Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

link, ktory podales to zadna literatura audio, tylko broszura analizami i wnioskami producenta kabli zasilajacych.

co sie spodziewales tam przeczytac? ;)

nie ma chyba bardziej stronniczego artykulu.

dla rownowagi w przyrodzie przytocze swoj przyklad, jak roznie mozna w naukowy sposob interpretowac jakies zjawisko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szczegolnie ten ostatni watek warto przeczytac.

poki co, slyszalem ze do czyszczenia i filtrowania sygnalu sluza... filtry.

kable sa jedynie nosnikiem pradu.

no ale doskonale zdaje sobie sprawe, ze szczerze wierzycie, ze te 2m kabla zmienia dzwiek :)

ok ;)

zadajac to pytanie, chcialem tylko sprawdzic czy cos sie zmienilo.

ale jest po staremu :)

- mam za slaby sprzet, wiec nie ma mowy o wplywie na dzwiek niczego innego poza medium koncowym :D

zakladam, ze zaden z posiadaczy takich drogich kabli sieciowych, nie robil - z czystej ciekawosci - testow ABX, na potwierdzenie realnego wplywu takiego kabla na dzwiek?

no ale, juz wiecej nie bede drazyc, bo po co powtarzac te komedie ;)

wy macie argument, ze mam za slaby sprzet, wiec nawet jakbym chcial cos poprawic kablami to i tak nie ma sensu

ja mam argument ze wrazenie poprawy dzwieku jest tylko i wylacznie efektem autosugestii wizualnej, i jest fajnie ;)

swiatem rzadza pieniadze, cycki i urojenia :D

*EDIT*

w formie post scriptum.. nie byloby taniej, zainwestowac w kilka zestawow UPS do zasilania domowej instalacji audio, aby calkowicie zlikwidowac element nieczystosci zasilajacej lini elektrycznej?

najczystszy prad, to prad z baterii :)

cala noc ladujesz kilka takich UPS'ow, i spokojnie wystarczy na wiele godzin sluchania za dnia.

z tym, ze bateria jest najlepszym (najczystszym) zrodlem pradu chyba nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie dyskutowac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

ja mam argument ze wrazenie poprawy dzwieku jest tylko i wylacznie efektem autosugestii wizualnej, i jest fajnie ;)

Ale się chłopie napociłeś.

Piękne teorie , druzgoczące wnioski , szokujące odkrycia ....... ;)

Nie wnikając w twoje teorie , które z praktyką jak widać nie mają absolutnie nic wspólnego należy stwierdzić:

Producenci okablowania na całym świecie to oszuści a ich klienci to idioci , którzy ulegli zbiorowej halucynacji.

A co najbardziej zadziwiające ci producenci (sprzedający placebo) nadal produkują a rzesze głuchych klientów nadal kupują.

Pomimo, że kupując kilka sztuk różnych nie słychać absolutnie żadnych zmian.

Moje gratulacje.

P.S.

Napisz jeszcze jakich kabli próbowałeś, do czego podłączałeś i od jakiego dealera do tych odsłuchów pożyczałeś.

Wtedy skonfrontujemy twoje odkrycia i spróbujemy dojść do wspólnych wniosków.

Edytowane przez jarek&ania

mozesz sie odniesc do mojej sugestii co do zasilania bateryjnego?

zadajac to pytanie, chcialem tylko sprawdzic czy cos sie zmienilo.

ale jest po staremu :)

Już mnie to wkurza!

Jak nie ten, to inny, ale zawsze ktoś pakuje się do naszego kościoła!

A czego się spodziewałeś, ze zmienimy nagle religię i będziemy ukłony słać nowemu Panu!?

Że o tacy nie wspomnę.

Nie podoba się kabel taki czy inny, to czas zmienić watek!

spokojnie, tylko sobie rozmawiamy..

myslalem, ze zamilowanie do muzyki/sprzetu audio, to pasja a nie religia.

Po co tu wchodzisz BeatX? To zakładka High End. Nie masz takiego sprzętu, pewnie nie chcesz mieć, nie jesteś zainteresowany, ja to rozumiem.

To po co tu wchodzisz i jeszcze się wpisujesz? Nudzisz się? Nie chcę ciebie banować ale podaruj sobie dalsze wpisy.

Znamy twoją opinię, bardzo dziękujemy za dobre rady i żegnamy serdecznie.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

spokojnie, tylko sobie rozmawiamy..

Oczywiście ,że nie będziemy się od razu po gębach tłukli ;)

W uzupełnieniu mojej poprzedniej wypowiedzi dodam ,że już kiedyś (w wiadomym wątku, który już niestety nie istnieje) złożyłem oficjalną propozycję przeorowi tego zakonu.

Niestety pozostała ona bez odpowiedzi.

Jak trzeba było wyjść z ukrycia i osobiście stanąć do osławionych testów , najzwyczajniej nasrali w gacie ze strachu.

Wniosek jest prosty :

Nie chodzi o udowodnienie swoich teorii ale o najzwyczajniejsze bicie forumowej piany.

Znamy twoją opinię, bardzo dziękujemy za dobre rady i żegnamy serdecznie.

juz sobie ide ;)

aczkolwiek zajrzyjcie kiedys do dzialu PC Audio.

ot, chociazby dla odrobiny swiezego powiewu co do posiadanych aktualnie doswiadczen badz wiedzy ;)

peace!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

juz sobie ide ;)

"Chcesz już iść?

Jeszcze ranek nie tak blisko,

Słowik to a nie Skowronek się zrywa...." :)

spokojnie,

Jeśli ma być spokojnie, to ujmę to tak;

W nawiązaniu do posta 995 zredagowanego w dniu 18.10.2013, zwracam się z uprzejmą prośbą o opuszczenie sali i zamknięcie drzwi z tamtej strony.

Bylibyśmy zobowiązani za nie trzaskanie drzwiami:)

Z wyrazami szacunku,

Grono Słyszących,

Edytowane przez piano

myslalem, ze zamilowanie do muzyki/sprzetu audio, to pasja a nie religia.

Ludzie Twojego pokroju z religijną wręcz pasją prowadzą antykablarskie krucjaty.

To jest wręcz forma obsesji i natręctwa nerwowego w niektórych wypadkach.

Tutaj wypowiadają się osoby dla których wpływ kabli jest oczywisty, dlatego jest to taki wątek a nie inny i faux pas jest dyskutowanie o sprawach elementarnych.

Nikt nie wchodzi na forum nikona by dyskutować o wyższości canona.

Osoby Twojego pokroju reprezentują podejście osoby wierzącej - bo nie wierzysz we wpływ kabli, i nie wierzysz w słowa osób o tym piszących.

Nikt nikogo nie zmusza do zakupu droższych sieciówek tak samo nikt Ciebie nie zmusza do zakupu lepszej karty graficznej, chociaż starsza była jeszcze wczoraj benchmarkiem Chipa i GTA chodzi miodnie.

Dla mnie wpływ sieciówek jest oczywisty, i nie muszę w to wierzyć bo to rejestruję zmysłem słuchu. Ukrzyżujesz mnie za to?

Denerwuje mnie, że czytając takie wątki co rusz pojawia się templariusz z misją nawracania pogan...

Edytowane przez blacksaint

Shunyaty to bardzo dobre kable, ta Z-tron pewnie najlepsza ze wszystkich do tej pory produkowanych.

Problem polega na tym, że nie zawsze, nie wszędzie i nie do wszystkiego pasują...

Jeżeli chodzi o wzmacniacze to mam na myśli pełny wzmacniacz ( końcówka mocy to pół wzmacniacza )

Wiadomo Jacek że wpływ kabla AC nie zawsze jest zbliżony, nie zawsze zmiany idą w tą samą stronę.Nie twierdzę że u ciebie nie było tak jak piszesz. U mnie Anaconda Z-Tron to najlepszy kabel obok nowego Acrolinka PC-9500. Ale też wiadomo, że każdy lubi inne brzmienie.Ja wolę to bardzo nasycone, ciemniejsze, ogólnie soczyste i barwne.

A słuchał ktoś Transparenta Reference MM, bo ta firma też robi niezłe druty...

Że kabelki nie do wszystkiego pasują wiadomo, u mnie Velum (swoją drogą okropnie wykonany, gruby, niezbyt układny i jeszcze lepi się od jakiejś substancji demagnetyzującej z końcówką się nie sprawdził, a z pre jest całkiem dobrze.

P.S.

Niestety co jakiś czas musi gdzieś tu zajrzeć ktoś słuchający na zestawie o wartości dobrych wtyczek próbujący udowadniać, że jak Ón nie słyszy, to inni tyż nie mogom;-)

Chyba najlepiej takich wpisów nie zauważać, nie dyskutować, nie zauważony znudzi się i pójdzie puszczać "bąki' gdzie indziej.

Słuchałem Transparenta Reference MM2, drugiego od góry po Opusie. Miałem głośnikowy i IC XLR. Głośnikowy bardzo dobry ale zbliżony do głośnikowej Anacondy Z-Tron która jest 3.5x tańsza. Oba kable wyśmienite ale jednak Transparent bardzo drogi. IC też był niezły ale jednak u mnie trochę tłumił górę choć miał piękne barwy i bas.Na pewno dobry kabel do pewnych systemów.Trzeba by próbować.Ale za drogi.

Edytowane przez sly30

Tak, tanie nie są i muszą się wpasować w system, jak każde kable....

A jakieś sieciówki? Bo mój Reference (ze starszej linii) jest niezły (ma tylko zmienione te dziadowskie wtyki na Oyaide)

Ja tez używam Reference MMlink ( I wersja ) z topowymi Oyaide do wzmacniacza, po wymianie wtyczek kabel bardzo długo się ukladal , ale ostateczny wynik jest bardzo satysfakcjonujący.

Konto w trakcie usuwania

I tak te pieknie oczyszczone elektrony dochodza sobie co najwyzej do uzwojenia pierwotnego transformatora

Dalej prad sie indukuje we wtornym-moze tutej jest najwieksze pole do popisu? I wypadaloby trzymac urzadzenie np w prozni?

A co zrobic ze spoiwem lutowniczym-bo chyba wszyscy nie mamy np wzmacniaczy skreconych punkt-punkt

No chyba ze cyna nie ma wplywu?

We wzmaku w montazu przewlekanym sam dalbym rade wygrzebac sciezki i zastapic kablami ale np w odtwazaczu z duza iloscia ukladow scalonych to nierealne

Jeszcze dlugosc sieciowki-jesli by mialo dzialac to powinna byc jak najdluzsza czy jak najkrutsza

Jesli by to mialo znaczenie i np im dluzsza tym lepiej to jakie znaczenie ma te 1 cy 2 metry jesli elektrony poruszaja sie z predkoscia bliska predkosci swiatla a calkowita ich droga z elektrowni?

A jesli dlugosc nie ma znaczenia a liczy sie fakt samej obecnosci wyrafinowanego przewodu to powinno wystarczyc np 10 cm a reszta do sciany tym samym co idzie od ilcznika

Jesli by to mialo znaczenie i np im dluzsza tym lepiej to jakie znaczenie ma te 1 cy 2 metry jesli elektrony poruszaja sie z predkoscia bliska predkosci swiatla a calkowita ich droga z elektrowni?

Ostatnie 180 cm przed odbiornikiem jest kluczowe. Sprawdzone uchem. Jeśli wierzysz swoim uszom oczywiście, to polecam testować i słuchać, dużo słuchać.

Edytowane przez blacksaint
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

180 cm przed odbiornikiem czyli przed trafo a potem z 10 m zwojow w transformatorze z byle czego jest bez znaczenia?

Po co pytasz i teoretyzujesz?

Najprostszy sposób aby się o tym przekonać?

Kup albo wypożycz 2 kable sieciowe. Najlepiej jeden ze srebrnym a drugi z miedzianym przewodnikiem w środku.

Podłącz , porównaj a następnie wróć na forum i napisz co słyszysz.

A jeżeli uważasz, że to wszystko to autosugestia to zaproś sąsiadkę, i zrób to w jej obecności i zapytaj jej.

"Cyganka prawdę ci powie" ... :)

Jak szkoda czasu na sensowny eksperyment, to tym bardziej powinno być go szkoda na bezsensowne stukanie w klawiaturę w temacie, o którym się nie ma pojęcia;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi