Skocz do zawartości
IGNORED

Tańszy ampli + wzmak czy droższy ampli

Lajkonik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie czy jeżeli zależy mi na dobrym stereo lepiej kupić tańszy ampli z pre out i do tego używany wzmacniacz czy lepiej zostać przy droższym ampli.

Przykładowo yamaha 771 - około 2700PLN Yamaha 2067 - około 3700PLN (oba wyposażone w podobne funkcje usb radio internetowe itp.).

Czy 771 z używanym wzmacniaczem w kwocie do 1000PLN to lepszy pomysł niż Yamaha 2067.

Analogicznie onkyo 708+ wzmacniacz czy onkyo 809. Jeżeli tańszy ampli + wzmacniacz to lepszy pomysł to co polecacie do yamahy 771 i onkyo 708 w kwocie do 1000PLN.

Witam.

Mam takie pytanie czy jeżeli zależy mi na dobrym stereo lepiej kupić tańszy ampli z pre out i do tego używany wzmacniacz czy lepiej zostać przy droższym ampli.

Przykładowo yamaha 771 - około 2700PLN Yamaha 2067 - około 3700PLN (oba wyposażone w podobne funkcje usb radio internetowe itp.).

Czy 771 z używanym wzmacniaczem w kwocie do 1000PLN to lepszy pomysł niż Yamaha 2067.

Analogicznie onkyo 708+ wzmacniacz czy onkyo 809. Jeżeli tańszy ampli + wzmacniacz to lepszy pomysł to co polecacie do yamahy 771 i onkyo 708 w kwocie do 1000PLN.

Lepiej zawsze bedzie amp plus wzmacniacz,co do tego nie ma najmniejszej watpliwosci.Ale rozejżyj sie raczej za Marantzem,Arcamem,lepsze amplitunery i do kina i do stereo.Może nie maja tyle dynamiki co Yamaha,ale przy dłuższym oglądaniu filmów i koncertów zaczynają trochę męczyć,takie odniosłem wrażenia z odsłuchów bo miałem i Yamahy,i Marantze,te drugie bardziej mi pasowały,co nie oznacza że tak ma byc w twojm przypadku,bo Yamaha to tez dobry wybór,najgorszy bedzie jednak Onkyo,wszystko napompowane jak balon ,może na początku wydać sie ze jest super,ale im dłużej się słucha tym gorzej,nie wiem jak gra model z 9 na końcu ale wczesniejsze 7,8 to nic specjalnego,lepsze były 5.

zalezy Ci na stereo a chcesz wydac na kino 3k a na stereo 1k? lepiej 2k i 2k, czyli jakis lepszy wzmak + uzywany ampli. Chyba, ze najnowsze HDMI i takie tam sa dla Ciebie wazniejsze. Watpie zeby jakis tani wzmak za 1k znaczaco lepiej zagral od tej Yamahy

zalezy Ci na stereo a chcesz wydac na kino 3k a na stereo 1k? lepiej 2k i 2k, czyli jakis lepszy wzmak + uzywany ampli. Chyba, ze najnowsze HDMI i takie tam sa dla Ciebie wazniejsze. Watpie zeby jakis tani wzmak za 1k znaczaco lepiej zagral od tej Yamahy

Nie jestem audiofilem. Zależy mi na HDMI bo źródłem będzie PS3 mam też sporo muzyki FLAC na dysku więc potrzebuję USB (PS3 nie odtwarza FLAC).

Chciałbym,żeby to jako tako grało. Dlatego pytanie czy np. muzyka odtwarzana w plikach FLAC odtwarzana przez usb ampli zabrzmi lepiej na droższej Yamasze 2067 czy tańszej Yamasze 771 z dodatkowym wzmacniaczem.

Jaki wzmacniacz do yamahy 771 w kwocie do 1000PLN polecacie? Znalazłem nowy AX397 ale z racji że nie znam się na wzmacniaczach chciałem zapytać o wasze propozycje.

Nie jestem audiofilem. Zależy mi na HDMI bo źródłem będzie PS3 mam też sporo muzyki FLAC na dysku więc potrzebuję USB (PS3 nie odtwarza FLAC).

Chciałbym,żeby to jako tako grało. Dlatego pytanie czy np. muzyka odtwarzana w plikach FLAC odtwarzana przez usb ampli zabrzmi lepiej na droższej Yamasze 2067 czy tańszej Yamasze 771 z dodatkowym wzmacniaczem.

Jaki wzmacniacz do yamahy 771 w kwocie do 1000PLN polecacie? Znalazłem nowy AX397 ale z racji że nie znam się na wzmacniaczach chciałem zapytać o wasze propozycje.

Ten wzmacniacz nic nie wniesie i zaden nowy szukaj starszych używanych modeli produkowanych nie w Chinach.

Ten wzmacniacz nic nie wniesie i zaden nowy szukaj starszych używanych modeli produkowanych nie w Chinach.

Jak już pisałem o wzmacniaczach mam małe pojęcie. Możesz podać kilka typów które można znaleźć używane do 1000PLN a których zakup będzie miał sens.

zdecydowanie tanszy plus wzmak. okolo 1000zl polecam Nada 315 badz 316

Nad to w miare nowe wzmacniacze i w dodatku najniższe modele bardzo liche,sens ma zakup czegoś mocnego i porządnego,a nie te zabaweczki.Pomyśl o Yamaha AX900,AX1070.Denon PMA 1060,925,1080,Marantz PM80,75,8000,7001.Sony Es707,Nad370,Harman 680,690,675,Onkyo8870,8850,Może byc tez bardzo tani Reloop,lub Koda,potrafia zadziwic te wzmacniacze ale są bez pilota.Sansui 701.Rotel,jest tego sporo,nie polecam nowych ze sklepu,bo wszystkie te klocki do 2 tyś pln to porazka zaden nie zbliza się do tych starszych które wymieniłem.

Miałem Marantza PM 80 i mam NAD'a i nie zgadzam sie z ta opinia :)

Pewnie że możesz się nie zgadzać ale to twój problem,bo te Nadt to naprawdę straszna lipa.Pisze to świadomie bo kiedys pare Nadów gosciło u mnie i dopiero model372 grał dobrze.

Panowie opanujcie się !!!

Nie podłączajcie wzmacniaczy do amplitunerów, gdyż będziecie mieli kłopoty z prawidłowym wzmocnieniem.

Jeżeli już ampli ma pre-out to do tego służą wyłącznie końcówki mocy.

Poza tym tanie amplitunery mają beznadziejne sekcje przedwzmacniaczy.

Wywalicie 1000 złotych na końcówkę mocy i tak niewiele usłyszycie.

Już lepszym rozwiązaniem będzie droższy amplituner choć w stereo szału nie będzie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

czyli @sittek jak? ;d

fronty podlaczone pod wzmak- wzmak podlaczony pod preouta ampa a cd podlaczone analogiem pod wzmak i stereo ma byc w jakiejs mierze gorsze?, nawet o przyslowiowy 1% ? ;d;d;d

jedyne nieudogodnienie to przestawianie vol wzmaka gdy zostaje zalaczony amp na pozycje z ktorej byla robiona kalibracja ampa- tak czy nie? ;d

i tyle zadnej degradacji dzwieku nie ma proste jak budowa cepa ;]

Przy takim budżecie poszedł bym w dobry amplituner. Np. NAD T-747HD. Który spisze się znakomicie w kinie domowym, a i w stereo nie będzie dużo gorszy jakościowo od wzmacniacza stereo za 1000 zł. Jeżeli chcesz mieć podłączony wzmacniacz pod amplituner szukaj wzmacniacza który ma bezpośrednie wejście na końcówki mocy. W innym przypadku taka zabawa mija się z celem, ponieważ przyrost jakości nie będzie dużo wyższy niż przy zakupie dobrego amplitunera.

Sent from my iPad using Tapatalk

Moje doświadczenie przemawia za połączeniem niskobudżetowego amplitunera ze wzmacniaczem stereo ( amplituner ma mieć wyjście wielokanałowe analogowe 5.1 lub 7.1 do poprawnego działania kina domowego )

Miałem wcześniej --- Yamaha AX 396 ( kupiona jako używka ) + Yamaha RX V750

Obecnie --- Pioneer A 9 + Yamaha RX V750

W obu przypadkach kino domowe poprawiło się bardzo znacznie ( nie kituję )

Stereo wiadomo bezpośrednio analogiem do dwukanałowego , wiadomo miodzio ( jak dla mnie , nie jestem zbyt bogaty )

Zaznaczam że Yamaha AX 396 była najtańsza i zaczynała serię wzmacniaczy dwukanałowych .

Znalazłem nowy AX397 ale z racji że nie znam się na wzmacniaczach chciałem zapytać o wasze propozycje.

Niestety jest to nie łatwe , ale trzeba zorganizować odsłuch kilku wzmacniaczy stereo z twoimi kolumnami frontowymi .Wtedy uzyskasz odpowiedź .

zadnej degradacji dzwieku nie ma proste jak budowa cepa ;]

To po kiego pakować w tor amplituner? Oczywiście że będzie degradacja. Przy takim podłączeniu regulację wzmocnienia realizować będziesz przy pomocy przedwzmacniacza amplitunera a nie samego wzmacniacza. A jak juz wspomniałem tanie ampli maja je beznadziejne.

Poza tym jeśli zdarzy ci się przypadkowo przekręcić gałę wzmacniacza zbyt mocno w górę i włączysz ampli możesz rozwalić kolumny.

@FIRMA czy kiedykolwiek podłączałeś końcówkę mocy do amplitunera?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Pytający i tak już wie ,że w kinie domowym pomimo puszczenia sygnału przez dwa przedwzmacniacze poprawią się .

W stereo to nie ma tego problemu .

Z tymi pokrętłami po prostu trzeba się pilnować .

W wzmacniaczach zintegrowanych stereo jest taka funkcja ( tylko , że to drogo ) , post nr : 15

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

caspian podlaczony pod preout onkyo905 i pogorszenia dzwieku w KINIE nie ma mowie Ci!, jest to samo lub lepiej trudno powiedziec- w stereo nie ma mowy o gorszym dzwieku bo wzmak+fronty+cd przez analog wzmaka..

nie wiem w ogole po co ta dyskusja- o ta galke we wzmacniaczu?, zeby ja przestawiac w miejsce kalibracji ampa? nie wiem sam ;)

pozdrawiam serdecznie

• 6 miesięcy później...

Ja kupiłem denona avr-3802 z preout i od wczoraj mam sony TA-F500ES.

Oczywiście CD i gramiaka mam bezpośrednio do Soniacza podpiętego, a odtwarzacz HD do amplitunera i przez preout do wzmaka sony.

Wszystko współpracuje super.

Gdy chce oglądać film w kinie domowym, ustawiam gałkę we wzmacniaczu do połowy, resztę głośności steruje już jednym pilotem od amplitunera bo wyjście preout jest regulowane.

To najlepsze rozwiązanie, mam dobre kino i dobre stereo.

I chciałbym dodać że korzystając ze wzmacniacza sony jako końcówka mocy na fronty, podczas oglądania filmów w DD5.1 efekty są o niebo lepsze, lepsze rozmieszczenie dźwięków, precyzyjna lokalizacja, no i rzadko kiedy włączam subwoofer bo nie potrzeba.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

za 1000 zl z reka na sercu polecam wzmacniacz yamaha ax 900 . stereofonia . gladkosc . szczególowosc . nieziemski bas . satysfakcja gwarantowana w 120 %

z łezka w oku bym go sluchal gdybym mial jeszcze mozliwosc kiedys . mialem . sprzedalem tylko dla tego ze przezucilem sie na duuzo wyzsza polke lampową

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

od jakiegoś czasu sam się zastanawiam nad podłączeniem jakiegoś wzmaka albo końcówki do mojej Yamaha dsp ax-2, jest wiele pozytywnych opinii o ax-900 ale czy by poczuć wyraźną różnicę w brzmieniu nie powinienem szukać czegoś z wyższej półki? jak myślicie...(to tylko teoretyzowanie, bo i tak ze względu na warunki metrażowe na razie nie będzie chyba sensu inwestowania w dodatkowy sprzęt)

Teraz tak na powaznie . mialem yamahe rx-v 3900 / fajny ampli do kina . naprawde . ale do stereo kupa

mialem ax 900 pod nia pod pre out na fronty na stereo . analog ktory szedl przez ampli do koncowki byl degradowany przez cyfrowy ampli . lepiej bylo dac bezposrednio do koncowki

niz po drodze podpinac ampli

gdy sprzedalem ax 900 to na tej yamaha rx-v 3900 nie moglem sluchac stereo . cyfrowy dzwiek . zero analogu . porownywujac stereo w tym ampli a w tym wzmaku to jest dzien do nocy . nie ma niczego co moglo by startowac do wzmacniacza .

po takich doznaniach , doswiadczeniach jestem i bede takiego zdania ze amplituner jest do kina , wzmacniacz stereo do stereo . nie da sie pogodzic w rozsadnych pieniadzach aby ampli byl do stereo . cieplo Mnie sie robi jak czytam ze ktos chce amplituner do stereo . Mijanie sie z celem .

jesli bys podlaczyl ax 900 . i sygnal z cd pod wzmacniacz omijajac wtedy amplituner to poczujesz duza roznice

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

tyle że u mnie biblioteka muzyki i filmów opiera się na laptopie...więc i tak wykorzystuję dac'a yamahy, dlatego szukam czegoś co by dobrze współgrało z ax-2, kiedys kosztował duże pieniądze i wydaje mi się że można wykorzystać w niezły sposób jej pre-out...tylko pytanie z czym.

Na pograniczu tematu, ale podzielę się jak u siebie rozwiązałem problem kd - stereo. W salonie mam po prostu osobny ampli do kd i 6.1 małych głośników i osobny wzmak i kolumny duże do stereo. źródło może być to samo, mam oba systemy podpięte do jednego suba. W KD dźwięk dla mnie jest wystarczający, w stereo dobry. I nie ma kompromisów, kombinowania, etc. Przy obecnych cenach uzywanych głośników do KD uważam, że takie rozwiązanie przy umiarkowanym budżecie jest b. korzystne. Nie trzeba szukać i ograniczać się do wzmaków które maja wejście na samą końcówkę, nie ma problemu degradacji dźwięku w pre ampli kd, etc. Czyli odpada duża ilość problemów.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.