Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie można to kupić czy w europie są dostępne i ile kosztuje taki tv laserview?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

troszkę można poczytać o problemach produkcyjnych nie wiem czy je pokonali

W Europie nie wiem. Jest w USA, Australii i Japonii.

Bobcat: jak ustawię m.in. max podświelania, wysoki kontrast dynamiczny to na "liście płac" filmu ;) na czarnym tle (a nawet na małych okienkach menu, na pustym wejściu) w poprzek ekranu pojawia się taki ciut jaśniejszy pas. przynajmniej ja go widzę - najlepiej w nocy, bez światła w pomieszczeniu lub na mocno przygaszonych światłach - oko musi się dopasować.

problem(?) mnie nie rusza, bo ja nie oglądam na takich wariackich ustawieniach - słyszałem o zjawisku i zrobiłem, co mogłem/potrafiłem, żeby je uzyskać i chyba się udało (czyli jak się uprę, mogę zepsuć komfort oglądania i wyświetlany obraz).

z halo też musiałem pokombinować.

Nie mam max podświetlenia więc nic takiego nie zauważyłem. Muszę sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Mam nadal luzy....

Jak myślicie , gdzie będzie koncert wygladał ładniej....E.S.T?

By nie było że się naigrawam - dźwięk będzie lepszy na LCD , czy PDP (obraz ....wtórna rzecz...)??????

Dla ułatwienia (fanom Kina Domowego):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

...bo oni bardzo nasz kraj lubią.... .

Ukryta Zawartość

"By nie było że się naigrawam - dźwięk będzie lepszy na LCD , czy PDP (obraz ....wtórna rzecz...)??????"

na dobrze zachowanym rubinie/elektronie - tyle, że mono. i wysokie może przyciąć ;)

kawał dużej, drewnianej skrzynki z głośnikiem - monitor JBL to to nie będzie, ale nie będzie też brzękadełko w plastikowym naleśniku :D

czyli musimy rozmawiać o tym co mamy w zasięgu ręki

...chyba post nie jest na miejscu..... .

Erotykę uprawiaj gdzie indziej..... :)))))

--------------------------------

Ps - ale jestem w formie zanim mnie....zbanują... :)))))

to co odpuszczamy wojnę na weekend?? :))

to co odpuszczamy wojnę na weekend?? :))

Wojna będzie w sobote o 23:00.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w sumie tylko 2 osoby podtrzymały moją propozycję krytykowania tego, co się ma

No a ja ?

Dwa lata temu miałem KURO 5090H.

[1] wypliłem z żoną logo TVN24

[2] Małysz nie jeździł po białym śniegu tylko po kremowym,

[3] judder 24 fps = tragedia do kwadratu.

Wyleczyłem się z plazm ostatecznie.

Walka o kolor ?

a w jakim to celu. Obecnie wszystkie matryce reprodukują to bardzo przyzwoicie.

Czerń ? - a po co (KURO seria 9 - doskonała, miałem i wiem) ?

Najważniejsze:

Ale ja nie znoszę oglądania w całkowitych ciemnościach treści Video)

Więc czerń nie ma dla mnie znaczenia.

Słuchajcie; wyleczyłem się z tego (wojna LCD - PDP).

jestem od ponad roku wolnym człowiekiem.

Żadnej kalibracji; opcje tylko pod własne upodobania, sam to raz zrobiłem; mam dobrze !

Żadnego 3D; śmiech dla dzieci w przedszkolu, ale Cinema 3D morduje Panasa, SONY i Sama.

Czym ?

KOMFORTEM.

Nie żal Wam dzieci sąsiadów i własnych ?

Na koniec:

PLAZMA to dno, totalne dno, technologia przegrana.

No a ja ?

Dwa lata temu miałem KURO 5090H.

[1] wypliłem z żoną logo TVN24

[2] Małysz nie jeździł po białym śniegu tylko po kremowym,

[3] judder 24 fps = tragedia do kwadratu.

Wyleczyłem się z plazm ostatecznie.

Walka o kolor ?

a w jakim to celu. Obecnie wszystkie matryce reprodukują to bardzo przyzwoicie.

Czerń ? - a po co (KURO seria 9 - doskonała, miałem i wiem) ?

Najważniejsze:

Ale ja nie znoszę oglądania w całkowitych ciemnościach treści Video)

Więc czerń nie ma dla mnie znaczenia.

Słuchajcie; wyleczyłem się z tego (wojna LCD - PDP).

jestem od ponad roku wolnym człowiekiem.

Żadnej kalibracji; opcje tylko pod własne upodobania, sam to raz zrobiłem; mam dobrze !

Żadnego 3D; śmiech dla dzieci w przedszkolu, ale Cinema 3D morduje Panasa, SONY i Sama.

Czym ?

KOMFORTEM.

Nie żal Wam dzieci sąsiadów i własnych ?

Na koniec:

PLAZMA to dno, totalne dno, technologia przegrana.

No to cię zaraz plazmowcy zjedzą z kopytami.

3d to też temat rzeka - i to niezależnie od lcd/oled/plazma czy nawet kino.

z obecnych rozwiązań stawiałbym na technikę pasywną (okularki lekkie, tanie łatwo zestandaryzować)

i nie pogniewałbym się, gdyby w telewizorach nie-3d w sofcie pojawiła się możliwość konwersji obrazu "3d" na anaglify - odpustowe okularki do anaglifów da się kupić/zrobić za grosze.

w 3d (ale takie prawdziwe) w tv uwierzę, jak wraz ze zmianą położenia względem wyświetlacza będzie zmieniała się perspektywa.

3d to można nazwać holografię, a nie to, co teraz marketing sprzedaje jako 3d (przestrzenność/głębia - w najlepszym przypadku)

Brawo Janunio. Kolejny głos rozsądku.

Zaraz plazmowcy będą albo próbowali Ci wmówić jak bardzo nie masz racji (oni przecież wiedzą najlepiej co jest dla Ciebie dobre) albo wręczą Ci skierowanie do lekarza (i ciesz się jeśli to będzie tylko okulista na badanie wzroku, gdyż może to być również psychiatra bowiem w ich mniemaniu nikt przy zdrowych zmysłach nie może nie lubić PDP).

Odnośnie Twoich punktów [1], [2] i [3] dowiesz się że to wszystko nieprawda, gdyż żadne z wymienionych tam zjawisk nie istnieje. Ty coprawda podałeś fakty, ale nie ma to najmniejszego znaczenia. Zdanie plazmowców jest inne i jeśli fakty temu przeczą - to tym gorzej dla faktów.

Dowiesz się również, że [a] jesteś niewypierzonym żółtodziobem albo starym zgredem który sam nie wie czego chce, masz zero doświadczenia, [c] Twoje Kuro było źle skalibrowane, [d] ośmieszasz się i kompromitujesz, [e] trollujesz, [f] Twój wpis to bełkot i brednie, [g] mieli Cię za inteligentnego człowieka a tu taki ich spotyka zawód, [h] jest to kolejny dowód, że gorsze (w ich mniemaniu: LCD ) wypiera lepsze (czyli ich zdaniem PDP), należysz do większościowego motłochu, [j] jesteś "Kowalskim", który chodzi na pasku marketingu, [k] stołujesz się w Mc Donald's, [l] lubisz polskie komedie romantyczne (niepotrzebne skreślić).

A wogóle to mogą Cię oskarżyć o obrazę uczuć religijnych, przecież Kuro to bożek przed którym należy klęczeć i bić pokłony.

Masz 100% racji. Nie dajmy się zawrzeszczeć, zatupać i wdeptywać w glebę.

Bobcat,

Witek ma 100% racji. Prosto mowiac telewizor tylnoprojekcyjny to projektor zamkniety w obudowie od tv.

Nie wiem czy wiesz ale byly/sa projektory oraz tv tylnoprojekcyjne CRT. Technologia nie ma znaczenia (LCD/DLP/CRT) w kazdym z przypadkow w srodku jest projektor.

p.s. Sam mam tv tylnoprojekcyjny dlp

CRT też jest telewizorem tylkoprojekcyjnym. Jakie to na znaczenie czy panel sam tworzy obraz czy też tylko świeci omieciony wiązką elektronów (CRT) lub laserami (Mitsubishi)? Napisałem powyżej że może tam w środku siedzieć diabeł i rysować obraz ogonem. LaserVue jest telewizorem, spełnia wszystkie warunki tej definicji i jest sprzedawany jako telewizor.

Irytuje mnie tylko sposób dyskusji, jaki próbują narzucić plazmowcy. Jak przedstawione zostały dowody, że istnieje coś lepszego od Kuro - to rżną głupa, udają że nie wiedzą o co chodzi i nie przyjmują tego do wiadomości pod jakimiś wymyślonymi na poczekaniu humorystycznymi.pretekstami. A brak merytorycznych kontrargumentów próbują nadrobić dziarskimi pohukiwaniami, epitetami i obrażaniem rozmówcy. Cel tych intelektualnych wygibasów jest oczywisty: może być tylko jedna konkluzja - Kuro is the best forever.

bobcat tak będziemy rżnęli głupa bo takie farmazony można napisać w 3minuty o każdym tv i jaki ma to sens?

janunio zadowolił się telewizorem 3d bo ma dzieci które widząc że dzieci sąsiada mają tv z 3d kupił lg z 3d który pewnie jest lcd i jest lepszy od kuro dla niego i to ma być wymiernik ????? czego???

witek dobrze napisał

Focal + Naim

Moją intencją było tylko wskazanie że laser nie jest stricte telewizorem.

Jest projektorem z własnym ekranem - tyle.

Jeżeli ma wbudowany tuner TV to raczej jest telewizorem.

ale są też projektory z tunerami /? to są telewizory w takim razie? ;)

Żeby rozwiązać problem wklejam linka.

Ukryta Zawartość

I Podział telewizorów według tupu wyświetlacza.

Rodzaje telewizorów[edytuj]

W telewizorach stosowane są następujące typy wyświetlaczy:

CRT – tradycyjne, obraz wyświetlany jest za pomocą kineskopu. Charakteryzują się dużą obudową, dużą wagą i niskim poborem energii elektrycznej, "miękkim" obrazem. Emitują promieniowanie elektromagnetyczne, które przy dłuższych okresach emisji (oglądania telewizji) może być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza małych dzieci.

DLP – projekcyjne, często bardzo duże. Obraz wyświetlany jest na tylnej powierzchni półprzezroczystej szyby, na której z przodu ogląda się obraz

LCD – ciekłokrystaliczne, płaskie (zajmujące mało miejsca "w głąb"), lecz mające ograniczony rozmiar ekranu. W porównaniu z monitorami CRT są one "zdrowsze", gdyż nie emitują szkodliwego promieniowania elektromagnetycznego. Jednakże mogą bardziej męczyć wzrok ze względu na większą ziarnistość obrazu[potrzebne źródło]. W telewizorach LCD podświetlanie ekranu może być za pomocą diod LED dzięki którym osiągany jest większy kontrast obrazu.

plazmowe – oparte na technologii plazmowej, wyglądające bardzo podobnie do LCD i tak jak one nie emitują szkodliwego promieniowania elektromagnetycznego oraz bardziej przyjazne dla oczu. Posiadają jednak nieco gorszą rozdzielczość i większy pobór mocy, lecz za to z możliwością zbudowania większych ekranów, lepszym odwzorowaniem barw, szczególnie czerni (wyłączony piksel w przeciwieństwie do LCD nie emituje światła), krótszym czasem reakcji oraz szerszym kątem widzenia. Transportować należy je wyłącznie w pozycji pionowej (podobnie jak długie lustra lub długie okna), gdyż ze względu na duże gabaryty łatwo przy wstrząsach o naprężenia, które mogą spowodować nieodwracalne rozszczelnienia komórek czego konsekwencją może być zniszczenie telewizora.

OLED – oparte na technologii organicznej, posiadają większą skalę barw i jasność oraz nie wymagają podświetlenia jak wyświetlacze LCD. Posiadają znacznie krótszy czas reakcji (rzędu 0,01 ms) oraz kontrast 1 000 000:1.

FED (SED) - przyszłościowa technologia matryc w telewizorach i monitorach jeszcze nie upowszechniona, charakteryzuje się wysokim kontrastem statycznym oraz dynamicznym, wysoką jasnością, dobrym odwzorowaniem ciemnych odcieni, dużą szybkością reakcji oraz niskim poborem prądu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:o

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Krzysiu, jeszcze są TMOS-y. (czyli wikipedja nie do końca jest OK)

No nie. Ale nie sądzę żebyśmy kiedyś na własne oczy zobaczyli telewizor TMOS. Może na jakiś targach. Z jakiegoś powodu nie chcą ich produkować.

Moim zdaniem nie powinniśmy kłócić się o definicję telewizora. O definicję się nie kłóci tylko ją przyjmuje. Dla jednych telewizor z tylną projekcją jest telewizorem, dla innych projektorem a dla jeszcze innych jednym i drugim. A czym jest naprawdę? Może użyję definicji konia z pierwszej polskiej encyklopiedi.

"Koń jaki jest każdy widzi". Podobnie jest z telewizorami z tylną projekcją.

A to z tym koniem to wcale nie jest żart. W pierwszej polskiej encyklopedii taki właśnie był opis konia.

No to co tam w tej wiki pisza, ze LCD ma lepsza rozdzielczosc , a plazma kolory, czern, krotszy czas reakcji i szerszy kat patrzenia.

Rozdzielczosc to od 42 cali obie technologie dysponuja takimi samymi.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ukryta Zawartość

:o

Gradation 8,192 steps (equivalent)
- dobry kit bo świeży

Power Consumption 1,250 W
- o k...

Contrast Ratio 5,000,000:1*1
- dobry kit bo świeży

Ukryta Zawartość

Prawdą jest wszystko, co jawi mi się jako jasne i oczywiste. Koń jaki jest - każdy widzi.

To jedna z fundamentalnych tez polskiej szkoły nurtu filozoficznego zwanego fenomenologią. Nie pamiętam kto był jej autorem, chyba Roman Ingarden.

Telewizor jaki jest - każdy widzi. Jest to jednorodny przedmiot składający się z ekranu (nieistotne czy jest on świecący sam z siebie, czy też podświetlany lub pobudzany do świecenia w inny sposób) i tunera TV. Z punktu widzenia użytkownika jest to coś, przed czym można zasiąść i obejrzeć wiadomości, film, mecz lub koncert.

LaserVue spełnia te warunki, więc jest telewizorem. Zauważmy, że LCD również nie świeci sam z siebie, tylko jest podświetlany przez CCFL albo LED. Więc może też jest projektorem z własnym ekranem i nie zasługuje na miano telewizora?

Jedyną technologią, która świeci sama z siebie jest na chwilę obecną plazma. Pomijam stale raczkujący OLED. Dlaczego domyślam się o co w tej dyskusji chodzi. Plazmowcy chcą drogą wyeliminowania z rozważań wszystkich alternatywnych technologii przeforsować tezę, że jedynie PDP zasługuje na nazwę telewizora. A następnie ogłosić tryumfalnie że najlepsze telewizory to plazma. Na tej samej zasadzie Grupa PKP jest najlepszym przewoźnikiem kolejowym w Polsce.

Państwo plazmowcy nie są w stanie znieść, że powstało coś, co daje w warunkach domowych (prawda: za bardzo dużą kasę) obraz lepszy niż Kuro. Dlatego w zapale obrony straconej pozycji przekroczyli granicę śmieszności.

Hehe, najlepsze z tego wszystkiego jest to, ze nikt tutaj nie wymienia nazwy Kuro tak czesto jak Ty Bobcat. Chcialo by sie rzec, ze masz jakis komplex na penkcie tego Pionnera. Niewiadomo czy kuro nadal jest najlepszy, juz jakis czas temu czytalenm, ze nowe Panasy sa juz lepsze.

Nadal nie rozumiem czemu piszesz ciagle o tym laserview, skoro sam wyganiales mnie z tematu a LCD gdy pisalem o plazmie. Tuaj rowniez nie jest temat o laser tv, chcialbym zauwazyc.

A Ty Witek zanim napiszesz cos o czyjejs inteligencji, to najpierw dobrze sie zastanow hehe

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Podchodziłem dziś po raz kolejny do VT30, pan w MM wyłączył dla mnie te neonówki z góry w tym kąciku gdzie stał Panas....zrobiło się b. ciemno.....ładna czerń...słabiutka biel - niby biel szarawa - taką miałem przez 10 lat w TV Panasonica Made in England....ciemny obraz...i to wszystko....ładna czerń.... nic poza tym.....nie dla mnie....Inny klient oglądał G30 - pierwsze pytanie...czy można rozjaśnić obraz....a był on jaśniejszy niż w VT30.....zrezygnował....zaczął pytać o LED....pewnie Kowalski...nie potrafił się nadziwić co prasa widzi w VT30....ja też nie potrafię..., ale rozumiem że komuś może się podobać...w kinach też często wyświetla się ciemny, niewyraźny obraz...a plazma taka kinowa właśnie jest.....taka plastyczna....nie dla mnie...widocznie nie doceniam jej artyzmu....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.