Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt. Słuchałem w Monachium systemu okablowanego całego Schnerzingerami i był tam też sprzęt Einstein Audio i kolumny Zellaton. Grało ok ale trudno z tego wyłonić i ocenić samo okablowanie.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Sieciowki Tary Labs np. RSC Prime AC warto? Ktos je odsluchiwal? Mozna cos stargowac z ich ceny?

http://audiosystem.com.pl/produkt/303/rsc-prime-ac

Edytowane przez nudel1306
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sieciowki Tary Labs np. RSC Prime AC warto? Ktos je odsluchiwal? Mozna cos stargowac z ich ceny?

http://audiosystem.com.pl/produkt/303/rsc-prime-ac

Takie sobie , nic szczególnego.

Tara serii AIR jest znacznie lepsza.

• 3 tygodnie później...

To jak wymieniamy sieciówki?

musiałbym chyba 2 lata odkładać ;p na szczeście nie słysze żadnych kabli

Uszy się myje a nie wietrzy ..proponuję waciki użyć :)

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

to cudotwórca, jakich wielu na audiostereo

ale zwykle tu nie zaglądają

...słyszy portfelem :)

jego portfel ma też rzadko spotykany dar -

- przekonuje właściciela, że ten ze słuchem ma wszystko ok

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Tylko pozazdroscić tym którzy nie słyszą drutów, ileż to wszystko jest łatwiejsze. Nie słyszysz nie zaprzataj sobie kablami głowy ciesz sie muzyką. Chcesz cos zmienić? zmieniaj klocki, kolumny. Na koncu tej drogi pożyczysz drogi kabel i cały misterny plan w ...:) Powrotu nie ma.

Kiedyś ktoś tu fajnie napisał.Jeżeli nic nie słyszysz to nie zabieraj głosu w tym temacie.To dotyczy Bumpalumpa

A z pewnoscia na forum High-end...

Tak Stasiu,to byo na Hi-end.Czy to ma jakieś znaczenie,w jakiej zakładce?

Mysle ze pisanie ze nie slyszy sie kabli na forum Hi-Fi jest zupelnie w normie a na High-endzie to juz duzy obciach.

Kolego Sylwestrze Wesolych Swiat i prosze oczyscic watek ze swiatecznych trolli tzn, skrzatow bo chce o cos waznego zapytac:) Dziekuje:)

Mianowicie, jakich kabli zasilajacych uzywaja u siebie uzytkownicy koncowek lampowych SE?

Edytowane przez Wojtek76

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek,

Moj SET - Crossfire III wrocil po serwisie i podlaczylem go do listwy Acoustic Revive za pomoca Acro 7500 , ktory poprzednio zasilal koncowke XA od Avantgarda przez dwa miesiace.

W przypadku Crossfire lepiej jednak do zasilania sprawdza sie u mnie Transparent Reference MM link ( I wersja ) z topowymi Oyaide.

Acro 7500 poszedl do serwera, a Acro 7300, zasilajacy dotad serwer, przeniesiony do rezerwy:)

Transparent daje bardziej wypelnione , nieco podkolorowane brzmienie, ktore pieknie dopelnia czystosc i precyzje muzyki z zestawu W20/La Fontaine.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Dzieki marslo:)

A jak oceniasz swoj piecyk? Cieply, neutralny, chlody?

Oyaide mnie korci i to caly set, boje sie czy nie bedzie za spokojnie. Probowales moze tych wtykow z innymi kablami?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie,wybrałem je po rekomendacji kolegi Milimetra.

Jak chodzi o Cross III to jest on imo kompromisem miedzy lampowa, raczej pełna na srednicy sygnatura a dobra dynamika i transparencja. Możesz o nim poczytać w teście na sound***s.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Jezeli uzyjesz mocniej swojego guniuszu to dojdziesz do wnioskow, ze czasami piec bywa zimny.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mianowicie, jakich kabli zasilajacych uzywaja u siebie uzytkownicy koncowek lampowych SE?

Wojtek, jaki pułap cenowy wchodzi w grę? Generalnie sprawdzą się kabelki szybkie i raczej konturowe, przy czym wiele zależy czy grasz na 300B, czy na innej lampie. Jak masz ciepłe i ciemniej grające lampy to możesz faktycznie rozważać Acrolinka, Nordosta od powiedzmy Brahmy wzwyż, najlepiej Valhallę, wspomnianego Transparenta Reference również. Ale u mnie na wszystkich lampowych końcówkach najlepiej sprawdzał i sprawdza się do dziś Electraglide Ultra Khan. Z tych relatywnie tanich, świetnie zagrał u mnie NBS Signature, bardzo szybko, konturowo i rozdzielczo. Bez tej nosowości znanej choćby z modelu Statement. Jeśli końcówka ma brzmienie lżejsze i trochę jaśniejsze (niektóre 300B tak mają) to fajnie grał taniutki Heavens Gate Ultra Silence. Ja go z powodzeniem używam do dziś na słuchawkowym Skorpionie, była to też najlepsza sieciówka do Audio Research VT 100 (oczywiście to nie SET).

Edytowane przez tomkly

Tomkly

Monobloki Gm70, w produkcji. Chciabym je ustawic tak na +5 procent nasycenia. Ale to zrobie lampami. Od kabli chcialbym zeby graly rowno bez opatowania basem i bez pompowania za mocno srednicy no i powinny byc szybkie i ninerwowe. Tak wlasnie rozwazam nordosts brahme, mialem kiedys. Swietny kabel ale troche splyca bas, valhalla pewnie podobna, ale nigdy nie slyszalem. Elektra glide kolega ma w systemie, ultra khana pod pre i synapsis pod zrodlem. Mowil mi, ze w koncowce bat vk-60 sie nie sprawdzily, slaby bas. Ale w pre i zrodle mi sie bardzo podobaja. Acrolinki kusza, ale nie mam gdzie posluchac, z tego co tutaj czytam to te warte zachodu juz przekraczaja budzet. Potrzebuje 5 kabli i chcialbym zamknac sie do 10k za uzywki (pewnie i tak przekrocze budzet;)). Czytalem kilka Twoich opini i widze, ze troche tego przerobiles.

Edytowane przez Wojtek76

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak Wojtku, miałem tego całą masę. Z Electraglide w grę wchodzi wyłącznie Ultra Khan. Wprawdzie ma pewne problemy w zakresie basu, to znaczy poluzowanie i brak idealnej kontroli, ale ja to odczuwałem wyłącznie przy jego podłączeniu z CD. Z końcówkami lampowymi bas był trzymany idealnie w ryzach, nie wiem na czym to polega. Epiphany X oraz X.3 i późniejszy Synapses, nadają się wyłącznie do CD lub pre, X.2 jest bardziej uniwersalna, ale dalej do końcówki za słaba prądowo. Dziś widziałem na hifi.pl pojawił się Ultra Khan, ja bym go bardzo poważnie rozważył. Jak chodzi o Nordosta to Valhalla ma faktycznie suchy charakter, potwierdzam, przy czym do GM70 powinna pasować. Jest istotnie lepsza od Brahmy pod każdym względem. Moje doświadczenie z GM70 są skromne, słyszałem w dwóch systemach, ale intuicja podpowiada mi, że Valhalla byłaby najlepsza. Oba te systemy grały bardzo ciepło i raczej wolno, a Valhalla to dynamit. W Lublinie jest do wzięcia Ultra Khan w wersji Mk II, wydaje mi się, że sprzedający to Sławek S. a on miał wcześniej tego NBS Signature, który trafił do Bielska, za kwotę około 1k zł. W tej cenie to jest świetny wybór, miałbyś tańszą alternatywę. Ale nie wiem, czy został mu jeszcze taki kabel. Mój kolega w Bielsku używa go z powodzeniem do końcówki Audio Research Ref. 110.

Edytowane przez tomkly

Ja potrzebuje 2 identycznych pod monosy. Masz racje synapses glownie pod zrodlo i tam jest super. Ta moja gmka to dynamit, mialem passa x250 i ona jest szybsza a zarazem nieporownywalnie gladsza i muzykalna, wiec moze jednak nordost. Jarek&ania mnie troche na siltecha nakrecil ale to znowu koszta. Valhalle przybajmniej mozna bez straty sprzedac, chociaz 10k to zaledwie 2 sztuki jak tanio sie znajdzie.

Moglbys opisac roznice ultra khan-brahma-valhalla?

Kolega ma wlasnie UK mk2

po powrocie do domu poprosze go zeby wpial go pod bata i zobacze jak z tym basem.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

1. Ultra Khan jest zdecydowanie najobszerniejszy na basie, to zwraca uwagę przy pierwszym kontakcie. W porównaniu z nim oba Nordosty grają szczupło, wręcz chudo. Przy czym o ile Valhalla gra tylko szczupło, ale chyba przenosi całe pasmo do samego dołu, to Brahma sprawia wrażenie nie tylko suchej, ale wręcz odfiltrowanej z najniższego wolumenu basu.

2. Szybkością Valhalla bije wszystko co znam, Brahma gra podobnie, ale jednak ciut wolniej, Ultra Khan mimo że nie jest kablem ospałym, w tym porównaniu zajmuje ostatnie miejsce.

3. Ultra Khan sprawia wrażenie kabla grającego znacznie głośniej i to nie tylko w porównaniu z Nordostami, a generalnie. Może to jest wynik olbrzymiej sceny dźwiękowej, którą tworzy, to znaczy w jego przypadku czuć że dźwięk wypełnia całą scenę i dochodzi praktycznie z każdego miejsca.

4. Wyjątkowej klasy reprodukcja przestrzeni to domena Ultra Khana. Mimo że Valhalla prezentuje też wysoki poziom, to jednak musi uznać wyższość EG. Konstrukcja przestrzeni jest inna, Valhalla rysuje cienką i konturową kreską i brakuje jej wypełnienia, EG też rysuje precyzyjnie, ale dodaje od siebie jeszcze masę, ciężar, której brakuje Nordostowi. Brahma jest jeszcze chudsza niż Valhalla.

Te moje porównania dotyczą pierwszej wersji Ultra Khana, czyli tej pancernej rury:-) Niestety nie wiem w jakim stopniu wersja Mk II zachowała zalety pierwowzoru, z tego co piszą na Audiogonie pierwsza wersja była nie do zastąpienia. Ale względy praktycznie przeważyły. Mk I wymusza odpowiednie ułożenie całości systemu, nie da się jej w jakikolwiek sposób zgiąć.

U mnie zasilanie idzie w takiej sekwencji: z gniazdka Furutecha Heavens Gate Ultra Silence do listwy Base (w wersji na Furukawie) a następnie:

- do CD Electraglide Epiphany X.3

- do pre Electraglide Epiphany X

- do końcówki Electraglide Ultra Khan Mk I

Edytowane przez tomkly

Dziekuje za dokladny opis. Zgadzam sie co do brahmy, ma jakby wycieta czesc basu, nawet vishnu schodzi nizej, ale reszta niestety duzo gorsza. Ten UK mk1 gruby to moze dlatego daje rade z koncowkami. Jak pisalem mk2 podobno nie bardzo, jest tez w miare elastyczny i niebyt gruby, pewnie zreszta widzialees. Dzwiekowo to podobnie, sporo basu i wielka scena, dzwiek gladszy od brahmy, ale nie tak szybki. No nic poczekam na monosy i mysle, ze 2 valhalle albo dwa uk mk1 wyladuja w koncowkach. A do zrodla/pre to sie okaze pozniej. Napewno obie marki beda kondydatami, moze jakis siltech lub SR. Tylko czy przestrzen zmiesci mi sie w pokoju hehe

Dziekuje i pozdrawiam!

Co do brahmy, to ona ma jakby wyzszy bas wyciety, bo ten najnizszy jest bo az wszystko drzy, ale przez brak tego wyzszego jest wrazenie jakby dzwiek byl mniej pelny. Kabel zdecydowanie do systemo ktore maja z tym problem.

No prawie same EG:)

Ze wzgledow praktycznych ultra khan po monosy raczej nie pojdzie bo wszystko niestety bedzie pod listwa nordosta qb8, ale mysle, ze nadalby sie z gniazdka do listwy. Nastepnie dwie valhalle pod koncowkami. Taki wstepny plan reszty nie odwaze sie planowac na tym etapie a moge jedynie dywagowac.

Ja potrzebuje 2 identycznych pod monosy. Masz racje synapses glownie pod zrodlo i tam jest super. Ta moja gmka to dynamit, mialem passa x250 i ona jest szybsza a zarazem nieporownywalnie gladsza i muzykalna, wiec moze jednak nordost. Jarek&ania mnie troche na siltecha nakrecil ale to znowu koszta. Valhalle przybajmniej mozna bez straty sprzedac, chociaz 10k to zaledwie 2 sztuki jak tanio sie znajdzie.

Moglbys opisac roznice ultra khan-brahma-valhalla?

Kolega ma wlasnie UK mk2

po powrocie do domu poprosze go zeby wpial go pod bata i zobacze jak z tym basem.

Wojtek,

Tak sobie pomyslalem, ze jak chcesz 5 rownych kabli za max 10 k , to moze Lessloss Original ? Dolar tani, trzeba korzystac:)

To dobry , wyrownany kabel, jak sie potargujesz, to moze do zrodla w tym komplecie dostaniesz 1 szt Signature?

No i wtyki masz takie jak chciales - Oyaide.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tej cenie jako nowki imo sa nie do pobicia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Tylko czytalem, ze ten lessloss jest naprawde duzo slabszy od brahmy a te moge miec w cenie 2kzl. Moze ten signature to jeszcze ale i tak mysle, ze to jeszcze bedzie nie to. Tak w ciemno nowe kable to strach. A nordosty i elektra glide to znam. Te drugie mozna kupic za nieduze pieniadze w stosunku do tego co oderuja, to juz jest naprawde bardzo wysoki poziom.

Edytowane przez Wojtek76

Tylko czytalem, ze ten lessloss jest naprawde duzo slabszy od brahmy a te moge miec w cenie 2kzl. Moze ten signature to jeszcze ale i tak mysle, ze to jeszcze bedzie nie to. Tak w ciemno nowe kable to strach. A nordosty i elektra glide to znam. Te drugie mozna kupic za nieduze pieniadze w stosunku do tego co oderuja, to juz jest naprawde bardzo wysoki poziom.

Nie wiem czy nadal to obowiazuje, ale jak kupowalem swojego Original to mialo sie 1 miesiac na zwrot w razie rozczarowania.

Sprawdzilem - nadal tak jest :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak jak masz przekonanie do Nordosta czy Electry , to nie zebym byl przeciw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A jakiego ten Lessloss ma przekroju przewody?

Pamiętajcie, że to lampa oddająca ponad 30W w A klasie. Tym monoblokom trzeba prąd wlewać wiadrami i nie szedłbym w kabelki 1,5mm.

• Pokaż nowe odpowiedzi