Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepłe stereo do pokoju 17m2

daniel93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuję wzmacniacza stereo i kolumn podstawkowych do 1000 zł z allegro.

Dżwięk ma być naturalny lekko ocieplony tak aby można długo słuchać muzyki bez zmęczenia , jedynie basy mogą być mocniejsze w końcu to duży pokój 17m2.

Muzyka na oguł spokojna blues , jazz , smoth jazz , chillout ala elektronika i takie klimaty.

Nie jestem specem ale rozwarzam taki wybór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to dobrze zagra jeśli nie to proszę uprzejmie o propozycje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85216-ciep%C5%82e-stereo-do-pokoju-17m2/

Jeśli lubisz ciepłe granie z dobrą barwą to tzw. brytyjska szkoła jest dobrym tropem. Szukaj przede wszystkim brytyjskich kolumn takich jak Tannoy, Rogers, Castle. Wzmacniaczy CA nie znam, ale na tym pułapie skupiłbym się na dobrych, możliwie najlepszych kolumnach.

Powrót po dłuższej przerwie...

jeśli myślisz o 640 lub innym azuze to sobie daruj te wzmacniacze..basu zero a jak trafisz na wychechłany wzmak ,tak jak ja ostatnio to bedzie ci bzyczeć,itp...tannoy ok!polecam wzmacniacz arcama,jesli chcesz mieć ciepłe dzwięki i niski bas..sam takiego używam..nawed mam jednego do sprzedania..

Stare Cambridge sa ok, nowe Azury to juz straszne zylety, niezbyt brytyjskie brzmienie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Moze poszukaj uzywanego marantza, pm7200 jest swietnym wzmakiem w swojej klasie cenowej.

Cieply, naturalny, spory (seryjnie) zapas elektronów, napedzi wiekszosc kolumn z latwoscia.

Sprawdzony i wysoko ceniony (stosunek cena jakosc).

Pozdrawiam

Dzięki nad arcam też rozmyślam , ale jak z trwałością takiego sprzętu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno Arcam gra znośnie z kolumnami Tannoy, też się swego czasu zastanawiałem czy kupić wzmacniacz firmy Arcam model Alpha 5, 7 czy firmy Cyrus model One, Two.

Jednak po namyśle postanowiłem kupić pięknego Cyrusa One :) i powiem ci szczerze że nie żałuję wyboru gdyż gra on bardzo dobrze wraz z kolumnami Tannoy M3.

Ps. słucham praktycznie te same gatunki muzyki co ty więc może jeżeli nie przeszkadza ci wygląd tego pudełka po butach to może warto się nim zainteresować?:).

ale jak z trwałością takiego sprzętu ?

W wzmacniaczach Arcam i tak samo w Cyrus pietą achillesową są potencjometry, trzeba się też liczyć z tym że te wzmacniacze mają swoje lata, kondensatory elektrolityczne wysychają z biegiem lat i mogą dziać się z nimi różne ciekawe rzeczy do tego zazwyczaj Allegrowicze bardzo często zatajają ukryte wady które wychodzą w praniu, ale prawda jest taka że w tej cenie nie kupisz żadnego nowego sprzętu który zagra tak samo albo lepiej więc trzeba ryzykować, pozdrawiam.

Bardzo mi przykro pomimi iż ten cyrus gra zapewne pięknie to wygląd mnie odstrasza , arcam to już dla mnie granica stylu hoć jest ładny , a cambridge audio to właśnie ten disaign ale pujdę na kopmpromis i wezmę arcam alpha 7 i tannoye , myślę że ładnie zagra.

Oficjalnie temat do zamknięcia , dziękuję wszystkim za pomoc.

zapewne źródło juz masz ciepłe, bo np. marantz 6000 ose jest ciepły a 6002 juz nie za bardzo, ale skoro pytasz o wzmak i kolumny pewnie źródło juz masz :)

Tak , tak. Dwie osoby rozstawić po kątach , niech mówią. Tylko ładni mają być, z disajnem. Ogrzewamy pokój na maksa.Tak powstaje ciepłe stereo.

zapewne źródło juz masz ciepłe, bo np. marantz 6000 ose jest ciepły a 6002 juz nie za bardzo, ale skoro pytasz o wzmak i kolumny pewnie źródło juz masz :)

marantz ceply????????????

pozdrawiam:))

Witam poszukuję wzmacniacza stereo i kolumn podstawkowych do 1000 zł z allegro.

Dżwięk ma być naturalny lekko ocieplony tak aby można długo słuchać muzyki bez zmęczenia , jedynie basy mogą być mocniejsze w końcu to duży pokój 17m2.

Muzyka na oguł spokojna blues , jazz , smoth jazz , chillout ala elektronika i takie klimaty.

Nie jestem specem ale rozwarzam taki wybór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to dobrze zagra jeśli nie to proszę uprzejmie o propozycje.

Witam, z tego co pamiętam to CA 640 i TANNOY mają szanse stworzyć zestaw o takim ciepłym brzmieniu. Ocieplone brzmienie CA i bas odpowiedni do podkreślenia gitary basowej w Tannoyach. Z innych "ocieplaczy" wymieniłbym jeszcze THULE, TECHNICSA, WHARFDALA, JBL seri E lub L. Yamaha (lub Harman) i JBL to zwykle udane połączenie.

Ale oczywiście nic nie zastąpi odsłuchów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba żartujesz? Juz lepiej wziac sprawdzony cedek, Marantz CD63 ew. 67

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Heh ale ja technicsa staruszka mam w domu od 15 lat i gra pięknie tylko nie wiem czy da rade w tym zestawie ?

-Nie sądzicie że jak na cd player , 15 lat bezawaryjnej pracy to aż dziwne ?

Technics SL-PG470A

Sprawdzi się ?

Witam,

Miałem raczej na myśli wzmacniacze, sam miałem zestaw SA-AX6 + SL-PS770D + TDL RTL3 i słowo daje, że grało to ciepło. Jeśli chodzi o CD to ze względu na zużycie mechanizmu i lasera lepiej kupić raczej aktualne modele (kilkuletnie lub nowe), no chyba że wyjątkowo zadbany.

-Nie sądzicie że jak na cd player , 15 lat bezawaryjnej pracy to aż dziwne ?

To jest dziwne. A co powiesz na Philipsa CD630? Jak go kupiłem ok. 15 lat temu to już był używany, nawet nie wiem ile ma lat. Używam go jako transport do Harmana, bo gra słabo po analogu (nie było to ciepłe brzmienie, bas lepszy niż w Techics), a Harman (ma 3 lata)zaczął już szwankować mechanizm.

Skoro masz już jakieś CD, to możesz użyć z nowym wzmacniaczem lub kolumnami. Kiedy będziesz wiedział w jakim kierunku chcesz iść z brzmieniem możesz wymienić.

Swingarmy philipsa są nie do rozwalenia, jedynie co to wysychają elektrolity na płytce serwa.

Może się narażę ortodoksom stereo, ale przy tym pułapie cenowym i w dodatku przy ciepłym (czyli też nieanalitycznym) wzmacniaczu zamiast szukać na allegro wiekowych technicsów czy yamah weź jako źródło jakieś markowe dvd. Różnicy wartej ryzyka nie usłyszysz.

Ewentualnie zwróć uwagę, by miało wyjście cyfrowe i za jakiś czas upoluj DAC-a.

ps. nowe, młodsze marantze nie są ostre.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Jeśli szukasz brytyjskiego dźwieku, śledź ebay.co.uk. Jesli masz kogoś na wyspach i mógłby Ci odebrać sprzęt kupisz tam fajne klocki za grosze. I wcale niekoniecznie wiekowe.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.