Skocz do zawartości
IGNORED

Nowości na winylu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !!!!

Mam pytanie dotyczące n/w lp:

może spotkał się ktoś lub ma , czy warto w to wchodzić ?

Chodzi mi szczególnie o jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomnij lepiej o kolorowych "wznowieniach" u tego sprzedawcy legacy--records. Ma same piraty kolorowe klepane w garażu z cd albo co gorsza z mp3. Lepiej dobre cd w już kupić niż winyl zrobiony z cd ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Zdecydowanie byłbym za tym żeby zrobić listę sprzedawców, którzy opychają na allegro "tanie podróby" !

Gdy zaczynałem kupować winyle, nie znając jeszcze dobrze tematu 1st press'ów itp. - też umoczyłem stówkę u tej "Pani" - anna_kx

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez satox007

Założyłem wątek o oszustach, a sprzedawanie kilkudziesięciu kolorowych podróbek klasyków rocka to jest oszustwo lub skrajny debilizm, jeśli sprzedawca tłumaczyłby się, ze nie wiedział że sprzedaje podróby ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Niedawno ukazała się taka płytka: Kari Bremnes - "Og Så Kom Resten Av Livet". Polecam!

Ukryta Zawartość

post-17176-0-42803800-1355089628_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

ANDRZEJ SMOLIK "The Trip"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 1 miesiąc później...

Dave Matthews Band "Away From The World" przeźroczysty vinyl robi fajne wrażenie... Jakość bardzo dobra, lepsza niż "Big Whiskey..."

Znalazłem info o Away From The World, jak niżej, że trzaska, jest głośny winylowy szmer w cichych momentach, źle wycentrowane i co najgorsze materiał źródłowy jest z cd...

"Big Whiskey was released also as a 2LP vinyl, just like Away From The World. While the vinyl of BWGK came from a separate 24-bit master and had substantially more dynamics than the CD, the new album was cut directly from a Redbook CD 16/44.1 master. The vinyl is clear, but quite a few people are already commenting on lots of non fill (scratchy sounds when no music is playing) and off-centred pressings which are not the fault of the mastering house (Sterling) but the pressing house. I too notice too much non fill, and my copy is very noisy. The little "u" in a circle in the deadwax lets you know this was pressed at United in Nashville, synonymous with poor vinyl pressings unfortunately. What a shame this wasn't cut from a high resolution source (better yet, analogue tape) and pressed at RTI in California or Pallas in Germany. You have to ask yourself, what's the point of releasing a vinyl of the CD master? Your guess is as good as mine, but I'm very disappointed about this. Don't bother wasting money on the vinyl, there won't be a sonic advantage."

Masa negatywnych opinii jest w sieci o tym wydaniu na winylu. Oprócz tego, że materiał został wytłoczony z cd, to jeszcze że pofalowane płyty bardzo często się trafiają, niewycentrowane no i to smażenie. Szkoda bo na amazon można zamówić za ok 69 pln.

Ukryta Zawartość

Kurcze jak to jest, że metal potrafią tak fajnie wydać na winylu i jeszcze za tak niewielkie kwoty - a z bardziej popularną muzyką (rock, pop, itp...) jest tak raczej kiepsko ?

Jedynym plusem to kolorowe koperty na winyle które i tak mają tendencję do rozdzierania się :(

Ostatnio nówka płyta ze sklepu po otwarciu okazała się mieć rozdartą kopertę ;(

Często się Wam zdarzają takie "niespodzianki" ?

Macie jakieś ciekawe wydawnictwa w swoich kolekcjach ? Poza muzyką metalową oczywiście ;) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedynym plusem to kolorowe koperty na winyle które i tak mają tendencję do rozdzierania się :(

Tak, szczególnie jak zamawiam wysyłkowo. Nie dość, że dostałem płytę z poprzecieraną kopertą wewnętrzną, to jeszcze w dwóch miejscach 'fabryczne' rysy. No ale sklep był z UK, więc od razu zwrot całej kasy.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tak, szczególnie jak zamawiam wysyłkowo. Nie dość, że dostałem płytę z poprzecieraną kopertą wewnętrzną, to jeszcze w dwóch miejscach 'fabryczne' rysy. No ale sklep był z UK, więc od razu zwrot całej kasy.

Jak Ci się to udało zdziałać - że zwrócili Ci kasę ??!!

Odesłałeś im płyty czy jak ?!?!

Na jednej z płyt też mam takie dziwne zarysowania - a płyta prosto z opakowania wyjęta ?

Aha i co to za sklep - ja zazwyczaj zamawiam na amazon'ie ?

Zawsze wychodzi 20-50 zł mniej niż na naszym alledrogo.. zresztą nie tylko - rockserwis też ostatnio oszalał :)

vinylowy - boom !

Edytowane przez satox007

Aha i co to za sklep - ja zazwyczaj zamawiam na amazon'ie ?

Napisałem coś w guście:

"The LP has a scratch on track 3, side 1. In addition, the inner sleeve is torn on all three edges. I would like to replace this LP."

Na co oni mi, że im bardzo przykro, ale tego LP już nie mają na stanie i od razu był zwrot kasy. Razem z kosztem przesyłki...

Aha, a płytę oczywiście to zatrzymać, oddać na charity, albo jak tam szanowny Pan sobie woli.

W polskim handlu detalicznym rzecz nie do ogarnięcia rozumem.

aha to był recordstore.co.uk. Z amazonem UK i US mam równie dobre wspomnienia.

recordstore dlatego, że płyta dość off-owa, poza tym recordstore ma fajne rzeczy, można kupić single z autografami, rzadkie 10" lub deluxy, których nie ma na Amazonie.

Jakiś czas temu mieli Bat For Lashes z autografem taniej, niż Amazon czy empik.

Dodam jeszcze, że gdy na płycie są dziwne zarysowania lub okładka jest lekko pogięta to daję sobie siana i nic nie reklamuję, bo szkoda czasu i zachodu.

Reklamacje składam tylko, jak jest mocno pykające zarysowanie albo wk***iający warp.

Ostatnio wymieniałem Abbey Road w Mediamarkcie - pięknie wytłoczona płyta i fabrycznie scratch na She's so heavy - na pół długości pyk, pyk, pyk....

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Napisałem coś w guście:

"The LP has a scratch on track 3, side 1. In addition, the inner sleeve is torn on all three edges. I would like to replace this LP."

Właśnie napisałem sprzedawcy z amazon.co.uk coś podobnego, zobaczymy jaki będzie efekt tej dyskusji ? Troszkę po czasie bo płytę odebrałem tydzień temu, ale zobaczymy.

Wracając do tematu - nikt nie chce się pochwalić jakimś równie ładnym wydaniem co te metalowe.. ?!

Ja w swojej kolekcji z kolorowych mam tylko Porcupine Tree - Up The Downstair (Kscope - KSCOPE802) - całe wydanie jest bardzo ładnie wykonane a i samo nagranie jest bardzo dobrze zrealizowane.

Z innych doświadczeń to ostrzegam przed kupowaniem wydań z wytwórni Peaceville na rynek amerykański - Label: The End Records

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-40798-0-19046800-1358594435_thumb.jpg

Ostatnio kupiłem album Anathem'y - Weather Systems - w środku zamiast kolorowych kopert są zwykłe białe, kupon na pobranie mp3 wygląda jak ręcznie krzywo wycięty i wydrukowany na bardzo kiepskiej drukarce atramentowe.

post-40798-0-38393800-1358594451_thumb.jpgpost-40798-0-39463800-1358594460_thumb.jpg

Zaś samo tłoczenie też woła o pomstę do nieba i brzmi kiepskawo!

Dodatkową gratką miał być 24 stronicowy booklet, ale zdjęcia też pomimo klimatu są drukowane w kiepskiej rozdzielczości i nie cieszą oka.

post-40798-0-70849200-1358594401_thumb.jpg

Cena o połowę niższa niż w PL, ale stanowczo nie polecam - autorem tego dzieła jest amerykańska wytwórnia - Label: The End Records

Powyższe zdjęcia pochodzą ze strony :

Ukryta Zawartość

Swoją droga ktoś odwalił kawej dobrej roboty - jest tam sporo sfotografowanych albumów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez satox007

Dziś premiera nowego albumu Riverside - Shrine of New Generation Slaves

Ukryta Zawartość

(LP, 2013)

Tracklista:

SIDE A

New Generation Slave 4:17

The Depth of Self-Delusion 7:39

Celebrity Touch 6:48

SIDE B

We Got Used To Us 4:12

Feel Like Falling 5:17

Deprived (Irretrievably Lost Imagination) 8:26

SIDE C

Escalator Shrine 12:41

Coda 1:39

SIDE D

Night Session - Part One 10.45

Night Session - Part Two 11.22

Czas trwania: 73:06

Rozmiar płyty: 12"

Obroty: 33 rpm

Waga: 180g

Wytwórnia: Century Media/Inside Out (IOMLP 366)

Niestety bardziej atrakcyjna wersja wydania jest przeznaczona na rynek nie polski :(

Item is NOT available in : Czech Republic Poland

post-40798-0-29982200-1358758125_thumb.jpg

Może ktoś na forum ma opcję zamówić na adres zagraniczny i wysłać do PL ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś premiera nowego albumu Riverside - Shrine of New Generation Slaves

Ukryta Zawartość

(LP, 2013)

Tracklista:

SIDE A

New Generation Slave 4:17

The Depth of Self-Delusion 7:39

Celebrity Touch 6:48

SIDE B

We Got Used To Us 4:12

Feel Like Falling 5:17

Deprived (Irretrievably Lost Imagination) 8:26

SIDE C

Escalator Shrine 12:41

Coda 1:39

SIDE D

Night Session - Part One 10.45

Night Session - Part Two 11.22

Czas trwania: 73:06

Rozmiar płyty: 12"

Obroty: 33 rpm

Waga: 180g

Wytwórnia: Century Media/Inside Out (IOMLP 366)

Niestety bardziej atrakcyjna wersja wydania jest przeznaczona na rynek nie polski :(

Item is NOT available in : Czech Republic Poland

post-40798-0-29982200-1358758125_thumb.jpg

Może ktoś na forum ma opcję zamówić na adres zagraniczny i wysłać do PL ?

na czym polega atrakcyjnosc tej wersji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupuję na CD :]

I dobrze zrobisz, bo co to za deal, jeżeli tylko dotyczy koloru winyla, a i tak robiony będzie z mastera cyfrowego. Gdyby było wiadomo, że zespół w studio nagrywał materiał na taśmę i pewna ilość winyli to będzie 100% analog - no to co innego. Ale teraz mało wykonawców nagrywa oldskulowo, a jeżeli tak, to zawsze się tym pochwalą.

Napisałem coś w guście:

Na co oni mi, że im bardzo przykro, ale tego LP już nie mają na stanie i od razu był zwrot kasy. Razem z kosztem przesyłki...

Aha, a płytę oczywiście to zatrzymać, oddać na charity, albo jak tam szanowny Pan sobie woli.

W polskim handlu detalicznym rzecz nie do ogarnięcia rozumem.

Krzysiek - miałeś rację...

"Please accept our apologies that the item is defective. The return of it is not necessary."

Dzięki za rade - i faktycznie "w polskim handlu detalicznym rzecz nie do ogarnięcia rozumem"

U nas jedyna szansa to zwrot i być może zwrócą koszta wysyłki. Miałem do czynienia nawet z takowym co stwierdził, że zgnieciona okładka w transporcie to nei jego problem i sam mam walczyć z Pocztą Polską...

Jeszcze raz - dzięki !

U nas jedyna szansa to zwrot i być może zwrócą koszta wysyłki. Miałem do czynienia nawet z takowym co stwierdził, że zgnieciona okładka w transporcie to nei jego problem i sam mam walczyć z Pocztą Polską...

No właśnie, już kiedyś o tym pisałem. Kupiłem wadliwą płytę w polskim sklepie internetowym i musiałem odsyłać ją na własny koszt (bo tak sklep ma w regulaminie!). To mnie skutecznie wyleczyło z zakupów płyt online w PL.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

No właśnie, już kiedyś o tym pisałem. Kupiłem wadliwą płytę w polskim sklepie internetowym i musiałem odsyłać ją na własny koszt (bo tak sklep ma w regulaminie!). To mnie skutecznie wyleczyło z zakupów płyt online w PL.

Bo Polska to dziki kraj - jak powiedział Miro ;-) chociaż i w kompletnej dziczy trafią się sprzedawcy na poziomie i na allegrze i sklepy.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Niedawno ukazała się taka płytka: Kari Bremnes - "Og Så Kom Resten Av Livet". Polecam!

http://www.jpc.de/jpcng/poprock/detail/-/art/Kari-Bremnes-geb-1956-Og-Sa-Kom-Resten-Av-Livet-180g-LP-CD/hnum/3084702

Fajna płytka, sympatyczny materiał, realizacja- acz moja na znienawidoznym nosniku CD :)

thrak, część zachowań sklepów i sprzedawców wynika z zachowań kupujących :)

thorogood pisał przecie jakie ancymony się trafiają.

Frywolny, gwarantuję Ci że my kupujący winyle jesteśmy grzecznymi klientami :-) zwłaszcza Polacy przyzwyczajeni do PANA SPRZEDAWCY, który dyktuje nam warunki :-) w US klient to prawdziwy wrzód na d...e, jest masa przykładów "reklamacji", np. dzieciar wjechał zdalnie sterowanym samochodzikiem na ulicę, zabawkę wklepał w asfalt prawdziwy samochód, a mamunia odnosi to co zostało z zabaweczki do sklepu z reklamacją i tzw. gębą ze dziecko mogło przecież coś sobie zrobić i nie zabezpieczono zabawki odpowiednio, pani sprzedawczyni przyjmuje toto i pyta czy ma dać nowy samochodzik czy zwrócić kaskę, od ręki bez pism reklamacyjnych, rozpatrywania przez rzeczoznawców etc. jak to jest u nas kiedy np. oddajesz rozklejone buty po 2 tyg. a pan "rzeczoznafca na etacie" odpisuje ze źle użytkowane i sp...j tylko braku jeszcze na końcu i kop w dupsko żebyś wyp...ał ze sklepu :-) my nawet nie jesteśmy 100 lat za Afroamerykanami, na palcach mogę policzyć sklepy gdzie można dokonywać zwrotu + sprzedawcy z allegra :-)

Co do przypadku Thorogood, to trafił mu się pewnie jeden z tych pajaców hipstersów, który odpalił winylka na sprzęciku za 120 pln z marketu i zdziwiony że ch...wo mu to gra :-) głupich nie sieją :-D

Igor Boxx "Dream Logic" w styczniu na winylu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Chyba jeszcze nie było, zapowiedź - nowy Steven Wilson "The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)" na podwójnym winylu. Muzyczny dream team: guitarist Guthrie Govan, bassist Nick Beggs, drummer Marco Minnemann, saxophonist/flautist Theo Travis and keyboard player Adam Holzman

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciepłe placki godne polecenia, niestety moje zdjęcia z telefonu nie robią wrażenia i nie oddają mistrzowskiego wydania, dwa krążki: jeden biały, drugi: czerwony, booklet 24str, papier kredowy, polecam serdecznie, tym bardziej,że to rodzima produkcja - szczegóły na:

Ukryta Zawartość

post-5529-0-70126000-1359062552_thumb.jpg

post-5529-0-77036600-1359062553_thumb.jpg

post-5529-0-67329100-1359062557_thumb.jpg

post-5529-0-89876300-1359062558_thumb.jpg

post-5529-0-89182300-1359062559_thumb.jpg

post-5529-0-78906100-1359062560_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi