Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach po holdegronie

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Zamawialem takie obudowy do innych moich wzmacniaczy (2 sztuki od tego samego sprzedawcy), sa ok, aczkolwiek po tym jak zamowilem inna obudowe do innego projektu z modushop, nie zamowie juz nic od chinczyka, jakosc obudowy z modushop jest po prostu nie do pobicia.

Cenowo podobnie jak ta od chinczyka, jakosciowo jednak duuuzo lepiej od wlocha.

Moze brakuje takich detali jak otwór na wlacznik, czy gniazdo, jednak wizualnie moje dwie w/w obudowy mialy drobne niedociagniacia ... a wlosi opanowali temat do perfekcji, pozatym odrobina diy i mozna sobie zrobic obudowe jak sie zywnie podoba i wcale nie najgorzej.

Temat obudów byl poruszany wiele razy przy okazji wielu watków, i czesto zmajstrowanie dobrej jakosciowo, i wizualnie obudowy to zagadnienie duuuuuzo trudniejsze i czesto drozsze niz to co ma siedziec w jej wnetrzu.

Do mnie jedzie wlasnie kolejna z modushop, tym razem przeznaczenia wlasnie wzm sluchawkowy, mam nadzieje ze sie nie zawiode i obudowa bedzie wygladac super tak ja do dac'a :-)

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem, że to banalne pytanie ale jakie gniazdo słuchawkowe polecacie do wzmaka i jaki potencjometr?

czy taki: ALPS model RK27 50KAX2 jest wystarczający?

Z góry dziękuję za info :)

pozdrawiam

Hejka.

W końcu BCL gra. Na razie na kawału panela podłogowego:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz trzeba pomyśleć o obudowie, bo wydaje mi się, że jest wart obudowy.

Pierwsze wrażenia. Po dwóch godzinach nareszcie zaczyna wydawać jakiś bas. Już myślałem, że po prostu ma ciężko uciągnąć HD650. Również ta przerażająco skrzecząca góra wydaje się zanikać. Ale mimo wszytko nie sądziłem, że HD650 potrafią tak jasno brzmieć.

Porównania za bardzo nie mam. Jedynie mogę porównać do RudiClona. Hmm... i tak naprawdę, to póki co brzmienie Rudiego bardziej mi odpowiada. Niby Rudi nie jest tak szczegółowy jak BCL, w zestawieniu z HD650 brakuje mu porządnej góry. Ale poczekajmy. BCL gra z minuty na minutę lepiej:)

Ukryta Zawartość

Porównania za bardzo nie mam. Jedynie mogę porównać do RudiClona. Hmm... i tak naprawdę, to póki co brzmienie Rudiego bardziej mi odpowiada. Niby Rudi nie jest tak szczegółowy jak BCL, w zestawieniu z HD650 brakuje mu porządnej góry. Ale poczekajmy. BCL gra z minuty na minutę lepiej:)

Mój się grzał ze 100h i wczoraj miałem możliwość odsłuchu na modyfikowanym CD753 i PCM2702 (wg projektu MsFalcona).

Naprawdę dobry wzmacniacz, ale póki co nie wiem czy lepszy niż SE w Rudim. Co ciekawe, mówiło się, że Rudi zagra tylko w torze symetrycznym, a taki BCL musi go zjeść na śniadanie. Mam straszny dylemat, bo z góry założyłem pozbycie się Rudiego, ale nie wiem, czy to Naszemu BCL nie brakuję trochę do chińskiego klona.

Poważnie, nikt nie ma Lovely Cube do porównania?

Coś ostatnio cisza w temacie co do samego dźwięku klona.

Chciałbym poznać Wasze typy konfiguracji komponentów i coś pozamawiać na przyszły tydzień. Jak się już bawiliście, to wiecie, że jest kilka miejsc w których BCL jest podatny na taki zabieg.

@krz: nie pozbywaj się Rudiego. Może kiedyś zaciśniesz zęby i go dokończysz:)

A co tam kończyć. Pakować w obudowę i słuchać. Jakoś tym offsetem się nie przejmuję i nie sądzę, by tu się dużo zmieniło. Tor symetryczny był przeze mnie od początku nie przemyślany i nie mam zamiaru się w niego pchać w przyszłości. Już na SE bardzo ładnie gra, ale brakuję mi mocy.

Wolę się przenieść na BCL, a w przyszłości zobaczymy. Raczej nie będzie to źródło zbalansowane.

Jak mam pot 50k na wejściu, to zakres regulacji mnie nie zadowala.

ja też nie rozumiem:( jak masz 50k to gra ciszej?czy ma mały duzy skok głosności przy małym ruchu gałki

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Powiedzcie, jakiego kabelka używacie do połączeń wewnątrz wzmaka? Chodzi mi o sygnał przed wzmacniaczem (potencjometr i wejścia) oraz między wyjściem a zabezpieczeniem i złączem Jack. Może być tu i tu srebrzanka? Czy macie jakieś inne typy?

Edit:

@krz: zmień rezystory w sprzężeniu na 100kOhm. Tak jak Luiis pisał w wątku o Rudium. Wzmocnienie idzie kilka razy w górę:) I mocy wg mnie ma zdecydowanie więcej niż BCL.

Przepraszam za off-topic.

Jak mam pot 50k na wejściu, to zakres regulacji mnie nie zadowala.

nie widzę związku ??. Co ma wartośc potecjometru do zakresu regulacji - chyba że masz żródło 10MOhm i potecjometr 100k je obciąża - ale to bez sensu.

Jeżeli potencjometry mają ta samą charakterystykę , to (bez rozpatrywania jakiś idiotycznych przypadków) przy danym kącie obrotu gałką jest ten sam poziom.

Oczywiście pomiaja tutaj dopasowanie żródła, wpływ na charakterysykę przez tworzenie przez potencjometr filtru RC i takich tam innych wynalazków.

No to mój tez działa, gra ładnie - mam Sennheiser'y HD598.

Mam tylko problem z offset'em na jednym kanale - po włączeniu mam -15mV i w miarę nagrzewania się spada do -2-3mV. Na drugim kanale mam 2mV +/- 1mV.

prawdopodobnie jeden z tranzystorów bipolarnych strasznie płynie z temperaturą, bo wymiany BF245 nic nie dają - zmienia się wielkość offset'u, ale zjawisko zmiany pozostaje.

Ukryta Zawartość

post-30447-0-09424400-1326512130_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem,że mam już skończony etap dobierania elementów a tu siupryza.Po tygodniu grania po kilka godzin dziennie dźwięk zmienił się nie do poznania,znikły wszystkie szorstkości i szklistości,czasem mam wrażenie ,że aż za bardzo znikły.Myślę,że jeszcze raz dam szansę Wimie 1uF przy opampie między plusem a minusem zasilania.Obecnie mam simlic 220u/MKT 0,1u na zasilaniu i 10u FC/100p silver mica/MKT 0,1 u między zasilaniem.Tylko jak to lutować by coś zostało z pcb?Po odessaniu cyny zostaje śliczny punkt lutowniczy ,ale otworu dużo mniej:(.Jak Wy to robicie?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

.Tylko jak to lutować by coś zostało z pcb?Po odessaniu cyny zostaje śliczny punkt lutowniczy ,ale otworu dużo mniej:(.Jak Wy to robicie?

Pisałem o tym kilka razy w tym temacie, nadal nie czytacie i zwalacie na druki.

Mam pytanie do kolegów w temacie obudowa - czy gruba ścianka rzędu 10 mm to wada ( materiał - stal konstrukcyjna). Pytanie może i dziwne ale wpadł mi w oko profil zamknięty 100x300x10 - wizualnie nadawałby do zamknięcia w nim DACa i wzmacniacza słuchawkowego, ciężar od biedy bym przebolał - tylko zastanawiam się nad pracą transformatora w takich warunkach.

No to ja swojego pomierzyłem i oto wyniki - proszę o komentarz czy jest tylko źle , czy bardzo źle :)

I oczywiście pytania

- co to za pik na 1kHz - podobno to wada pomiaru a nie wzmacniacza

- co to za góra przy 50Hz - Intermodulation distortion

Testing device Wave mapper

Sampling mode 32-bit, 48 kHz

Interface MME

Testing chain External loopback (line-out - line-in)

RMAA Version 6.2.3

20 Hz - 20 kHz filter ON

Normalize amplitude ON

Level change -2.5 dB / -2.5 dB

Mono mode OFF

Calibration singal, Hz 1000

Polarity correct/correct

Ukryta Zawartość

post-30447-0-21380300-1326827643_thumb.jpg

post-30447-0-96692200-1326827650_thumb.jpg

post-30447-0-17215300-1326827657_thumb.jpg

post-30447-0-81665400-1326827664_thumb.jpg

post-30447-0-99288000-1326827675_thumb.jpg

post-30447-0-82322800-1326827689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakieś nowe przemyślenia?

Marny ten nasz temat. Myślę o zamówieniu trafa i pakowaniu wzmaka w obudowe. O ile pierwsza sprawa zainteresowała chyba 3 osoby, to może z drugą coś ruszy. Ha?

U mnie absolutne zero brumu. Totalna cisza.

Zapytam po raz kolejny. Co sądzicie o wynikach pomiarów ??

Zapewne to ARTA ? swego czasu przy zabawie tym programem miałem pik na 1KHz, 50Hz to pewnie coś od sieci ale skoro cisza w słuchach ... wygląda ładnie ;)

Piszcie ludzie jak Wam się podoba, trochę czasu minęło. Skoro nie brumi można powiedzieć, że projekt się udał ? próbowaliście rezystorów zamiast FET'ów ?

Niektórym spodoba się bardziej Rudi, innym jeszcze coś innego, ja zostaję przy nim na dłużej, pozostaje zabawa z doborem słuchawek ...

próbowaliście rezystorów zamiast FET'ów ?

Bardziej bym myślałem nad wymianą tranów końcowych. W AVT bardzo mi się podoba para BD137/138 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Muszę znaleźć kilka dni na dogłębną zabawę z klonem i coś pokombinować. Ktoś może podpiąć oscyloskop i potwierdzić/zaprzeczyć pomiary r1212?

PS. U mnie również głucha cisza. Żadnego brumu.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No to ja swojego pomierzyłem i oto wyniki - proszę o komentarz czy jest tylko źle , czy bardzo źle :)

I oczywiście pytania

- co to za pik na 1kHz - podobno to wada pomiaru a nie wzmacniacza

- co to za góra przy 50Hz - Intermodulation distortion

Testing device Wave mapper

Sampling mode 32-bit, 48 kHz

Interface MME

Testing chain External loopback (line-out - line-in)

RMAA Version 6.2.3

20 Hz - 20 kHz filter ON

Normalize amplitude ON

Level change -2.5 dB / -2.5 dB

Mono mode OFF

Calibration singal, Hz 1000

Polarity correct/correct

Jeżeli chodzi o IMD to pomiar w twoim przypadku obejmuje dwie częstotliwości – 50Hz/7khz i wykres wygląda jak najbardziej w porządku.

W czasie testu dynamiki RMAA posługuje się sygnałem 1kHz na poziomie -60dB. Tutaj też w porządku.

Jaką kartą dokonywałeś pomiarów? Czy możesz dla porównania dodać pomiary samej karty (wejście podłączone bezpośrednio do wyjścia) oraz układu z obciążeniem?

Za szybko spojrzałem na IMD - 60Hz/7lkHz ;)

Co sądzicie o wynikach pomiarów ??

Przy jakiej mocy wyjściowej i jakim obciążeniu ? Przydały by się pomiary samej karty.

Widać dużo śmieci z zasilania i ich harmonicznych. Brum może dać się we znaki na skutecznych kolumnach. Może to też być wina karty czy setupu pomiarowego.

Zniekształcenia to typowe skrośne praktycznie widoczne są wszystkie harmoniczne ich amplituda praktycznie nie zmienia się wraz z częstotliwością. Trudno powiedzieć czy te blisko 0.01% to dużo czy mało zależy na jakiej mocy i obciążeniu.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Pomiarów dokonałem kartą E-mu 1212m. Nie wiem przy jakiej mocy - założyłem obciążenie w postaci rezystorów 50R (takie mam słuchawki) i ustawiłem taki poziom na wyjściu jakiego wymagał program.

W weekend postaram się dokonać pomiarów ponownie - tym razem zmierzę samą kartę, a później wzmacniacz, ale odczytam jaka jest moc przy pomiarze.

Pomiarów dokonałem kartą E-mu 1212m. Nie wiem przy jakiej mocy - założyłem obciążenie w postaci rezystorów 50R (takie mam słuchawki) i ustawiłem taki poziom na wyjściu jakiego wymagał program.

W weekend postaram się dokonać pomiarów ponownie - tym razem zmierzę samą kartę, a później wzmacniacz, ale odczytam jaka jest moc przy pomiarze.

Karta bez przesterowania "przyjmie" ok . 2V RMS, więc pewnie mniej niż 100mW. W międzyczasie powiedz jak to gra i z jakimi słuchawkami ;)

W międzyczasie powiedz jak to gra i z jakimi słuchawkami ;)

Jak chcesz to służę swoim egzemplarzem, sam odsłuchasz. Pole do żonglowania też jest bo wszystko oprócz rezystorów jest w podstawkach :)

Karta bez przesterowania "przyjmie" ok . 2V RMS, więc pewnie mniej niż 100mW. W międzyczasie powiedz jak to gra i z jakimi słuchawkami ;)

Słuchawki Sennheiser HD598 - a jak gra to mam problem. Jestem elektronikiem więc nie za bardzo słyszę te wszystkie niuanse, a już opisywanie przychodzi mi z ogromnym trudem. Wg. mnie bardzo ładnie - zero "brumu" - absolutna cisza bez sygnału.

Ostatnio nie za bardzo miałem czas na cokolwiek, ale nie odpuściłem odsłuchania New Blood Petera Gabriela z FLAC 24bit - i brzmiało wg. mnie wyśmienicie.

Potem jeszcze Tabular Bells II z CD i również bardzo pozytywne wrażenia.

Mam znajomego który wiele lat pracował w radio - przyszedł ze swoimi słuchawkami, przesłuchał troszkę różnych kawałków i powiedział że jest wyśmienicie - więc mu wierzę :).

Wydzióbie jakiś kolejny słuchawkowiec to wtedy porównam . Na razie zamawiam trafo i szukam pudełeczka na obudowę.

Przy jakiej mocy wyjściowej i jakim obciążeniu ? Przydały by się pomiary samej karty.

Widać dużo śmieci z zasilania i ich harmonicznych. Brum może dać się we znaki na skutecznych kolumnach. Może to też być wina karty czy setupu pomiarowego.

Zniekształcenia to typowe skrośne praktycznie widoczne są wszystkie harmoniczne ich amplituda praktycznie nie zmienia się wraz z częstotliwością. Trudno powiedzieć czy te blisko 0.01% to dużo czy mało zależy na jakiej mocy i obciążeniu.

Teraz dokonałem pomiaru samej karty i wzmacniacza pod obciążeniem.

Podłączyłem stare słuchawki Philips 30 Ohm. napięcie na wyjściu 1.7V czyli moc przy pomiarze ok. 96mW.

A teraz po co ja to robiłem - było tak pięknie - te piękne poprzednie pomiary wcześniejsze to przy obciążeniu 500R teraz jak widać.

Crosstalk mnie nie dziwi, bo przypiąłem przypadkowy potencjometr stereo na wejście - poprzedni pomiar był robiony bez potencjometru - karta bezpośrednio na wejścia.

Ale reszta się znacznie pogorszyła - pytanie - czy aż tak żeby powiedzieć że wykonaliśmy beznadziejne urządzenie, które bardzo ładnie gra :)).

Ukryta Zawartość

post-30447-0-19232600-1328354910_thumb.jpg

post-30447-0-23708700-1328354917_thumb.jpg

post-30447-0-68314200-1328354930_thumb.jpg

post-30447-0-40822700-1328354943_thumb.jpg

post-30447-0-00206600-1328354960_thumb.jpg

post-30447-0-37614400-1328354976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu udało się skończyć dwa egzemplarze a jeden nawet wepchnąć do docelowej obudowy (jak na zdjęciu)- obudowa z eBay - do tanich nie należała a celnicy jeszcze się upomnieli o cło i VAT tak więc jak ktoś zamierza kupić taką to należy sobie cenę podnieść o jakieś 56 zł. Więc może warto kupić w modushop jak pisał Jeremy - może być taniej :)

Pomiarów nie dokonam bo nie mam czym i prawdę mówić nigdy nie robiłem postaram się opisać moje subiektywne wrażenia.

Jako źródło służył mi DAC PCM1794 by Waldi i IV Spencera by Henryk Kwinto. Wzmacniacz składany był w dwóch odmianach - ta która trafiła do obudowy była robiona na BD139/BD140 natomiast druga wersja na 2sa1358/2sc3421. Wokół OPA 33nF MKP 1837 jak radził Robi68. Słuchawki to HD650 i creative aurvana live. Jak dla mnie druga konfiguracja brzmi lepiej - góra nie jest taka szorstka a przy tym wg mnie nie traci na szczegółowości, środek pasma też lepszy, jedynie bas w konfiguracji BD139/140 wydaje się być bardzie zwarty ( nie wiem czy lepszy). Zachęcam innych od eksperymentów z tranzystorami końcowymi. Ja zostaję przy 2sa1358/2sc3421 - brzmi bardzo podobnie do mojego lampowego OTL na E88CC/E182CC. Zabezpieczenie ruszyło bez żadnych problemów i tu okazało się że na np. przenośny CD Panasonica sieje stałym na wyjściu słuchawkowym i włącza zabezpieczenie. Dziękuję za projekt - jest na tyle dobry że wyląduję w stałej obudowie DACa. Ciekawi mnie czy ktoś jeszcze potwierdzi to co słyszą moje uszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.