Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu nie?

Już pisałem o 55VT30. Jest moim zdaniem obecnie najlepszym wyborem gdy ktoś chce wydać do 9tzł.

Ale bez wad nie jest.

Lepiej oczywiście gdy jest oglądany w mało słonecznym pokoju, czasami ale to chyba głównie wina słabego materiału, zauważam rwanie obrazu, brak bezpośredniego wejścia na pilocie do zmian trybu obrazu, tak samo brak bezpośredniego wejścia na pilocie do PIP, większe niż w przypadku plazmy zużycie prądu. Tyle jak dla mniema wad. Reszta bez najmniejszych zastrzeżeń.

większe niż w przypadku plazmy zuzycie prądu?

Bardzo fajny i wyjątkowo obiektywny tekst celnie podsumowujący zmagania między PDP a LCD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

brawo autor !!!!!!!!!!!!!!!

dobra robota

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

PDP -starsza technologia aczkolwiek dopracowana gdzie wyeliminowano dotychczasowe błedy

LCD -nowsza technologia nad którą nadal się pracuje.

PDP z założenia zostało stworzone do oglądania filmów, LCD zostało zaadoptowane na ich potrzeby. przy obrazie statycznym nie ma sobie równych, przy scenach dynamicznych nadal występuję mankamenty.

PDP dopracowaną ma czerń, LCD natomiast ma biel.

Bardzo fajny i wyjątkowo obiektywny tekst celnie podsumowujący zmagania między PDP a LCD.

Ukryta Zawartość

brawo autor !!!!!!!!!!!!!!!

dobra robota

W przynajmniej jednym punkcie cięzko sie z autorem zgodzić - myli on dwa pojęcia, czas reakcji matrycy i input lag,

matryca może mieć znakomity czas reakcji a odbiornik duży input lag, przykładem są niektóre starsze ...plazmy Lg.

Inna sprawa, że plazmy Panasonica rzeczywiście w tym punkcie biją na głowę lcd ale plazmy to nie tylko Panasonic.

Ukryta Zawartość

Ja rozumiem jednakże autor cały czas pisał o czasach input lat i grach video. Więc gdzie pomyłka z czasem reakcji matrycy? Czytając w miarę powoli tekst nie wyryła mi się żadna pomyłka.

Input lag zależy przede wszystkim od szybkości elektroniki. W LCD wszystkie upłynniacze ruchu muszą czekać na następną klatkę z których obliczają klatkę pośrednią a następnie ją wyliczyć wyświetlić a dopiero potem wyświetlić następną klatkę. Powoduje to znaczne opóźnienie w stosunku do tego co zostało zapodane na wejście telewizora. Reakcja matrycy nie ma tu wiele do rzeczy. Owszem upłynniacze można wyłączyć ale powoduje to rozmazywanie na LCD co na plazmie nie ma miejsca. Mimo to w niektórych LCD zastosowano migające podświetlenie bez tworzenia nowych klatek i te powinny mieć niski input lag i ostry obraz ruchomy.

Ja rozumiem jednakże autor cały czas pisał o czasach input lat i grach video. Więc gdzie pomyłka z czasem reakcji matrycy? Czytając w miarę powoli tekst nie wyryła mi się żadna pomyłka.

No to muszę jeszcze raz przeczytać ten artykuł. W grach przeszkadza wysoki input lag. A ten nie zależy od technologii jaką się zastosuje ale od szybkości procesorów telewizora.

Można odnieść wrażenie po przeczytaniu artykułu, że wszystkie plazmy są pozbawione input laga, tak nie jest, bywają ze sporym input lagiem, np przy 60 fps input lag na poziomie 40 ms to ponad 2 fps, jest to już odczuwalne szczególnie w grach fpp czy wyścigach.

o plaźmie Lg Pk350

"Gaming Performance

The input lag time was about 50ms which is surprisingly high, especially for a plasma. I have reviewed LCD displays with input lags from 10 to 80ms but the majority of plasmas that I have tested have very low lag times so I'm not entirely sure why the current crop of LG plasmas have such high input lags. Having said that I wasn't aware of the input lag during actual game play but it might be a little slow for hardened gamers."

txt stąd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

c.d.

nie to chciałem uzyskać, więc naprzykład:

mam LCD (i 90% potencjalnego poparcia na forum poooooszło ;) ) 42"

- ma podświetlanie krawędziowe - i zdarza mi się widzieć efekt jasnego halo wokół czarnej pustki

- strefowe (16 stref) - w pewnych ujęciach czerń jest raczej niejednorodna, widuję płaszczyzny (czasem wręcz pasy) jaśniejsze i ciemniejsze; czasem mam wrażenie "pompowania" pomiędzy bardzo ciemną szarością i czernią

- czerń - zdecydowanie, po wyłączeniu tv matryca jest ciemniejsza

powyższe uwagi dotyczą przede wszystkim materiałów hd z kablówki więc do czasu pobrania skądś/stworzenia jakichś obrazów kontrolnych (jeżeli ktoś czuje chęć wsparcia (z tych pozostałych 10% :D) przypominam, że można pisać na priv i o ile pamiętam załączniki też są dozwolone) nie wypowiadam się na temat kolorów, artefaktów wynikających m. in. ze stosowanych przez tv kodeków.

jak znajdę jakąś dziurę w całym związanego z samą technologią LCD, a nie obsługą tv i.t.p. - nie omieszkam czegoś dopisać.

zawsze jak porównywałem lagi to panasa plazmy najszybciej wyświetlały obraz puszczany jednocześnie na wszystkich tv w MM czy euroagd ze wszystkich tv wystawionych na półkach tzn dookoła były przeważnie lcd różnych firm i wypuszczały obraz z lekkim opóźnieniem vs do każdej plazmy panasa stojącej czyli sztuk 3 różne modele ostatnio jak patrzyłem, wniosek plazmy nie muszą obrabiać obrazu tak intensywnie z załączonymi wieloma filtrami jak lcd gdzie proces obróbki i wyświetlenia jest opóźniany przez to czyli w grach jest kicha w filmie nie przeszkadza,

Focal + Naim

zawsze jak porównywałem lagi to panasa plazmy najszybciej wyświetlały obraz puszczany jednocześnie na wszystkich tv w MM czy euroagd ze wszystkich tv wystawionych na półkach tzn dookoła były przeważnie lcd różnych firm i wypuszczały obraz z lekkim opóźnieniem vs do każdej plazmy panasa stojącej czyli sztuk 3 różne modele ostatnio jak patrzyłem, wniosek plazmy nie muszą obrabiać obrazu tak intensywnie z załączonymi wieloma filtrami jak lcd gdzie proces obróbki i wyświetlenia jest opóźniany przez to czyli w grach jest kicha w filmie nie przeszkadza,

Wiele telewizorów ma specjalny tryb optymalizowany pod względem input lag PC lub Gry i tam input lag jest najmniejszy dlatego porównywanie szybkości telewizorów przy stacji telewizyjnej nie ma sensu. Osobiście miałem w domu dwa tunery DVB-T i sygnał z jednego był opóźniony w stosunku do drugiego i to znaczeni. A więc opóźnienie nie występowało w samym telewizorze tylko w tunerze.

Jak chcecie popatrzyc na ladne zdjecia plazmy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chcecie popatrzyc na ladne zdjecia plazmy:

Ukryta Zawartość

Ładne.

Ale jedno mnie zastanawia. Mimo to że oglądam te zdjęcia na LCD od mojego laptopa zdjęcia są i tak ładne.

Ukryta Zawartość

Ładne.

Ale jedno mnie zastanawia. Mimo to że oglądam te zdjęcia na LCD od mojego laptopa zdjęcia są i tak ładne.

Wniosek nasuwa sie jeden: bardzo duzo zalezy od 'wyjsciowego materialu'. Dzisiejsze LCD-eki sa naprawde dobre. Ale musze dodac ze na dobrym sygnale w naturze Kuro wyglada znacznie lepiej niz na tych fotkach.

Wniosek nasuwa sie jeden: bardzo duzo zalezy od 'wyjsciowego materialu'. Dzisiejsze LCD-eki sa naprawde dobre. Ale musze dodac ze na dobrym sygnale w naturze Kuro wyglada znacznie lepiej niz na tych fotkach.

Tylko że mój laptop ma taki sobie wyświetlacz a mimo to zdjęcia wyglądają naprawdę dobrze.

Ukryta Zawartość

Bobcat

2011/09/08 o 15:55

Szkoda, że nie ma ani słowa o telewizorach LED LCD z matrycą IPS, znacząco lepszą od najpopularniejszych matryc PVA/MVA.

Szkoda tylko że matryca IPS ma tak ~4x gorszy kontrast od PVA.

Ukryta Zawartość

Szkoda tylko że matryca IPS ma tak ~4x gorszy kontrast od PVA.

Z Local Dimming problem nie istnieje.

Ale musze dodac ze na dobrym sygnale w naturze Kuro wyglada znacznie lepiej niz na tych fotkach.

Czy ciągle musimy wracać do telewizorów dnia wczorajszego? Zajmujmy się modelami dziś i jutro.

Wiele telewizorów ma specjalny tryb optymalizowany pod względem input lag PC lub Gry i tam input lag jest najmniejszy dlatego porównywanie szybkości telewizorów przy stacji telewizyjnej nie ma sensu. Osobiście miałem w domu dwa tunery DVB-T i sygnał z jednego był opóźniony w stosunku do drugiego i to znaczeni. A więc opóźnienie nie występowało w samym telewizorze tylko w tunerze.

ale sygnał w MM czy euro agd jest podawany identyczny z jednego źródła tylko multipleksowany

czyli opóźnienia tworzą się tylko w tvkach i lcd praktycznie każda w porównaniu do tych 3 plazm panasa każda się opóźniała dlatego że obraz lcd musi przejść zdecydowanie większe nazwijmy to "upiększaniem" obróbką cyfrową i taki jest efekt,

mówię że dla normalnego oglądania tv czy filmu nie ma znaczenia ale jeżeli masz grać na ps3 jest jak cholera

Focal + Naim

A dlaczego nie jeśli stare bije wszystko dzisiejsze.

Znaczy niby co bije wszystkie dzisiejsze modele? Kuro? Wolne żarty. Najlepszy telewizor wszechczasów nazywa się LaserVue i jest produkowany przez Mitsubishi.

Z Local Dimming problem nie istnieje.

Za to pojawiają się inne problemy. Precyzja wygaszania stref nie odbywa się z dokładnością "do piksela". Efekt halo na matrycy z gorszym kontrastem też jest większy.

Znaczy niby co bije wszystkie dzisiejsze modele? Kuro? Wolne żarty. Najlepszy telewizor wszechczasów nazywa się LaserVue i jest produkowany przez Mitsubishi.

Wszechczasów to napewno nie bo jeszcze tyle przed nami, założe się że ostatnie tchnienie które wydasz z siebie będzie brzmiało: Kuro to dziadostwo.

Za to pojawiają się inne problemy. Precyzja wygaszania stref nie odbywa się z dokładnością "do piksela". Efekt halo na matrycy z gorszym kontrastem też jest większy.

Do czego by się tu jeszcze w LCD przyczepić? Ja miałem podobne nastawienie do plazmy. Ale z niego wyrosłem. Lepiej późno niż wcale. Obecnie mówię tylko, że LCD mi się bardziej podoba i tyle. Dlatego go mam. Oglądałem na swoim w Arte HD pokaz fajerwerków. Dobra okazja aby zobaczyć zjawisko halo. Ale nic takiego nie zauważyłem.

Wszechczasów to napewno nie bo jeszcze tyle przed nami, założe się że ostatnie tchnienie które wydasz z siebie będzie brzmiało: Kuro to dziadostwo.

Ależ skądże. Będzie "Witek to fajny gość".

Gdzie i kiedy pisałem, że dziadostwo? Po prostu Kuro nigdy nie było i nie jest dla mnie bożkiem. Dlatego nie otaczam go kultem. A te pewną różnica, zgodzisz się chyba?

oj Bobcat...popraw sie;)

Dopóty warto żyć dopóki się ma pstro w głowie.

Arystoteles

Do czego by się tu jeszcze w LCD przyczepić? Ja miałem podobne nastawienie do plazmy. Ale z niego wyrosłem. Lepiej późno niż wcale. Obecnie mówię tylko, że LCD mi się bardziej podoba i tyle. Dlatego go mam. Oglądałem na swoim w Arte HD pokaz fajerwerków. Dobra okazja aby zobaczyć zjawisko halo. Ale nic takiego nie zauważyłem.

Przyczepiam się do plazm ... jednym się nie podoba ... przyczepiam się do LCD ... innym się nie podoba - zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony :)

Swoją drogą odrobinę denerwują mnie kiepskie kąty na moim SONY PVA. Niby jak się siedzi na tyłku w jednym z ~2-3 miejsc siedzących najbardziej na wprost to jest zupełnie dobrze, ale jednak patrząc na dużą powierzchnię skóry aktora/prezentera (zbliżenie) się wstanie, to da się dostrzec pewną zmianę barwy. ... nadal dziwi mnie że na monitorze EIZO na PVA ten efekt jest wyraźnie mniejszy, wręcz do pominięcia. Nie wiem ... może za bardzo pojechali w zwiększenie kontrastu, co spowodowało pogorszenie charakterystyki kątowej. Ktoś niedawno pisał że na starszych plazmach widział lepsze kąty niż w tych najnowszych - czyli tam też się trochę zagalopowali.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.