Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy u Mirka Andrejuka

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

W dniach 18-20 sierpnia 2011 zapraszam do siebie (Grabówka pod Białymstokiem) na otwarcie profesjonalnie i bezkompromisowo zaadaptowanej sali odsłuchowej. Zostaną zaprezentowane kolumny krakowskiej firmy Harpia Acoustics. Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych chcących usłyszeć jaką rolę odgrywa poprawna akustyka pomieszczenia odsłuchowego. Odsłuchy prawdopodobnie będą się odbywały całymi dniami do późnych godzin wieczornych, jednak aby zapewnić komfortowe warunki proszę o wcześniejszy kontakt w celu ustalenia godziny przyjazdu. Więcej szczegółów i informacje o dojeździe pod tel. 790 417 963 lub proszę pisać na adres [email protected]

W niedalekiej przyszłości będzie możliwy odsłuch własnego systemu w moim pokoju odsłuchowym. Uważam, że odsłuch swojego systemu w pomieszczeniu gdzie zagra on na 100% swoich możliwości będzie najlepszą formą przekonania osoby zastanawiającej się nad istotnością akustyki.

Wątek ten będzie miejscem gdzie opiszę powstawanie planów budowy mojego pokoju odsłuchowego i jego wykonanie. Będzie to również miejsce do zamieszczania relacji i opinii innych osób z odsłuchów u mnie.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

https://www.audiostereo.pl/topic/85653-ods%C5%82uchy-u-mirka-andrejuka/

Witam Panie Mirosławie . Trzeba zapisywać się na konkretny dzień i godzinę ? Trudno mi określić jak poukładają mi się zmiany w pracy.

A jestem szczerze zainteresowany efektem pracy .

Pozdrawiam , Maciej.

To może jakieś zdjęcia na zachętę :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Najlepiej na konkretny dzień i termin, bo dla zapewnienia komfortu odsłuchu nie chcę mieć więcej jak 5-6 gości. Jednak jak ktoś nie może określić terminu to przecież nie wygonię :-)

Zdjęcia na zachętę będą jak poustawiam wszystko.

Chęci są(!),ale z początkiem przyszłego tygodnia okaże się czy obowiązki nie staną na przeszkodzie!?

Korzystając też z okazji,chciałbym pogawędzić w wiadomej sprawie:))

Jeżeli są jeszcze wolne miejsca,to można mnie wpisać lekko ołówkiem:)

Chciałbym 19-go,ale na dzień dzisiejszy jeszcze trudno mi potwierdzić te datę.

Pozdrawiam!M.

Dwie fotki na szybko. Zrobione kilka dni temu.

Pokój o wymiarach 7,2 x 4 x 2,4m (dł x szer x wys).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18354-0-84983200-1313015166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej ho,

"Audio Nirvana" trafiła pod strzechy! :o)

Trzymam kciuki za powodzenie realizacji własnej odsłuchowni.

Ach, jak mi się marzy założenie takiego wątku...

Pozdrawiam

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dwie fotki na szybko. Zrobione kilka dni temu.

Pokój o wymiarach 7,2 x 4 x 2,4m (dł x szer x wys).

Widzę, że na ścianach dawałeś płyty K-G. Czy to tylko dla wytłumienia i izolacji akustycznej pomieszczenia od reszty domu, czy też w jakimś innym celu?

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda

Coś na ścianach musi być ;-)

Te płyty GK to wersja NOS z około 1992. Charakteryzuje się większą gęstością niż obecnie produkowane. Co do izolacyjności to ściany nie są najsłabszym ogniwem tylko okno i drzwi bez progu. W niedalekiej przyszłości wymienię jedno i drugie, ale raczej już nie w tym roku.

Kolejne fotki. Zrobione wczoraj wieczorem. Opisy dodam po 20:00. Brak zdjęcia prawej ściany, bo nic przy niej nie stało.

Ukryta Zawartość

post-18354-0-50863800-1313056183_thumb.jpg

post-18354-0-28913800-1313056215_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

romekjagoda

Coś na ścianach musi być ;-)

Te płyty GK to wersja NOS z około 1992. Charakteryzuje się większą gęstością niż obecnie produkowane. Co do izolacyjności to ściany nie są najsłabszym ogniwem tylko okno i drzwi bez progu. W niedalekiej przyszłości wymienię jedno i drugie, ale raczej już nie w tym roku.

Kolejne fotki. Zrobione wczoraj wieczorem. Opisy dodam po 20:00. Brak zdjęcia prawej ściany, bo nic przy niej nie stało.

Kanapa będzie stała tak blisko ściany?

Będziesz adaptował sufit i rogi pomieszczenia? Rozumiem, że to jeszcze nie ostatnie słowo w tej materii?

Powodzenia i wytrwałości w dalszych pracach :)

No i byłoby super, gdybyś mógł dokumentowac pomiarami stopniowe dokładanie ustrojów, by pokazać/ocenić ich wpływ. To byłoby b. cenne.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 12 Sierpnia 2011 - usunięte na prośbę założyciela wątku
Ukryte przez Fr@ntz, 12 Sierpnia 2011 - usunięte na prośbę założyciela wątku

W tej kolorystyce nie wytrzymalbym nawet godziny (oczojebnosc ustrojow) o pstrokatym dywanie nie wspomninajac.

Jesli juz decydowac sie na takie pomieszczenie to albo robic to ze smakiem ,dobrze albo wcale w przeciwnym razie godziny spedzone na sluchaniu moga okazac sie niezbyt komfortowe (byc moze tylko dla mnie bo jestem esteta ?:)

Koniec koncow zasiegnij porady jakiegos dekoratora lub plastyka napewno tchnie smak w to pomieszczenie.

robix

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 12 Sierpnia 2011 - usunięte na prośbę założyciela wątku

Płyty K-G, to najgorsze, co może pojawić się w pomieszczeniu. Odbijają jak szkło. Stojąc w ich pobliżu dźwięk jest baaaardzo podbity.

A jeśli z ich stworzymy narożnik, to mamy niezłe źródło dodatkowych dźwięków. Profesjonalne, to to nie jest.

Sufit też jest wielką powierzchnią odbijającą. Można się o tym przekonać, jeśli mamy możliwość posłuchać muzyki w pomieszczeniu o niestandardowo niskim suficie. Rozpraszacze na całej jego powierzchi lub inne ustroje gaszące odbicia to minimum w dobrą stronę.

Proponuję wizytę w pierwszej lepszej filharmonii lub... nawet kinie. I troszke ponaśladować... jednak profesjonalistów.

Płyty K-G, to najgorsze, co może pojawić się w pomieszczeniu. Odbijają jak szkło. Stojąc w ich pobliżu dźwięk jest baaaardzo podbity.

A jeśli z ich stworzymy narożnik, to mamy niezłe źródło dodatkowych dźwięków. Profesjonalne, to to nie jest.

Sufit też jest wielką powierzchnią odbijającą. Można się o tym przekonać, jeśli mamy możliwość posłuchać muzyki w pomieszczeniu o niestandardowo niskim suficie. Rozpraszacze na całej jego powierzchi lub inne ustroje gaszące odbicia to minimum w dobrą stronę.

Proponuję wizytę w pierwszej lepszej filharmonii lub... nawet kinie. I troszke ponaśladować... jednak profesjonalistów.

Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz:) zapomniales zapytac autora o to co ma za plyta:) zasiegnij opinii profesjonalistow:)

sorry nie moglem sie powstrzymac...

W tej kolorystyce nie wytrzymalbym nawet godziny (oczojebnosc ustrojow) o pstrokatym dywanie nie wspomninajac.

Jesli juz decydowac sie na takie pomieszczenie to albo robic to ze smakiem ,dobrze albo wcale w przeciwnym razie godziny spedzone na sluchaniu moga okazac sie niezbyt komfortowe (byc moze tylko dla mnie bo jestem esteta ?:)

Koniec koncow zasiegnij porady jakiegos dekoratora lub plastyka napewno tchnie smak w to pomieszczenie.

robix

Dla takich Panow czekają babcine apaszki w celu zawiązania oczu lub słuchanie po ciemku..wtedy choroba oczojebności wykluczona-dziekuje.

Gość rochu

(Konto usunięte)

L3VY w swoim "o mnie":

"Zajmuję się pomiarami i adaptacjami akustycznymi pomieszczeń - nie tylko typowo odsłuchowych. Profesjonalna adaptacja akustyczna nie musi być brzydka - szczególnie według małżonki. Wszystko jest kwestią doboru odpowiednich materiałów, wzorów i rozmiarów."

Hmmm...

rochu - pomiary mam z przed remontu jak pomieszczenie było normalnie umeblowane. Obecnie będę robił pomiary po zakończeniu budowy ustrojów. Potem ewentualne dostrajanie pochłaniaczy i szlifowanie charakterystyki w paśmie średnich częstotliwości o ile będzie potrzebne.

Ze względu na to, że adaptuję pomieszczenie na użytek własny, nie miałem potrzeby prowadzić pełnej bieżącej dokumentacji.

romekjagoda - kanapa jest postawione w miejscu losowym. Będę adaptował rogi pomieszczenia. To zdecydowanie nie jest ostatnie słowo. Jak zrobię pułapki to będą pomiary przed i po ich wstawieniu.

wuelem - nie wydaje mi się aby lepszym rozwiązaniem było zerwanie płyt GK i rozwieszenie szmat czy gąbek na całej powierzchni ścian i sufitu.

Co do narzekań na kolory - no cóż jak byście zamawiali u kogoś ustroje to wybierzecie inny kolor. Ja wybrałem ten, bo w dzień nie mam czasu na odsłuchy i wszystko robię tak, aby się prezentowało po zmroku w sposób w jaki to zaplanowałem.

To jest też nauczka dla mnie co by nie wstawiać zdjęć bez opisów, bo lecą niepotrzebne domysły.

Zdjęcia prezentują 11 dyfuzorów które staną przy czterech ścianach w miejscach pierwszych odbić. Jest to stan pokoju na 10 sierpnia. Zwieńczeniem zakończenia pierwszego etapu będzie odsłuch i zdjęcia z niego będą prezentowały gotowy pokój. W pokoju pojawią się jeszcze dwa duże rezonatory, trzy mniejsze, około 16 dyfuzorów 3D na suficie, 2 lub 4 ustroje typu Tube Trap wg. własnego opracowania, 2 dyfuzory po bokach miejsca osłuchowego (jeśli stwierdzę że są potrzebne). Do tego meble na płyty i fotel odsłuchowy. W drugim etapie wraz z umieszczeniem dyfuzorów na suficie zmienię oświetlenie. Trzeci etap to wymiana drzwi i okna.

Mirek,

dzięki za opis i odpowiedzi. B. fajnie, że wklejasz zdjęcia z postępu prac - to, że pojawiają się pytania i domysły, to tylko wyraz zainteresowania, więc się nie zrażaj.

Jestem b. cieakaw efektu końcowego. Chętnie wybrałbym się kiedyś posłuchać, jak gra 'pomierzone' profi pomieszczenie.

Mam jeszcze jedno pytanie: jak zamierzasz zagospodarować okno. Dla mnie to problem nie lada, bo jeśli zasłaniam je do odsłuchu to jest ryzyko pojawienia się braku symetrii ze ścianą naprzeciw okna, na której mam półki. Czyli rozpraszanie vs. częściowe tłumienie. Czy będziesz pod oknem stawiał dyfuzory?

Świetne pytanie. Najlepiej było by je zamurować i zrobić dwa okna po obu stronach obecnego. Wtedy to miejsce zagospodarować ustrojami - tak jest u Elberotha.

Ja docelowo będę słuchał w fotelu odsłuchowym, kanapa stanie naprzeciw okna przez co będę musiał powiesić grube zasłony, żeby wyrównać pochłanianie po obu stronach (ewentualnie wykonam pochłaniacze na ścianie za zasłonami). Przed samym oknem będą dwa dyfuzory na standach z kółkami. Po przeciwnej stronie nad kanapą też będą dwa dyfuzory montowane na stałe do ściany.

Świetne pytanie. Najlepiej było by je zamurować i zrobić dwa okna po obu stronach obecnego. Wtedy to miejsce zagospodarować ustrojami - tak jest u Elberotha.

Ja docelowo będę słuchał w fotelu odsłuchowym, kanapa stanie naprzeciw okna przez co będę musiał powiesić grube zasłony, żeby wyrównać pochłanianie po obu stronach (ewentualnie wykonam pochłaniacze na ścianie za zasłonami). Przed samym oknem będą dwa dyfuzory na standach z kółkami. Po przeciwnej stronie nad kanapą też będą dwa dyfuzory montowane na stałe do ściany.

Dzięki za odpowiedź. No nie jest łatwo i jak widzę też musisz trochę porzeźbić.

A co myślisz o zastosowaniu w oknie pionowych żaluzji drewnianych / wertikali drewnianych? Czy do rozpraszania to by się nadało?

Elementy na standy schną:

Ukryta Zawartość

Początkowo miały wyglądać tak:

post-18354-0-10252700-1313154137_thumb.jpg

Jednak koncepcja się zmieniła i będą jakby połączone, takie dwie połączone literki T patrząc od góry. I nie będą na kółkach biurowych tylko na mniejszych rolkach.

Tymczasem zabieram się za składanie rezonatorów Helmholtz'a. Fotki zamieszczę wieczorem jak skończę.

edit:

Co ja sądzę o drewnianych żaluzjach/wertikalach? Robiąc projekt uwzględniam ich współczynniki pochłaniania, jednak nie są to wysokie współczynniki, więc sonicznie nie jest to różnica łatwo słyszalna. Czy to by się nadało do rozpraszania to jedynie przy większej szerokości takiej listwy. Chociaż zaznaczam, że wszystkie miały by taki są kąt dogięcia i wielkość tworząc schematyczne odbicia fal, a to da efekt bardziej zbliżony do płaskiej ściany/okna niż dyfuzora.

Chyba arczi pisał, że można podkleić te listwy z jednej strony czymś pochłaniającym. Wtedy można dostrajać kąt zamknięcia listew do efektu który chcemy uzyskać.

Ostatnio ktoś wrzucił na forum pionowe żaluzje zrobione jakby z filcu które dość mocno pochłaniały. Gdyby na to dać "warstwę estetyczną" to było by bardzo dobre rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Informuję, że mój wpis i dnia wczorajszego został USUNIĘTY. Ponadto zostałem ZBANOWANY w tym wątku.

Czy założyciel wątku ma uprawnienia do usuwania wpisów?

Dlaczego usunięto mój wpis? - bo nie był pochwalny?

NIE ZŁAMAŁEM SWOIM WPISEM (USUNIĘTYM) ŻADNEGO PUNKTU REGULAMINU FORUM!!!

Nie napisałem przecież, że to wątek komercyjny, a mam na to dowody...

Żądam, aby nie usuwano moich wpisów bez podania podstawy. Forum ma zapisane prawa i wszystkie strony muszą je respektować.

Piszę z grzecznościowego konta.

Wuelem.

Hej żaluzje mogą działać bardziej jako zwierciadło akustyczne (tylko przy drewnianych listwach pionowych). Podklejał bym je z jednej strony dla ewentualnego tłumienia jeśli chodzi o szybę za nimi która silnie odbija ze względu na swoją gładkość.

Trzy szczelinowe rezonatory Helmoltza są gotowe. Adaptacja jest bezkompromisowa, więc jako listwy wykonałem dyfuzory QRD7 o szerokości 131mm. Najgłębsza szczelinka ma 70mm głębokości, a jej szerokość to 16mm. Pasmo rozpraszania 1300 - 9800Hz. Trzy takie ustroje zawisną pod sufitem na ścianie za kolumnami. Ze względu na wąskie szczelinki pomiędzy dyfuzorami i ich głębokość całkowitą wynoszącą 78mm rezonator będzie mocno strojony. Więcej o jego strojeniu napiszę na koniec przy opisywaniu wszystkich zastosowanych rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Odnośnie kolorów ustrojów:

Zdjęcia wykonuję bardzo prostym aparatem, w którym nie ma możliwości ustawienia balansu bieli. Zdjęcia wykonuję z flashem, bo inaczej są za ciemnie. Niestety robiąc zdjęcia z lampą nie uchwytuję cienia w szczelinkach, który powoduje że kolory ustrojów są stonowane. Dodatkowo kontrast w monitorze ze względu na pracę w nocy mam ustawiony na zero i przy takim ustawieniu zdjęcia są bliskie prawy. Jeśli ktoś ma poprawnie skalibrowany monitor to na zdjęciach widzi rażąco żółte ustroje. W rzeczywistości nie są one tak jaskrawe. Próbowałem zrobić zdjęcia przy nastrojowym oświetleniu do słuchania muzyki, jednak dla aparatu było zdecydowanie za ciemno i zdjęcie nie wyszło.

Obiecuję, że po zakończeniu pierwszego etapu adaptacji zaprezentuję zdjęcia wykonane przez profesjonalistę, które oddadzą w 100% kolory jakie mam w pokoju.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.