Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach po holdegronie

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz uruchomiony na razie bez zabezpieczenia ( do regulacji jeszcze offset w jednym kanale - jest ok. 8 mV drugi poniżej 1mV) zamiast BD139/140 grają 2SC3421-Y i 2SA1358-Y. Początkowo nie dawałem tych 2200uF i dałem jakieś Rubycony 120uF ale było płasko, mało basu i ostra góra. Wyrzuciłem Wimy 1uF i dałem 2200 uF z zamówienia i dziwne ale było o wiele lepiej. Pisaliście że to za dużo wymieniłem na 470uF (nawet nie wiem jakie - mają wytłoczone "T" na górze obudowy i złoty pasek przy oznaczeniu minusa), dołożyłem od spodu 33uF Rubycon Fine Gold no i zaczęło być ciekawie. Na tyle że będę jeszcze szukał dalej - prawie tak dobrze jak na E182CC. Podniosłem trochę napięcie na 15.5 V nie wiem czy nie zaszkodzę OPA ale zobaczymy co będzie dalej. Jako źródło służy mi DAC z PCM1794 z projektu Waldiego i analogówka Spencera wg Henryka_Kwinto - z HD650 BCL się dość dobrze dogaduje natomiast z CREATIVE Aurvana Live już rani trochę uszy nadmiarem wysokich i płytszym basem. Młody składa drugi komplet(jako projekt do gimnazjum :) ) na BD139/140 z zamówienia więc będę miał porównanie. Dzięki za projekt myślę że warto było.

Wstaw mniejsze 22n-100n zamiast 1u Wimy.

Kupiłem dzisiaj trochę różnych MKP 33-100nF. Po wielu próbach najlepiej wypadł 33nF MKP 1837 i ten ostatecznie został zamiennikiem 1uF WIM.

Zanim przystąpiłem do prób wzmacniacz przez ponad 20h był pod napięciem i muszę przyznać że dobrze mu to zrobiło jakość wysokich tonów o wiele się poprawiła.

Po wygrzewaniu nawet na tych 1uF WIMACH wysokie stały się całkiem niezłe prawie zniknęła ta metaliczność dźwięku.

Tak więc trzeba temu wzmacniaczowi dać czas aby obiektywnie ocenić jakość jego dźwięku. Podmiana 1uF WIM przyniosła dalszą poprawę.

Różnice pomiędzy próbowanymi kondensatorami były bardzo nieduże (testowałem 2 rodzaje WIM FKS i MKP Arctronic MKP i Vishay MKP1837) MKP1837 zagrał najbardziej przestrzennie.

W tej chwili różnica w brzmieniu jest już bardzo duża w stosunku do pierwszego odpalenia.:)

Aha dołożyłem też C27 bipolarnego 10uF/40V ROE wpływ tego kondensatora też jest bardzo subtelny (przynajminiej na moim "systemie")

Pozdr. ! i dzięki

Mam jeszcze jedno pytanie za stabami mam równo po +-15V, ale na OPA wchodzi już +-14,6V czy należy podnieć napięcie na stabach tak aby na OPA wchodziło po 15V czy też nie ma to znaczenia?

Pozdr. raz jeszcze

Coś nie mam szczęścia co do forumowych klonów...

Na wyjściu offset 3,8 oraz 2,9V.

BC550C i 560C dostają ostro po dupie. Bardzo szybko się nagrzewają. Reszta raczej w normie.

Podmieniałem 10 różnych BC i BF, dwa różne WO i kondy. Na wejściu WO rezystory 10k.

Nie mogę pozbyć się offsetu.

Sam zasilacz odpalił bez problemu. Ustawiłem wstępnie zasilanie bez obciążenia do +/-15V, a teraz jest około +/-9V na gałęziach i póki co nie chcę podkręcać.

Ktoś ma jakieś pomysły?

Sprawdzaj po kolei napięcia w obu gałęziach i zobacz ile wchodzi na oPA? Rezystory 10k na wejściu dałeś do masy? Może spróbuj dać większe ja mam 22,1k

Pierwsze co sprawdziłem to ten 10k na wejściu, ale na 35k było to samo. Dzisiaj przysiadłem i załamałem ręce.

Okazało się, że porobiłem pary 2x139 i 2x140 ;)

Niestety nie mogłem zejść na szybkiego z offsetem i zostawiłem na 6mV i 30mV. Zagrał, ale muszę go jutro wyregulować, bo przez to całe zamieszanie z BD pomieszałem wszystkie parowane trany. Mam nadzieję, że jutro będę mógł się pochwalić jakością soniczną wzmacniacza ;)

Pierwsze co sprawdziłem to ten 10k na wejściu, ale na 35k było to samo. Dzisiaj przysiadłem i załamałem ręce.

Okazało się, że porobiłem pary 2x139 i 2x140 ;)

Niestety nie mogłem zejść na szybkiego z offsetem i zostawiłem na 6mV i 30mV. Zagrał, ale muszę go jutro wyregulować, bo przez to całe zamieszanie z BD pomieszałem wszystkie parowane trany. Mam nadzieję, że jutro będę mógł się pochwalić jakością soniczną wzmacniacza ;)

Jak widać Świąteczny Czas nie służy działalności DIY (trzeba zachować trzeźwość umysłu), a Mikołaj mąci w głowie;)

U mnie offset teraz pływa lekko od 0 do 1,2 mV przerzuciłem ze 20 BF-ów zanim uzyskałem taki wynik. Sporo jest zabawy z tym dobieraniem.

Pozdr.

Najpierw trzeba dobrać prąd spoczynkowy, a później offset?

W tej kwestii wolałbym żeby wypowiedzieli się doświadczeni DIYeyowcy. Z moich obserwacji, mogę tylko powiedzieć że przy jednakowym prądzie spoczynkowym offset wcale nie nie był ani najmniejszy ani równy w obu kanałach.

Ja za pomocą listwy pinów precyzyjnych podlutowanych cienkimi kabelkami do padów 4 BF-ów dobierałem doświadczalnie takie pary które dały najmniejszy offset.

Najpierw dobrać prąd spoczynkowy, później dobrać z tego trany o możliwie najmniejszym offsecie, tak do 5mV jest jeszcze ok. Nie macie problemu z przydźwiękiem ?

krz

Testowałeś już na DT 990 Pro ?

A ja w oczekiwaniu na trafo uruchomiłem zabezpieczenie. Działa prawidłowo choć z racji odwrotnego wlutowania sygnalizuje mi to na czerwono :)

Najpierw dobrać prąd spoczynkowy, później dobrać z tego trany o możliwie najmniejszym offsecie, tak do 5mV jest jeszcze ok. Nie macie problemu z przydźwiękiem ?

Jeżeli chodzi Ci o zakłócenia z sieci 50Hz to jest absolutna cisza. Natomiast lekko słychać świsty ze źródła. Na samych gniazdach absolutna cisza, wystarczy jednak podłączyć same przewody CINCH aby pojawiły się lekkie świsty (jakby stały się one anteną).

Po podłączeniu do iMaca znowu następuje cisza i dopiero w momencie odtwarzania muzyki gdy komputer załączy odtwarzanie znowu pokawia się leciutki świst. Dokładnie słyszę na końcu utworu moment wyłączenia odtwarzania bo znowu nastaje zupełna cisza. Mój egzemplarz jest jeszcze oczywiście bez obudowy wszytko podłączone trochę na pająka, może w obudowie się uspokoi, ale te świsty to ewidentnie przychodzą ze źródła.

Wypada pomyśleć jeszcze nad izolacją masy, która w źródle zostaje rozdzielona, a na płytce BCLa znów się łączy. Mamy piękną pętlę masy. Tak samo odizolować masę BCLa od zabezpieczenia. Może jakieś dławiki ?

U mnie, przy braku sygnału trochę się wzbudza. Przy LM6172 wzbudzenie uniemożliwia korzystanie z układu. Prz OPA2228 jest okej, czasem tylko coś tam się wyrwie, przy OPA2134 cisza, nie usłyszałem nic.

LM6172 jest kilkaset razy szybszy niż opa. Trzeba go skompensować - 14 i 15ta strona aplikacji.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jak u Was wygląda sprawa prądu spoczynkowego BF245? U siebie nie mogłem przeskoczyć 400-410mA, ale dobierając offset musiałem zejść do 390 i 375mA. Nie za dużo? Przy takich wartościach ustawiłem offset na poziomie 0.5m i 1.3mV, więc całkiem ładnie.

Na próbę posłuchałem klona na forumowym kicie, ale szybko wymieniłem Rubycony i Wimy.

Póki co zostawiłem wzmacniacz w takiej konfiguracji - 2x220uF Silmic II i foliowy 22nF do masy, 1uF Silver Mica i a'la bipolar z dwóch Nichicon Muse 10uF. Mam jeszcze foliowego ROE 6,8nF, który bardzo ładnie zagrał, ale nie miałem jak go zamontować.

Próbowałem kilku konfiguracji, ale póki co ta gra najlepiej. Najlepiej, ale jeszcze dużo brakuję bym był chociaż zadowolony. Nie chcę na razie za dużo dłubać, bo to pierwsze godziny pod napięciem. Poza tym w lewym kanale występowały trzaski, co mnie strasznie zirytowało. Niestety nie mogłem nijak się ich pozbyć, więc póki co odstawiam na bok wzmacniacz.

Jak u Was wygląda sprawa prądu spoczynkowego BF245? U siebie nie mogłem przeskoczyć 400-410mA, ale dobierając offset musiałem zejść do 390 i 375mA. Nie za dużo? Przy takich wartościach ustawiłem offset na poziomie 0.5m i 1.3mV, więc całkiem ładnie.

Na próbę posłuchałem klona na forumowym kicie, ale szybko wymieniłem Rubycony i Wimy.

Póki co zostawiłem wzmacniacz w takiej konfiguracji - 2x220uF Silmic II i foliowy 22nF do masy, 1uF Silver Mica i a'la bipolar z dwóch Nichicon Muse 10uF. Mam jeszcze foliowego ROE 6,8nF, który bardzo ładnie zagrał, ale nie miałem jak go zamontować.

Próbowałem kilku konfiguracji, ale póki co ta gra najlepiej. Najlepiej, ale jeszcze dużo brakuję bym był chociaż zadowolony. Nie chcę na razie za dużo dłubać, bo to pierwsze godziny pod napięciem. Poza tym w lewym kanale występowały trzaski, co mnie strasznie zirytowało. Niestety nie mogłem nijak się ich pozbyć, więc póki co odstawiam na bok wzmacniacz.

U mnie jest około 390mV i offset do 1,2 mV. Podłączony jest przez cały czas (co dobrze mu pomaga). Gra coraz lepiej, ale mógłby być bardziej gładki.

Ktoś odpalił zabezpieczenie w BCLu? Może czas wznowić listę na trafa?

PS. Tak w ogóle... jakieś nowe wrażenia? Sam nie miałem czasu posłuchać.

Ktoś odpalił zabezpieczenie w BCLu? Może czas wznowić listę na trafa?

Któryś z kolegów odpalił zabezpieczenie i działa poprawnie. Transformatory popieram.

Hejka.

Ja odpaliłem zabezpieczenie. Nie testowałem go jeszcze dokładnie, ale wydaje się, że działa poprawnie. Układ opóźnionego załączania wejścia działa. Przy podaniu napięcia (sprawdzałem przy +/-12) na któreś z wejść przekaźnik rozłącza wyjście. Więc jest ok. Muszę tylko sprawdzić poziomy napięcia stałego przy których następuje rozłączenie wyjścia.

Uruchomiłem również zasilacz na potku 5k i rezystorach 220 Ohm. Bez problemu można ustawić napięcie do drugiego miejsca po przecinku.

Obecnie czekam na trany w celu dobrania. Może jutro uda mi się uruchomić resztę.

Reasumując: projekt super przygotowany praktycznie bez niespodzianek:)

Czekamy na Ciebie ;) skrobnij coś o tych DT 990 Pro jak posłuchasz.

Może koledzy napiszą jak brzmi z innymi ?

Owszem, ale zwróć uwagę na zdjęcie. Koledze krawędzie radiatorów dotykają do padów rezystora. Wystarczy, że soldermaska się przetrze, do tego mały ruch radiatora i jest zwarcie. Musicie tu coś wymyślić by do tych zwarć nie dopuszczać.

Właśnie się tym zajmuje i rzeczywiście nie najlepiej to wyszło. Nie byłem w stanie odizolować LM'ów i tranzystorów, bo nie miałem wkładek na śrubkę M3, miałem tylko na M2,5, a w radiatorze gwint M3. Moje rozwiązanie na zdjęciach. Ponieważ w zasilaczu radiator dotykał do padów założyłem podkładki tekstolitowe co podniosło trochę radiatory, w tranzystorach końcowych przykleiłem mikę. Wydaje się, że będzie ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30447-0-20645100-1325800350_thumb.jpg

post-30447-0-50838000-1325800368_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie się tym zajmuje i rzeczywiście nie najlepiej to wyszło. Nie byłem w stanie odizolować LM'ów i tranzystorów, bo nie miałem wkładek na śrubkę M3, miałem tylko na M2,5, a w radiatorze gwint M3. Moje rozwiązanie na zdjęciach. Ponieważ w zasilaczu radiator dotykał do padów założyłem podkładki tekstolitowe co podniosło trochę radiatory, w tranzystorach końcowych przykleiłem mikę. Wydaje się, że będzie ok.

Tak naprawdę to kolidują tylko prawe rogi radiatorów i ja te rogi przyciąłem a właściwe ułamałem kombinerkami pod kątem 45 stopni. Problem całkowicie rozwiązany a stabilność na trzech rogach po wlutowaniu tranzystorów bdb.

Ja natomiast powyginałem odpowiednio stabilizatory i tranzystory aby był minimalny odstęp od padów i tak wlutowałem. Nie mam podkładek ani dystansów i jest ok. Soldermaska nie ma prawa się przetrzeć bo i jak ?

przykleiłem do radiatorów od dołu taśmą dwustronną kawałki plastiku i taką samą taśm dokleilem te radiatory z plastikiem do pcb.Radiator jest stabilny i całkowicie odizolowany od płytki.Rozwiązanie podobne jak kolegi r1212 ,proste i skuteczne

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Czekamy na Ciebie ;) skrobnij coś o tych DT 990 Pro jak posłuchasz.

Może koledzy napiszą jak brzmi z innymi ?

Dzisiaj mam nadzieję znaleźć trochę czasu na odsłuchy. Przyznam się szczerzę, że chyba z tydzień nie zasiadałem ani do wzmacniacza, ani do słuchawek.

Miałem problem z lewym kanałem, który co jakiś czas zaskrzeczał, co mnie bardzo irytowało, a nie mogłem tej wady usunąć.

Dzisiaj poprawie luty i zlikwiduję część podstawek. Może to rozwiąże problem.

Po pierwszym odsłuchach dosyć mieszane odczucia. W prawdzie nie dałem się mu za wiele czasu na wygrzanie, ale w samym temacie klonu BCL pokładałem wielkie nadzieje.

Nie wiem czy ktoś poruszał tą kwestię wcześniej, ale jest wśród Nas posiadacz którejś z wersji Chińczyka? Ciekawe jak sprawuję się w bezpośrednim porównaniu.

DT 990 Pro podobno pięknie się zgrywają z Lovely Cube. A u mnie już było bardzo fajnie, ale jeszcze nie to czego sobie bym życzył po bumie na BCL.

Oczywiście jestem jeszcze przed dobraniem kondów w zasilaniu WO, porządnym wygrzaniem, eksperymentami z tranami końcowymi i kondami w układzie, także powstrzymam się przed nawet wstępnym opisem charakteru klona.

Mam nadzieję, że dzisiaj będę mógł Ci, BB84, coś więcej napisać.

A póki co, proponowałbym ponowne odpalenie listy na trafo.

Lista na transformatory BCL TS50VA toroidy.pl

PRI: 230V SEC: 2x15 VAC 2x 1,5A 2x12 VAC 2x 0,2A

w konfiguracji AUDIO - 78,20 PLN netto + 23% VAT

1. krz - 1 szt.

1. krz - 1 szt.

2. BB84 - 1 szt.

Jeśli masz wspólną masę w CD/DAC spróbuj ją puścić jednym kablem do BCL, może być tak, że puszczona dwoma kablami tworzy pętlę i stąd te trzaski. Trzeba nad tym posiedzieć. Co konkretnie nie odpowiada Ci w dźwięku BCLa ?

1. krz - 1 szt.

2. BB84 - 1 szt.

3. luisam - 1 szt.

Panowie, sprawdzcie czy lepszą ofertą nie będzie zakup transformatorów R-core z ebaja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.