Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w erze kapitalizmu przecietny kowalski bedzie mial kiedykolwiek dobrze?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Glosowanie/wybory to cyrk (casting po nowo-polsku???). Ogromna wiekszosc kobiet dokladnie tak glosuje, chyba ze mezatka/kochanka i zostanie poinstruowana przez meza/kochanka. Przytaczam istote dyskusji przedwyborczej w pewnym polskim tramwaju dwoch kobitek. Jedna mowi: zaglosuje na Mazowieckiego bo on tak ladnie po francusku mowi. Nie bede przytaczal co druga mowila. Kennedy zostal wybrany glosami kobitek - tak przynajmniej mowia dokladniejsze analizy owego okresu. Dlatego w Szwajcarii prawo glosowania w wyborach federalnych kobitki dostaly calkiem niedawno i przeszlo minimalna wiekszoscia. Chlopy zglupialy nawet w Szwajcarii ale w paru kantonach zdaje sie nadal nie maja prawa glosu w wyborach lokalnych. O muzulmanach z niektorych krajow nie wspomne. Poza Szwajcaria w zadnym kraju na swiecie nie ma demokracji.

romekjagoda,

musiales miec pecha z ta ksiazeczka mieszkaniowa i doczekales zmiany systemu albo wladzy Jaruzela przed realizacja. Moja byla zona dostala trzypokojowe spoldzielcze mieszkanie jeszcze za Gierka (zdazyla na ostani gwizedek jak to sie mowilo). Nie pamietam ile lat czekala ale jak dostala to miala okolo 22 lat. Oczywiscie, ze PRL rajem nie byl i schodzil na psy tym bardziej im wiecej partyjnych cwaniakow bez kwalifikacji dostawalo posady decydentow. Sam bralem udzial w paru powszechnych buntach zanim wyjechalem.

Smutne jest to, ze porownujac PRL z obecna Polska PRL do poznych lat 1970siatych wychodzi na ogromnego plusa. Po dzis dzien pod wszelkimi banderami swiata plywaja polskie statki, nawet w amerykanskich fabrykach pracuja PRLowskie obrabiarki, nowo zelandzkie pola nadal opylaja polskie samoloty, niewieli ich zostalo ale jeszcze sa itp itd. Nawet w Australii sie trafiaja tak jak trafialy sie polskie fiaty. A co polskiego dzis lata nawet w Polsce? Dlaczego pod koniec lat 1970siatych byly puste polki? Bo trzebabylo splacac zaciagniete kredyty dewizowe i na zachod sprzedawalo sie wszystko co chcieli wziac za tyle za ile chcieli wziac bez zadnego targowania sie. A mozna bylo samemyu sprzedawac (zalozyc wlasne sklepy/salony sprzedarzy) za kilka razy wiecej. Zysk byl gwarantowany. PRL Gierka wyprzedawali czesto ci sami ludzie ktorzy urzadzili wyprzedaz po 1989 roku. Najcwansi sobie tez kupili to i owo z przebiciem 10,000:1 albo i wiekszym.

Niestety powierzchownie patrzac to w Polsce dzis buduje sie piec razy mniej niz za Gierka ale za to ladniej bo nic w przemysle (tu nawet nie ma porownania). Co wiecej, w porownaniu do tych co naprawde buduja to w Polsce nic sie nie buduje. Odwiedz pare krajow gdzie sie naprwde buduje. Drugie pytanie co sie buduje i kto za to placi? Budownictwo mieszkaniowe jak nadminilem w co najmniej w polowie zalezy od Polonii i Polakow tyrajacych zagranica. Za tydzien leci do Krakowa syn znajomych odebrac trzypokojowe mieszkanko za 750,000zl (A$250,000). sposrod moich znajomych wszyscy maja. niektorzy po kilka mieszkan i domow. Obcy kapital buduje sklepy i nie placi podatkow (bardzo genialny pomysl byl z tymi podatkami. Pomyslodawca powinien dostac Nobla z ekonomii) bo banki i znaczna czesc gornictwa juz sie kupilo z przebiciem 1:1000 albo lepszym. W Babilonie panowalo takie zwyczajowe prawo, ze jak do sadu zglosil sie giosc co go trzy razy okradli ci sami to go do kamieniolomow zsylano. Polacy madrzejsi bo do sadu nie zglaszaja. Postep jest choc moze wielu chcialoby pracowac nawet w kamieniolomach.

Jak jestes obeznany z Polska ekonomia i ja chwalisz to powiedz mi na co rzad Tuska pozyczyl w ciagu 2.5 lat $50mld z zagranicy? Na co wydal ta kase? Wtorowal mu oczywiscie sektor prywatny. Na 31 marzec 2011 zagraniczne zadluzenie Polski wynosilo okolo 70% GDP. Dlug krotkotermibnowy stanowil 30% calego dlugu.

Pamietasz zadania Solidarnosci? Za PRLu ludzie choc wiedzieli kto jest pasozytem i wiedzieli ze trzeba ich za brame wyrzucic a samemu racjonalnie gospodarowac. Jakie pomysly maja teraz?

Widze, za wielu z Was nadal ma Eurocentryczny i bialy (rasowo) sposob widzenia swiata. Ten swiat to juz historia i smierdzi trupem. Ludzie przed smiercia wydzielaja taki specyficzny zapach, ktory zwierzaki czuja. Trafiaja sie i ludzie, ktorzy tez to czuja ale malo ich, bardzo malo. Rozmawiajac z Polakami z dzisiejszej Polski widze, ze wiekszosc zatracila zdrowy rozsadek. A podobno jak bozia chce kogos pokarac to rozum odbiera.

pozdrawiam,

Prezesi tych firm - powiedział jeden z autorów raportu - są szczodrze nagradzani za unikanie podatków.

i to sobie zestawcie z tymi nielicznymi milionerami co chca się dac opodatkowac lepiej dla dobra ogóółu, co się nad nimi niektórzy tak zachwycali.

W 1970 r. przeciętna zarobków szefa w największych amerykańskich korporacjach była 28 razy wyższa niż przeciętna zarobków wszystkich pracowników. W 2005 r. skoczyła do 158 razy i dalej się wspina.

tu jest przekłamanie bo wlicza się także pracowników poza USA. Czyli prezesi zarabiają lepiej ale też robotnicy zarabiają gorzej gdyz sa z innych regionów świata.

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

z setki najlepiej w zeszłym roku opłaconych prezesów, co czwarty, czyli dwudziestu pięciu, zarobił więcej niż wyniosły podatki całej firmy.

Chciwosc ludzka nie zna granic, przeciez to oni sami miedzy soba ustalaja dla siebie te wynagrodzenia!

Ba, dobrzy prezesi maja takie umowy ze po odejsciu od firmy, firma nadal az do emerytury placi im gruba pensje!

To jest juz jest szczyt chamstwa! nie pracuja a maja pensje co miesiac do emerytury.

Dlatego wniosek jest jeden - jezeli jestes tylko pracownikiem , to wal prace , rob tylko tyle ile potrzeba , w sumie polscy pracownicy maja bardzo szerokie doswiadczenie i praktyke w obejsciu z pracodawca :)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

vik! - wniosek może być tylko jeden! Najwięcej zła od 1980 roku zrobiła "Solidarność" i środowiska z niej wyrosłe. I nie kpię pisząc te słowa.

vik! - wniosek może być tylko jeden! Najwięcej zła od 1980 roku zrobiła "Solidarność" i środowiska z niej wyrosłe. I nie kpię pisząc te słowa.

Zgadzam sie z tym! Juz o tym pisalem , Walesa przeskoczyl przez plot i tym samym pogorszyl sytuacje zyciowa milionow Polakow!

Prawda jest taka ze przecietny Polak zyje gorzej niz za czasow komuny.

I takie duperele jak wolnosc slowa , demokracja , mozliwosc wyjazdu za granice (najlepiej do Dubaju) itd. mozna sobie w tylek wsadzic gdy jest sie bezrobotynm i nie ma co do garnka wsadzic , nie ma sie mieszkania itd. a panstwo nic nie pomoze!

zreszta popytajcie sie ludzi w wieku powyzej 45 lat , ktorzy zyli i pracowali za czasow komuny , jak oni oceniaja to wszystko ? Wiekszosci mi znanych osob w wyzej wymienionym wieku uwaza ze za komuny bylo niestety lepiej.

Prezesi tych firm - powiedział jeden z autorów raportu - są szczodrze nagradzani za unikanie podatków. 18 z tych 25 korporacji prowadzi działalność gospodarczą w krajach uznanych przez władze USA za raje podatkowe. W 1970 r. przeciętna zarobków szefa w największych amerykańskich korporacjach była 28 razy wyższa niż przeciętna zarobków wszystkich pracowników. W 2005 r. skoczyła do 158 razy i dalej się wspina. Cytowany wcześniej raport Institute of Policy Studies szacuje, że w 2010 proporcja ta wyniosła 325 do 1."

Każdy dostaje tyle, ile jego praca jest warta dla firmy. No chyba że o płacach decyduje kto inny niż właściciel firmy. Tak czy siak jeżeli sa dwie firmy, jedna unika podatków a druga nie, ta druga przegra w konkurencji. Jedynym "wyjściem" jest nacjonalizacja całego przemysłu. Tak czy siak dzisiejszy udział budżetów państw w PKB (na poziomie dochodzącym do 50%) nie ma precedensu w historii i nie dziwne że prowadzi do wielu patologii.

Każdy dostaje tyle, ile jego praca jest warta dla firmy.

A tys sie urwal z ksiezyca ?? Czy brakuje ci rozumu ?

Gawędę misiomora wszyscy już znają na pamięć.

tu jest przekłamanie bo wlicza się także pracowników poza USA. Czyli prezesi zarabiają lepiej ale też robotnicy zarabiają gorzej gdyz sa z innych regionów świata.

A skąd ta informacja? Było coś o tym w artykule bo jakoś nie zauważyłem?

Jestem Europejczykiem.

A ty jesteś poważnie na bakier z logiką - jeżeli firma komuś płaci jakąś sumę, znaczy że DLA FIRMY jego praca jest dokładnie tyle warta. Sprawy państwa i społeczeństwa to zupełnie inna para kaloszy.

"Zgadzam sie z tym! Juz o tym pisalem , Walesa przeskoczyl przez plot i tym samym pogorszyl sytuacje zyciowa milionow Polakow! Prawda jest taka ze przecietny Polak zyje gorzej niz za czasow komuny."

Chyba nie żyłeś za czasów komuny,ja te czasy pamiętam doskonale i uważam ,że takie porównanie jest kretyńskie,wprost napisałbym debilistyczne.

A,co takiego posiadał przeciętny Polak za czasów komuny?

Praktycznie nic,mieszkanie w płycie po okresie 30 lat,wybrańcy 126p,Poloneza/lepiej uposażeni/,w każdym mieszkaniu taka sama meblościanka,taka sama pralka,taka sama lodówka itd,

Zresztą szkoda klawiatury,trzeba być skończonym łachudrą by wypisywać takie pierdoły.

Przeskoczenie płotu jest symbolem,to symbol ,który należy szanować,na ten symbol pracowało i narażało się setki ludzi, by taki głąb jak ty mógł legalnie wypisywać takie bzdety!

Największa błąd takiego skoku,to fakt,że takie kretyny jak Ty mogą w tej chwili wypisywać takie Androny!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Frank! Przeciętny Polak miał poczucie bezpieczeństwa i zadowolenia ze swojego życia. Może to mało, ale większości to wystarczało. Nielicznym niezadowolonym udało się wmówić, że wszyscy wówczas mieli źle. Polepszył sobie Wałęsa i ci, którzy nim sterowali i pod niego się podłączyli!

Jeżeli przeciętny Polak podchodzi do życia jak do gry o sumie zerowej (ktoś musi być dymany by dymać mógł ktoś) to faktycznie transformacja okazała się koszmarem - co z tego że wskutek onej może sobie pozwolić na rzeczy wcześniej tylko widywane przez szybę PEWEX-u, jeżeli straciły one moc imponowania sąsiadom. Takie trochę przekleństwo Midasowego Dotyku. Te pragnienia i dążenia dobrze opisuje sławne 21 Postulatów, 12-ty mówił o zamknięciu PEWEX-ów żeby kombinatorzy nie wywyższali się nad klasę robotniczą.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Frank! Przeciętny Polak miał poczucie bezpieczeństwa i zadowolenia ze swojego życia. Może to mało, ale większości to wystarczało. Nielicznym niezadowolonym udało się wmówić, że wszyscy wówczas mieli źle. Polepszył sobie Wałęsa i ci, którzy nim sterowali i pod niego się podłączyli!

...kolego idz do zoo obstaluj sobie klatkę obok szympansa ...i też będziesz z a d o w o l o n y....a jaki bezpieczny....

Podejrzewam ze na tym forum wiekszoc osob ma prace i dosc dobrze radzi sobie w zyciu.Zapewne srednia wieku jest takze niewysoka.

Jednak nie zdajecie sobie wogole sprawy ze dla wiekszosci osob po ok. 45 roku zycia , zycie w Polsce znacznie sie pogorszylo a nie polepszylo.

Wsiadzcie w swoje bryki i zrobcie sobie runde po malych miasteczkach, po wioskach i popytajcie starsze osoby jak im sie zyje w wolnosci i demokracji. Te osoby czesto nie korzystaja z internetu...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

...kolego idz do zoo obstaluj sobie klatkę obok szympansa ...i też będziesz z a d o w o l o n y....a jaki bezpieczny....

Idź pod jego klatkę i powiedz mu , ze głowa cie boli! W PRL-u tez byli tacy, którym zawsze było dobrze! Nie chodzi mi o wyjątki.

Poza tym nie lubię tych co traktują mnie z góry...

Podejrzewam ze na tym forum wiekszoc osob ma prace i dosc dobrze radzi sobie w zyciu.Zapewne srednia wieku jest takze niewysoka.

Jednak nie zdajecie sobie wogole sprawy ze dla wiekszosci osob po ok. 45 roku zycia , zycie w Polsce znacznie sie pogorszylo a nie polepszylo.

Wsiadzcie w swoje bryki i zrobcie sobie runde po malych miasteczkach, po wioskach i popytajcie starsze osoby jak im sie zyje w wolnosci i demokracji. Te osoby czesto nie korzystaja z internetu...

Myślę, ze wiele osób nie wie nawet o czym pisze. Ich wiedza i wyobraźnia nie jest tego w stanie ogarnąć!

Myślę, ze wiele osób nie wie nawet o czym pisze. Ich wiedza i wyobraźnia nie jest tego w stanie ogarnąć!

Zeby bylo jasne i wyraznie , bo wielu ma problemy

1) System socjalistyczny jest nieudany , nie sprawdzil sie i upadl , nie jestem jego zwolennikiem!

2) system kapitalistyczny rowniez jest nieudany, wlasnie jestesmy swiadkami jak on na swiecie upada , takze nie jestem jego zwolennikiem

Roznica pomiedzy systemem NR 1 a NR 2 ( na przykladzie Polski) jest taka ze:

- w socjalizmie wszyscy mieli mniej wiecej po rowno , nikt z glodu nie umieral , nie martwil sie o prace , kazdy jakos zyl , kazdy byl przecietnym Kowalskim

- w kapitalizmie nieliczni korzystaja z dobrodziejstw tego systemu a wiekszosc niestety boryka sie z wiazaniem konca z koncem , innymi slowy, reszta to cholota zyjaca gorzej niz przecietny Kowalski w socjalizmie

Nie jestem zwolennikiem ani 1 ani 2 systemu.

Osobiscie naleze do systemu nr 2 i do osbb ktore dopasowaly sie to istniejacych warunkow i w miare korzystam z tego wszystkiego.

Jednak zdaje sobie sprawe ze wiekszosc spoleczenstwa nie potrafi sie odnalesc , nie daje sobie rady i zyje gorzej niz kiedys. (ten przyslowiowy przecietny Kowalski z socjalizmu)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ja też jestem za tym, ze nr 1 i 2 trzeba odrzucić. Potrzebna jest prawdziwa droga nr 3. A może spróbujmy pomyśleć jak powinna wyglądać?

Ja bym zaczął budowanie 3-ciej drogi od kilku przemysleń:

- systemy wymyślone bo się komuś wydawało (na zasadzie XIX-wiecznej "filozofii" syntetycznej) w praktyce wszystkie okazały się diabła warte.

- zastanowiłbym się (analitycznie) dlaczego w obecnym systemie kapitalista wygrywa z przedsiębiorcą

- najlepszy system padnie jeżeli ludzie do niego nie dorośli - etyką i mądrością. Przeszczepienie Konstytucji USA do krajów latynoamerykańskich dało rezultaty żałosne.

- demoralizacja ludności idzie łatwo (Rewolucje - Francuska i Październikowa przykładem), z kolei budowanie jakichś standardów etycznych w populacji to są wieki powolnej ewolucji.

Jak już tak wszyscy sie deklarują to proszę:

Za realnym socjalizmem nie ma co płakać - nie sprawdził się i upadł z wielu powodów. Jednym z nich było krępowanie zamiast wyzwalania ludzkiej inicjatywy, wyobraźni i przedsiębiorczości.O zwykłej nieefektywności nie wspomnę bo to oczywiste.

Niestety współczesny kapitalizm jest chory i tylko ślepiec lub fanatyk może tego nie widzieć. W tej chwili Zachód własnoręcznie podrzyna sobie gardło. Narzekanie na zasiłki dla bezrobotnych czy inne zdobycze socjalne jest jakimś komicznym nieporozumieniem. Współczesny kapitalizm zrobił fetysza z krótkoterminowego zysku i kursu akcji. Skutkiem tego są posunięcia absolutnie samobójcze na dłuższą metę takie jak np. pozbywanie się produkcji czy nawet usług z własnych krajów.

Gadanie o jakiś mitycznych socjalizmach w gospodarce jest zwykłym oszustwem ponieważ do upadku najbardziej przyczyniły się rządy neokonserwatystów i "dobre rady" monetarystów. W chwili obecnej kapitalizm wolnoynkowy stał się własną karykaturą i im predzej to zrozumiemy tym lepiej. I nie traćmy czasu na wymyślanie jakiejś "trzeciej drogi" tylko zastanówmy sie co zrobić z tym, co mamy.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dyskusje na ten temat trzeba uporządkować i od czegoś zacząć. Np. od określenia roli państwa na drodze nr 3. Jego zakres działania i odpowiedzialności, na co ma wpływać, a na co nie, itd.

Niestety współczesny kapitalizm jest chory i tylko ślepiec lub fanatyk może tego nie widzieć. W tej chwili Zachód własnoręcznie podrzyna sobie gardło.

100% zgoda

Narzekanie na zasiłki dla bezrobotnych czy inne zdobycze socjalne jest jakimś komicznym nieporozumieniem.

A mi się jednak wydaje że właśnie wysoki udział budżetu w PKB jest jednym z czynników sprawiających że kapitalizm wygrywa z przedsiębiorczością. Uczciwy przedsiębiorca mający zakład produkcyjny z maszynami itp. jest łatwym celem. Zamotane do niemożebności stosunki własnościowe spółek akcyjnych sprawiają że łatwiej im unikać tych horrendalnych podatków. Podobnie jak duże pieniądze pomagają zatrudnić lepszych speców od podatków czy omijać masę innych regulacji "w trosce" o to czy sio, zabójczych dla startującego przedsiębiorcy.

Współczesny kapitalizm zrobił fetysza z krótkoterminowego zysku i kursu akcji. Skutkiem tego są posunięcia absolutnie samobójcze na dłuższą metę takie jak np. pozbywanie się produkcji czy nawet usług z własnych krajów.

A ja powiem tak - współczesny konsument zrobił sobie (nieświadomie zresztą) fetysza z globalnych marek i reklam telewizyjnych. To jest kolejny czynnik premiujący światowe molochy o niejasnej strukturze własności i zarządzania, wycinający możliwość powstania mniejszej, bardziej lokalnej konkurencji.

Co do podatków to są zależne od biurokracji,im większa-tym podatki wyższe.Jeśli UNIA czegoś z tym nie zrobi to kryzys sięgnie...rekordu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czy uważasz, ze kryzys wziął się przez podatki? Moim zdaniem wywołali go ci, którzy obracają kapitałem w celach spekulacyjnych, wojny prowadzone przez USA i tzw. wirtualny pieniądz.

Oczywiście że wirtualny pieniądz się do tego przyczynił - jeszcze pamiętam jak mój kanadyjski kolega (z czasów pracy tamże) ubezpieczał swoją matkę na jakichś kosmicznych warunkach, a ona - jego. Ja się go tylko spytałem kto zapracuje na te pieniądze - przyznał mi racje i jego entuzjazm dla takich spekulacji zdecydowanie osłabł.

Chciwość nie jest ograniczona do kapitalistów - szeregowi obywatele też jej ulegają, jak każdy chciałby tylko rentiersko próżnować i jeść, nie dziwne że dochodzi właśnie do takich finansowych piramid i innych oszustw ubranych w ciuszki niezwykle korzystnych lokat, ubezpieczeń itd.

rzeczywiście, tak było super, że Wałęsa sam jeden te komunę obalił mimo sprzeciwu całej klasy robotniczej i niezależnych związków zawodowych :).

"Chciwość nie jest ograniczona do kapitalistów - szeregowi obywatele też jej ulegają, jak każdy chciałby tylko rentiersko próżnować i jeść"

tak to tylko prezesi mogą. Reszta za za***rdalać za miskę ryżu, bo wg prezesa tyle warta jest ich praca(tyle oferuje rynek). A jak nie chcą pracować za miskę ryżu, to są wstrętnymi opierdalaczami.

rzeczywiście, tak było super, że Wałęsa sam jeden te komunę obalił mimo sprzeciwu całej klasy robotniczej i niezależnych związków zawodowych :).

i ta klasa robotnicza po zachłyśnięciu się dobrobytem niedługo później zagłosowała na SLD w celu powrotu normalniejszego ustroju. Tak dobrze wałęsa im zrobił.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.