Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

minimalna długość kabla sieciowego powinna wynosić 1,5 m - 1,8 m a wiesz dlaczego ?

Nie wiem - powiedz dlaczego w oparciu o konkrety.

Padło tu, że standard jest jakiś (do 2 metrów). Otóż nie ma żadnego standardu dla długości sieciówki. Każdy wyprodukuje co zechce. Widać jest wiedza (zaraz się okaże) i udawanie głupiego (jeśli się okaże, że jest wiedza).

jest oparta ściśle na zasadach teorii

Tacisz wdzięk Magnepan, już Ci kiedyś pisałem że niepotrzebnie, nie żebym się nad Tobą specjalnie rozczulał, czy zajmował, ale po prostu nie masz pojęcia o czym piszesz, kiedy temat dotyczy zasilania urządzeń hi end.

potrzebne są money

Coś takiego, co Ty masz w ścianie za przewodniki, z czego zbudowana jest Twoja dalsza część zasilania, że skłonny jesteś siebie uważać za nadzianego gościa..?

Ile zamurowałeś Magnepan, pochwal się, niech przyklasnę.

za wypożyczenie kabli do testów

......testuj..testuj, sprawdź czy jak przetestujesz wszystko, to ruch na ulicy z lewostronnego nie zmieni się w prawostronny..

Nie kompromituj się człowieku, zajmuję si przewodzeniem pół życia, ty mi tu z głodem wyjeżdżasz..

747 moze napiszesz jednak jakie sieciowki porownywales, jak i z czego zbudowane, co bylo po obu stronach, no i co bylo w scianie, dobrze by bylo gdybys napisl jakim to lecialo drutem zewnetrznych, no i cos na temat elektrowni ktora to zasilala, moglbys podzielic sie takim info?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Generalnie piszesz ogólnikowo

Ta ogólnikowość po sprawdzeniu w warunkach rzeczywistych posiada najczęściej wiele do życzenia/poprawy, przejście do kolejnych stopni wymaga najpierw tu usunięcia błędów, czyżby w wzmacniaczach/przedwzmacniaczach tranzystorowych i nie tylko, całość populacji już korzystała z "wielkich kondensatorów" Black Gate FK...?

Wciskanie drogich wtyków, kosztujących trzy razy tyle ile jakiś żenującej jakości kondensator w wzmacniaczu, o teszcie przewodu nie wspominając, to co..działanie sprawdzające..test..audiofilizm..przerzucalizm..jak to nazwać, to dziecinada Magnepan, zrozum to bo wiem że potrafisz.

747

Daj mi wolne z egzaminu na jakiś czas, bardzo proszę, jestem przemęczony, tymi ciągłymi testami.

No wiesz, to jest jednak highend i warto wiedziec co jest np w scianie, od tego, jak sam piszesz, zalezy wlasciwie wszystko, takze zachowajmy powage, nie badzmy dziecmi

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Generalnie w przypadku sieciówek słychać wpływ dodatkowego odcinka kabla. Opisując najprościej, dźwięk robi się bardziej klarowny. Nie podejmuję się naukowej analizy tego zjawiska, sądzę po prostu że dłuższy kabel jest w stanie lepiej ustabilizować i niejako oczyścić z wszelkich zakłóceń płynący nim prąd. Pasożytnicze oscylacje są po prostu tłumione na dłuższym odcinku czasu.

napiszesz jednak jakie sieciowki porownywales

Bubusia, sieciówka jest elementem techniki, zbudowana w oparciu o technikę, pracująca w warunkach techniki, współpracująca z otoczeniem również technicznym.

Audiofilizm rządzi się swoimi prawami, nie piszę tu nic innego jak tylko to, że niektórzy Koledzy zdają się być, jak jest już tradycją tej branży, inaczej w ogóle nie może zresztą być, ekspertami na poziomie zupełnie niedostępnym dla techników tworzących dane produkty, przypisują im jakieś moce magiczne, warunkowane przeczytanymi treściami napisów na produkcie.

Czy piszę czytelnie, czy zbyt trudnym językiem technicznym Bubusia..?

Tu nie chodzi o zrozumienie, Ty po prostu nie piszesz nic konkretnego, wspomniales o black gate-to jedyna konkretna rzecz, reszta to totalne ogolniki nic nie wnoszace do tematu

Czyli topowe sieciówki powinny się różnić przede wszystkim długością. Zaraz zacznie się wyścig, kto wyprodukuje najdłuższą.

W takim razie DIY-end ma łatwą drogę do przegonienia uznanych producentów.

Poczytaj na forum, np. ludzie używają 1,5 metra sieciówki ale mają zdanie że te 2 metrowe lepiej grają (mimo ze cena dobija)

Sam też na razie nie szaleję i pracuję przy 1,5 metrowych z prozaicznych powodów; mniej roboty, mniej utopionego drogiego materiału (prototyp nie zawsze musi od razu dobrze grać) No i jak komuś spasuje to jak nie zauważyłeś cena i co ja podkreślam mało zajmowanego miejsca za sprzętem.

Jak chcesz to rób 6 metrowe, Siltech będzie się czuł zagrożony :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

krotsze valhalle maja wiecej basu. porownywalem 3,4m z 1,7m i 1,2m. dluzsze maja wiecej przestrzeni i - co sie moze wydawac dziwne jesli chodzi o valhalle - spokoju

roznice sa i to nie male

...

Siltech będzie się czuł zagrożony :)

a dobre te sieciówki są ?

warto sobie głowę zawracać Ruby Hill / Ruby Hill II czy trzeba od razu mnogość koron kupować ?

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Opisując najprościej

Oczywiście że tak, gdyż kabel jest elementem nie tylko transmitującym energię, ale i pamięciowym, posiada pojemność wewnętrzną oraz indukcyjność wewnętrzną.

Energia chwilowo zgromadzona w przewodzie jest ostatnim, a więc najszybszym do pozyskania, bankiem pojemności tuż przed elementami zasilacza danego urządzenia, jest z nim silnie sprzężona, posiada więc przemożny wpływ na dalsze jej przemiany w kolejnych członach sprzętu.

Jakość tej energii, oraz szybkość do niej dostępu, może być bardzo łatwo zniwelowana, poprzez jakiś rodzaj wąskiego gardła, nie dość wysokiej klasy element, nie dość dobre połączenie, czy cokolwiek innego posiadającego właściwości blokujące przepływ, szczególnie na małych poziomach.

Bardzo pozornie drobny błąd potrafi zniweczyć spory wysiłek konstrukcyjny przewodu zasilającego, - to również ogólnik, tylko ciekaw jestem, czy już wszystkie osoby, korzystające z bardzo drogiego czy wyszukanego okablowania AC, są w 100% pewni, że na tym polu ich urządzenia współpracujące z kablami są całkowicie optymalne..?

krotsze valhalle maja wiecej basu. porownywalem 3,4m z 1,7m i 1,2m. dluzsze maja wiecej przestrzeni i - co sie moze wydawac dziwne jesli chodzi o valhalle - spokoju

roznice sa i to nie male

Próbowałeś Valhalle do końcówek mocy i pre?

Jak wypadły?

Edytowane przez Axolotl

Rafael, napisz dlaczego sieciówka powinna mieć minimum 1,5 m długości - chcę aby info pochodziło od fachowca.

Prawa fizyki mówią że ..........

Sprawa jest banalna, kabel to przeważnie element pasywny elektroniki, kabel dłuższy ma miejsce żeby wszystkie pozytywne aspekty zachodzące w nim przeprowadzić do końca. To nie element aktywny gdzie możemy sobie wszystko skumulować w małej kubaturze obudowy.

Tak że parafrazując wypowiedź Alberta Einsteina:

Sieciówka może być krótka ale nie krótsza ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Konstrukcja Valhalli powoduje lekkie odchudzenie basu, więc im dłuższy odcinek tym będzie to bardziej słyszalne. Jak chodzi o poprawę przestrzeni, jest to immamentna cecha Nordosta. Czyli znów ta sama obserwacja, im dłuższy kabel tym więcej tego efektu.

totalne ogolniki

To jest forum, można prowadzić dyskusje, w tym bardziej szczegółowe, czy Kolega ma jakieś pytanie związane z pracą kabla AC.?

roznice sa i to nie male

Z tego co opisujesz to jasno wynika że wynaturzenie krótkich maleje a rośnie przy wzroście długości sieciówek pewna szlachetność i o tym piszę kabel musi mieć ta długość żeby zjawiska zachodzące w nim nastąpiły do końca. Potwierdzeniem tego jest że zestaw sieciówek, jedna do listwy a później następna dalej umożliwia przy działaniach z głową uzyskanie lepszego dżwięku.

Sprawy praktyczno ekonomiczne sprawiają że jest jak jest. sieciówki 1,5 metra rządzą ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Próbowałeś Valhalle do końcówek mocy i pre?

U mnie na końcówce mocy znakomicie:, szybko, dynamicznie, konturowo, precyzyjnie, punktowo aczkolwiek z małym wypełnieniem dźwięku. Na preampie ARC już niestety nie zagrała dobrze; dźwięk zbyt szczupły i taki lekko oschły. Ale to wynika z takiej a nie innej specyfiki preampu.

U mnie na końcówce mocy znakomicie:, szybko, dynamicznie, konturowo, precyzyjnie, punktowo aczkolwiek z małym wypełnieniem dźwięku. Na preampie ARC już niestety nie zagrała dobrze; dźwięk zbyt szczupły i taki lekko oschły. Ale to wynika z takiej a nie innej specyfiki preampu.

Ja mam na preampie Siltecha ale na końcówkach Harmonixy MM i nie ma żadnego odchudzenia.

Ale Pass gra z natury gęstym dźwiękiem więc u mnie taka Valhalla mogłaby się sprawdzić.

Gdzie można pożyczyć 2 szt. bo oczywiście u dealera można zapomnieć o dostaniu tych kabli.

Ty po prostu nie piszesz nic konkretnego

Przytocz mi Kolego konkretną treść do przeczytania na forum, bardzo proszę, niech pomoże jeszcze ktoś, jeśli jest nieusatysfakcjonowany moimi treściami.

Niech ten ktoś konkretnie napisze ile kasy zamurował w ścianie, w stosunku do wartości listwy i kabli AC jakich używa.

Ja mam na preampie Siltecha ale na końcówkach Harmonixy MM i nie ma żadnego odchudzenia.

Ale Pass gra z natury gęstym dźwiękiem więc u mnie taka Valhalla mogłaby się sprawdzić.

Cały czas zapominacie że źródła zarówno u Tomka jak i u Jarka to odmienna para kaloszy i zupełnie inny dźwięk :)

Niech ten ktoś konkretnie napisze ile kasy zamurował w ścianie, w stosunku do wartości listwy i kabli AC jakich używa.

Niektórzy to i pociąg nie zamurowali ale zasypali w tunelu i nie zwykły a złoty; tak ze ekstrema zawsze się zdarzą nawet na PKP ;)

Ludzie posiadają czasami nadmierne oczekiwania, w relacji do poniesionego wysiłku, parę $$$ jednak trzeba zamurować..żeby grało..taki pech..im więcej tym lepiej,..

nie zamurowali ale zasypali

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Gdzie można pożyczyć 2 szt. bo oczywiście u dealera można zapomnieć o dostaniu tych kabli.

Żartujesz;-) Dystrybutor nie ma u siebie dwóch Valhalli... W takim razie jedynie pośród kolegów na forum. Przy czym zestawienie Siltech na preampie a Valhalle na końcówkach mocy może być po tej nazbyt szczupłej stronie. IMHO albo Valhalla na pre + Kubale na końcówkach albo na pre coś cieplejszego a dwie Valhalle na końcówki mocy. W ciemno tego dylematu nie rozstrzygnę, trzeba przetestować.

Edytowane przez tomkly

A co Jarek MM graja za grubo?

Grają świetnie ale te Valhalle chętnie przetestuję w innym celu ;)

W ciemno tego dylematu nie rozstrzygnę, trzeba przetestować.

Chyba z youtube bo nasz dystrybutor ich nie ma.

Generalnie w przypadku sieciówek słychać wpływ dodatkowego odcinka kabla. Opisując najprościej, dźwięk robi się bardziej klarowny. Nie podejmuję się naukowej analizy tego zjawiska, sądzę po prostu że dłuższy kabel jest w stanie lepiej ustabilizować i niejako oczyścić z wszelkich zakłóceń płynący nim prąd. Pasożytnicze oscylacje są po prostu tłumione na dłuższym odcinku czasu.

Ja nie myślę że to wynika z długości kabla sieciowego.

Tomek ile zwojów musisz na kablu aby się Tobie tu i ówdzie zmieścił ? Ten duższy ?

Może to indukcja się kłania ? Taka moja luźna myśl.

Edytowane przez sparton
  • Pokaż nowe odpowiedzi