Skocz do zawartości
IGNORED

teddy pardo a tomanek

kamilat

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej zdjęcia akumulatora, oraz kabli. Na pierwszym zdjęciu po prawej wtyk DC rDACa, po lewej "mój".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-227-0-68170900-1331052912_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, sprawdzone miernikiem. "-" na zewnątrz wtyczki DC, "+" w środku jak w zasilaczu impulsowym. Po podłączeniu akumulatora dioda rDACa świeci na czerwono, po włączeniu transportu CD zmienia kolor na zielony ale dźwięku brak. Akumulator zasila bez problemu kilku-watowe urządzenia jak żarówki halogenowe, silniki itp.

Prądu z pewnością mu nie brakuje, ale mimo to nie działa - czasem są sytuacje, które ciężko racjonalnie wytłumaczyć.

Jak uważasz, ale chcąc podtuningować rDAC-a musisz się zaopatrzyć w zasilacz liniowy:)

Masz za niskie napięcie.

Jak kupiłem STR Teddy Pardo to bez obciążenia miał ponad 6V

Z rDACem napięcie rosło od 5,6V.

W tym momencie dioda się paliła , ale dźwięk pojawiał się po przekroczeniu około 5,7V .

Zmieniłem ustawienia i teraz od razu startuje z wyższym napięciem i sygnał pojawia się szybko.

Udało mi się w końcu odpalić rDACa z akumulatora. Winny był prawdopodobnie nie najlepiej dopasowany wtyk DC, co mogło powodować spadek napięcia. Wymieniłem na solidny kabel w wtykiem od starej drukarki HP.

Niestety mało w tym wątku opinii o zasilaczach z tematu, więc co nieco o moich doświadczeniach z akumulatorem. Miał to być raczej eksperyment przed zakupem "liniowca". Sugerowałbym wziąć małą poprawkę na poniższą opinię ponieważ rDAC bardzo dobrze wpasował się w mój system, w którym z uwagi na specyficzne kolumny wiele źródeł generuje mało przyjemny dźwięk. Podłączenie akumulatora nastąpiło po ponad 200 godzinnym "przebiegu" przetwornika. Najważniejsza zmiana po podłączeniu nowego zasilania nastąpiła w przestrzeni oraz w zakresie średnich tonów. Nie można jednak mówić o żadnej rewolucji, raczej ewolucji niektórych zalet brzmienia z których znany jest rDAC. Dźwięk stał się jakby spokojniejszy w prezentacji przestrzennej, z dokładniejszym separowaniem instrumentów. Dźwięki na średnicy stały się bardziej namacalne, barwy uległy dodatkowemu nasyceniu. Jednocześnie poziom dynamiki, szczegółowości został zachowany, co w sumie daje bardzo ciekawy efekt. Bas jest bardziej zróżnicowany, ale nie odnotowałem większej potęgi czy lepszej kontroli. Ogólnie zwiększyła się przyjemność ze słuchania, muzykalność, dobrze pasuje tu określenie większego wyrafinowania.

Witam !

Spytam Kolegów speców o taką rzecz - czy rzeczywiście zasilacze impulsowe dołączane do DACów są takie złe ? Dostarczają odpowiednie napięcie do sprzetu a jak wiadomo ten sam w środku zamienia je na takie jakie mu potrzeba (niekoniecznie 12 V). Może filozofia jest taka - damy zwykły prosty zasilacz zewnetrzny bo układy w środku są tak dobre,że sobie poradzą ?

Nie wiem jak w rDACu ale instrukcja obsługi DacMagicPlusa przynosi wyraźne ostrzeżenie przed stosowaniem innych zasilaczy.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Masz ostrzeżenie w instrukcji, aby jeden mądry z drugim nie podłączyli czegoś o innym napięciu / innej polaryzacji i nie usmażyli DACa. Wtedy byłby to problem gwarancyjny dla producenta. Więc lepiej dać jasny zakaz.

Zasilacz wtyczkowy (impulsowy) szkodzi dwojako: raz, że daje zazwyczaj więcej śmieci niż zasilacz liniowy na dobrym stabilizatorze, a dwa, że generuje zakłócenia do sieci, które przez listwę sieciową pogarszają brzmienie pozostałych elementów systemu. Proponuję zrobić prosty eksperyment - do listwy z której masz zasilony sprzęt, podłącz zasilacz od notebooka (choćby do ładowania). Na dobrym systemie od razu będzie słychać degradację dźwięku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

.Proponuję zrobić prosty eksperyment - do listwy z której masz zasilony sprzęt, podłącz zasilacz od notebooka (choćby do ładowania). Na dobrym systemie od razu będzie słychać degradację dźwięku.

A Pure Power tego też nie przefiltruje ???

generuje zakłócenia do sieci, które przez listwę sieciową pogarszają brzmienie pozostałych elementów systemu.

A po co komu listwa, która przepuszcza zakłócenia we wszsytkie możliwe strony?

Po co do urządzenia typu DAC dodawany jest siejący zasilacz?

Albo coś jest zrobione dobrze, albo jest to bubel, o którym należy zapomnieć.

Masz ostrzeżenie w instrukcji, aby jeden mądry z drugim nie podłączyli czegoś o innym napięciu / innej polaryzacji i nie usmażyli DACa. Wtedy byłby to problem gwarancyjny dla producenta. Więc lepiej dać jasny zakaz.

Zasilacz wtyczkowy (impulsowy) szkodzi dwojako: raz, że daje zazwyczaj więcej śmieci niż zasilacz liniowy na dobrym stabilizatorze, a dwa, że generuje zakłócenia do sieci, które przez listwę sieciową pogarszają brzmienie pozostałych elementów systemu. Proponuję zrobić prosty eksperyment - do listwy z której masz zasilony sprzęt, podłącz zasilacz od notebooka (choćby do ładowania). Na dobrym systemie od razu będzie słychać degradację dźwięku.

Pewnie spróbuję. Aczkolwiek bardzo dziwi mnie,że firma (Cambridge Audio czy Arcam) wypuszczałaby dobry sprzęt (budżetowy ale dobry) i dodawałaby do niego zasilacz, który ewidentnie psułby dźwięk. Jakby "z założenia". Zrozumiałe byłoby to, gdyby firma sama produkowałaby zasilacze do niego (osobne, "audiofilskie"). To byłaby zachęta do zakupu. Ale tak chyba nie jest. A może jednak wewnętrzne układy zasilające DACa, radzą sobie z tymi zakłóceniami ? Przynajmniej w jakimś dopuszczalnym stopniu.

Ciekawe,.że Asus Xonar mający w środku porządny zasilacz (teoretycznie), nie jest na naszym forum dobrze oceniany...

Co do sprawy gwarancji - tak, zgadzam się, Firma zabezpiecza się przed amatorami, podłączającymi byle co do sprzętu.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

...a i ja się dopiszę do tego wątku.

Mam rDaca + zasilacz od Tomanka i gra to po prostu lepiej niż na tym dostarczonym w pudełku.

Zasilacz nie wyniósł mojego rDaca na wyżyny Hi-endu i nie sądzę aby zrobił to żaden inny zasilacz, wcale się tego nie spodziewałem, ale jeśli ktoś decyduje się na tego Arcama to warto dać te parę złociszy, bo warto mieć dobre zasilanie i przy okazji wesprzeć polski "przemysł elektroniczny".

Ja akurat posiadam wersje Wi-Fi i używam go głównie do słuchania FLC-ów ale jako przetwornik do mojego Primare CD21 również nieźle się spisuje.

Cena zasilacza wydaje się rozsądna przy tym ile wydajemy na przewody, listwy i inne ustrojstwa poprawiające brzmienie naszych systemów.

Jeśli komuś akurat "wstrzeli się" brzmienie tego rDaca w jego ucho to brawo, u mnie na razie zostanie na jakiś czas w parze z Tomankiem.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników rDaca i nie dajcie się zwieść "ciemnej stronie", próbujcie, słuchajcie, testujcie, zmieniajcie. Dobrej zabawy!

Pytanie tylko co w tym przypadku jest "Ciemną Stroną" a co Jasną... Cenowo to raczej Ciemna Strona.

Pytanie do Kolegi Tomanka - można taki zasilacz pożyczyć jakby co i zwrócić po testach we własnym systemie ?

Pytanie tylko co w tym przypadku jest "Ciemną Stroną" a co Jasną... Cenowo to raczej Ciemna Strona.

Pytanie do Kolegi Tomanka - można taki zasilacz pożyczyć jakby co i zwrócić po testach we własnym systemie ?

Oczywiście że można, proszę o kontakt na PW (najlepiej na maila).

Proszę o potwierdzenie, czy Wasze zasilacze liniowe, szczególnie Tomanka zmieniają brzmienie w aspekcie potęgi i kontroli basu. Jest to w zasadzie jedyny aspekt brzmienia, który chciałbym na tym etapie jeszcze poprawić. Mam zamiar docelowo kupić zasilacz liniowy, mimo że używam akumulatora. Jeśli zasilacz liniowy miałby tu przewagę to najpierw pójdę w tym kierunku, jeśli nie to zacznę najpierw od wymiany kabli głośnikowych.

P.S. Wielki szacunek dla Tomanka za wdrażanie do produkcji atrakcyjnych zasilaczy do wielu urządzeń oraz aktywność na forum.

Propozycja z mojej strony jest taka, iż w przypadku zainteresowania zasilaczem mogę go wypożyczyć na 30-dniowy test praktycznie każdemu, kto byłby zainteresowany.

Nie wymagam żadnych kaucji- wystarczy podpisany protokół odbioru sprzętu będący jednocześnie zobowiązaniem rozliczenia (zwrotu zasilacza lub uiszczenia opłaty za zasilacz i wysyłkę zgodnie z obowiązującym cennikiem w ciągu 30 dni od dnia wypożyczenia).

Protokół podpisuje się kurierowi przy dostawie zasilacza.

W przypadku pozytywnego testu i chęci zakupu zasilacza odbiorca przelewa należną kwotę na wskazane konto, ja wysyłam listem podpisaną gwarancję wraz z dowodem zakupu.

W przypadku zwrotu zasilacza- odbiorca ponosi tylko koszt transportu w obie strony w całkowitej wysokości 30 zł brutto (sam zamawiam kuriera, który bezgotówkowo odbierze zasilacz w uzgodnionym z testującym miejscu i przedziale czasowym).

W związku z powyższym zapraszam niezdecydowanych do zgłoszenia checi wypożyczenia sprzętu- naprawdę warto, tym bardziej że starałem się całą procedurę uprościć na tyle, ile tylko mogłem.

Kontakt: [email protected]

www.tomanek.dbv.pl

Przepraszam za autoreklamę, jednak z uwagi iż jest to wątek dotyczący m.in. moich produktów postanowiłem przedstawić swoją ofertę.

Pozdrawiam wszystkich!!

Po prostu BRAWO !!!

Jak widać świat może się zmienić . Cały szacunek dla Pana za podejście do klienta . Aż miło poczytać takie autoreklamy :)

Życzę samych zadowolonych kolegów z forum i nie tylko .

Maciej

Witam

Ja nie mam rDaca.

Jednak z racji podejścia do klienta przez Pana Tomanka, nie wiem, czy to nie będzie kiedyś jednym z głównych powodów zakupu ;)

Bo zasilacz liniowy do niego prawdopodobnie również będzie.

Panie Tomanek,

Aż wraca wiara w branżę. Dzięki Panu i dzięki Panu Rogali ze Studio16Hertz.

pozdrawiam serdecznie

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

No to ja znam już dwóch fajnych sprzedawców : GradoFana i Tomanka !

Tak, konkretny człowiek na właściwym miejscu :)

Błyskawiczny kontakt, zawsze można się dogadać. A przy okazji, można zrobić zasilacz liniowy do dowolnego urządzenia (jeśli tylko warunki techniczne pozwolą). Mam już kilka sztuk (SBT, Audiotrak, Styleaudio). Solidnie wykonane i w przystępnej cenie.

Że reklama? Należy się :)

Dostałem informację, że istnieje możliwość przerobienia posiadanego zasilacza w razie potrzeby (napięcie na wyjściu czy zmiana wtyku). Zatem jak zmieniamy urządzenie i zasilacz "tomankowy" nie pasuje, wystarczy skontaktować się z producentem i odesłać zasilacz do przeróbki. Koszt wyniesie wówczas 30 zł (koszt kuriera w obie strony, o którego martwić się nie musimy bo producent o wszystko zadba).

• 5 tygodni później...

Proszę o potwierdzenie, czy Wasze zasilacze liniowe, szczególnie Tomanka zmieniają brzmienie w aspekcie potęgi i kontroli basu. Jest to w zasadzie jedyny aspekt brzmienia, który chciałbym na tym etapie jeszcze poprawić. Mam zamiar docelowo kupić zasilacz liniowy, mimo że używam akumulatora. Jeśli zasilacz liniowy miałby tu przewagę to najpierw pójdę w tym kierunku, jeśli nie to zacznę najpierw od wymiany kabli głośnikowych.

Najprostszym sposobem na sprawdzenie będzie test z zasilaczem, mogę takowy wypożyczyć zgodnie z zasadami zamieszczonymi parę postów wyżej.

Pozdrawiam

Zasilacz trochę dociąża brzmienie, nie jest to jakaś ogromna różnica,ale na poziomie audiofilskim ktoś powie, że ogromna ;-) Tak bym ją nie postrzegał, ale jak najbardziej bas jest lepszejszy na zasilaczu liniowym ;-) Zresztą przy takich możliwościach testu kazdy może to na spokojnie sprawdzić.

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.