Skocz do zawartości
IGNORED

Robię studio do odsłuchu Stereo (+dźwięk 3D)

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

help - nie znam się a muszę coś wymyślić!

Ok, tak się stało że potrzebne mi jest "mini studio"

do odsłuchu głównie stereo, ale też 4.0 /4.1 / 5.1.

Idea: chce mieć super precyzję, ale też tak to móc przestawić

kilkoma guzikami żeby udawało salę prawdziwego kina i robiło

dźwięk przestrzenny gdzie usłyszę pozycjonowanie "3D"(2D) wszystkiego.

Co kupić żeby grało ?

-Pomieszczenie: 11m^2 (rąb)

-Jako że źródłem będzie PC cyfrowo, to wszystkie duperele

i studyjne dedykowane zabawki są mi niepotrzebne ?

-Wpadłem na pomysł: kupie tylko "domowy" ampli i dobre głośniki

czy to dobry pomysł ?

Moje pomysły, wzmacniacz:

-wzmacniacz Denon 3803 (już zakupiłem, jeszcze nie przyszło,

był tanio na allegro :), jak coś to kupie inny ).

10Hz..100KHz x8 (8x150W) 24bit/192kHz, czy dobre to będzie?

-głośniki i tu myślę nad:

Front Tannoy mx3

Tył Tannoy mx2

nie kupować subwoffera ani centralnego bo się "samo przeliczy" z 4.1/5.1 na 4.0 ?

Dobrze myślę że kable nie mają żadnego znaczenia, byle były grube ?

Ok pytania:

-czy tak się w ogóle da, złożyć co coś sensownego z zabawek "od kina domowego"

i będę miał odsłuch jak w przeciętnym studio ?

-co można by kupić za powiedzmy 5k pln i w czym było by lepsze ?

a co za 25k pln i dlaczego ?

-dlaczego prawdziwy sprzęt studyjny jest tak potwornie drogi ?

i czy wzmacniacz studyjny "rozłoży" takiego Denona, i jak bardzo

(drogie) monitory studyjne rozwalą takie tannoye ?

-czy to w ogóle dobry plan czy kupować zupełnie coś innego ?

(to co będę słuchał to będzie źródło 44.1 16bit x 6 kanałów).

-inny wzmacniacz polecacie/inne głośniki (w ogóle czym się różnią

Tannoy m3 od mx3 ?- mam stare m3 do domu i jakoś tam gra, precyzja mi się podoba).

-podłączać Ampli cyfrowo i to rozłoży jakością (prawie) każdą kartę dźwiękową ?

-właśnie jedna sprawa co do pomieszczenia, wygłuszenie !

jak to zrobić tanio - bo mam niestety jedną ściankę gipsową (12m^2)

cienką i trzeba ją wygłuszyć (w obie strony) czyli żeby dźwięki nie przychodziły

a bardziej żeby nie łupać tym co za ścianą.

jak to zrobić efektywnie ? dużo styropianu czy maty wełny mineralnej czy czego ?

są jakieś maty 2.5cm z jakiegoś tworzywa ale czy to coś da ?

chce z powiedzmy 78db zrobić po drugiej stronie ścianki 30 ? da się ?

i jak tanio poprawić pomieszczenie żeby się nie odbijało - przykleić "trójkąty"

gąbkowe z allegro po ścinach i suficie ?

Pozdrawiam.

Gość sly30

(Konto usunięte)

Fajne!!...hehehe...ale te pytania to serio? Czy jak rozumiem to taka mała wkrętka?

- Tanie studio z PC ? Pokój 11m2 ?!!

- Wygłuszenie styropianem a najlepiej to wcale!!!

- Na 11m2 ma być super precyzja i ma udawać super stereo albo prawdziwą salę kinową?

- Ma być to kino bez subwoofera bo coś się samo przeliczy!!!

- Ma to wszystko razem dać odsłuch jak w studio, czyli jak rozumiem w profesjonalnym studio!!!

- Kable nie mają znaczenia byle były grube!!

- Ma być w tym izolacja od hałasu chroniąca sąsiadów ale ma to być skuteczne przy grubości 2.5cm wełny lub styropianu!!!

- I ma być tanio czyli ok 5 tys tak?

Ach jakie piękne słońce, jest 6:30, popijam kawkę, fajny post, aż mnie rozbudził i to lepiej niż ta kawa!!

Koledze który napisał ten post gratuluje porannego a może nocnego humoru, szczególnie że zamieścił tenże post na forum High End!!

Gdyby jednak, tak hipotetycznie ktoś zadał takie pytania na serio to co można by mu doradzić?

...Chyba wyjazd z dziewczyną na tydzień na Mazury. teraz ponoć poczucie humoru ma wzięcie więc jakąś gołąbeczkę się przygrucha!

Pozdrawiam

sly30

Fajne!!...hehehe...ale te pytania to serio? Czy jak rozumiem to taka mała wkrętka?

- Tanie studio z PC ? Pokój 11m2 ?!!

- Wygłuszenie styropianem a najlepiej to wcale!!!

- Na 11m2 ma być super precyzja i ma udawać super stereo albo prawdziwą salę kinową?

- Ma być to kino bez subwoofera bo coś się samo przeliczy!!!

- Ma to wszystko razem dać odsłuch jak w studio, czyli jak rozumiem w profesjonalnym studio!!!

- Kable nie mają znaczenia byle były grube!!

- Ma być w tym izolacja od hałasu chroniąca sąsiadów ale ma to być skuteczne przy grubości 2.5cm wełny lub styropianu!!!

- I ma być tanio czyli ok 5 tys tak?

Ach jakie piękne słońce, jest 6:30, popijam kawkę, fajny post, aż mnie rozbudził i to lepiej niż ta kawa!!

Koledze który napisał ten post gratuluje porannego a może nocnego humoru, szczególnie że zamieścił tenże post na forum High End!!

Gdyby jednak, tak hipotetycznie ktoś zadał takie pytania na serio to co można by mu doradzić?

...Chyba wyjazd z dziewczyną na tydzień na Mazury. teraz ponoć poczucie humoru ma wzięcie więc jakąś gołąbeczkę się przygrucha!

Pozdrawiam

sly30

Ok super napisałem coś śmiesznego ;) ale ja się pytam serio - i się na tym nie znam

może mi ktoś pomoże...

>> - Tanie studio z PC ? Pokój 11m2 ?!!

Ok, co tu jest złe , 11m^2 czy PC jako sygnał ?

dobrze rozumie że 11m^2 to za mało ? ile było by ok ?

czy PC po hdmi zamienione na coaxiala/spdifa coś tu nie tak ?

>> - Wygłuszenie styropianem a najlepiej to wcale!!!

ok wiem ze styropian słaby bo lekki, chce czymś "zasłonić" 12metrów

ściany, czym najlepiej ? kwadratami z wełny mineralnej ?

cz lepiej wpakować więcej cm styropianu albo zrobić "kompozyt"

wełna<->styropian<->wełna<->styropian<->wełna ? czy jak ?

>> - Na 11m2 ma być super precyzja i ma udawać super stereo albo prawdziwą salę kinową?

tak, chciałem wziąć najmniejszy pokój bo generalnie ma

pomieścić 1 osobę i może 2 następne stojące mu nad głową

i mówiące "tu, tu tu się nie zgrywa(z obrazem), przesuń, przesuń",

"eh... kto tu znowu wrzucił 128kbit kompresje w tym kawałku..." itp...

>> - Ma być to kino bez subwoofera bo coś się samo przeliczy!!!

tak, tz. zakładam że chce dźwięk a nie wibracje, niskie się po prostu doda do frontów ?

ale mogę kupić - tylko jaki ?

kiedyś robiłem test Tannoy m3 to ja z nich słyszę 14Hz...17kHz.

>> - Ma to wszystko razem dać odsłuch jak w studio, czyli jak rozumiem w profesjonalnym studio!!!

tak, dla 1 osoby, z dobrym dla kilku żeby coś obgadać.

>> - Kable nie mają znaczenia byle były grube!!

z tego co się znam na fizyce, nie ślemy tu MHz do głośnika, to gruby (mało omów)

i tyle, czy gdzieś się tu mylę ?

>> - Ma być w tym izolacja od hałasu chroniąca sąsiadów ale ma to być skuteczne przy grubości 2.5cm wełny lub styropianu!!!

nie, zakładałem bardziej ~15..25cm tylko nie wiem czego ?

Wiem że da się zrobić bo w poprzednim aucie miałem ponoć 300kg wygłuszeń (fabrycznie), i robi to kosmiczną, kosmiczną różnicę.

>> - I ma być tanio czyli ok 5 tys tak?

najtaniej jak się da, dolnej granicy nie ma ;)

mogę to porównać do Monitora (graficznego) (bo tu się znam) można kupić Eizo i wydać 4.5k pln

ale czasami można "upolować" 10 takich samsungów poleasingowych które mają....

1.8% gorszą paletę i w zasadzie równie dobre podświetlanie a kosztują 10x mniej - i to samo chce

zrobić z audio - w obrazie się da.

zakładam że wzmacniacz/głośnik nie samochód - cuda są ;)

pozdrawiam.

To jakaś paranoja.

Nie da sie spełnic tych warunków w tym pomieszczeniu i z takim sprzętem - teraz już wiesz dlaczego sprzęt tak drogo kosztuje.

Ok, zmienić mogę wszystko, tylko muszę wiedzieć dlaczego i za ile :)

-pomieszczenie złe, ma pomieścić 1 (w 98% przypadków) i czasami ze 2..3 następne osoby,

dlaczego złe i jakie powinno być ?

-ok - z takim sprzętem:

robiłem dawno temu (dla jaj) wiele testów źródeł dźwięku: dziwne discmany, notesy elektroniczne,

komórki, iPody, karty dźwiękowe patrząc co lepsze myślę że tam wiem co słyszę, zresztą jednym

z najlepszych źródeł był.. stary discman philipsa ;)

po teście z przed kilku dni czy nie warto kupić jakiegoś dobrego interfejsu jako

źródło + wzmaczniacza uznałem że jak się nie znam to nie warto... bo

o zgrozo SB X-fi (kilkuletni taki za 0.6kpln) zagrał lepiej niż interfejs firewire za 3k pln...

-ZNACZNIE mniejszy szum i po prostu lepiej (tak, x-fi ustawiony na płasko).

więc pomysł padł: po co kombinować trzeba kupić jeden dobry klocek "domowy" ze wszystkim,

powinien rozwalić studyjne tańsze zabawki (to coś jak monitory LCD samsunga/dell(dom) często

są lepsze niż monitory iiyama(pół pro), a czasami lepsze od eizo(pro) ).

ok pytania:

-jakie źródło

-jaki wzmacniacz

-jakie głośniki (4 lub 4.1 lub 5.1)

idea jest taka ma potrafić zagrać na płasko(studyjnie), i ma za symulować kino (i kino domowe) domowe na raz.

pozdrawiam!

super i dalej kombinuj z notesami.Niestety na bocznicy i na tym forum raczej nikt nie pomoże.Nam notes do notatek służy a nie muzyki słuchania

pozdrawiam i powodzenia

mttj, widać że jesteś młodym człowiekiem, prawdziwe stereo kosztuje, studio również, wam młodym żyjącym w erze MP3, iPod-ów, kart komputerowych wydaje się że te w/w nośniki dźwięku są dobre, otóż NIE, to największe dziadostwo.

Akustyka jest dziedziną szalenie złożoną i Ty nie mając żadnego doświadczenia nie dasz sobie rady, nawet gdybyś miał jakieś doświadczenie to i tak byłyby nici z tego ponieważ wasze pokolenie nie wie jak powinno to być, jak powinien brzmieć dźwięk, od urodzenia słuchacie pseudo dźwięku na tych MP3-kach nie mając zielonego pojęcia że jest inaczej. Póżniej taki delikwent dostaje sie na studia jako inżynier dźwięku, po studiach "produkuje" zły dźwiek pracując w TV lub nagrywa i miksuje dziadostwo w studiu nagrań.

Zacznij swoją przygodę z audio i akustyką od podstaw a studio zbuduj za ok. 20-cia lat jak już będziesz więcej wiedział.

super i dalej kombinuj z notesami.Niestety na bocznicy i na tym forum raczej nikt nie pomoże.Nam notes do notatek służy a nie muzyki słuchania

pozdrawiam i powodzenia

nie no ludzie... ok notes miał przetworniki 44.1/20bit CPU 206MHz i grało porządnie jak się wyłączyło ekran

(bo podświetlany był świetlówkami) a ja byłem na początku studiów czy trochę wcześniej, i to było dawno dawno temu.

i on był dobry jako player MP3 bo ich wtedy >>>>NIE BYŁO<<<<, HP z 2000 roku WinCE 2.0 lub 3, rok przed pierwszym iPod

wiesz,jestem ortodoksyjnym stereo...lewy kanał prawy kanał.Z formatu MP3 korzystam słuchając fragmentu płyt przed zakupem w internecie.

Założyłeś podobny wątek w stereo i tam się nie wypowiadam nie mając zielonego pojęcia o czym piszesz.

pozdrawiam i powodzenia

mttj... radzę Ci abyś złożył sobie COKOLWIEK... jeśli wcześniej słuchałeś notesów i innych gadżetów cokolwiek nie kupisz, będzie to postęp... wsłuchaj się w rytm muzyki w swoim 'pro studio' a następnie sam wywnioskuj, czego Ci brakuje... później będziesz ewoluował, zmieniał sprzęt i tak za ok. lat naście -dziesiąt osiągniesz nirwanę... a potem przekroczysz próg i będziesz brnął dalej... sam byłem na podobnym etapie kilka lat temu ale najpierw dużo przeczytałem zanim zadałem pierwsze pytanie więc... nie prowokuj już więcej...

mttj, widać że jesteś młodym człowiekiem, prawdziwe stereo kosztuje, studio również, wam młodym żyjącym w erze MP3, iPod-ów, kart komputerowych wydaje się że te w/w nośniki dźwięku są dobre, otóż NIE, to największe dziadostwo.

Akustyka jest dziedziną szalenie złożoną i Ty nie mając żadnego doświadczenia nie dasz sobie rady, nawet gdybyś miał jakieś doświadczenie to i tak byłyby nici z tego ponieważ wasze pokolenie nie wie jak powinno to być, jak powinien brzmieć dźwięk, od urodzenia słuchacie pseudo dźwięku na tych MP3-kach nie mając zielonego pojęcia że jest inaczej. Póżniej taki delikwent dostaje sie na studia jako inżynier dźwięku, po studiach "produkuje" zły dźwiek pracując w TV lub nagrywa i miksuje dziadostwo w studiu nagrań.

Zacznij swoją przygodę z audio i akustyką od podstaw a studio zbuduj za ok. 20-cia lat jak już będziesz więcej wiedział.

Dzięki, w końcu merytorycznie :)

Nie aż tak młody nie jestem żebym nie pamiętał wejścia mp3 :)

miałem na moim 386 WinPlay3 na Windows3.1 ze 2 lata przed WinAmpem ;)

(i działało to dopiero na AMD 486 DX4 100Mhz ;) ).

za to mp2 (to z MPEG działało, XM /Mod też i oczywiście wave ;) )

Ale tak to ta era kiedy wymiana karty dźwiękowej z "OPTI" na SB16 robiła dużą różnicę ;)

--

na szybko filozofia, jak do tego doszliśmy:

Nie uważam ze mp3 jest dobre, ale nie przeszkadza mi jak jest 256kbit lub więcej:)

wole/wolałem wave, muzykę trzymam we flac :) one były bardzo dobre jak ludzie mieli wolny net.

i wciąż są dobre do muzyki w kieszeni.

Za to nie krytykuję firmy Creative za niektóre (tylko niektóre) karty dźwiękowe

za (prawie) całą resztę owszem ;) - kawałek dobrej roboty.

za to nie znoszę większości aut za systemy audio, hałas silnika/powietrza/opon

i pojedyncze szyby :) zwłaszcza silnik vovlo v70/s80 w moim aktualnym aucie !!! ZŁO i DRAMAT !

i ręce opadają jak spierni*zyli audio w VelSatisie...., i ten hałas z nissana v6 3.5l w środku!

--

OK realia:

Niestety (na szczęście) trzeba zrobić to "studio" i to za tydzień, mooooże 2

a ja pojęcia nie mam o tym - i nie będę się tym zajmował jakoś strasznie bo czasu nie mam :(

Więc "studio" ma powstać a ja nie jestem z branży muzycznej i się tym nie zajmuje zawodowo,

i to studio zupełnie nie do tego :)

Na inżynierii dźwięku się nie znam, aczkolwiek sound/tracera czy coś innego potrafię napisać

i robiłem to X lat temu (tak jestem programistą bardziej) :)

kompresor "własną mp3" też napisałem z 10 lat temu (działało dość dobrze) - tak - wiem o czym mowa z mp3.

ba nawet w szkole średniej zbudowałem "Własną kartę dźwiękową" - ta akurat działała źle ;)

(bo polutowana była z podstawowych scalaków i tez nich był zrobiony C/A - słychać było nawet zegar :) ).

I tak masz rację - nie słyszałem dobrego audio, to taki kraj gdzie jak byłem mały to nikt nie miał kasy

a ostatnie 8 lat to ja nie miałem czasu.

przełomy to były:

-Unitra (jakiś "wypas") + Space 86 dobrze grało jak na wtedy

-Jakis zestaw za 8k z 12 lat temu, grało lepiej niż ta unita, ale szału bnie było

nic innego droższego nie słyszałem, prócz tych w autach ze 2x droższe, ale nie lepsze.

w studiach bywam od czasu do czasu jak się coś tam produkuje, ale co mogę powiedieć...

precyzyjnie, poprostu precyzyjnie i tam słychać ze coś jest 192kbit skompresowane :)

klient docelowy i tak to dostanie w formie mp3/OGG 192kbit.... i co najwyżej będzie miał

zestaw kina domowego za $8k. a zazwyczaj słuchawki za $110.

--

w skrócie to studio ma być "do pracy", i ważność wyboru komponentów mogę porównać

jak ważność wyboru auta dla handlowca, czy ma to być VW Passat, czy Skoda Oktavia.

pozdrawiam.

mttj... radzę Ci abyś złożył sobie COKOLWIEK... jeśli wcześniej słuchałeś notesów i innych gadżetów cokolwiek nie kupisz, będzie to postęp... wsłuchaj się w rytm muzyki w swoim 'pro studio' a następnie sam wywnioskuj, czego Ci brakuje... później będziesz ewoluował, zmieniał sprzęt i tak za ok. lat naście -dziesiąt osiągniesz nirwanę... a potem przekroczysz próg i będziesz brnął dalej... sam byłem na podobnym etapie kilka lat temu ale najpierw dużo przeczytałem zanim zadałem pierwsze pytanie więc... nie prowokuj już więcej...

kupiłem to co mam w domu, tylko nowsze :) do tego "studia".

Jedyne co wiem to że ma mniejsze szumy niż tańsze studyjne zabawki i na

wykresach wypadało lepiej - tyle co wiem dzisiaj ;)

aa właśnie to zastępuje >>>>słuchawki i telewizor plazmowy, ew głośnego laptopa<<< wiec postęp

będzie tylko chciałem większy zrobić :)

ok nie prowokuje bo widzę że co zdanie to KONTROWERSJA :)

pozdrawiam.

Jeśli masz okazję to posłuchaj na słuchawkach SENNHEISER HD-600, dobrym wzmacniaczu słuchawkowym i dobrym CD nagrania z lat 80-tych jakąś amerykańską produkcję - wtedy wreszcie usłyszysz jak powinno być.

Jeśli masz okazję to posłuchaj na słuchawkach SENNHEISER HD-600, dobrym wzmacniaczu słuchawkowym i dobrym CD nagrania z lat 80-tych jakąś amerykańską produkcję - wtedy wreszcie usłyszysz jak powinno być.

Ok zapamiętam :)

-Jak dużo lepsze są one od BOSE (modelu nie pamiętam) takich koło 1.2k PLN ? w wersji "lotniczej" czyli z guziczkiem aktywnym,

takie "biurowe" - jak ktoś obok gada to nie słychać :) ?

Btw. najlepsze słuchawki jakie miałem to jakieś "Watson" niemieckie (coś jak Medion / Tevion ;) ) ale serio były lepsze od tych bose i z 9x tańsze :)

od kopa można było ocenić jakość przetworników SB Live!4.0, Laptop Dell, Laptop HP, iPod, ....

Mój domowy zestaw Denon AVR 3802 + Tannoy Mercury 3 jest "nie godny" ;) ? i nie słyszę na nim prawdziwej muzyki, czy już jestem trochę blisko ?

wiem wiem, podłączyłem go przez SB X-fi po analogu zamiast cyfrowo. ale załóżmy że w kończy znajdę czas na szukanie wyjścia s/pdif ?

Btw ale kiedyś jak "robiliśmy odsłuchy", Unitra 86'(jakaś najlepsza), Denon AVR 2807, Denon AVR 3802, Denon AVR 1400, Dual (jakiś ten ich najlepszy model ever z ~1986')

na Tannoy M3 M2, Wafendale9.4 (jakoś tak), HECO coś 600 i Space 86 i stare JVC.

to Led Zeppelin brzmiało naprawdę dobrze i The Rolling Stones :) a nagrania z Budki Suflera z 80' dało się słuchać.. dopiero po podłączeniu Space 86 ;)

pozdrawiam!

• 3 miesiące później...

hmm - jak coś teraz tu napisze to wyjdzie na górę?

"studio" sobie działa, może coś opisze w wolnej chwili, z wyciszeniem sufitu problem jest - ponoć odkleja się ;)

pojawiły się też prof. monitory, muszę tego posłuchać jak się ma z tannoy mx3 ;) za to denon 3803

rozwala studyjne zabawki za 3k. (na papierze rozwalał niektóre za 17k, będąc 3x tańszy jako nowy). ale jest wybitnie

niestudyjny jako studyjne coś.

ale mam pytanie o ten prawdziwy dźwięk:

słuchawki sobie kupiłem ale model HD 598 - może być ? (bo ładne i tanie były)

jaki wzmacniacz słuchawkowy kupić ;) (bo słyszę przetworniki w iPhone 3G) ? (lampa jakaś ???)

czy jako DAC sb x-fi (ten 192kHz/24bit z przed chyba 5 lat) "rozwali" "dobry CD" ?

i jaka "amerykańska produkcja z 80' " była by dobra :) ?

Pozdrawiam!

HD 598 nie słuchałem, słuchałem z lepszych HD 600.

Wzmak słuchawkowy powinien być audiofilski a nagranie zrealizowane analogowo bez remasteringu. (opcjonalnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z całym szacunkiem MTTJ. To jest forum dla ludzi poszukujących dobrego brzmienia i niektórzy poświęcają temu zagadnieniu spory kawałek życia. Nikt Tobie nie pomaga, ponieważ nie masz odpowiedniego podejścia do sprawy, cierpliwości, czasu, wiedzy. Mały pokój nie musi być przeszkodą. Ale to wszystko wygląda jakbyś sobie robił jaja z porządnych forumowiczów.

HD 598 nie słuchałem, słuchałem z lepszych HD 600.

Wzmak słuchawkowy powinien być audiofilski a nagranie zrealizowane analogowo bez remasteringu. (opcjonalnie

Ukryta Zawartość

dzięki :)

hmm niby podobne, ciekawe czy ten sam głośnik w środku ?

12-38.5Khz HD 598:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Design inspired by Euro sport sedan interiors" a myślałem że podobne do Citorena C6 ;)

i 12-39Khz HD 600:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, audio:

czyli podłączenie odrazu pod SB X-Fi odpada ? (generalnie X-Fi 192KHz odpada ?)

iPod Classic 3gen lub iPhone3G też ?

Denon AVR-3802 cyfrowo też niebrdzo ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I tak masz rację - nie słyszałem dobrego audio, to taki kraj gdzie jak byłem mały to nikt nie miał kasy

a ostatnie 8 lat to ja nie miałem czasu.

przełomy to były:

-Unitra (jakiś "wypas") + Space 86 dobrze grało jak na wtedy

-Jakis zestaw za 8k z 12 lat temu, grało lepiej niż ta unita, ale szału bnie było

nic innego droższego nie słyszałem, prócz tych w autach ze 2x droższe, ale nie lepsze.

Czyli wyszło na moje;-) Mam na myśli dyskusję w innym wątku gdzie Twoim zdaniem 15-letni Krell (produkcja 98 lub 99 jeśli pamiętam) nie jest pełnoprawnym wzmacniaczem bo jest stary. Nawiasem, kolega ma końcówkę KSA 50S bodaj 1985 - powinieneś takiego "rupiecia" koniecznie porównać do swojego Denona. O Dynaco nie wspomnę. Jak chcesz mieć dobre stereo sprzedaj ten wielokanałowy badziew. Teraz można świetne klocki za grosze kupić. Np Coplanda.

Czyli wyszło na moje;-) Mam na myśli dyskusję w innym wątku gdzie Twoim zdaniem 15-letni Krell (produkcja 98 lub 99 jeśli pamiętam) nie jest pełnoprawnym wzmacniaczem bo jest stary. Nawiasem, kolega ma końcówkę KSA 50S bodaj 1985 - powinieneś takiego "rupiecia" koniecznie porównać do swojego Denona. O Dynaco nie wspomnę. Jak chcesz mieć dobre stereo sprzedaj ten wielokanałowy badziew. Teraz można świetne klocki za grosze kupić. Np Coplanda.

Jeśli była tam nawet odrobina ironii, to dotyczyła ona chęci dowiedzenia się

i upewnienia na czym to takie różnice ("w brzmieniu" ;) ) słyszysz w kablach

cyfrowych i kopiowanych CD, a nie tego że wzmacniacz z 1996 nie może zagrać,

bo naprawdę słyszałem 2 dobre z 86'.

Ja naprawdę nie do końca łapie o co Tobie chodzi, konstrukcyjnie mój Denon ma

z 10 lat... a KSA 50s to już po całej linii jest lepszy na wszystkich wykresach

(poza szumami, i THD przy mocach KSA50s), i pewnie poza zasilaniem - nie słuchałem, nie wiem.

i tak to jest podłączone pod Tannoy M3 ! i bardzo mi zależy żeby w środku wzmacniaczy

był jakiś dobry DAC, żeby z kabelkami nie cudować, DACami zewnętrznymi itp...

bo co jak co ale dac w środku jest dobry.

Podłączam sobie na stałe cyfrowo i jest (takim kabelkiem, nawet nie wiem co to,

plus przedłużka z Tesco - bo ja Oczywiście uważam że to bez żadnego znaczenia jest

dla jakości), i jakieś 12..18db jestem do przodu niż z kabelkiem analogowym i dac192kHz :)

mam tylko 2 kabelki istotniejsze (głośnikowe) i .. tyle, żadnego cudowania :)

Więc sobie go zostawię i już, najwyżej wymienię na Denon 4806 ;), chyba ze ktoś coś

dobrego z przetwornikami w środku poleci ? będę mógł zmieniać kawałki na denonie z komórki

prze neta, a on sobie pociągnie kawałki z serwera ;)

Ale mogę coś sobie dokupić specjalnie pod stereo! - co polecacie ?

a dla jaj chcę lampę, chińską ;)

i/lub dokupić pod słuchawki też coś mogę - które aż tak chyba nie cierpią jak się je

pod tego Denona podłącza ?

poza tym 70% słuchania to radio tokfm ;) a do reszty mam kompa "audio" kupionego HP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.