Skocz do zawartości
IGNORED

Japońskie wzmacniacze DIY (większość tranzystorowych)

stern

Rekomendowane odpowiedzi

O matko! Jakiś czas nie czytałem i widzę, że wątek zrobił się:

1. kompletnie nie na temat

2. polityczny

3. jak to się teraz mówi "oszczędnie gospodarujący" wiedzą.

O wszystkim pisać nie będę, zostanę przy podstawach których prawdę mówiąc tu nie znalazłem. A chodzi o opis układu i dalej idąc przewagę opisu w dziedzinie częstotliwości nad tym w dziedzinie czasu (lub na odwrót).

Niestety obydwa te opisy są dalece niedoskonałe i niewystarczające w sytuacjach o których mówimy bo są opisami typu "tu wlata, tam wylata" :-).

Kanonicznego (o ile tak można powiedzieć) opisu każdego układu dostarcza metoda zmiennych stanu.

Opisując układ zmiennymi stanu mamy wgląd to, co dzieje się w jego wnętrzu czego nie zapewniają nam metody opisu typu wejście-wyjście. Dlatego opis w postaci transmitancji nigdy nie da nam informacji o zniekształceniach typu TIM których wystąpienie możemy przewidzieć w opisie zmiennymi stanu.

Kolegów lekko oszołomionych tym co napisałem pragnę uspokoić - dla układu z jednym wejściem i jednym wyjściem istnieje wzór pozwalający z równania stanu uzyskać transmitancję (przy czym jak pisałem tracimy informację o wydarzeniach wewnątrz układu).

P.S.

Powyższe dedykuję szybkiemu gonzo który wzruszył mnie następującym wpisem:

"ty Jaro_747 po prostu nie chcesz się niczego nowego nauczyć, a przynajmniej dowiedzieć. Dlatego nie zamierzam ani ciebie, ani Forumowiczów na siłę uszczęśliwiać."

Dziękuję za troskę i na zasadzie wzajemności nie namawiam do zapoznania się z teorią systemów.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747 :)

Jako doświadczony teoretyk, a może i praktyk, wiesz zapewne że - nie zawsze jedno lubi kryć drugie.

Nie doszukuj się podtekstów :) - dziękuję za dedykację.

Serdecznie pozdrawiam teoretyzujących.

Praktyków jakoś zabrakło - byłyby obiecane schematy ;)

Gdyby o twoim istnieniu rozprawiano tylko teoretycznie, to praktycznie by cię nie było.

Nie mogę się natomiast doczekać na objawienie raven1985, czyli schemat jego wzmacniacza , który obiecał wkrótce wkleić. (choćby bez wartości elementów), taki do analizy ;) cyt; Napisano 10.08.2011 - 20:54 #56 Pełna dokumentacja razem z artem będzie dostępna w najbliższym czasie na diyaudio.pl :) Brzmienie zależy od wersji, lampy, prądu spoczynkowego i zasilania :) Wzmacniacz jest prosty jak budowa cepa z jednym stopniem wzmocnienia.

pzdr.

1. kompletnie nie na temat

Od tego jest autor wątku i administracja. Może nap. przenieść posty do nowego tematu lub posłać wszystko (i wszystkich :) ) do diabła . Ja niestety (a może na szczęście) władzy tutaj nie mam :)

2. polityczny

Zbliżają się wybory...

Obwinianie sprzężenia zwrotnego za całe zło świata nic dobrego nie przyniesie.

3. jak to się teraz mówi "oszczędnie gospodarujący" wiedzą.

No cóż.

Kanonicznego (o ile tak można powiedzieć) opisu każdego układu dostarcza metoda zmiennych stanu.

OK. Zgadzam się.

Dlatego opis w postaci transmitancji nigdy nie da nam informacji o zniekształceniach typu TIM których wystąpienie możemy przewidzieć w opisie zmiennymi stanu.

Zgodzę się że transmitancja nie da nam żadnej informacji o TIM i zgodzę się że za pomocą zmiennych stanu dało by się taką informację uzyskać.

Ale wydaje mi się że nie w sposobie podejścia tkwi problem. Zacznijmy od początku przywołując definicje transmitancji:

"(...)Określa ogólne własności stacjonarnego układu liniowego o jednym wejściu i jednym wyjściu, niezależne od rodzaju wymuszenia(...) "

O ile "stacjonarności" omawianych tu układów mam nadzieje nikt nie kwestionuje i nie będzie kwestionował :) o tyle nad liniowością trzeba by się zastanowić:

TIM jest spowodowane ograniczonym prądem - czyli jest to efekt nieliniowy już nawet nazwa ... zniekształcenia intermodulacyjne to sugeruje.

Czyli nie możemy opisać go za pomocą transmitancji o czym zresztą już wspomniałem.

Opisując liniowy układ równaniami stanu też tego nie pokażemy. Oczywiście możemy opisać nimi układ nieliniowy tylko wtedy pojawią się nam nielinowe równania różniczkowe których nie ugryziemy inaczej niż za komputerem (o ile w ogóle) i okaże się że dostaniemy w efekcie opis typu :

"tu wlata, tam wylata" :-).

:)

Nie ma niczego bardziej praktycznego od dobrej teorii.

Jeszce potwierdzonej praktycznie :)

Nie mogę się natomiast doczekać na objawienie raven1985,

Obiecałem. wiem i tak jak napisem będzie art itd. na razie brak czasu a także nie ma co ukrywać wakacyjne rozleniwienie cały czas opóźniają finisz.

Zbyt duża ilość wariantów układu i fakt że ma one być skierowywany do początkujących również zadania nie ułatwia nie chcę też wypuścić układu typu "kaszan"

Ale schemat i kilka info mogę wkleić

Chwilunia...

hpim0392.jpg

hpim0391t.jpg

hamppcb.jpg

100ko.jpg

Schemat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Schemat jest nieco nieaktualny...

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

O widzę folded cascode- moja ulubiona topologia jeśli chodzi przynajmniej o wzmacniacze słuchawkowe, układy wyjściowe do daców. Schemat ogólnie ok kilka usprawnień wynikających z praktyki możliwe np:

- zmiana tranzystorów 2n w krytycznych miejscach (np.Q5,Q6) np. na Toshiby 2sa1360

- spróbowanie przeniesienia kondensatora kompensacji C8 nie z wyjścia wzmacniacza a z kolektora Q6 i próba ustabilizowania w takich warunkach

-zmienić układ lustra prądowego np. Wilsona lub inny o lepszych parametrach

-servo włączyć nie do bazy LPT

Przyznam ze to bedzie naprawde dobry wzmacniacz ale mozna jeszcze wiele w temacie... ;)

Interesuje mnie na jakiej czestotliwosci jest ten prostokat?

raven1985

Ty jednak raczysz dowcipkować - cyt; "Wzmacniacz jest prosty jak budowa cepa z jednym stopniem wzmocnienia.", albo nie widziałeś budowy cepa.

Wkleiłeś przecież schemat całej młockarni z obsługą.

Lampa ma utrzymywać stabilne warunki temperaturowe?

;)

Z temperaturą nie ma problemu :) Gorzej z gigantycznym rozrzutem parametrów między lampami :)

O widzę folded cascode- moja ulubiona topologia jeśli chodzi przynajmniej o wzmacniacze słuchawkowe, układy wyjściowe do daców. Schemat ogólnie ok kilka usprawnień wynikających z praktyki możliwe np:

Większość WO na niej chodzi :) We wzmacniaczach mocy rzadko stosowana bo za dużo sprzężenia się nie da uzyskać bo drugi stopień nie wzmacnia ale za to jest szybka :)

- zmiana tranzystorów 2n w krytycznych miejscach (np.Q5,Q6) np. na Toshiby 2sa1360

Miało z założenia być tanio i dostępnie jak ktoś chce to może wsadzić 2sa2705.

- spróbowanie przeniesienia kondensatora kompensacji C8 nie z wyjścia wzmacniacza a z kolektora Q6 i próba ustabilizowania w takich warunkach

Tak. Poszedłem nawet dalej i wziąłem kompensację z wyjścia driverów :)

Widać też auto bias dla klasy A. Testy trwają.

klasaam.jpg

-zmienić układ lustra prądowego np. Wilsona lub inny o lepszych parametrach

W symulacji prawie 0 poprawy. Wolał bym dać już z układem korekcji ale się to skomplikuje nieco.

-servo włączyć nie do bazy LPT

Próbowałem już włączyć chyba wszędzie :) Bo mam problemy z rozrzutem parametrów lamp.

Dziękuje za uwagi.

Przyznam ze to bedzie naprawde dobry wzmacniacz ale mozna jeszcze wiele w temacie...

Będzie to się okaże nie mi to oceniać dla mnie to ciekawostka. Wzmacniacz ma rozciągnięte pasmo pętli daleko poza pasmo audio, duży SR (ze starą kompensacją 80V/us ) i niskie nfb są tu zwolennicy takich rozwiązań :)

Zniekształcenia to dość duże poziomy 2 i 3 (0.05-0.1%) harmonicznej ale przy prądach spoczynkowych powyżej 150mA praktycznie nie ma już nic więcej.

IMD też jest czysty.

Interesuje mnie na jakiej czestotliwosci jest ten prostokat?

100KHz.

Wkleiłeś przecież schemat całej młockarni z obsługą.

hehe dla mnie jest prosty kwestia skali.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Coś pan się uczepił ravena,właściwie kilkoro kopistów?Co pana boli,co takiego nie naukowego głoszą i naśladują ów DIY-ersi?

Wersja z jfetami zdecydowanie bardziej mi się podoba.;)

A co do symulacji - rozpoznaję Micro-Capa- bardzo dobry symulator, o ile w przypadków symulacje przeprowadzone tam są ok to o tyle (wydaje mi się że wina modeli tranzystorów) symulacje zniekształceń w źródłach prądowych odbiegają od rzeczywistości, sonicznie też , bo to źródło prądowe będzie miało decydujący wpływ na -PSRR ( to słabość układów typu folded cascode)

Tak w przypadku wzmacniaczy rzadko spotykana topologia Stax miał swój referencyjny wzmacniacz na początku lat bodajże 80' DA-100 schemat gdzieś na necie.

Z temperaturą nie ma problemu :) Gorzej z gigantycznym rozrzutem parametrów między lampami :)

Kiedyś na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można było kupować parowane, a nawet chyba i czwórki.

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Schemat tego wzmacniacza Staxa tu:

Ukryta Zawartość

Mimio że leciwy pokazuje kilka dobrych dla folded cascode rozwiązań:

stabilizowane zasilanie dla stopnia wejściowego- tutaj za pomocą stabilizatorów równoległych, i buforowanie wyjścia folded cascode w celu zapewnienia dużego wzmocnienia w otwartej pętli.

Ogólnie mówiąc dobrym i sprawdzonym rozwiązaniem jest by kolektor tranzystora folded cascode i kolektor lustra prądowego fizycznie budując układ połączyć w powietrzu nie na płytce drukowanej.

Ukryta Zawartość

A co do symulacji - rozpoznaję Micro-Capa- bardzo dobry symulator, o ile w przypadków symulacje przeprowadzone tam są ok to o tyle (wydaje mi się że wina modeli tranzystorów) symulacje zniekształceń w źródłach prądowych odbiegają od rzeczywistości

Tak micro cap :) Niestety wiele zjawisk nie jest modelowana a i same modele tranzystorów pozostawiają czasami wiele do życzenia.

Kiedyś na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można było kupować parowane, a nawet chyba i czwórki.

W tym wypadku musieli by je jakoś klonować :P

Schemat tego wzmacniacza Staxa tu:

Ukryta Zawartość

Dzięki przyjże się temu bliżej jak będę miał wolna chwilę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam, moim zdaniem nie można jednoznacznie ocenić działania wzmacniacza bez współpracy z kolumną głośnikową. Nawet nie jakąś modelową kolumną ale konkretną z którą będzie współpracował. Głośniki + zwrotnica to skomplikowane obciążenie dla wzmacniacza. Każdy głośnik można przedstawić jako przybliżony układ zastępczy elementów RLC potem do tego dodać zwrotnicę i mamy układ zastępczy kolumny ( trzeba by jeszcze dodać oddziaływanie obudowy ), ale to oczywiście jest teoria bo moim zdaniem najważniejsze są SEM indukowane w głośnikach które po przejściu przez zwrotnicę trafiają na wyjście wzmacniacza i sumują się z sygnałem wyjściowym. Jeżeli wzmacniacz nie ma sprzężenia zwrotnego to najwyżej może przez małą ( jeżeli ma małą ) impedancję wyjściową zewrzeć SEM głośników i trochę je przyhamować ( istotna jest oczywiście też impedancja zwrotnicy ). Jeżeli wzmacniacz ma sprzężenie zwrotne wtedy sygnałem wejściowy dla NFB jest suma napięcia wyjściowego wzmacniacz i SEM głośników. Wg mnie jeżeli wzmacniacz jest szybki to NFB koryguje nie tylko pracę wzmacniacza ale także zniekształcenia głośników. Oczywiście najlepiej to się sprawdza w kolumnach gdzie jest bezpośrednie połączenie wzmacniacza do pojedynczego głośnika. Więc ogólnie moim zdaniem lepiej będzie współpracował z głośnikami wzmacniacz szybki ze sprzężeniem zwrotnym. Niestety na temat oddziaływania SEM głośników na pracę wzmacniacza mało kto pisze jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe informacje to chętnie poczytam.

Kiedyś na

Ukryta Zawartość

kilka dni temu byłem osobiście w tym sklepie po podstawki do lamp. widziałem jak miła dziewczyna siedziała przy urządzeniu do pomiarów

i po przetestowaniu opisywała parametry danej lampy.pewnie po pomiarach lampy są parowane.

Ukryta Zawartość

Jeżeli wzmacniacz nie ma sprzężenia zwrotnego to najwyżej może przez małą ( jeżeli ma małą ) impedancję wyjściową zewrzeć SEM głośników i trochę je przyhamować ( istotna jest oczywiście też impedancja zwrotnicy ). Jeżeli wzmacniacz ma sprzężenie zwrotne wtedy sygnałem wejściowy dla NFB jest suma napięcia wyjściowego wzmacniacz i SEM głośników. Wg mnie jeżeli wzmacniacz jest szybki to NFB koryguje nie tylko pracę wzmacniacza ale także zniekształcenia głośników. Oczywiście najlepiej to się sprawdza w kolumnach gdzie jest bezpośrednie połączenie wzmacniacza do pojedynczego głośnika.

Jakie to ma praktyczne skutki ? Czy ma to związek z kontrolą basu? Czy SEM jest jedną z przyczyn wzbudzania się wzmacniaczy?

słusznie kolego zauważyłeś ma to właśnie związek z kontrolą basu ale nie powinno powodować wzbudzania się wzmacniacza. Jeżeli wzmacniacz się wzbudzi od SEM głośników to moim zdaniem oznacza że jest za wolny, a ma zbyt głębokie NFB.

Im mniejsza impedancja wyjściowa tym lepiej wzmacniacz tłumi głośnik.

Kolegom chodzi o tłumienie głośnika...?

Przypadkowo im głębsza pętla tym mniejsza również impedancja wyjściowa wzmacniacza; Raven już zaciera ręce ;).

O skuteczności tłumienia głośników nieco mówi parametr DF (z ang. współczynnik tłumienia) będący stosunkiem impedancji obciążenia do impedancji wyjściowej. DF osiąga w dobrych wzmacniaczach kilkaset.

Ale uwaga:

Głośniki nie są podpięte pod wyjście wzmacniacza. Po drodze jest zwrotnica, a i w samym wzmacniaczu układy zabezpieczające (równoległy dwójnik LC). Można znaleźć w necie strony pokazujące, że duży DF (zwykle im wyższy tym lepiej) w połączeniu z dziwacznymi charakterystykami zwrotnic powoduje pogorszenie...

Dlatego zespoły aktywne! Filtr na wejście wzmacniacza, do wyjścia zaś wzmacniacza o dużym DF bezpośrednio głośnik. Oczywiście żadnego zabezpieczającego dwójnika LC po drodze. Chroni on przed przewagą składowej pojemnościowej. A przecież głośnik ma przede wszystkim składowa indukcyjną. I oczywiście żadnych debilnych kabli głośnikowych o C na poziomie nF/m!

impedancja wyjściowa wzmacniacza to nie jest parametr stały ale zależy od impedancji w otwartej pętli i głębokości NFB oraz zmienia się z częstotliwością.

Jeżeli wzmacniacz się wzbudzi od SEM głośników to moim zdaniem oznacza że jest za wolny, a ma zbyt głębokie NFB.

Niektórzy koledzy z forum wciskają głośnik (zwykle basowy) i obserwują czasem reakcję wzmacniacza (głośnik wydaje dźwięki). W takim wypadku można przyjąć, że wzmacniacz wzbudza się cały czas jak jego membrana pracuje?

Dlatego zespoły aktywne! Filtr na wejście wzmacniacza, do wyjścia zaś wzmacniacza o dużym DF bezpośrednio głośnik. Oczywiście żadnego zabezpieczającego dwójnika LC po drodze. Chroni on przed przewagą składowej pojemnościowej. A przecież głośnik ma przede wszystkim składowa indukcyjną. I oczywiście żadnych debilnych kabli głośnikowych o C na poziomie nF/m

Dlaczego wzmacniacz wzbudza się najczęściej pracując przy obciążeniu pojemnością, a pozostaje stabilny przy obciążeniu indukcyjnością (przecież fazy napięcia i prądu są przesuwane w obu wypadkach)?

A może wzmacniacz wzbudza się w obu wypadkach, tyle że jest skompensowany na indukcyjność?

Czy DF wpływa na podatność wzmacniacza na wzbudzenie?

(mam też na myśli mikro-wzbudzenia skutkujące podbarwieniami w różnych miejscach pasma)

Wg mnie jeżeli wzmacniacz jest szybki to NFB koryguje nie tylko pracę wzmacniacza ale także zniekształcenia głośników.

To by było super :) Żeby tak było trzeba by zamknąć pętle wokoło głośnika.

Czy SEM jest jedną z przyczyn wzbudzania się wzmacniaczy?

Nie.

Można znaleźć w necie strony pokazujące, że duży DF (zwykle im wyższy tym lepiej) w połączeniu z dziwacznymi charakterystykami zwrotnic powoduje pogorszenie...

Proszę o link. Duży DF jest wymagany aby uniknąć zmiany charakterystyki kolumny i to nie tylko w zakresie basu tylko w całym paśmie audio.

impedancja wyjściowa wzmacniacza to nie jest parametr stały ale zależy od impedancji w otwartej pętli i głębokości NFB oraz zmienia się z częstotliwością.

Zgadza się :)

Proszę o link. Duży DF jest wymagany aby uniknąć zmiany charakterystyki kolumny i to nie tylko w zakresie basu tylko w całym paśmie audio.

Coś podobnego do tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego wzmacniacz wzbudza się najczęściej pracując przy obciążeniu pojemnością, a pozostaje stabilny przy obciążeniu indukcyjnością

Wzmacniacz wzbudza się bo pojemność na wyjściu wprowadza dodatkowy biegun wewnątrz pętli nfb na częstotliwości wyznaczonej przez pojemność i impedancje wyjściową wzmacniacza który redukuje margines fazy.

Wzmacniacz może wzbudzać się na obciążeniu indukcyjnym i w praktyce ten przypadek występuje dużo częściej. Aby temu zapobiec na wyjściu każdego wzmacniacza jest układ zobla (szeregowy R i C 10om + 100nF)

Jako ciekawostkę powiem że nawet zwykły wtórnik może być niestabilny (wtórnik potrafi zamienić obciążenie pojemnościowe w ujemną rezystancję :) ) a więc układ w którym pozornie nie ma nfb :)

Coś podobnego do tego:

Ukryta Zawartość

Zgadzam się tylko nic nie pisze tutaj o szkodliwości dużego DF :)

Ukryta Zawartość

Chyba wyciągasz z byt pochopne wnioski trzeba jeszcze uwzględnić fakt że głośnik to nie rezystor :) i jeszcze:

niebieski - 0.01

czerwony - 0.2

zielony - 4

symulacja charakterystyki na modelu kolumny używanym przez stereophile.

circuit6.png

no właśnie głośnik to nie rezystor i jak się porusza cewka z membraną to wytwarza SEM, która różni się od sygnału wyjściowego ze wzmacniacza amplitudą i fazą a różnice te są zależne głównie od częstotliwości ( ch-ka fazowa głośnika ) i wychylenia membrany. I taka SEM po przejściu przez zwrotnicę pojawia się na wyjściu wzmacniacza i sumuje z napięciem wyjściowym widzianym przez sprzężenie zwrotne. I co na to wzmacniacz z globalną pętlą NFB ?

Raven:

Z trudem przychodzi Ci z czymś się zgodzić. Tzn. zgodziłeś się, ale...

Odpowiadając Twoim stylem, powiem:

Nigdzie nie napisałem, że głośnik to rezystor...

:)

Krzysztof:

Poruszasz aspekty, które się nikomu nie śniły.

Teoretycznie sem indukowana w cewce głośnika jest praktycznie zwierana przez niską impedancje wyjściową wzmacniacza.

Należałoby narysować schemat zastępczy:

1. Źródło napięcia bliskie idealnemu (impedancja poniżej kilkudziesięciu miliomów) - to wyjście wzmacniacza.

2. Zwrotnica (ze sporymi indukcyjnościami, małymi pojemnościami, sporymi opornościami).

3. Źródło napięcia o dużej impedancji wewnętrznej - to cewka głośnika.

Jakieś druty po drodze, ale ja drutów nie słucham ;)

W stronę od 1. do 3. wszystko przebiega gładko. Zwrotnica wprowadza jakieś zaburzenia ale to normalny stan pracy. Coś dotrze do cewki i spowoduje ruch membrany w polu magnetycznym głośnika.

Pod wpływem tego ruchu zaindukuje się SEM i spowoduje "przepływ prądu" w odwrotną stronę. Tyle, że po drodze są duża impedancja samej cewki głośnika, impedancja zwrotnicy wraz z jej czwórnikowym charakterem (zaistnieją dzielniki) i niewielka impedancja wzmacniacza. Powstał dzielnik, który znacznie zredukuje SEM jakie jest na cewce. Oczywiście zależy to od częstotliwości, ale na oko widać, że do wzmacniacza dotrze poniżej 1/1000 SEM z cewki...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.