Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy u Mirka Andrejuka

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mi spieszno do listopada, że źle podałem termin odsłuchów.

Zapraszam wszystkich chętnych na odsłuch kolumn Nortes firmy AVcon, który odbędzie się w dniach 15-16 października w godzinach 12:00 - 22:00.

Za pomyłkę przepraszam.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

>>L3VY

A z czym to będzie grało?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Coś mi się wydaje, że basik będzie dudnił. Mirku, nie zrozum mnie źle, próbuje tylko pomóc. Dla mnie, mimo wszystko pogłos jest słyszalny. Poklaskaj sobie w pokoju, jak będziesz sam i powoli pomyśl, czy oby na pewno ten pogłos jest taki jak w pomiarach?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gdybyśmy się nie poznali to pomyślał bym, że robisz mi na złość swoimi wpisami. Jednak byłeś u mnie, mieliśmy okazję się poznać osobiście i jestem przekonany, że chcesz dobrze.

Zapewniam Ciebie, że bas u mnie nie dudni. Póki co najlepszym połączeniem był dzielony Linn'a z Harpią 300b i nic nie buczało. Dla osób które lubią bas podbity przez rezonanse pomieszczenia brakowało zejścia, ale nie rozumieją że te zejście jest powodowane słabą akustyką pomieszczenia, a nie tym że (jak się im wydaje) taki bas jest na płycie.

Pogłos jest taki jak w pomiarach, bo były one robione w tym pomieszczeniu. Ja też słyszę pogłos i jest on taki jak chciałem, aby był. Rozumiem pewne zdziwienie, że pomieszczenie jest zbyt "żywe" pod względem akustycznym i jak na zaadoptowany pokój powinno być bardziej głucho jednak jest to mój świadomy wybór. To że w pomieszczeniu jest krótki pogłos jest najbardziej słyszalne. Tylko czy to jest dobre?

Nie wiem jak zagrał by system Starego gdyby zamiast Abraxasa na 300B zabrał coś mocniejszego. Według mnie 2x18cm to za mało, aby odpowiednio zejść na basie w niemal 30 metrowym pomieszczeniu bez podbić z rezonansów w dodatku dysponując tylko kilkoma watami. Gdyby były Maki c1000 i 501-ki było by lepsze wysterowanie kolumn, ale zejścia dalej by brakowało. Jego kolumny uważam za optymalne do 18-22 mkw. Szkoda że nie miałeś okazji posłuchać Harpii 300B popędzanej. Te 80W przy 8 Ohmach dało takie wypełnienie, ciepło, basy, dynamikę, drive że z przyjemnością się słuchało, a godziny upływały jak szalone. Była pięknie kreowana scena, czarne tło i wszystko inne o czym można marzyć (w tym przedziale cenowym).

Po całym dniu odłuchów kolumn Nortes napędzanych MC-10L (bo w takim zestawieniu grało najlepiej) mam mieszane uczucia.

Może zacznę od wizualnej strony - kolumny wykonane bardzo dobrze, zachwycił mnie kształt obudów oraz schludna okleina. Waga kolumn także nie przeciętna, bo coś ponad 40kg/szt , głośnik wstęgowy, mid-bas i basowy , obudowa bassreflex (tył)

Tyle na temat budowy, kolej na najważniejsze -

Dźwięk - był szczegółowy , ale brakowało mu barwy i nasycenia, powiedziałbym nawet średnicy.

Wiele dźwięków 'wydobywało się' prosto z głośników w kolumnie , brakowało oderwania się dźwięku od kolumn, pewnej lekkości w graniu, muzykalności która sprawia ,że chce się słuchać więcej i więcej - tu tego nie było.

Głośnik wstęgowy grał szczegółowo, separacja instrumentów na poziomie, lecz niestety mało spójnie.

Nie wiem ile jest winna konstrukcja kolumn - (ten typ tak ma) , a ile nie spasowania ze spobą elementów toru , na który składa się również pokój wraz z adaptacją.

Być może te kolumny pokażą na co je stać w mniejszym metrażu np. w ok 18m2

Wiem jedno - tu 'szału' nie było

Dziękuję Mirkowi za możliwość odsłuchu oraz Przemkowi z firmy Avcon, który wypożyczył kolumny do odsłuchu

audiokarma.org

Dzięki za przywiezienie Yanka. Tri wydaje mi się że jest zepsuty, bo nie wierzę, że markowa lampa gra na poziomie Music Angela XDKT88 - który de fakto jest zestawem części które jakoś tam grają i jedynie stanowi dobra bazę do zrobienia sobie dobrze grającego wzmacniacza.

Co do kolumn to wyraźnie słychać podział pomiędzy wstęgą, a przetwornikiem średniotonowym. Dzięki terminalom bi-wire podłączyłem zworkami wstęgę w przeciwfazie i nie było tak ostro - tylko to też nie jest idealnym rozwiązaniem. Głośnik basowy gra jakby go nie było, aczkolwiek rusza się. Gdyby terminale były potrójne posłuchał bym go w przeciw fazie względem reszty.

Przemek zapowiadał się że przyjedzie jutro to z chęcią posłucham jak on oceni uzyskane brzmienie. Na szczęście mam swój mini system dzięki któremu mogę pokazać, że w tym pokoju może coś zagrać bardzo dobrze.

...Na szczęście mam swój mini system dzięki któremu mogę pokazać, że w tym pokoju może coś zagrać bardzo dobrze.

A może po prostu w końcu słychać jak co gra i nie trzeba niczego usprawiedliwiać?

Może czas zamienić też kable na zwykłe sznurówki i zobaczyć, co się stanie i na co stać sam sprzęt?:)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Wiele dźwięków 'wydobywało się' prosto z głośników w kolumnie , brakowało oderwania się dźwięku od kolumn, pewnej lekkości w graniu, muzykalności która sprawia ,że chce się słuchać więcej i więcej - tu tego nie było.

Ciekawe. A czy w innych warunkach te paczuszki potrafiły może zagrać dźwiękiem oderwanym? Czy zawsze tak mają że grają prosto ze skrzynek.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

"Głośnik basowy gra jakby go nie było, aczkolwiek rusza się" - ciekawe, czyja jest to wina?

Może same niskotonowce sa podłączone w odwrotnej polaryzacji względem siebie? Bo bas (jego zakres) raczej sam sobie cały tak nie znika :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

. A czy w innych warunkach te paczuszki potrafiły może zagrać dźwiękiem oderwanym?

nie było mi dane tego sprawdzić

Bo bas (jego zakres) raczej sam sobie cały tak nie znika :).

bas jest ale jest go nie wystarczająco aby pokazać dynamikę i charakter nagrań

audiokarma.org

bas jest ale jest go nie wystarczająco aby pokazać dynamikę i charakter nagrań

Czy aby na pewno jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

A może po prostu w końcu słychać jak co gra i nie trzeba niczego usprawiedliwiać?

Tak właśnie jest.

Zamknąłem wątek ponieważ nie chciałem ciągnącej się pustej gadki z domysłami dlaczego nie gra jak powinno. W tym celu zmieniłem pomieszczenie na mniejsze (13mkw). Zagrało z większą ilością basu, podbitego w wyższym paśmie - odpowiednio do rozkładu rezonansów mniejszego pomieszczenia. Tylko to dalej nie było to. Monitorki również zyskują na basie w tym mniejszym pomieszczeniu i bezpośrednio przełączając wyjścia ze wzmacniacza monitorek nie odstawał od podłogówki pod względem zejścia na basie. Włączyłem generator częstotliwości. Nortesy jak zapewniał Przemek grają równo do 30Hz, monitorki grają równo do ok. 47Hz. Czyli pod względem zejścia maleństwa nie schodzą niżej, ale ich granie jest dynamiczne, a góra jest bardziej okrzesana przez co ogólnie grają ciemniej. Dlatego tak duże różnice w odbiorze obu konstrukcji. Dzisiaj Nortesy zagrały na dwóch zmostkowanych końcówkach Rotela dających ok. 200W/kanał i zaczęło to grać. Pojawiła się w dynamika tylko dla mnie dalej przełom środka i góry był za mocno eksponowany, a na samym dole wolałbym żeby konkretnie przywaliło. Przemek tak stroi swoje kolumny, aby nie było słychać tunelu bass refleks, wiec z niego prawie nic nie dmucha. Pisał o tym red. Pacuła w recenzji Nortesa.

W celu poszukiwań basu zatykałem BR, ale skutkowało to lekkim przymuleniem środka nie wpływając na bas.

Kiedyś Parantulla pisał, że Jamo Concert 11 to najlepsze paczki do 20, a może nawet do 30kzł wśród nowych konstrukcji. Po pewnych modyfikacjach w zwrotnicy mogę się z tym w pełni zgodzić. Potem dodał, że nie dotyczy Polskich konstrukcji. Obecne doświadczenia i przyjazd SA oraz odwiedziny kilkudziesięciu osób ukierunkowały mnie na dalsze poszukiwania. Teraz już wiem czego szukam i jakim sprzętem osiągnę nirvanę.

Serdecznie dziękuję dla Przemka za wypożyczenie kolumn.

mi to nic nie mówi, ja słucham a nie czytam wykresy

Widzę, że te wykresy dalej nikomu nic nie mówią, a przynajmniej Mirkowi powinny. Zwłaszcza w kwestii basu.

Powiedz jaśniej o co Ci chodzi z tymi wykresami?

Linia niebieska - przed adaptacją, linia czerwona po adaptacji (pomiar z kanapy). Pomiar po wykonaniu adaptacji ze statywu jest równiejszy w pasmie niskich częstotliwości, ale zrobiłem go z kanapy w miejscu gdzie jest głowa słuchacza, aby lepiej pokazać uzyskany efekt.

Wcześniej bas bardzo szybko zanikał od 67Hz i pojawiał się dopiero w okolicy 24Hz (pierwszy rezonans długości pomieszczenia). Gdybym mógł to bym się pozbył większości tych pofalowań zmieniając długość pomieszczenia. Dzięki temu uzyskał bym idealne proporcje pomieszczenia i równo rozłożone rezonanse. Jednak to było nie wykonalne dlatego zrobiłem pokój tak jak mogłem, aby uzyskać równiejszą odpowiedź na basie.

To nie jest tak, że nic u mnie nie gra na basie. Po prostu im lepszy pokój tym więcej wad sprzętu słychać. Harpie 300B w połączeniu z dzielonym Linnem zagrały zarówno mocnym basem jak i pełną mięsista średnicą.

Powiedz jaśniej o co Ci chodzi z tymi wykresami?

Wg mnie basu w tym pomieszczeniu brak. A ten szczątkowy, który jest występuję w opłakanym stanie.

Pewnie da się to jeszcze poprawić.

lol globtroter1 powiedz mi kolego co Ty wiesz o adaptacji akustycznej?

Bo tak czytam twoje wypowiedzi i dochodzę do wniosku że niewiele. Znajdź pierwsze lepsze wykresy na forum i się zdziwisz. Co niektóre forumowe nietoperze mają dołki po 30 dB i tego nie słyszą ale wymianę IC już tak.

Do lekkiego podbicia basu w pomieszczeniu mozna sie przyzwyczaic, ale do braku basu nie mozna.

Jednak skoro Mirek ma juz koncepcje jakie kolumny beda mu pasowac do pomieszczenia to po co sie czepiac.

Twierdzisz że dziura 46dB w paśmie niskich częstotliwości jest lepsza niż wahania rzędu 20dB. Masz do tego prawo i nic mi do tego skoro uparcie się trzymasz swojego twierdzenia.

Według mnie nie można wyciągać wniosków na podstawie cudzych opinii, ale róbta co chceta - demokrację mamy.

Jakbyś kiedyś chciał potwierdzić swoje twierdzenie odsłuchem to zapraszam.

O ile dobrze pamiętam to masz u siebie na ścianach i suficie dyfuzory ze styroduru o głębokości 5cm, a jedynym umeblowaniem jest fotel odsłuchowy. Zlecałeś kiedyś wykonanie pomiarów w swoim pokoju odsłuchowym?

Do lekkiego podbicia basu w pomieszczeniu mozna sie przyzwyczaic, ale do braku basu nie mozna.

Jednak skoro Mirek ma juz koncepcje jakie kolumny beda mu pasowac do pomieszczenia to po co sie czepiac.

No chiba!!.... kupi 2 x velodyne i gitara gra)

Zlecałeś kiedyś wykonanie pomiarów w swoim pokoju odsłuchowym?

Mierzyli mu bo w o sobie napisał,że gra w 33 metrach kwadratowych.......to chiba mu mierzyli....fachowcy-prawda??

Mirku na Twoim miejscu bym nie dyskutował z tymi co nie byli u Ciebie a wszystko

wiedza najlepiej jak jakieś Hanusseny,albo inne Kaszpirowskie.

Panowie, widzę, że dyskusja kwitnie - szczególnie o basie podczas ostatnich prezentacji zarówno Nortesów jak i innych kolumn. Moje spostrzeżenia odnośnie brzmienia jakie zaprezentowały Nortesy w pokoju Mirka sa nastepujące: mocne niedostatki na basie niezależenie od podłączonej amplifikacj oraz przeeksponowana góra oraz średnica. Niestety muszę określić że brzmienie jakie zastałem było jak dla mnie mało atrakcyjne. Po zajechaniu do domu nie wytrzymałem i mimo późnej pory podłączyłem Nortesy do mojego systemu opartego o amplifikację TRI. Pomieszczenie - normalnie urządzony pokój o powierzchni około 15m2. Podłączyłem także TRV88SE. Efekt - bas jest, średnica i góra nie wychodzi na pierwszy plan jak u Mirka. Nie ma więc mowy o niewłaściwym podłączeniu wooferów i podobnych historii.

Według mnie Mirek dość mocno przesadził w swoim pomieszczeniu z ilością ustrojów rozpraszających zupełnie nie dbajac o tłumienie. W efekcie "wysterylizował" brzmienie całego systemu.

Zaznaczam, że jest to moja subiektywna opinia i doceniam wkład Mirka w krzewienie wiedzy z zakresu akustyki.

Panie AVCONIE to trzeba było przyjehać z kolumnami do 30-stu metrów ,a nie do 15-stu.

Najbardziej mnie mierzi lecz po refleksji aż śmieszy jak ktos pisze,że Avcony i Tri...to taka piękna para!

Szkoda że nie było AVCONA REFERENCE MONITOR...wtedy była by nie sterylizacja,tylko pełna.....kastracja))

Tri to kiedys było dobre do wybawiania plam,a teraz tylko została cenka wysoka.....na chiński towar-a naród

ciemny i głeboko wierzacy-to i wierzy,że tri jest japońskie...cóż ponoć wiara czyni cuda!

Panie Avconie więcej wstrzemiężliwości i prosze zrobić wreszcie porzadne kolumny-bo moje ulubione monitory

wraz z podstawkami kosztują 15000,lecz szału naprawde nie ma....i nie będzie,a taka kwota zakupu zobowiązuje.

Najlepszy jest opis jak Pan AVCON zajechał do domku i podłączył Tri i Nortesy i było pieknie-kto to słyszał??

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Ja jeszcze wtrące, słyszałem u Mirka zestawienie Harpia + Linn i było naprawdę dobrze może jak dla mnie ciut za sterylnie ale pewnie się czepiam, z systemem Piotrka na lampie, góra i średnie była bajka bas jak dla mnie niedomagał ale na Linnie bas odzyskał kondycję ale zabrakło potęgi z 30cm Harpi, 30m2 to spora powierzchnia do nagłośnienia i potrzeba dużej kolumny żeby dała radę satysfakcjonująco je nagłośnić, Mirek robił przy nas eksperyment z wstawieniem swoich monitorów i wyszła kupa, był malutki dźwięk, który nie dawał żadnej satysfakcji z odsłuchu,

Czy polscy producenci musza byc tak bardzo......wniebowzięci?

Harpia nic tu nie napisał,natomiast Avcon mocno się..popisał!

Jeszcze dodam zreszta taką swoja uwage na marginesie odsłuchów u Mirka-u mnie lampa na 300b dość swobodnie

gra i daje bez problemu rade w 33 metrach kwadratowych-bez zadnych ustroi akustycznych-są meble,firanki,zasłony,kwiaty i.........dobre kolumny o skuteczności 88db-wilson benesch act.

Takze radziłbym szczerze Mirkowi więcej tzw.klamotów wstawic do pokoju....a bas sam sie znajdzie.

Dziekuje też Panu AVCONOWI za mocne postanowienie poprawy i trzymam za słowo...kiedy mnie zaprosi do siebie

na odsłuch?....pewnie jak wykona najdoskonalniuchniejsze kolumny.......czy moge miec KIEDYŚ nadzieję na to?

Jak pisałem dawno temu to jest pierwszy etap adaptacji.

Dziękuję wszystkim przybyłym za przyjazd - szczególnie tym którzy przywozili swoje zabawki.

Wiem jakie brzmienie preferuję, jakim systemem złapię króliczka i nie będę potrzebował ciągłych zmian w klockach czy kablach. Kłótni i docinek nie potrzebuję, szczególnie od tych co nigdy u mnie nie byli, a wiedzą najlepiej. Dlatego kłóćcie się tutaj dalej, a ja będę słuchał mojej nivany.

The End.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.