Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by to było faktycznie wg. pomysłu od Nikolaya Tesli to nie trzeba by było w ogóle kabli zasilających.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Furutech również uległ pokusie wzięcia udziału w wyścigu cenowym... Przy czym jest i tak tańszy niż 2m odpowiednik z logiem Acrolinka

I muszę powiedzieć,że w niczym dźwiękowo nie ustępuje Acrolinkowi 9500.

Jak będziesz miał okazję to wypożycz :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

I muszę powiedzieć,że w niczym dźwiękowo nie ustępuje Acrolinkowi 9500.

Stefku, parę słów więcej, please;-) Ten sam typ brzmienia czy są jakieś różnice? Co do Acrolinka to jak wiesz mam pewne uwagi.

Muszę z przykrością stwierdzić,z przykrością ponieważ jestem właścicielem Acrolinka 9500,który u mnie zasila cały system z gniazdka do listwy,że Furutech za dużo niższą cenę zrobił kabel lepszy prawie w każdym aspekcie.

Góra lepsza co najmniej o klasę,blask i feeria barw,ale brak ostrości czy rozjaśnienia,

zdziwiony jestem także rozdzielczością Furutecha,średnica lepiej nasycona niż w 9500,ale słychać więcej szczegółów,a przecież do tej pory dla mnie mistrzem dla mnie w tej dziedzinie były najwyższe modele Acrolinka.

Bas nie jest tak potężny jak w 9500,ale szczerze mówiąc wolę go z Furutecha,gdyż jest po prostu przyjemniejszy,lepiej zebrany i chyba nawet bardziej zróżnicowany.

Jedyna rzecz,jeśli miałbym się na siłę do czegoś doczepić,to jest głębokość sceny,która jest troszkę słabsza w Furutechu,dalsze plany są lepiej słyszalne,źródła pozorne trochę większe,ale kosztem właśnie głębi.

Nie jest to duża różnica,u kogoś innego może w ogóle nie wystąpić,moje kolumny stoją ponad dwa metry od tylnej ściany,i aspekt głębokości i budowy planów w tył jest u mnie znakomity.

Ta "bolączka" jak sprawdziłem występuje tylko,gdy Furutech jest wpięty w listwę zasilającą zamiast Acrolinka,natomiast,gdy na przykład w DACu Furutech zastąpił Harmonixa,

nie ma żadnego problemu z głębokością sceny.

Czekam jeszcze na tego drogiego Harmonixa,by posłuchać co firma może jeszcze zrobić :),

i zastanowię się czy tego Furutecha sobie nie zostawić,bo doprawdy na tę chwilę zrobił się dla mnie numer jeden.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Góra lepsza co najmniej o klasę,blask i feeria barw,ale brak ostrości czy rozjaśnienia, (....),średnica lepiej nasycona niż w 9500...

No właśnie, to są te słabości Acrolinka które zauważyłem u mnie. W takim razie biorę tego Furutecha do siebie;-) Dzięki za opis.

biorę tego Furutecha do siebie;-)

Hola,hola :)

Daj mi się chwilę zastanowić,zaraz wszystko wykupią i co ja zrobię ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja byłem prawie zdecydowany na zakup Acrolinka 7N-PC9500... Prawie, bo jednak przeszkadzały mi te cechy o których pisałem w recenzji i w tym zakresie wielokrotnie tańsza X.3 jest po prostu lepsza. Natomiast bas Acrolinka dosłownie wyrwał mnie z butów. Jeśli Furutech jest w stanie pogodzić magiczną średnicę i górę X.3 z choćby częścią klasy basu Acro to uważam że będzie blisko wzorca. Moja Epiphany X.3 na źródle niestety jak chodzi o bas nie stanowi punktu odniesienia, mówiąc wprost bas ma po prostu kiepski... Oczywiście rozważając to w porównaniu do Acrolinka.

Edytowane przez tomkly

Moja Epiphany

Ja próbowałem kilka modeli,i niestety żadne mi się nie podobały,ale tak to już jest z tymi systemami :)

ktorego furu macie na mysli?

Furutech Nano Flux

:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja próbowałem kilka modeli,i niestety żadne mi się nie podobały,ale tak to już jest z tymi systemami :)

Przede wszystkim należy okiełznać ich krzykliwość na wyższej średnicy, a to wymaga wymiany puszek. To co montował w oryginale Scott Hall zakrawa na kpinę, biorąc pod uwagę katalogowe ceny, które podawał. A firma Electraglide to mniej więcej taki sam garaż jak Heavens Gate, tylko w USA. Natomiast faktycznie człowiek wpadł na kilka świetnych pomysłów, a jego druty o dziwo mogły i do dziś mogą rywalizować z najlepszymi brandami. W środku, w zależności od wersji jest albo jeden (X.3, Synapses) albo dwa (X, X.2) prowadzone w osobnej izolacji przewodniki solid-core a w Khanach analogicznie poskręcane taśmy. W dwużyłowych zawsze jedna żyła to miedź a druga miedź ze srebrem bądź samo srebro. Mniejsza o pomysł, w każdym razie to działa. Epiphany X.3 na złotych Furutechach bądź Oyaide 079 gra referencyjnie w zakresie rozdzielczości średnicy i góry. Bas niestety odstaje poziomem w dół...

to wymaga wymiany puszek

Nie pamiętam co tam było,ale chyba już coś zmienione,pożyczałem od chłopaków z Lublina.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie pamiętam co tam było,ale chyba już coś zmienione,pożyczałem od chłopaków z Lublina.

Jeśli to było całkiem niedawno to niestety te kable grają już zupełnie inaczej niż wersje sprzed 10 lat...

Jak do tej pory kable gdzie jest srebrzona miedź słabo u mnie wypadały.

No ale co daje srebro ze swoimi zaletami przy transmisji bardzo niskich częstotliwości bliskich 50Hz ? Na styk i owszem, poprawia przewodność.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A u mnie akurat na odwrót. Czy to Nordost czy Electraglide czy nawet Heavans Gate wszystkie one grają z dużą dozą witalności i rozdzielczości. Przy czym to się raczej sprawdza w systemach lampowych i generalnie w zasilaniu. Już jak chodzi o interkonekty czy głośnikowce też zachowałbym większy umiar. Valhalla brzmi fenomenalnie, pod wieloma względami referencyjnie ale jednak przy dłuższym słuchaniu pozostawia niedosyt wrażeń. Barwa i przez to emocje jakby nieobecne. Ale podobną uwagę mam choćby do czysto miedzianego Acrolinka 7N-PC20000 Mexcel. Dźwiękowo niesamowicie przypomina mi Valhallę, przy czym jest jeszcze bardziej beznamiętny. Po dwóch godzinach odsłuchów miałem dość...

Mi nigdy nie przypasował kabel,gdzie było choć odrobinę srebra.

Ten Furutech jest zdaje się pierwszy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No ale co daje srebro ze swoimi zaletami przy transmisji bardzo niskich częstotliwości bliskich 50Hz ?

Na basie srebro gra ewidentnie gorzej niż miedź, nie schodzi tak nisko i ma problemy z zachowaniem liniowości pasma. Stąd te hybrydy Ag-Cu.

Mi nigdy nie przypasował kabel,gdzie było choć odrobinę srebra.

Ten Furutech jest zdaje się pierwszy.

U mnie jest dużo srebra w systemie, ale to nie jest typowe srebro w stylu Audioquest;-) Przede wszystkim okablowanie XLR oraz głośnikowe Kimber Select, które absolutnie nie gra jak stereotypowe srebro i analogicznie sieciówka AZ Absolute na listwie (80% Ag).

Na basie srebro gra ewidentnie gorzej niż miedź, nie schodzi tak nisko i ma problemy z zachowaniem liniowości pasma. Stąd te hybrydy Ag-Cu.

Hybrydy Ag-Cu to uzyskanie przesunięcia fazowego sygnału powrotnego E względem zasilającego L, tu jest jakaś logika pod warunkiem dalszych przemyśleń w konstruowaniu kabla o których nie chcę pisać.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Hybrydy Ag-Cu to uzyskanie przesunięcia fazowego sygnału powrotnego E względem zasilającego L, tu jest jakaś logika pod warunkiem dalszych przemyśleń w konstruowaniu kabla o których nie chcę pisać.

Jasne. Ja się mogę jedynie wypowiedzieć od strony brzmieniowej jak to gra:-) Kwestie inżynierskie... no cóż, następne pytanie proszę;-)

Ciągle czytam, że ten czy tamten kabel ze srebra nie gra jak typowe srebro. Gdyby zebrać to "do kupy" to okaże się, że 90% srebra nie gra jak typowe srebro.... :-) absurd. Po prostu srebrne kable też są różne i dają różnej klasy dźwięk. Nie ma już czegoś takiego jak typowe srebro. Było tak 20 lat temu, może jeszcze 15 lat temu. Dziś nie ma już takiego podziału. Są wybitne kable ze srebra, ale są też średnie i marne.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sylwek, dalej jest dużo "typowych" srebrnych kabli. Interkonekty Acoustic Zen, Audioquest czy Siltecha chociażby. Znaczna część z nich gra bardzo dobrze a nawet wybitnie w swej estetyce. W tym sensie brzmienie KS1130 istotnie odbiega od kanonu. Raczej 10 niż 90% srebrnych kabli nie gra typowo jak srebro;-) To jest kwestia zastosowanej geometrii oraz obróbki przetwornika.

Ciągle czytam, że ten czy tamten kabel ze srebra nie gra jak typowe srebro. Gdyby zebrać to "do kupy" to okaże się, że 90% srebra nie gra jak typowe srebro.... :-) absurd. Po prostu srebrne kable też są różne i dają różnej klasy dźwięk. Nie ma już czegoś takiego jak typowe srebro. Było tak 20 lat temu, może jeszcze 15 lat temu. Dziś nie ma już takiego podziału. Są wybitne kable ze srebra, ale są też średnie i marne.

Normalnie święta prawda, i to nie tylko w kwestii kabli....

Ale też wiele zależy od systemów i preferencji, co jest jasne jak Słońce;[-)

Ciągle czytam, że ten czy tamten kabel ze srebra nie gra jak typowe srebro. Gdyby zebrać to "do kupy" to okaże się, że 90% srebra nie gra jak typowe srebro.... :-) absurd.

Najprostszy pomysł na prosty (by nie rzec - prostacki) pomysł marketingowy.

Lampa, która nie gra jak lampa; tranzystor o lampowym/analogowym brzmieniu; no i kable ze srebra, które nie grają "jak srebro".

Diesel, który ma osiągi jak benzyna no i oczywiście benzyniak, który pali tyle, co diesel.

Takie czasy.

Normalnie kabel zapakowany jak milion dolarów :)

Ukryta Zawartość

post-4406-0-47858800-1427296196_thumb.jpg

post-4406-0-11297100-1427296316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez stefek

X-DC Studio Master Million Maestro

Magiczny Million :)

• Pokaż nowe odpowiedzi