Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze, chciałem sprawdzić naocznie jeszcze raz. Gapię się od dłuższego czasu jak komornik na szafę jednakże żadnego migotania nie stwierdzam. Nawet jak podejdę za blisko ekranu nic takie nie ma miejsca. Czy to SD czy HD jest płynnie i bez żadnych migań. Sygnał to UPC na kablu a nie satelita, więc szału nie ma.

Więc cały czas się zastanawiam o co kaman z tym migotaniem?

Może tak robi tylko w plazmach LG lub Samsungach?

Może jak podepnie się zwykła antenę na dachu lub za oknem?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

to są wartości przy oglądaniu w normalnych komfortowych warunkach, gdzie widać wyraźnie obraz bez wyżyłowanego kontrastu i jasności

Ty chyba takowych nie masz skoro 300W brał Ci ten Panasonic i nadal to było za mało...

moja większa, 3 letnia plazma 46', przy ustawieniu na prawie połowę kontrastu brała 120-250W (w porywach), średnio w okolicach 170W (sprawdzane watomierzem), nominalnie 470W (przy max kontrastu i jasności na białym dochodziło do 500W)

raczej nie jakość tylko jasność, zresztą plazma przy wyżyłowanych ustawieniach nie odbiera dobrze i trochę bardziej zwiększa się migotanie, na które tak narzekałeś...

No chyba nie ma. Ustawiłem na tej samej ścianie co okno. Przy czym CRT i LCD takie ustawienie nie robi wielkiej różnicy.

Z tymi miganiem na pewno masz racje. Gdy się kontrast ustawi na prawie maksymalny to będzie migało niemiłosiernie. Podejrzewam że jak bym postawił telewizor w sypialni gdzie słońca nie ma to byłoby lepiej. Tylko że ja mam zakaz stawiania telewizora w sypialni.

Kurcze, chciałem sprawdzić naocznie jeszcze raz. Gapię się od dłuższego czasu jak komornik na szafę jednakże żadnego migotania nie stwierdzam. Nawet jak podejdę za blisko ekranu nic takie nie ma miejsca. Czy to SD czy HD jest płynnie i bez żadnych migań. Sygnał to UPC na kablu a nie satelita, więc szału nie ma.

Może jak podepnie się zwykła antenę na dachu lub za oknem?

No to tylko pogratulować szczęścia. Należysz do niewielkiej grupy populacji która migotanie nie widzi.

Tu cytat z Wikipedii na temat plazmy. Patrz ostatni punkt.

Zalety

cienki, łatwy do zamontowania na ścianie

szerszy kąt widzenia, niż w LCD, oraz lepsza konsystencja kolorów

lepszy współczynnik kontrastu od LCD

ma większą głębię czerni niż wyświetlacze LCD

deklarowany czas działania wyświetlaczy plazmowych dochodzi do 100 000 godzin (2009 rok)

Wady

większa masa niż panele LCD

większe zużycie prądu niż LCD

duże trudności techniczne przy budowie ekranów plazmowych małych rozmiarów (<30")

tendencja do nierównomiernego wypalania luminoforu, zwłaszcza przy wyświetlaniu statycznego obrazu

aby uniknąć efektu nierównomiernego wypalania wyświetla się na ekranie „śnieg” lub specjalnie spreparowany obraz przez kilka sekund na godzinę

wiele telewizorów plazmowych ma specjalną funkcję (np. „orbitowanie”, w której obraz jest okresowo nieznacznie przesuwany), by ten problem zminimalizować

na większych wysokościach, zazwyczaj powyżej 1800 metrów n.p.m., wyświetlacze plazmowe wydają z siebie wyraźne brzęczenie

przy wyświetlaniu obrazu o bardzo wysokim kontraście, pojawia się czasami „efekt tęczy” polegający na zielonych błyskach w czasie szybkiego przełączania z bieli do czerni

migotanie obrazu, widoczne szczególnie podczas wyświetlania jasnych scen

:)

jak dzieci

najlepszy argument jest że pdp są cięższe :)

i że prądu więcej ciągnie , dla mnie to ma najmniejsze znaczenie bo kilka czy naście wat różnicy przy 2h na dobę to da 5pln różnicy w kosztach prądu na miesiąc , co ciekawe większość ma amplitunery kina domowego które ciągną 2x tyle co pdp ale wtedy jest ok bo musi zasilić głośniki :) brzęczenie też jest ważne bo jak ktoś w schronisku mieszka w tatrach to halnego wycia nie usłyszy :) orbitowanie -- ta kiedyś przyglądałem się jak to działa i nie wiem do tej pory nie widziałem! efekt tęczy przyznaję raz widziałem ale tylko raz! natomiast płyności ruchów lcd może pozazdrościć pd tak samo jak gradiacji cieni i detali i naturalności kolorów zwłaszcza to widać na np na skórze podświetlonej z blaskiem ogniska na lcd będzie w większości przypadków jasna plama i zaraz ciemna na pdp widać nawet pory skóry, kiedyś demo specjalne lecące w sklepei oglądałem z 40minut porównując na kilku lcd i 2 pdp stojących obok siebie, pdp zmiotły jakością obrazu lcd taki był mój wniuosek ale mogę się mylić bo mogę mieć wadę wzroku i skrzywienie grafika który kiedyś pracował w dtp.

Focal + Naim

migotanie obrazu, widoczne szczególnie podczas wyświetlania jasnych scen

No to jesteśmy w domu. Faktycznie, gdy zwiększyłem jasność ponad 75% i podszedłem bliżej TV, tak na odległość 20-30 cm od matrycy, to widziałem takie małe migające robaczki.

Gdy odszedłem już na bezpieczną odległość, czyli tak na 1 metr już nic nie widziałem, nic nie migotało.

Tak więc teoretycznie masz rację. Migocze. Tylko co z tego?

Kto normalny ogląda TV z nosem przyłożonym do TV ???????????

No to jesteśmy w domu. Faktycznie, gdy zwiększyłem jasność ponad 75% i podszedłem bliżej TV, tak na odległość 20-30 cm od matrycy, to widziałem takie małe migające robaczki.

Gdy odszedłem już na bezpieczną odległość, czyli tak na 1 metr już nic nie widziałem, nic nie migotało.

Tak więc teoretycznie masz rację. Migocze. Tylko co z tego?

Kto normalny ogląda TV z nosem przyłożonym do TV ???????????

Tu nie chodzi o robaczki. Miga tak jak to miało miejsce w RCT 50 Hz tylko nie aż tak mocno. Skoro nie widzisz to nie powinieneś sobie tym dalej głowy łamać. W pewnym sensie ci zazdroszczę.

Widziałem w Panasonic "600 Hz" niedawno więc ...

To już efekt ditheringu - inna wada akurat.

co ciekawe większość ma amplitunery kina domowego które ciągną 2x tyle co pdp ale wtedy jest ok bo musi zasilić głośniki :)

Moja Yamaha RX-V661 ciągnęła 50W, wiec nie wiem o czym mówisz. (normalny nie głośny odsłuch muzyki na KEF Q1)

natomiast płyności ruchów lcd może pozazdrościć pd tak samo jak gradiacji cieni i detali i naturalności kolorów zwłaszcza to widać na np na skórze podświetlonej z blaskiem ogniska na lcd będzie w większości przypadków jasna plama i zaraz ciemna na pdp widać nawet pory skóry, kiedyś demo specjalne lecące w sklepei oglądałem z 40minut porównując na kilku lcd i 2 pdp stojących obok siebie, pdp zmiotły jakością obrazu lcd taki był mój wniuosek ale mogę się mylić bo mogę mieć wadę wzroku i skrzywienie grafika który kiedyś pracował w dtp.

A tu już bzdury w sporym zagęszczeniu.

:)

jak dzieci

najlepszy argument jest że pdp są cięższe :)

i że prądu więcej ciągnie , dla mnie to ma najmniejsze znaczenie bo kilka czy naście wat różnicy przy 2h na dobę to da 5pln różnicy w kosztach prądu na miesiąc , co ciekawe większość ma amplitunery kina domowego które ciągną 2x tyle co pdp ale wtedy jest ok bo musi zasilić głośniki :) brzęczenie też jest ważne bo jak ktoś w schronisku mieszka w tatrach to halnego wycia nie usłyszy :) orbitowanie -- ta kiedyś przyglądałem się jak to działa i nie wiem do tej pory nie widziałem! efekt tęczy przyznaję raz widziałem ale tylko raz! natomiast płyności ruchów lcd może pozazdrościć pd tak samo jak gradiacji cieni i detali i naturalności kolorów zwłaszcza to widać na np na skórze podświetlonej z blaskiem ogniska na lcd będzie w większości przypadków jasna plama i zaraz ciemna na pdp widać nawet pory skóry, kiedyś demo specjalne lecące w sklepei oglądałem z 40minut porównując na kilku lcd i 2 pdp stojących obok siebie, pdp zmiotły jakością obrazu lcd taki był mój wniuosek ale mogę się mylić bo mogę mieć wadę wzroku i skrzywienie grafika który kiedyś pracował w dtp.

To z płynnością to już dawno nieaktualne. Porównywałem w sklepach na reklamie Panasonika. Poruszająca się z lewa na prawo tablica przylotów odlotów. Najlepszy był pod tym względem Grundig LCD 200 Hz. Stał obok Panasonika G20. Owszem na plazmie uszło ale była gorsza od tego Grundiga. Zresztą Ten Panasonik który miałem też był trochę gorszy pod tym względem od tej Toshiby którą mam teraz. Ale tragedii nie ma. W sumie to na Panasoniku ujdzie. Co do ilości szczegółów to też nie mogę się zgodzić. Panasonik był wyjątkowo nieostry w SD. Ale nie było w nim żadnych układów skalujących poprawiających ostrość przy skalowaniu do HD. W Toshibie jest Rezolution+ i co najważniejsze działa przy każdej rozdzielczości. Muszę powiedzieć że 1080p z włączonym Rezolution plus jest tak realnie ostry że aż działo to surrealistycznie pod warunkiem że upłynnianie ruchu jest włączona na maksa.

ja lubię oglądać mecze tenisowe to jest dobry test na szybkość tv,

czasem puszczają w hd w marketach lub salonach audiovideo

na pdp generalnie łatwiej mi było dostrzec ruch reki rakietą i lot piłki (nie zawsze widać bo kamera też jest ograniczona)

a na lcd nie bylem w stanie tylu detali dostrzec , ostatnio takie porównanie robiłem jakieś 1,5-2lata temu ,

Focal + Naim

ja lubię oglądać mecze tenisowe to jest dobry test na szybkość tv,

czasem puszczają w hd w marketach lub salonach audiovideo

na pdp generalnie łatwiej mi było dostrzec ruch reki rakietą i lot piłki (nie zawsze widać bo kamera też jest ograniczona)

a na lcd nie bylem w stanie tylu detali dostrzec , ostatnio takie porównanie robiłem jakieś 1,5-2lata temu ,

Owszem na większości LCD będzie gorzej szczególnie na tych 50Hz.

Poza tym nigdy nie wiadomo co jest ustawione. Trzeba zawsze wejść do menu i włączyć upłynniacze. Dopiero wtedy jest sens porównywać. Poza tym trzeba sprawdzić jak ustawiony jest odtwarzacz. Jak puścisz film 30P a na wyjściu odtwarzacza ustawisz 50P to każdy telewizor ci od tego zgłupieje.

Ja również chciałem dziś po powrocie do domu wytropić to słynne migotanie, co to je nagle widzą wszyscy tylko nie użytkownicy plazm.

Zgodnie z podpowiedzią starałem się je przyłapać patrząc kątem oka, ale chyba wyczuło co się święci, bo się schowało i go nie było.

Patrzę na ekran - nic, szybki ruch głową w prawo - znowu mnie ubiegło i się schowało.

Ma ktoś pomysł na jakiś inny sposób? Może np. patrzyć kątem oka, jednocześnie skacząc na lewej nodze i machać ramieniem góra-dół?

Ja również chciałem dziś po powrocie do domu wytropić to słynne migotanie, co to je nagle widzą wszyscy tylko nie użytkownicy plazm.

Ja bym powiedział że na odwrót. Są użytkownikami plazm bo nie widzą migania.

Ja bym skoncentrował się na innych zaletach i wadach obu technologii. Miganie plazmy to fakt a jak wiadomo z faktami się nie dyskutuje.

Co to za fakt, którego nikt nie widzi, oprócz mądrali-teoretyków?

Moja żona też mówi, że nic jej nie miga. Więc o co chodzi?

ps. albo w tym samym stylu: sztuczność obrazu LCD to też fakt, z którym się nie dyskutuje. Kupiłeś, bo tego nie widzisz :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja bym powiedział że na odwrót. Są użytkownikami plazm bo nie widzą migania.

Ja bym skoncentrował się na innych zaletach i wadach obu technologii. Miganie plazmy to fakt a jak wiadomo z faktami się nie dyskutuje.

Jasne.

Tak jak leki homeopatyczne. Wielu w nie wierzy ale udowodnić się nie da.

To z płynnością to już dawno nieaktualne. Porównywałem w sklepach na reklamie Panasonika.

Miejsce w sklepach do porównań niezbyt wyszukane. Przed ich rozpoczęciem należałoby wprzód wiedzieć jaki model i jaka marka ma wyglądać najładniej. Znam paru takich speców od ustawień .....

To już efekt ditheringu - inna wada akurat.

oczywiście zauważalna doskonale i powszechnie jedynie w matrycach pdp :)

I znowu rozbijamy gówno na atomy. Znowu przechodzimy na poziom fizyki kwantowej.

Faktycznie, tam jak na dłoni widać wszystkie niedociągnięcia.

Jednakże w trakcie zwykłego oglądania TV są one niedostrzegalne gołym okiem.

To was panowie boli? :)

Moja żona też mówi, że nic jej nie miga. Więc o co chodzi?

ps. albo w tym samym stylu: sztuczność obrazu LCD to też fakt, z którym się nie dyskutuje. Kupiłeś, bo tego nie widzisz :)

Mogę się jeszcze zgodzić z innym faktem z którym się nie da dyskutować. Niektórzy nie widzą migania plazmy i to jest fakt. Jeżeli w Wikipedii miganie jest wymienione jako jedna z wad to coś w tym chyba musi być. Udowodnić jest bardzo łatwo a za razem na forum bardzo trudno wystarczy mi zrobić ślepy test i żeby nie było że można rozpoznać plazmę po jakości obrazu to jako pole testowe biała powierzchnia. Ja rozpoznaję plazmę od LCD po miganiu w stu procentach.

a na obraz z LCD przy VT30 patrzec sie nie da...

EEE no, chyba nie jest tak źle? Powiem szczerze że noszę się z zamiarem kupienia innej technologii niż tą którą mam, tyle tylko że ona będzie dużo na początku kosztować więc na razie trzeba kupić coś innego, bardziej ostrego no i bez efektu lustra, kto wie czy nie będzie to LG 47 LV5500 albo ta Toshiba którą Krzysiek tak zachwala. (tochiba będzie hit)

Miejsce w sklepach do porównań niezbyt wyszukane. Przed ich rozpoczęciem należałoby wprzód wiedzieć jaki model i jaka marka ma wyglądać najładniej. Znam paru takich speców od ustawień ..... oczywiście zauważalna doskonale i powszechnie jedynie w matrycach pdp :)

To was panowie boli? :)

Akurat sprawdziłem przy pomocy klawisza info jaki sygnał jest dostarczany do telewizora i w obu był ten sam i czy w menu Panasonika włączony jest IFC i był. W Grindigu nie było sensu sprawdzać bo chodził płynie jak nasmarowany masłem.

Ja mam to LG i też nie widzę migotania, ale cóż z tego jak się rozmywa. (albo ja ślepnę)

Przekonałeś mnie. To musi być fakt.

no boki zrywać normalnie:))

Ale z czego dokładnie boki zrywać? Bo nie jest dla mnie to jasne. Dawałem linki do zagranicznych forów nie wystarcza. Dawałem liniki do wykipedii też niedobrze. Ludzie piszą że widzę i to nie tylko w Polsce. Nie wiem, może to jakaś zmowa.

Czy może boki zrywać z tego że ja rozpoznaję plazmę w sklepie po miganiu w stu procentach. Z chęcią bym to udowodnił ale nie wiem jak to zrobić wirtualnie przez internet.

Ale ja akurat widzę że plazma ma bardziej naturalny obraz. Ale dla mnie to zdecydowanie za mało żeby kupić plazmę.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

KrzysiekA

Może niektóre plazmy faktycznie migały. Ale tu obecni, w tym ja jako użytkownik 55VT30 stwierdzam, że na pewno ta plazma nie miga. Może widziałeś miganie VT30? Może inni użytkownicy plazm podają swoje modele na których ten efekt nie występuje. A Ty będziesz uprzejmy uwierzyć użytkownikom a nie Wikipedii.

KrzysiekA

Może niektóre plazmy faktycznie migały. Ale tu obecni, w tym ja jako użytkownik 55VT30 stwierdzam, że na pewno ta plazma nie miga. Może widziałeś miganie VT30? Może inni użytkownicy plazm podają swoje modele na których ten efekt nie występuje. A Ty będziesz uprzejmy uwierzyć użytkownikom a nie Wikipedii.

A ja tam wolę uwierzyć swoim oczom.

• Moderatorzy

kolega pisze że ma 32 cale lcd i dziadoski obraz, może mieć racje: starsze lcd 50 hz to jest syf, wolałem 100x obraz z mojego trinitrona, przesiadłem się dopiero na dobrego leda i jestem zadowolony

wybrałem leda bo plazmy w dzień są bure

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

KrzysiekA

Obecnie mam Kuro i nie ma zadnego migotania. Nawiasem mowiac nigdy tego nie widzialem.

Musi być Niemiec, choćby dojechany i brzydki jak nieszczęście.

Ja mam koreański kupiony jako nówka z salonu. W motoryzacji istnieje dla mnie wyłącznie Daleki Wschód.

I swoją osobistą opinię opieram na własnych doświadczeniach. Zrób podobnie a nie lej wody.

Problem w dyskusji polega na tym, że jeśli tylko ktoś z nas (LCD-owców) powie, że ma doświadczenie również w PDP i LCD jest jego świadowmym wyborem - wówczas Wy (plazmowcy) natychmiast obwieszczacie (na podstawie sobie tylko znanych kryteriów), że nasze doświadczenie nie jest żadnym doświadczeniem i my uprawiamy tylko tępe teoretyzowanie oraz lanie wody. Albowiem (w domyśle) doświadczenie (które Wy uznacie za wartościowe) może wykazać tylko jedno: wyższość PDP. W podtekście przewija się wspomniany przeze mnie powyżej pewnik, aksjomat wstępny: plazma jest lepsza. Z definicji.

Nie każdy porafi się przyznać do nietrafnego wyboru.

Natomiast mądrale-teoretycy z obozu zwolenników plazmy widzą w LCD:

* sztuczność obrazu

* efekt teatrzyku

* braki w płynności ruchu

* niedostateczną czerń

* słaby kontrast

* dające po oczach kolory

* brak niunasów w ciemnych scenach

...

Natomiast mądrale-teoretycy z obozu zwolenników plazmy widzą w LCD:

* sztuczność obrazu

* efekt teatrzyku

* braki w płynności ruchu

Najlepsi są Ci którzy twierdzą że obraz na LCD jest za bardzo płynny (efekt teatru) i przez to sztuczny, ale ma braki płynności x-P

Wy tu sobie, szanownicy miłośnicy figur woskowych, z dzióbków spijacie, a wyniki ankiety mówią same za siebie.

Niewielu jest fanów "oczojebnego" obrazu LCD.

Poklepujcie się dalej po plecach, piszcie w kółko te same farmazony, jak takie nieszkodliwe dziadki na ławeczce w parku :)))

Wy tu sobie, szanownicy miłośnicy figur woskowych, z dzióbków spijacie, a wyniki ankiety mówią same za siebie.

Niewielu jest fanów "oczojebnego" obrazu LCD.

Poklepujcie się dalej po plecach, piszcie w kółko te same farmazony, jak takie nieszkodliwe dziadki na ławeczce w parku :)))

Oczojebnego to faktycznie nie jestem. Ale taki nieoczojebny LCD całkiem mi się podoba. (Oczojebny musi być polskim słowem bo mi Firefox nie podkreślą że błąd ortograficzny. Ciekaw jestem od kiedy).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.