramach Europejskiego Mechanizmu Stabilizacji Finansowej.

Polakom to podnieśmy podatki i sczyśćmy ich bardziej, ale na Ateny to kaska się znajdzie. Taki to pseudoliberał z Tuska.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muzyka muzyka muzyka!

Upadają to Państwa, gdzie zbytnio kapitalizmu nie ma, a właśnie jest socjalizm. Grecja, Hiszpania, Włochy tam panujemy kapitalizm tylko teoretycznie, a w praktyce mieli właśnie ogromny socjal. Czemu te kraje chylą się ku upadkowi? Ano właśnie poprzez zbyt bogate życie, poprzez wielogodzinne sjesty i pozamykane urzędy i zakłady w środku dnia.

Upadek tych krajów jest podyktowanym eurosocjalizmem.

Dlaczego wszystkie te kraje są katolickie lub prawosławne? Może Max Weber miał racje pisząc że podstawą sukcesów ekonomicznych jest etyka protestancka?

Jestem Europejczykiem.

Na czyją rzecz te państwa upadają?

Co Wy tu opowiadacie za herezje.

Państwa bogate pożerają państwa biedne co jest w 100% zgodne z założeniami kapitalizmu.

Bogate państwo nigdy nie dopuści, aby inne państwo, które jest biedne miało możliwość takiego wzbogacenia się, aby stało się bogatsze od niego.

Czy nie ma dość przykładów, gaz łupkowy, emisja CO2, rua ros-niem, to wszystko są elementy które mają nie dopuścić do możliwości wzbogacenia się Polski ponad pewien poziom, ten poziom który jest potrzebny krajom dominującym do korzystania z naszego rynku jako swojej strefy i miejsca do robienia interesów.

Oni dają nam pracę w swoich firmach, dają nam kredyty w swoich bankach, wygrywają za każdym razem, co by się nie działo.

Jak oddamy im walutę, to równie dobrze możemy zacząć pisać tu po niemiecku.

A wkrótce ojro w polsce....zastąpi nasza walutę kapitalizm wkroczy na kolejny poziom u nas..... jak myślicie jak bedzie miał przeciętny kowalski? Haha

A wkrótce ojro w polsce....zastąpi nasza walutę kapitalizm wkroczy na kolejny poziom u nas..... jak myślicie jak bedzie miał przeciętny kowalski? Haha

Co to znaczy "wkrótce"? Masz jakieś informacje na ten temat? Niektórzy twierdzą że strefa euro się rozpadnie. Mam wierzyć im czy tobie?

Jestem Europejczykiem.

testosteron,

nadal nie odrozniasz socjalu od socjalizmu. Kapitalizm potrzebuje socjalu, w bylych demoludach go nie bylo a socjalizm niby budowaly ale jakos im sie nie udalo.

A tak dokladniej czy faktograficznie socjal wylozyl Grecje, deprawuje Hiszpanow i Italiancow? Czy mozesz podac liczby? Ja ci podam pare na poczatek. Zadluzenie Grecji to 408mld euro w zaokragleniu czyli okolo 150% GDP. Polowa tego dlugu to dlug rzadu a druga prywatnego sektora. Dlug krotkoterminowy wynosi 170 mld euro ale tylko 1mld to dlug rzadowy. Podpowiem, ze ten dlug trzeba splacac szybko. Teraz zadanie domowe, sprawdz jaka czesc zagranicznego zadluzenia rzadowgo zostala zaciagnieta na placenie socjalu (15% bezrobotnych), a ile rzad wydal na transfery i subsydia sektora prywatnego? Ile poszlo na Olimpiade 2004? Kto ile zaplacil a kto ile zarobil.

Zadluzenie Japonii zbliza sie do 200% jej GDP (szacunki na 2010 mowia, ze juz przekroczyl), bezrobocie 4.5%, socjal malenki, jeszcze sie nie wali. Dlaczego? Moze bedzie sie walic?

Zadluzenie USA 93.4% ($13562 mld a prognozy mowia, ze bedzie rosl o $1000mld rocznie), bezrobocie 9.2%, socjal na glowe prawie zaden a wali sie.

Norwegia, zadluzenie zbliza sie do 50%, socjal na glowe duzy a bezrobocie male: 3.4%, nie wali sie ale za to jeden chory na glowe troche sobie postrzelal.

W dwoch punktach sie z Toba zgadzam:

1) bezsensowny socjal na pewno do pracowitosci nie zacheca a niektorych demoralizuje. Przyklad jednak podales zupelnie nie adekwatny. Ja bym nie chcial miec pieciorga uposledzonych dzieci, kazdego z inna kobita i tych paru tysiecy zl zasilku na ich utrzymanie. Tak naprawde tos nam powiedzial, ze w jednym miesiacu dostala cztery tysiaczki a w drugim dwa - a ile w pozostale miesiace roku dostaje? I tak to napisales jakbys jej tej kasy zalowal.

2) przerost administracji a szczegolnie przeplacanie kierownictwa czesto kiepsko wykwalifikowanego ale z koneksjami to marnotrawstwo podatkow.

pozdrawiam,

747

Nie wiedziałem,że jesteś też marksistą.Ale to typowe dla PiSSmanów,którzy swobodnie łączą marksizm z nacjonalizmem i populizmem.

Co to znaczy "wkrótce"? Masz jakieś informacje na ten temat? Niektórzy twierdzą że strefa euro się rozpadnie. Mam wierzyć im czy tobie?

no nie na razie takie plotki nic potwierdzonego... miejmy nadzieje ze przedluzac sie bedzie to w nieskonczonosc bo znow bedziemy biedniejsi (my przecietni kowalscy oczywiscie)

przestancie juz wymyslac ze zadluzenie to sprawa socialu, w kapitalizmie hahaha dobre zarty sobie robicie

zadluzenie to sprawa kapitalistow - w kapitalizmie za wszystkie problemy odpowiada kapitalista rzad i inne instytucje to takie marionetki ustawione przez kapitalistow a wiekszy lub mniejszy social i pomoc dla przecietnego to sprawa dbania o kowalskiego mniejszego lub wiekszego, wlochy szwecja niemcy - tak sie liczy kowalski, usa kowalski to tylko pionek w rekach kapitalistow i tyle - my i nasi smieszni rzadzacy oczywiscie bardziej sa za beznadziejnym hamerykanskim kapitalizmem jak za w biare przyzwoitym dla przecietnego chocby szwedzkim ale cos zrobic

gdyby bylo inaczej jak mowie to mozna by bylo porobic odpowiednie ograniczenia dla kapitalistow i bylo by dobrze (nawet u nas) ale coz w obecnej erze kapitalizmu kapitalista dyktuje warunki wiec bedzie lipa... bo przykladowo: kapitalista moglby produkowac w miejscu gdzie sie sprzedaje produkty chinskie byly by ograniczane kapitalista musialby sie dzielic proporcionalnie do zyskow itd i w spoleczenstwach (przynajmiej takich jak nasze) byloby dobrze

ale to dopiero jak peknie obecny kapitalizm i zeby uratowac normalnosc trzeba bedzie zniszczyc wplywy kapitalistow... ale to jeszcze troche potrwa

1) bezsensowny socjal na pewno do pracowitosci nie zacheca a niektorych demoralizuje. Przyklad jednak podales zupelnie nie adekwatny. Ja bym nie chcial miec pieciorga uposledzonych dzieci, kazdego z inna kobita i tych paru tysiecy zl zasilku na ich utrzymanie. Tak naprawde tos nam powiedzial, ze w jednym miesiacu dostala cztery tysiaczki a w drugim dwa - a ile w pozostale miesiace roku dostaje? I tak to napisales jakbys jej tej kasy zalowal.

Z tego co mówił to każdego miesiąca dostaje z tych dwóch miejsc kasę. Podejrzewam więc, że co miesiąc jej tyle dają. Tez nie chciałbym być na jej miejscu, ale ja nie o tym. Czy jej żałuję - moim zdaniem źle do tego podchodzisz. Żałuję jej w takim sensie, że to jest kompletnie bez sensu.

2) przerost administracji a szczegolnie przeplacanie kierownictwa czesto kiepsko wykwalifikowanego ale z koneksjami to marnotrawstwo podatkow.

No to się jednak trochę zgadzamy :) W Polsce z tego co pamiętam to jest chyba obecnie 3 miliony urzędasów. Gdyby wywalić większość tej biurokracji i niepotrzebnej papierologi to przedsiębiorca mógłby działać sprawniej, a obecnie człowiek zakładający jednoosobową działalność musi znać się na księgowości, prawie itd. Oczywiście może mieć od tego księgową i ludzi, ale to kosztuje.

Akurat ja jestem przeciwny ojru chociaż powiedzmy, że występuję tu w roli obrońcy kapitalizmu jakotakiego ;-) Zresztą wspominany tu JKM także jest przeciwnikiem, a jest skrajnym prawicowcem. Ojro to kolejny nieudany wynalazek eurosocjalizmu.

zadluzenie to sprawa kapitalistow - w kapitalizmie za wszystkie problemy odpowiada kapitalista rzad i inne instytucje to takie marionetki ustawione przez kapitalistow a wiekszy lub mniejszy social i pomoc dla przecietnego to sprawa dbania o kowalskiego mniejszego lub wiekszego, wlochy szwecja niemcy - tak sie liczy kowalski, usa kowalski to tylko pionek w rekach kapitalistow i tyle - my i nasi smieszni rzadzacy oczywiscie bardziej sa za beznadziejnym hamerykanskim kapitalizmem jak za w biare przyzwoitym dla przecietnego chocby szwedzkim ale cos zrobic

W prawdziwym kapitalizmie to rząd nie ma nic do gadania, bo wszystko jest prywatne. Co mają prywatni przedsiębiorcy do bankructwa Państwa? To Państwo źle zarządzało finansami i dlatego bankrutuje.

ale to dopiero jak peknie obecny kapitalizm i zeby uratowac normalnosc trzeba bedzie zniszczyc wplywy kapitalistow... ale to jeszcze troche potrwa

A ta normalność jak to nazywasz to co to jest? Socjalizm, czy jeszcze coś innego?

Muzyka muzyka muzyka!

Dobre, w sumie 747 ma rację ;)

Stworzono pojęcie kapitalizmu by pozornie "uczłowieczyć" feudalizm.

W sumie jedyne czym to się to rózni to pozorną demokracją i zwiekszoną liczbą feudałów na 100 normalnych ludzi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dokładnie tak.

Nie ma czegoś takiego jak demokracja.

Nie ma czegoś takiego jak kapitalizm.

Pierwsze co czyni każdy kapitalista to buduje zabezpieczenie swojego kapitału, a to nie może być demokratyczne, to jest autorytarne, ponieważ to jego kapitał i tylko on wie jak go skutecznie zabezpieczyć, z tego powstaje tak zwane "prawo", które z sprawiedliwym i równym prawem ma tyle wspólnego co nic, to jest prawo służące obsłudze kapitału, możliwości jego ekspansji i zabezpieczenia zysków.

Pierwszy milion trzeba ukraść, więc trzeba być barbarzyńcą.

Barbarzyńcy powodowani bezwzględną żądzą zysku, to kapitaliści.

Kto finansował Hitlera?, Stalina?

Tak masz rację ale ją to nazywam kapitalizm żeby nie gmatwac za bardzo... i tak jak mówię państwo które było by wolne od tych wyniszczajacych elementów z fortunami zwanych kapitalistami po prostu by ich funkcjonowało prawnie i było by przyzwoicie bo to jedyne skuteczne legalne i łatwe teoretycznie do wykonania rozwiązanie... a jako że kapitalista rządzi tutaj i nie dopuści do takiego czegoś to pozostaje czekanie na przekroczenie bariery i wtedy pozostanieusuniecie siłowe i siłowe uzdrowienie kapitalizmu

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ile dostaje??? - chyba żyjemy w innych krajach?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.