Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj jedna mi wypadła z półki i jak jebła o podłogę to myslałem , że szafka mi się rozpada ;)

Dobrze że nie trafiła w stopę bo dzisiaj chodziłbyś w gipsie.

Unikam takich ozdób i tweeków na kablach , chociaż dla porównania Transparent też ma puszki ale jakoś lepiej umiejscowione.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Unikam takich ozdób i tweeków na kablach , chociaż dla porównania Transparent też ma puszki ale jakoś lepiej umiejscowione.

W MIT-ach nie unikniesz bo podejrzewam , że bez tych puszek to jest to kawałek bezużytecznego drutu ;)

Potwierdzam, , Transparent jest dosc latwy w obsludze. Twarde Acro sa trudniejsze, mimo , ze bez puszek.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Potwierdzam, , Transparent jest dosc latwy w obsludze. Twarde Acro sa trudniejsze, mimo , ze bez puszek.

Mam teraz AC Purist Audio Design. To dopiero "kabelek". Waga tak na oko 6 kg. (i to bez puszek).

Średnica kabla porównywalna do ZELMERA ( i nie mam na myśli kabla tylko rurę) ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

Zakończyłem już testy z kablami AC i "niestety" muszę stwierdzić , że wszystkie kable poległy w starciu z Siltechem.

Purist zagrał w miarę neutralnie ale chyba za bardzo neutralnie.

Argento włączone do pre zagrało poprawnie ale jednak wyrażnie gorzej od Siltecha.

Wpięte do końcówek mocy wypłaszczyło dżwięk, cofnęło scenę (efekt 3D znikł) i przygasiło wysokie tony ale również zabrało trochę detalu.

Teraz tylko jeszcze próba z Siltechem Double Crown i ponownie Shunyatą Anacondą (ale tym razem do końcówek).

Werdykt raczej można przewidzieć ale dopóki samemu nie sprawdzę to nie będę pewny na 100 %.

A nie chcę bredzić o dżwięku z you tube i zdjęć w necie jak to można w innym wątku wyczytać ;)

P.S.

Mirek spróbuj tego Siltecha no chyba ,że się cykasz :)

Edytowane przez jarek&ania

Jarek......tak myślałem że Siltech najlepiej sprawdzi się u ciebie.Jak pamiętam to zawsze chwaliłeś kable tej firmy

A teraz jeszcze sprowadzasz Double Crown....myślę że ten kabel pozamiata wszystkie inne....i nie będzie odwrotu :)

Jak kiedyś się dochrapię sprzętu twojej klasy (cinżko bedzie) to pomyślę o Siltechu......do moich gratów taki kabel to już duża przesada

Napisz kilka zdań po próbie z Double Crown.....moim zdaniem to będzie koniec poszukiwań

Gość masza1968

(Konto usunięte)

i ponownie Shunyatą Anacondą (ale tym razem do końcówek).

Ty masz końcówki lampowe? Jeśli tak to daj sobie spokój z Anacondą.

Próbowałem - katastrofa.

Anaconda świetnie zagrała ze źródłem i DACem ale nie z lampową końcówką.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jak kiedyś się dochrapię sprzętu twojej klasy (cinżko bedzie) to pomyślę o Siltechu......do moich gratów taki kabel to już duża przesada

Nie bądż taki skromny , nie jeden chciałby mieć takie "graty" jak ty ;)

A kable też masz z górnej półki więc nie jest wcale tak żle.

Ważne ,że jesteś zadowolony i słuchasz muzy .

A jak wiadomo muza na stres jest prawie najlepsza ;)

Jak dostanę te Crowny to napiszę kilka słów.

pozdrawiam

Ty masz końcówki lampowe? Jeśli tak to daj sobie spokój z Anacondą.

Próbowałem - katastrofa.

Ja mam końcówki hybrydowe lampa/tranzystor.

Mam tylko pre i cd lampowy.

U mnie Shunyata wpięta do pre to była masakra, może w końcówkach tranzystorowych będzie dobrze.

Chcę spróbować zarówno Siltecha Double Crown i Shunyatę oraz samego Siltecha (tak mam teraz) ale Ruby Mountain do końcówek a Double Crown do pre / cd /listwy.

Problem w tym , że raczej będę szukał czegoś nowego żródło /pre/wzmacniacz ale myślę ,że Siltech zagra ze wszystkim dobrze (w moim guście).

Jeśli tak to daj sobie spokój z Anacondą.

Próbowałem - katastrofa.

U mnie Anaconda zagra super z końcówką - wniosła dużo przestrzenii, szerokości sceny I detaliczoności - w pre podpasowalo bo za duzo bylo basu. Z ciekawostek Anaconda super pasuje jako kabel zasilający do kondycjonera - sprawdziłem z Talosem - rewelacja.

Podobnie u mnie z tranzystorami Anaconda Z-Tron wymiotła wszystko.

Wsadziła swój wężowy łeb za sprzęty i wszystke inne żmije pouciekały!.... :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja miałem u mnie Shunyatę wpiętą tylko w pre i było nędznie ( oczywiście w porównaniu z Siltechem) ale w porównaniu do innych kabli może okazać się lepsza.

Teraz wezmę dwie szt. i podepnę do końcówek i zobaczę jak się tutaj sprawdzi.

Pre mam lampowy i może dlatego tak jak u Maszy1968 mogło to nie zagrać na odpowiednim poziomie.

Ale mam już zaplanowanych kilka odsłuchów różnych sprzętów u mnie w domu po weekendzie więc czeka mnie "more fun" ;)

Najbardziej jestem ciekawy tego D'Agostino - na ile to marketing a na ile technologia ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To tylko potwierdza, że nie ma uniwersalnego kabla, który w każdym systemie zagra tak samo dobrze.

A co za tym idzie większość forumowych porad można traktować bardzo luźno.

Pewność przyniesie tylko wpięcie do własnego systemu.

Czysto lampowa końcówka SET pracująca w A klasie nie wymaga żadnego finezyjnego kabla zasilającego.

Kabel ma jedynie doprowadzić bez żadnych ograniczeń dużo prądu.

U mnie do tego celu świetnie się spisuje taniutki Oyaide Tunami GPX z przekrojem 5,5!!!mm2, który nie wymięka do 600V 30A.

I żadnego kondycjonera do końcówek lampowych.

Edytowane przez masza1968

Czysto lampowa końcówka SET pracująca w A klasie nie wymaga żadnego finezyjnego kabla zasilającego.

Ja wlasnie szukam kabla, ktory najlepiej spasuje sie z moim Crossem ( set w klasie A na odmianie 300B).

Przesluchalem dotad 3 nowe kable, 4 w trakcie odsluchu i wszystkie wyraznie daja inny dzwiek jeden od drugiego a takze od dotychczasowego zasilajacego Transparenta Mm link z wtykami Oyaide. To sa zmiany , ktore kazdy audiofil z doswiaczeniem wychwyci na znanych sobie utworach.

Na razie ranking jest nastepujacy :

1. Entreq Challenger 2010

2. Acro 7300

3. Fadel Art Coherence III ( w trakcie odsluchu, wiec opinia moze ulec zmianie)

4. Argentum Nokaut.

Ten ostatni jest jednak na pierwszej pozycji, jesli pod uwage brac relacje cena/jakosc.

Do odsluchu pozostaja : nowy Acro 7500 i Siltech Ruby Mountain II.

Z tych , ktore slyszalem jedynie Challenger i byc moze Acro 7300 i to przy dobrym rabacie sklonilyby mnie do zmiany Transparenta i doplaty .

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Crossfire ma prostownik zrobiony na krzemie czy na lampach?

Ma lampe prostownicza 5U4G, jesli dobrze zrozumialem pytanie.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ma lampe prostownicza 5U4G, jesli dobrze zrozumialem pytanie.

Tak, o tym myślałem.

No to nie wiem, pomyślałem sobie, że może jest to kwestia prostownika w SET (wyczulenie na kable zasilające).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Do odsluchu pozostaja : nowy Acro 7500 i Siltech Ruby Mountain II.

Pamiętaj , że Siltech potrzebuje ok. 2 dni aby się poukładać w torze audio.

Nie wolno go wypinać czy przepinać.

Jego budowa wymaga ciągłego przepływu prądu przez przewodnik aby struktura krystaliczna się "odpowiednio poukładała". ;)

Jestem ciekaw twojej opini.Znajomy ma też Ayona i Siltechy i jego opinia jest b.pozytywna.

Pamiętaj , że Siltech potrzebuje ok. 2 dni aby się poukładać w torze audio

Jasne Jarek, moim zdaniem ta zasada dotyczy wszystkich lepszych kabli, czeste przepinanie nie sluzy ani kablom ,ani wzmakowi, szczegolnie lampowemu.

Sylwek mnie uprzedzil, a w zasadzie pisalismy rownoczesnie, ale opinie sa jednakowe:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Jarek uważaj z osądami na temat D'Agostino, bo jest gość grymaśny do preampów.

W ogóle z mojego skromnego doświadczenia wynika, że można ocenić prawidłowo wzmacniacz tylko z firmowym dedykowanym preampem. Jak już wypożyczasz Momentum, to może poproś też o jakiegoś pre z Ayre albo Audio Reserch. Ayre dobrze się sprawdzają z Momentum (opinia przeczytana :) ). Z AR słuchałem i było bardzo dobrze. Połączenie direct ze źródła może nie wypaść dobrze.

Tak, o tym myślałem.

No to nie wiem, pomyślałem sobie, że może jest to kwestia prostownika w SET (wyczulenie na kable zasilające).

Ja mysle, ze jesli wzmak jest z gatunku transparentnych a nie zamulaczy, i taka tez jest reszta toru, zmiana kabli zasilajacych daje wyrazne roznice co do zasady.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek uważaj z osądami na temat D'Agostino, bo jest gość grymaśny do preampów.

W ogóle z mojego skromnego doświadczenia wynika, że można ocenić prawidłowo wzmacniacz tylko z firmowym dedykowanym preampem. Jak już wypożyczasz Momentum, to może poproś też o jakiegoś pre z Ayre albo Audio Reserch. Ayre dobrze się sprawdzają z Momentum (opinia przeczytana :) ). Z AR słuchałem i było bardzo dobrze. Połączenie direct ze źródła może nie wypaść dobrze.

Ja wyznaje zasadę,że jeżeli kupować to tylko komplet pre/amps.

W Audiofaście nie mają jeszcze pre dlatego czekam.

Ma być podobno koniec maja początek czerwca.Wtedy przyjeżdżają do mnie na testy , przy okazji (tak nazywa się mój sąsiad) z DCS-em;)

Poniuchamy, osłuchamy, obmacamy i zobaczymy;)

Jasne Jarek, moim zdaniem ta zasada dotyczy wszystkich lepszych kabli, czeste przepinanie nie sluzy ani kablom ,ani wzmakowi, szczegolnie lampowemu.

Wiem o tym ale Siltech jest szczególnie na to wrażliwy ze względu na jego strukturę.

To miałem na myśli.

Żaden inny kabel nie jest tak wykonany jak Siltech.

Edytowane przez jarek&ania

DCS Vivaldi jest bardzo dobry.

Mam go teraz u siebie.

Faktycznie wyśmienity DAC a cały set ponoć gra jeszcze lepiej.

Ale całego kompletu nie mam.

Marsio......jeżeli robisz przymiarkę do Acrolinka 7300 to czy nie lepiej sprawić sobie Acrolinka 9100......to jest kabel który prawie zawsze

się sprawdza.....czego nie można powiedzieć o Acrolinku 9300

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mam go teraz u siebie.

Mnie interesują 3 kolcki (4 chyba sobie daruję) ;)

Mam go teraz u siebie.

Sly napisz parę słów w "Rozmowy na luzie...". Jestem bardzie ciekaw Twojej opinii.

Jestem umowiony na odsluch daka Vivaldiego w polaczeniu z nowym Aurenderem W20 u siebie w domu , jak tylko Aurender bedzie dostepny.

Jestem ciekaw ocen daka Vivaldiego na tle inncyh topowych dakow- MSB, La Source, Esoterica etc.

Na razei czytalem o nim tylko jako elemencie calego zestawu.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja mysle, ze jesli wzmak jest z gatunku transparentnych a nie zamulaczy, i taka tez jest reszta toru, zmiana kabli zasilajacych daje wyrazne roznice co do zasady.

Świetnie ale idąc tym tokiem rozumowania w takim systemie nie ma prawa być słychać zmian zasilania w każdej innej części toru. Mylę się?

• Pokaż nowe odpowiedzi